Skip to main content

H2020 SMARTCHAIN Proiektua: Berrikuntzarantz: irtenbide adimendunak eta bultzatuak elikagaien hornikuntza-kate laburretan

  • Mota Proiektua
  • Egoera Bete
  • Exekuzioa 2018 -2021
  • Esleitutako Aurrekontua 5.998.373,75 €
  • Eremua Europeo
  • Finantza-iturri nagusia Horizonte 2020
  • Proiektuaren webgunea SMARTCHAIN
Azalpena

Elikagaien hornidura-kate laburrek funtsezko zeregina dute EBko nekazaritza-elikagaien sisteman. Ezinbestekoa da sektore honen iraunkortasuna eta lehiakortasuna hobetzea. EBk finantzatutako SMARTCHAIN proiektuaren helburua elikagai-hornikuntza-kate labur eta kolaboratiboetarako trantsizioa sustatu eta bizkortzea da. Hori ekintza zehatzen, gomendioen, negozio-eredu sendoen garapenaren eta irtenbide berritzaileen sarreraren bidez lortuko da.

Proiektuak 18 kasu-azterketa aztertuko ditu, hainbat faktore teknologiko, arautzaile, sozial, ekonomiko eta ingurumenekoak aztertuz. Horrez gain, elikagaien hornidura-kate laburretan parte hartzen duten eragile guztien arteko elkarrekikotasuna eta elkarrekintzak ebaluatuko ditu. Horrela, proiektuak Europako eskualde ezberdinetan elikagaien ekoizpen jasangarrian eta landa-garapenean eragina duten parametro kritikoak identifikatuko ditu.

Helburuak

SMARTCHAIN 3 urteko proiektu handinahi bat da, 11 Europako herrialdetako 43 bazkiderekin, eta horien artean daude proiektuko aktore gisa elikagai-kate laburreko sektoreko eragile nagusiak. Helburu nagusia elikagai-hornikuntza-kate labur eta kolaboratiboetarako aldaketa sustatzea eta bizkortzea da, eta, ekintza eta gomendio zehatzen bidez, negozio-eredu sendo eta berriak eta irtenbide berritzaile eta praktikoak sartzea, Europako nekazaritza-elikagaien sistemaren lehiakortasuna eta iraunkortasuna hobetzen dituztenak. Behetik gorako eta eskaeran oinarritutako ikerketa erabiliz, SMARTCHAIN partzuergoak:

  • Elikagai-hornikuntza-kate laburren 18 kasu-azterketen ikuspegi anitzeko analisia egingo du, faktore teknologiko, arautzaile, sozial, ekonomiko eta ingurumenekoei dagokienez.
  • Elikagaien hornidura-kate laburretan parte hartzen duten interesdun guztien arteko loturak eta elkarrekintzak ebaluatuko ditu.
  • Europako eskualde ezberdinetan elikagaien ekoizpen jasangarrian eta landa-garapenean eragina duten parametro nagusiak identifikatuko ditu. Proiektuaren helburua elikagai-hornikuntza-kate laburreko bederatzi komunitate nazional (Berrikuntza eta Lankidetza Guneak) ezartzea da, bazkide diren herrialde desberdinetan (Frantzia, Alemania, Grezia, Hungaria, Italia, Herbehereak, Serbia, Espainia eta Suitza), eta berrikuntza-gune birtual bat sortzea, interesdunen parte-hartzea errazteko, nekazariak eta kontsumitzaileak elkartuz konfiantza areagotzen duen eta eskaerak bultzatutako berrikuntzak sortzeko aukera ematen dien ingurune batean.

Ezagutza zientifiko eta praktikoaren konbinazioak eta berrikuntza-tailerren erabilerak irtenbide berritzaile praktikoak garatzea ahalbidetuko du, baita hiri eta landa eremuetan elikagai-hornikuntza-kate labur kolaboratibo mota desberdinetarako esparru bat sustatzea ere.

SMARTCHAINek ezagutza transferitzeko ekintza zehatzak sortuko ditu, elikagai-hornikuntza kate laburretan diharduten nekazari eta ekintzaileentzako tailer eta prestakuntza jardueren bidez.

Results

Etorkizun agroekologiko asko posible dira Europan. Ikerketa berriek erakusten dute nekazaritza iraunkorrak ez duela ingurumenari mesede egiten bakarrik, baita nekazariei eta landa-komunitateak ahalduntzen ere. Historian zehar, nekazaritza tokiko kontua izan zen, nekazariek beren familiak elikatzeko edo tokiko komunitatea mantentzeko adina janari baino ez ekoizten baitzuten. Baina industrializazioarekin, urbanizazioarekin eta biztanleriaren hazkundearekin, nekazaritza gero eta intentsiboagoa bihurtu zen. Horrek kostuak murriztea eta ekoizpena handitzea ekarri bazuen ere, lorpen horiek askotan ingurumenaren kaltetan etorri ziren.

Orain, mundua klima-aldaketaren ondorioekin borrokan ari den heinean, premiazkoa da gure nekazaritza-sistema berriro orekatzea, iraunkortasunaren eta produktibitatearen nahasketa egokiarekin. «Zentzu honetan, agroekologiako ikuspegien ezarpena areagotzea ezinbestekoa da etorkizunean elikagaien ekoizpen iraunkorra bermatzeko», dio Gerald Schwarzek, Thünen Nekazaritza Ekonomiarako Institutuko ikertzaileak. EBk finantzatutako UNISECO proiektuak (EBko nekazaritza-sistemen iraunkortasuna ulertzea eta hobetzea) oreka hori lortzen laguntzen du. «Gure helburua Europako nekazaritza-sistemen iraunkortasuna indartzea zen, nekazaritza agroekologikorako trantsiziorako estrategia eta pizgarri hobetuak elkarrekin garatuz», azaldu du Schwarzek, proiektua koordinatu zuenak.

Agroekologiak kontzeptu ekologikoak aplikatzen ditu nekazaritzan. Bereziki, klima-aldaketa arintzeko, nekazaritzak faunan eta naturan duen eragina minimizatzeko eta nekazariei eta komunitateei iraunkortasunaren onurak lortzeko ahalmena emateko lan egiten duen nekazaritza mota bat sustatzen du. Tokiko beharretara egokitutako irtenbideak Schwarzen arabera, proiektuaren helburu nagusia agroekologiarako trantsiziorako ekintza eta politika multzo bat identifikatzea zen. «Nekazaritzak Europari klima-aldaketaren eta biodibertsitate-galeraren erronkei aurre egiten nola lagun diezaiokeen froga zehatzak eman nahi genituen, aldi berean elikagaien ekoizpen jasangarria erraztuz eta landa-ekonomia biziak sustatuz», adierazi du. Horretarako, ikertzaileek kasu-azterketak egin zituzten 15 Europako herrialde ezberdinetan, bakoitza testuinguru sozioekonomiko, ingurumen- eta kultura-erakunde desberdinekin. Agroekologiako praktikak eskala handian ezartzeak tokiko nekazaritza-ekonomietan eta Europako elikadura-sisteman izango lukeen eragina ere aztertu zuten.

UNISECO proiektuak ondorioztatu zuen ez dagoela nekazaritza jasangarrirako trantsiziorako irtenbide bakarrekorik. Horren ordez, agroekologiak hobeto funtzionatzen du tokiko beharretara egokituta dagoenean. «Gure ikerketak erakutsi du etorkizun agroekologiko asko posible direla Europan eta, elikadura-sistemaren aldaketa zabalagoetan integratzen direnean, ez dutela gure elikagai-segurtasuna arriskuan jartzen», gaineratu du Schwarzek. Proiektuak agroekologiak ingurumenarentzat nolako onurak izan ditzakeen ere erakutsi zuen, adibidez, espezieen eta habitaten dibertsitatea handituz. «Agroekologiak klima-aldaketa arintzen eta haren inpaktuetara egokitzeko dugun gaitasuna hobetzen ere lagun dezake, adibidez, humusaren eraketa eta karbonoaren bahiketa egurrezko biomasan sustatuz», dio Schwarzek. Landa-komunitateen ahalduntzea.

Agroekologiaren ingurumen-onurak erakusteaz gain, proiektuak nekazaritza iraunkorraren aukeren inguruko ezagutza partekatzeko ere lan egin zuen, zientziaren, gizartearen eta politikaren arteko elkarrizketa baten bidez. «Agroekologia arrakastatsua izan dadin, tokiko eragileen gaitasuna handitu behar dugu», dio Schwarzek. "Hau nekazariarekin hasten den arren, lur-jabeak eta landa-komunitateetako eta balio-kateetako beste interesdun batzuk ere barne hartu behar ditu."

Hemen, proiektuak nekazarien lankidetza azpimarratu zuen biltegiratze partekatua, prozesamendua eta merkaturatzea bezalako arloetan, eta nekazariak tokiko jatetxe, eskol eta txikizkarien artean lotzen dituzten komunitate mailako balio-kateak erakutsi zituen. «'Larruazal gehiago jokoan' dutenez, nekazariek lotura zuzena dute nekazaritza-sistemen arrakastarekin», gaineratu du Schwarzek. "Gainera, onura gehiago lortzen dituzte, sistema agroekologikoak laguntza publiko mugatuarekin hazi ahal izatea bermatuz." Proiektua bera amaitu bada ere, nekazariek eta beste interesdun batzuek UNISECOk Agroekologiako Ezagutza Zentroaren bidez sortutako ezagutza ugariaz baliatzen jarrai dezakete.

Koordinatzaileak
  • UNIVERSITAET HOHENHEIM