Ir o contido principal
life114

Proxecto LIFE: LIFE Olivares Vivos + Incrementando o impacto de Olivares Vivos na UE

  • Tipo Proxecto
  • Estado En proceso
  • Execución 2021 -2026
  • Orzamento asignado 7.031.291,00 €
  • Ámbito Europeo
  • Comunidade Autónoma Madrid, Comunidad de
  • Fonte principal de financiamento VIDA
  • Páxina web do proxecto Web del proyecto
Descrición

O proxecto LIFE Olivares Vivos+ busca deter a perda de biodiversidade na UE acelerando a expansión do modelo Olivares Vivos (OV) e aumentando o seu potencial de replicación. A intención non é preservar unha especie, un hábitat ou un grupo de especies específicos, senón a biodiversidade taxonómica e funcional dos oliveirais. O proxecto céntrase en aves, insectos terrestres, insectos polinizadores, herbas daniñas e vexetación leñosa, empregados como indicadores ecolóxicos.

Descrición contextual

Na UE, os oliveirais ocupan máis de 5,3 millóns de hectáreas, das cales 420.000 están dentro da Rede Natura 2000. A oliveira é o cultivo máis representativo da rexión mediterránea, sendo un dos principais cultivos en España, Italia, Grecia e Portugal. Debido ao seu tamaño e aos seus valores ambientais e socioeconómicos, as oliveiras representan un cultivo estratéxico para deter a perda de biodiversidade na UE e preservar o noso capital natural.

Un proxecto anterior, LIFE Olivares Vivos (LIFE14 NAT/ES/001094), demostrou:

  • A importancia das oliveiras para a conservación da biodiversidade.
  • Un esquema agroambiental que pode, entre outras cousas, mellorar a biodiversidade, deter a perda de solo e reducir o uso de pesticidas, diminuíndo así os custos de produción.
  • Un esquema de certificación que aumenta a concienciación e a rendibilidade dos beneficios acadados en materia de biodiversidade.
Obxectivos
  • Aumentar o impacto da VO na consecución dos obxectivos do programa LIFE e, en particular, nas estratexias da UE para deter a perda de biodiversidade.
  • Consolidar a certificación OV como ferramenta para incorporar o valor engadido da biodiversidade na toma de decisións financeiras, validando as estratexias bioeconómicas como unha vía de éxito para preservar o noso capital natural.
  • Lograr unha mellor integración dos resultados e as leccións aprendidas do proxecto LIFE anterior no deseño da arquitectura verde da UE, no fortalecemento dos requisitos de condicionalidade e na planificación dos Plans Verdes e das medidas climáticas e ambientais da nova Política Agrícola Común (PAC) posterior a 2020.
  • Obter unha mellor comprensión dos efectos a medio prazo das medidas de restauración da biodiversidade (recuperación de débedas) para adaptar o sistema de certificación e a normativa do selo de certificación.
  • Aumentar a replicabilidade do plan de xestión do territorio de aves víricas de Andalucía a outras rexións de España, Portugal, Grecia e Italia.
  • Garantir a replicabilidade do modelo e a certificación OV en zonas particularmente sensibles ao cambio climático;
    Promover a creación de empregos verdes como resultado dos novos nichos de emprego xerados polo modelo de VO.
  • Estenda o modelo OV ao sector da oliveira de mesa.
  • Fortalecer as capacidades dos olivicultores mediante formación específica para utilizar mellor os servizos ecosistémicos da biodiversidade e transferilos ás contas de resultados das explotacións agrarias.
  • Mellorar a formación do persoal técnico en consultoría e certificación ambiental para satisfacer a demanda de aplicacións de OV.
  • Ampliar as opcións de produción e distribución de aceites de OV para facilitar o valor ambiental engadido dos aceites que chegan ao mercado e aos consumidores.
  • Mellorar a competitividade do sector do aceite de oliva e aumentar a súa resiliencia mediante estratexias de diferenciación baseadas no valor engadido.
  • Aumentar a concienciación dos agricultores sobre a conservación da biodiversidade e as prácticas de agricultura ecolóxica.
  • Facer de OV un punto de referencia para o empoderamento do consumidor e a conservación da biodiversidade.
  • Deseñar unha estratexia para a replicación do modelo OV para outros países mediterráneos da UE.
  • Deseño dunha estratexia de transferibilidade para outros cultivos leñosos, con especial atención ás vides.
Resultados
  • Espérase un aumento medio das especies de fauna e flora do 10 % en tres anos nas novas explotacións certificadas por OV, e espérase un aumento moito maior a medio/longo prazo (que se avaliará nos oliveirais de demostración orixinais do proxecto anterior).
  • Aumento significativo da superficie ocupada por oliveiras con certificación OV para a produción de aceite de oliva (polo menos 10.000 hectáreas adicionais).
  • 20 oliveiras con certificación OV para a produción de olivas de mesa.
  • Polo menos 500 novas solicitudes de olivicultores interesados no modelo OV.
  • Redución de polo menos o 50 % no uso de pesticidas nas explotacións de gando vacún.
  • Os ecoesquemas da PAC posterior a 2020 integrarán medidas probadas polo OV que demostraron a súa eficacia para restaurar a biodiversidade.
  • Inclusión de medidas de restauración para aumentar a biodiversidade nos oliveirais e outros cultivos permanentes derivados do OV nos plans de desenvolvemento rural do segundo piar da PAC.
  • Un marco de certificación optimizado baseado no mellor coñecemento dispoñible dos efectos a medio e longo prazo das medidas implementadas nos plans de restauración.
  • Polo menos tres plans de acción para a recuperación da biodiversidade para oliveiras situadas en zonas especialmente sensibles ao cambio climático e polo menos 18 plans de acción para a recuperación da biodiversidade para "oliveras de transferencia" (é dicir, as oliveiras de demostración do novo proxecto).
  • Novas oportunidades de emprego verde (polo menos 150 persoas formadas no deseño e xestión de plans de restauración, traballadores especializados en restauración de agrosistemas, especialistas en seguimento de bioindicadores para a certificación, etc.).
  • Triplicouse o número de consumidores conscientes do valor engadido dos vehículos usados.
  • Incremento anual do 7 % na demanda do mercado de aceite de oliva a partir de 2021 (de consumidores, intermediarios e exportadores).
  • Maior internacionalización do aceite de oliva: polo menos 50 países importadores de aceite de oliva para 2026.
  • Plan estratéxico para transferir o modelo de OV a outros cultivos permanentes.
  • Plan de réplica para adoptar o modelo OV en tres países da UE (Portugal, Italia e Grecia).
  • Aumento aproximado do 25 % no intercambio neto de CO2 no ecosistema debido ao mantemento da cuberta vexetal herbácea nos novos bosques de OV.
Información de contacto
  • Nome da coordinadora/entidade: Asunción Ruiz  
  • Dirección postal: Melquiades Biencinto nº 34, 28053, Madrid,

Coordinadores
  • Sociedad Española de Ornitología
Colaboradores
  • HAO(Ellinikos Georgikos Organismos - DIMITRA)
  • DREAM(D.R.E.AM Italia)
  • UéVORA(University of évora)
  • JVILAR(Juan Vilar Consultores Estratégicos S.L.)
  • CSIC(Agencia Estatal Consejo Superior de Investigaciones Científicas)
  • DIPUJAEN(Diputación Provincial de Jaén)
  • UJA-E(Universidad de Jaén. Departamento de biología animal, biología vegetal y ecología. Grupo de investigación PAIDI RNM-354)
  • UJA-M(Universidad de Jaén. Departamento de Organización de Empresas, Marketing y Sociología. Grupo de investigación PAIDI SEJ-315 Marketing UJA)