Ir o contido principal

Proxecto H2020 SMART PROTEIN: Proteína intelixente para un mundo en cambio. Fontes alternativas de proteína terrestre a proba de futuro para a nutrición humana que promoven a rexeneración ambiental, a viabilidade do procesamento e a confianza e aceptación dos consumidores.

  • Tipo Proxecto
  • Estado Firmado
  • Execución 2020 -2024
  • Orzamento asignado 8.179.214,26 €
  • Ámbito Europeo
  • Fonte principal de financiamento H2020
  • Páxina web do proxecto Proyecto SMART PROTEIN
Descrición

As proteínas son nutrientes esenciais para o corpo humano. Todos os alimentos elaborados con carne, aves de curral, mariscos, feixóns e chícharos, ovos, produtos de soia procesados, froitos secos e sementes considéranse parte do grupo proteico. O principal reto é garantir o acceso global a dietas saudables baseadas en sistemas alimentarios sostibles.

O proxecto SMART PROTEIN, financiado pola UE, aborda este problema a través de cadeas de subministración de proteínas a proba de futuro cun impacto positivo na bioeconomía, o medio ambiente, a biodiversidade, a seguridade alimentaria e nutricional e a confianza dos consumidores. Está validando e demostrando produtos de proteínas vexetais innovadores, rendibles e eficientes en recursos a partir de feixóns, lentellas, garavanzos e quinoa. As proteínas da biomasa microbiana crearanse a partir de fungos comestibles mediante a reciclaxe de correntes secundarias das industrias da pasta (residuos da pasta), do pan (codiza de pan) e da cervexa (lévedo gastado e portaenxertos malteados).

Descrición das actividades

Realizáronse ensaios con variedades de cultivos Smart Protein (quinoa, lentellas, garavanzos, feixóns) en sete explotacións piloto de toda Europa (IE, PT, DK, NL, PL, ES, IT). Elaborouse un informe inicial no que se describen as características climáticas e agronómicas de cada explotación piloto e realizáronse recomendacións para as seguintes tempadas de crecemento. Elaborouse un segundo informe no que se avaliaron os cultivares nos diferentes lugares de cultivo no que se refire á adaptabilidade dos cultivos, rendemento, calidade, susceptibilidade a patóxenos, etc. Este traballo axudará a informar sobre os cultivos proteaginosos máis axeitados para o cultivo en diferentes localidades xeográficas de Europa.

Realizáronse os primeiros ensaios de separación industrial do aire de lentellas, garavanzos e chícharos amarelos, e puxéronse a disposición do proxecto as correspondentes fariñas ricas en proteínas. Demostráronse e validáronse as extraccións de proteínas das lentellas e das fabas a escala piloto e case industrial, respectivamente. A extracción de proteínas de garavanzo optimizouse a pequena escala. Analizáronse as correntes secundarias industriais proporcionadas polos socios do proxecto e analizáronse combinacións de fungos/correntes secundarios para fermentacións en estado sólido e líquido. Realizáronse con éxito probas de fermentación con combinacións prometedoras. Realizáronse revisións bibliográficas para consolidar o coñecemento sobre produtos alimenticios alternativos baseados en proteínas vexetais. Identificáronse provedores industriais para a subcontratación de ingredientes e realizouse unha avaliación comparativa dos produtos con alternativas vexetais dispoñibles no mercado.

Caracterizáronse os ingredientes polas súas propiedades compositivas e tecnofuncionais, e realizáronse unha serie de probas de fermentación en alimentos enriquecidos con produtos vexetais, así como en materias primas, para producir novos produtos. A optimización do proceso de substitución da carne mediante extrusión con baixa humidade realizouse con ingredientes de referencia; En breve probarase a tecnoloxía de extrusión de alta humidade. Realizouse unha avaliación da dixestibilidade dunha serie de ingredientes (por exemplo, illado de proteína de lentella vermella, illado de proteína de chícharo, micelio fúngico) mediante dixestión in vitro e perfís peptídicos. Completouse o deseño experimental para a análise de catro proteínas individuais simultaneamente utilizando o modelo SHIME. Solicitouse a aprobación ética dun estudo de intervención humana sobre os efectos das proteínas vexetais na recuperación do exercicio. Mantivéronse discusións con socios do proxecto da academia e da industria sobre o tema do desenvolvemento empresarial.

Analizáronse os datos do mercado secundario dos produtos alimenticios obxectivo de Smart Protein para comprender mellor o entorno do mercado actual. A literatura sobre leis, regulamentos e restricións alimentarias (especialmente no caso dos novos produtos alimenticios) é revisada continuamente. Realízanse obradoiros en liña con expertos na materia para socios do consorcio sobre desenvolvemento empresarial e normativa alimentaria. Realizáronse revisións sistemáticas sobre o efecto das intervencións comportamentais (nudging) no consumo de alimentos a base de plantas, as redes sociais e o comportamento do consumidor de alimentos.

Realizouse un estudo de intervención dos consumidores no que se exploran os efectos das etiquetas adicionais de sabor e textura na elección e consumo de alimentos de orixe vexetal. Desenvolveuse e implementouse a Enquisa paneuropea sobre a preparación para adoptar unha dieta a base de plantas e elaborouse un informe detallado sobre os seus resultados. Creouse unha identidade visual que se segue a utilizar no proxecto. Creáronse banners promocionais, modelos de presentación e folletos físicos/dixitais. O sitio web de Smart Protein e a páxina de LinkedIn son moi activos e destacan eventos clave do proxecto, así como eventos máis amplos de interese no espazo alimentario a base de plantas. Envíanse boletíns regulares aos subscritores do boletín de Smart Protein. Organizáronse seminarios web para o Comité Asesor de Partes Interesadas do proxecto e, por separado, para o público, como parte dunha colaboración en curso "Horizon4Proteins" con outros proxectos financiados por H2020 que exploran proteínas alternativas.

Realizáronse dúas revisións bibliográficas: a primeira sobre análise do ciclo de vida (ACV) e custo do ciclo de vida (LCC) nos sistemas agroalimentarios para comprender os requisitos metodolóxicos necesarios para realizar o estudo ecolóxico e económico entre os agricultores do proxecto; O segundo tratábase da intención dos agricultores de adoptar novos cultivos, cereais, leguminosas e tecnoloxías innovadoras. Completáronse as actividades preliminares de detección de ictus para a fase de procesamento individual. Presentáronse en varias conferencias relacionadas co ictus.

Descrición contextual

As proteínas son unha parte indispensable da dieta humana, pero a forma en que as producimos e consumimos hoxe en día presenta moitos retos, tanto en termos de pautas de consumo globais como de impactos sociais, ambientais e económicos. Un replanteamento do noso sistema alimentario require dunha multiplicidade de actores e partes interesadas ao longo da cadea alimentaria; non só agricultores e consumidores, senón tamén procesadores de alimentos, investigadores, provedores de tecnoloxía, responsables políticos e reguladores.

Necesítanse con urxencia fontes alternativas de proteína para satisfacer a crecente demanda de proteínas dunha poboación mundial en crecemento e a necesidade dunha produción máis eficiente dos recursos. O proxecto Smart Protein reúne a socios do consorcio de Europa, América do Norte, Israel, Tailandia e Nova Zelanda cun obxectivo común: validar industrialmente proteínas vexetais saudables innovadoras, rendibles e eficientes no uso dos recursos (faba, lentellas, garavanzos, quinoa) e proteínas de biomasa microbiana (lévedo e fungos de calidade alimentaria), para a produción de ingredientes e produtos de consumo humano directo na UE.

Este traballo garantirá activamente cadeas de subministración de proteínas a proba de futuro cun impacto positivo na bioeconomía, o medio ambiente, a biodiversidade, a nutrición humana, a seguridade alimentaria e nutricional e a aceptación dos consumidores.

Obxectivos

É innegable que a proteína é unha parte indispensable da dieta humana, pero a forma en que a producimos e consumimos hoxe en día presenta moitos desafíos, tanto nos patróns de consumo globais como nos seus impactos sociais, ambientais e económicos. Polo tanto, proporcionar unha poboación mundial en crecemento con dietas saudables baseadas en sistemas alimentarios sostibles é un reto inmediato.

SMART PROTEIN ten como obxectivo validar e demostrar industrialmente proteínas de biomasa microbiana e vexetal (faba, lentellas, garavanzos, quinoa) e biomasa microbiana de fungos comestibles, producidas na UE, innovadoras, rendibles e eficientes no uso de recursos, e a biomasa microbiana de fungos comestibles, mediante a reciclaxe de correntes secundarias procedentes da pasta (residuos de pasta), e da industria do pan (pasta de pasta) e da industria do pan e das raíces. A proteína alternativa SMART utilizarase para a produción de ingredientes e produtos para o consumo humano directo, desenvolvendo cadeas de subministración de proteínas a proba de futuro cun impacto positivo na bioeconomía, o medio ambiente, a biodiversidade, a nutrición humana, a seguridade alimentaria e nutricional e a confianza e aceptación dos consumidores.

Estas prioridades abordaranse a través de asociacións globais forxadas con membros de consorcios de Europa, América do Norte, Israel, Tailandia e Nova Zelanda para desenvolver e demostrar un sistema alimentario e proteico sostible e climáticamente intelixente para unha Europa saudable. Aproveitaremos o coñecemento das proteínas vexetais e microbianas para mellorar significativamente a sustentabilidade e a resiliencia dunha nova cadea europea de subministración de proteínas, mellorar as habilidades e competencias profesionais e apoiar a creación de novos postos de traballo no sector alimentario e na bioeconomía.

Resultados

Presentes en todos os organismos vivos, as proteínas son cruciais para os procesos químicos esenciais do corpo humano, como as funcións metabólicas. Os humanos obteñen proteínas de alimentos como carne, aves, mariscos, feixóns, chícharos, ovos, produtos de soia procesados, froitos secos e sementes. Pero proporcionar a unha poboación mundial en crecemento a dieta necesaria para unha inxestión saudable de proteínas é cada vez máis un desafío; agravada por prácticas de produción de alimentos insostibles que danan o medio ambiente.

O proxecto SMART PROTEIN, financiado pola UE, tiña como obxectivo desenvolver unha nova xeración de produtos alimenticios de orixe vexetal (alternativas de lácteos, carnes e peixes e fórmulas infantís) a través de cultivos proteicos bioprocesados como quinoa, lentellas, feixóns e garavanzos, e fungos reciclados de subprodutos e pastas de cervexaría e panadería. O equipo validou e demostrou con éxito varias estratexias/ingredientes de procesamento de alimentos e produtos alimenticios de orixe vexetal a escala industrial. "E as nosas prácticas de agricultura rexenerativa, validadas nunha granxa modelo, aumentaron significativamente a bioactividade do solo, aumentando o microbioma e a materia orgánica do solo, ao tempo que reduciron a erosión do solo", di o coordinador do proxecto Emanuele Zannini.

A transición alimentaria baseada en cogomelos SMART PROTEIN tiña como obxectivo abordar toda a cadea de valor alimentaria, que implicaba a validación do modelo de explotación para a produción de cultivos proteicos rexenerativos, a extracción e utilización de proteínas vexetais e o deseño de alimentos, xunto cunha mellor comprensión dos impactos na nutrición humana e no mercado. Optimizouse a fermentación fúngica para reutilizar os subprodutos reciclados da pasta (residuos de pasta), pan (codia de pan) e cervexa (lévedo gastado e grans de cervexa gastados).

Despois empregáronse técnicas de modificación da estrutura e do sabor para aumentar a dixestibilidade e a aceptación dos consumidores do alimento. En varios alimentos, o equipo puido utilizar ingredientes alimentarios menos refinados, garantindo a inclusión de minerais e vitaminas clave que doutro xeito se perderían durante a extracción e procesamento de proteínas. "Estamos especialmente orgullosos dos nosos saborosos substitutos de peixe e queixo a base de plantas, que estou seguro de que os nosos socios industrializarán aínda máis", sinala Zannini. As probas de validación e demostración da industria alimentaria avaliaron a viabilidade deste innovador proceso de produción de alimentos e a calidade dos produtos resultantes.

Outro resultado prometedor foi a demostración do rexuvenecemento do solo, grazas a prácticas agrícolas rexenerativas como o uso de microalgas e insectos. Reformando todo o noso ambiente alimentario Ademais de desenvolver fontes de proteínas ecolóxicas e eficientes no uso dos recursos, SMART PROTEIN tamén pretendía apoiar iniciativas máis amplas da UE para unha cadea de subministración alimentaria máis sostible e resistente. Zannini argumenta que a educación e a formación en alimentación e nutrición son fundamentais, así como as regulacións máis estritas e intelixentes sobre a adquisición de alimentos. "A revolución alimentaria non ocorrerá se non se abordan os desafíos do ecosistema, polo que priorizamos conectar os diferentes actores do sistema alimentario -desde produtores ata procesadores, nutricionistas e expertos en sustentabilidade- aliñando-los co obxectivo de producir máis, mellor e con menos", engade Zannini. Un resultado destes esforzos de creación de redes foi un resumo de políticas que describe as accións clave para a UE para acelerar a necesaria transición alimentaria.

O informe foi examinado por varias Direccións Xerais da Comisión Europea, entre elas AGRI, GROW e SANTE. O equipo céntrase agora en mellorar os seus ingredientes vexetais e cogomelos e as súas técnicas de procesamento para simplificar a formulación dos alimentos e reducir os custos, antes de explorar as posibilidades de patentes. Mentres tanto, están en marcha esforzos para axudar a educar ao público sobre un enfoque de "alimentación limpa", incluíndo o aumento da aceptación dos consumidores mediante manifestacións públicas.

Información adicional

Existen unha serie de leguminosas (fabas, lentellas e garavanzos), cultivos de proteínas (quinoa) e fontes de proteínas microbianas (lévedos/fungos) aptas para o consumo humano, con perfís nutricionais relevantes e pegadas de sustentabilidade, que actualmente están pouco exploradas. Smart Protein proporcionará a investigación aplicada necesaria para apoiar a produción primaria, o procesamento, a formulación e o consumo dunha gama máis diversa de alimentos proteicos alternativos. Deste xeito, Smart Protein acelerará o cambio cara a unha dieta máis saudable, derivada de sistemas alimentarios e agrícolas sostibles, sensibles á nutrición, eficientes nos recursos, resilientes, circulares e inclusivos.

Coordinadores
  • UNIVERSITY COLLEGE CORK - NATIONAL UNIVERSITY OF IRELAND, CORK (UCC)