Ir o contido principal

Proxecto SALSA H2020: pequenas explotacións, pequenas empresas alimentarias e seguridade alimentaria sostible

  • Tipo Proxecto
  • Estado Cheo
  • Execución 2016 -2020
  • Orzamento asignado 4.958.172,5 €
  • Ámbito Europeo
  • Fonte principal de financiamento H2020
  • Páxina web do proxecto Proyecto SALSA
Descrición
  1. Os avances e impactos relacionados coa investigación de SALSA van máis aló da investigación previa ao conectar a súa análise da dispoñibilidade de alimentos, é dicir, o aumento da produción de alimentos, cunha análise do acceso aos alimentos, especialmente para os grupos de baixos ingresos, e a cuestión relacionada coa resiliencia dos sistemas alimentarios. As 30 rexións reflicten a diversidade de pequenas explotacións e sistemas alimentarios en Europa e África.
  2. Progresos e impactos relacionados coa práctica O equipo de SALSA desenvolveu e está a probar un enfoque que axuda a superar as limitacións das estatísticas oficiais sobre pequenas explotacións e sistemas alimentarios rexionais. O conxunto de mapas da agricultura a pequena escala en Europa que se elaborou é de última xeración. O traballo empírico implementado en SALSA está a poñer de manifesto a coevolución entre as pequenas explotacións e os seus contextos particulares. O equipo de SALSA tamén colabora coas partes interesadas e as persoas que toman decisións para facilitar un diálogo que transcende os límites tradicionais en investigación, políticas e prácticas, que se expresa en numerosas actividades de divulgación e compromiso. Non obstante, é demasiado pronto para discutir o impacto socioeconómico e as implicacións sociais máis amplas do proxecto.
  3. Avances e impactos relacionados coas políticas Unha comprensión profunda do papel das pequenas explotacións nas RAS en diferentes situacións rexionais está a apoiar a toma de decisións tanto no sector privado como no público. O coñecemento que estamos adquirindo de SALSA axudará a adaptar mellor a cooperación internacional e a futura colaboración investigadora. As contribucións á formulación de políticas e á identificación de novos modelos de desenvolvemento para o sector agroalimentario realizaranse fundamentalmente en traballos posteriores.
Descrición das actividades

A agricultura a pequena escala é fundamental para producir alimentos e manter os medios de vida de millóns de persoas en todo o mundo, especialmente nos países en desenvolvemento. Pero as pequenas explotacións tamén son moi comúns en toda Europa, e aquí tamén xogan un papel importante para proporcionar alimentos de calidade, ingresos e oportunidades ás persoas das zonas rurais. E aínda así, as pequenas explotacións —e as pequenas empresas que adoitan asociarse con elas— adoitan pasarse por alto na investigación e nos grandes debates sobre política agrícola na Unión Europea.

Este proxecto sitúa a agricultura a pequena escala europea na axenda académica e política. A teoría do desenvolvemento rural tendeu a ver a agricultura campesiña como unha reliquia do pasado, que deu paso inexorablemente á agricultura industrial e á urbanización. Os procesos históricos nas nacións industrializadas parecían reivindicar este punto de vista. Nos países ricos, a agricultura familiar a pequena escala foi substituída en gran medida pola agricultura a gran escala, que se beneficia das economías de escala e do aumento da produtividade e da eficiencia. A agricultura a gran escala tamén está moi ligada á moderna cadea de subministración, organizada arredor dos supermercados, que hoxe alimentan á maior parte da poboación europea. Como consecuencia desta tendencia, a pequena agricultura quedou marxinada da política agrícola, tanto a nivel comunitario como nacional. Isto tivo implicacións significativas para o acceso das pequenas explotacións a financiamento e outros apoios e, de xeito máis xeral, para participar nos debates políticos clave sobre o seu futuro. Porén, en moitas partes de Europa, as pequenas explotacións non son nin anómalas nin irrelevantes.

En todas as rexións, desde as terras altas escocesas ata as illas gregas, as pequenas granxas son unha parte dinámica do sistema alimentario, proporcionando emprego, oportunidades e alimentos a miles de persoas e, de feito, unidas o tecido das paisaxes rurais. A través de SALSA, arroxamos luz e recompilamos as últimas evidencias e coñecementos sobre a agricultura europea de pequeno porte desde unha perspectiva interxeográfica e multidisciplinar. SALSA proporciona evidencias e coñecementos para apoiar políticas públicas mellor informadas e orientadas, así como ferramentas validadas para orientar aos tomadores de decisións na mellora da contribución das pequenas explotacións e empresas alimentarias aos sistemas alimentarios sostibles a nivel rexional. Os socios de SALSA estudaron 30 rexións de Europa e África, utilizando os datos e tecnoloxías de teledetección máis recentes, combinados coa investigación en ciencias sociais, análise de previsión participativa e enfoques transdisciplinares, dando como resultado a cartografía, avaliación e análise comparativa dos sistemas alimentarios.

Descrición contextual

O obxectivo xeral de SALSA "Pequenas granxas, pequenas empresas alimentarias e seguridade alimentaria sostible" é desenvolver unha mellor comprensión da contribución actual e potencial das pequenas explotacións á Seguridade Alimentaria e Nutricional (FNS). SALSA fai isto avaliando o papel das pequenas granxas e pequenas empresas alimentarias nos sistemas alimentarios rexionais, sendo os resultados do sistema alimentario críticos para o FNS.

Obxectivos

SALSA avaliará o papel das pequenas granxas e pequenas empresas de alimentos para proporcionar un abastecemento sostible e seguro de alimentos accesibles, nutritivos e culturalmente apropiados. SALSA identificará mecanismos que, a diferentes escalas, poidan reforzar o papel das pequenas explotacións nos sistemas alimentarios e, polo tanto, apoiar a seguridade alimentaria e nutricional (SNF) sostible.

Ao considerar un gradiente de 30 rexións de referencia en Europa e África, obtemos unha comprensión diferenciada do papel das pequenas explotacións e das pequenas empresas alimentarias en sistemas e situacións alimentarias moi diferentes. SALSA desenvolverá e implementará un enfoque transdisciplinar e multiescala que se basea e conecta marcos teóricos e analíticos relevantes dentro dun enfoque de sistemas alimentarios, utilizando métodos cualitativos, consultivos e cuantitativos.

Tamén probaremos unha nova combinación de métodos e ferramentas baseados en datos (incluídas tecnoloxías satelitales) para avaliar rigorosamente en termos cuantitativos as interrelacións entre pequenas explotacións, outras pequenas empresas alimentarias e FNS, prestando especial atención aos factores limitantes e habilitantes. SALSA utilizará métodos participativos a nivel rexional e establecerá unha comunidade de práctica máis ampla e unha plataforma de aprendizaxe de múltiples partes interesadas, baseada na plataforma de aprendizaxe e comunicación en liña TECA da FAO. Tanto o consorcio SALSA como a aprendizaxe conxunta e a estreita cooperación deseñaronse tendo en conta o diálogo UE-África. Respondendo á convocatoria, desentrañaremos as complexas interrelacións entre pequenas granxas, pequenas empresas de alimentos e FSN, e revelaremos o papel que xogan as pequenas explotacións:

  • O equilibrio entre as diferentes dimensións da sustentabilidade.
  • Manter sistemas de produción máis diversos.
  • Apoiar o equilibrio urbano/rural en termos de traballo.
  • Facilitar o desenvolvemento territorial nos países con forte crecemento da poboación rural.
Resultados

Trinta rexións de referencia, 25 delas en Europa e cinco en África. Así de exhaustiva foi a investigación de catro anos sobre pequenas explotacións do proxecto SALSA (Pequenas Granxas, Pequenas Empresas Alimentarias e Seguridade Alimentaria Sostible). Desde 2016, o consorcio do proxecto leva entrevistando aos pequenos propietarios, mapeando áreas enteiras e identificando as características dos sistemas alimentarios con foco en produtos específicos.

Todo isto cunha pregunta en mente: cal é a contribución das pequenas explotacións agrícolas á seguridade alimentaria e nutricional sostible nunha ampla gama de sistemas alimentarios? Esta pregunta levaba moito tempo pendente, xa que a miúdo prevalecían as suposicións sobre os datos reais. "A brecha de coñecemento antes de SALSA era enorme. Non sabiamos cantas pequenas explotacións había, que e canto producían, a onde ían os produtos, quen se beneficiaba, nin sequera que pequenas explotacións necesitaban seguir existindo", explica Teresa Pinto Correia, coordinadora de SALSA e profesora do Instituto Mediterráneo de Agricultura, Medio Ambiente e Desenvolvemento (MED) da Universidade de Évora en Portugal.

Para abordar estas lagoas de coñecemento, o equipo do proxecto probou tres hipóteses: en primeiro lugar, se as pequenas explotacións son unha fonte relevante de produción de alimentos sostible; En segundo lugar, se as pequenas explotacións proporcionan alimentos e ingresos por si mesmas e non só con fins comerciais; E, finalmente, se as pequenas explotacións están aumentando a diversidade do sistema alimentario en xeral e contribuíndo así á súa resiliencia. Cartografía das pequenas explotacións “Continuamos a nosa investigación centrándonos no ámbito autonómico, onde conviven moitos tipos de explotacións diferentes”, explica Pinto Correia. "Preguntamos que estaba a suceder nunha área particular e combinamos enfoques das ciencias sociais e duras para chegar a estimacións precisas da distribución e produción das pequenas granxas. Tamén proporcionamos unha comprensión detallada do sistema alimentario, así como do papel e as condicións das pequenas explotacións". SALSA clasifica as pequenas explotacións en cinco subtipos: "provedores a tempo parcial", que producen máis para a autosuficiencia que para o mercado (11% da mostra); "Loitadores convencionais" que herdaron explotacións, teñen baixos ingresos e son moi dependentes da explotación para o consumo doméstico (32% da mostra); “emprendedores convencionais”, que se organizan en cooperativas convencionais de integración no mercado (26% da mostra); “Empresas especializadas” que obteñen maiores ingresos mediante a produción especializada de alto valor engadido (23% da mostra); e "negocios diversificados", que son ricos, novos na agricultura, fortemente emprendedores e teñen unha produción diversificada e unha base de compradores.

Tamén se investigou a contribución das pequenas explotacións ao sistema alimentario. "Analizamos 109 sistemas alimentarios rexionais para produtos clave individuais e descubrimos que as pequenas granxas contribúen parcialmente ao sistema alimentario rexional con alimentos que nunca chegan ao mercado formal. Despois, desde a perspectiva do mercado alimentario, as pequenas granxas contribúen á dispoñibilidade de alimentos en cada rexión de dúas formas: unha contribución á dispoñibilidade rexional, é dicir, para os fogares e comunidades, e unha maior diversidade de tipos de alimentos e fontes, o que resulta nunha maior resistencia", sinala Pinto. Unha das preguntas que aclara o proxecto é se as pequenas explotacións realmente importan ou non no gran esquema das cousas. E si, como sinala Pinto Correia. "Estimamos que as pequenas explotacións poderían satisfacer o 100% da demanda rexional e xerar excedentes no 44% dos 109 sistemas alimentarios rexionais analizados, especialmente en África (71%), sur de Europa (46%) e leste de Europa (36%). No norte de Europa, as pequenas explotacións poderían cubrir ata o 20% da demanda rexional no 80% dos sistemas alimentarios analizados.

En base ás súas conclusións, o equipo do proxecto formulou unha serie de recomendacións políticas que seguirán sendo difundidas nos próximos meses. Identificaron os mecanismos de goberno relevantes para acadar este nivel, así como as vías futuras para as partes interesadas. Isto debería axudar ás pequenas explotacións a prosperar, evolucionar e, en última instancia, estar á altura do seu enorme potencial.

Coordinadores
  • UNIVERSIDADE DE EVORA (UNIVERSIDADE DE EVORA)