
Proxecto Horizon Europe Foodture: Food for the Future: Environmental Quantification and Impact Reduction
- Tipo Proxecto
- Estado Firmado
- Execución 2025 -2028
- Orzamento asignado 6.790.375,00 €
- Ámbito Europeo
- Fonte principal de financiamento Horizonte Europa 2021-2027
- Páxina web do proxecto Proyecto FOODTURE
O sector alimentario europeo debe adoptar prácticas sostibles, priorizando a contaminación cero e avaliando o impacto ambiental rexional. A colaboración e as solucións innovadoras son esenciais para establecer un novo estándar na xestión dos sistemas alimentarios.
O proxecto FOODTURE, financiado pola UE, desenvolverá e validará metodoloxías de avaliación do ciclo de vida (ACV) melloradas, ao tempo que promoverá o compromiso das partes interesadas para identificar estratexias de sustentabilidade e reforzar a cadea de valor circular dos alimentos. Centrado na transparencia e o acceso aberto, investiga a agricultura de precisión e a xestión ambiental para reducir a contaminación e mellorar as avaliacións de impacto.
O proxecto xerará 16 resultados clave, incluíndo inventarios de ciclo de vida (ICC) en toda a cadea de valor dos sistemas alimentarios da UE, metodoloxías melloradas de avaliación do impacto do ciclo de vida (LCIA) e análises de compensacións entre impactos ambientais, sociais e económicos.
A iniciativa FOODTURE ten como obxectivo catalizar o cambio transformador cara a prácticas sostibles e innovadoras dentro do sector alimentario europeo. Mediante o desenvolvemento e a validación de metodoloxías melloradas de avaliación do ciclo de vida (ACV) e a promoción da participación das partes interesadas, FOODTURE busca descubrir estratexias eficaces para a sustentabilidade e fomentar unha cadea de valor alimentaria circular e resiliente. Cunha énfase na transparencia e o acceso aberto, a iniciativa leva a cabo investigación e innovación sobre técnicas de agricultura de precisión e prácticas de xestión ambiental para mitigar a contaminación e mellorar a avaliación integral do impacto.
FOODTURE ofrece 16 grupos de resultados, incluíndo:
- ICL de toda a cadea de valor dos sistemas alimentarios da UE.
- Metodoloxías para mellorar a Avaliación do Impacto do Ciclo de Vida (ACV).
- Cuantificacións do impacto a nivel de sistema, incluíndo unha análise das vantaxes e desvantaxes e sinerxías entre os impactos ambientais, sociais, económicos, de benestar animal e de saúde humana.
- Resumos de políticas, ferramentas de acceso aberto e gratuítas e sesións de capacitación que as partes interesadas poden empregar para integrar a ACV nas súas operacións diarias.
Todo isto conséguese mediante a integración continua de todos os actores da cadea de valor, en cada paso da implementación do proxecto. A través de accións colaborativas e solucións innovadoras, FOODTURE prioriza a contaminación cero e a avaliación dos impactos ambientais rexionalizados, aspirando así a establecer un novo estándar para a xestión holística dos sistemas alimentarios, impulsando un progreso significativo cara a un futuro máis sostible e resiliente para os sistemas alimentarios europeos.
FOODTURE ofrece 16 grupos de resultados, incluíndo:
- ACV de toda a cadea de valor dos sistemas alimentarios da UE.
- Metodoloxías para mellorar a Avaliación de Impacto do Ciclo de Vida (LCIA); C) Cuantificacións de impacto a nivel de sistema, incluíndo unha análise de compensacións e sinerxías entre os impactos ambientais, sociais, económicos, de benestar animal e de saúde humana.
- Informes sobre políticas, ferramentas de acceso libre e gratuíto e sesións de creación de capacidades que as partes interesadas poden utilizar para integrar o ACV nas súas operacións diarias.
- FUNDACIO UNIVERSITARIA BALMES (UVIC-UCC)