Projecte H2020 SMART PROTEIN: Proteïna intel·ligent per a un món canviant. Fonts alternatives de proteïnes terrestres preparades per al futur per a la nutrició humana que fomenten la regeneració del medi ambient, la viabilitat del processament i la confiança i acceptació del consumidor.
- Tipus Projecte
- Estat Firmado
- Execució 2020 -2024
- Pressupost assignat 8.179.214,26 €
- Àmbit Europeo
- Font principal de finançament H2020
- Web del projecte Proyecto SMART PROTEIN
Les proteïnes són nutrients essencials per al cos humà. Tots els aliments elaborats amb carn, aus, marisc, fesols i pèsols, ous, productes de soja processats, nous i llavors es consideren part del grup de proteïnes. El desafiament principal és garantir l'accés mundial a dietes saludables a partir de sistemes alimentaris sostenibles.
El projecte SMART PROTEIN, finançat amb fons europeus, aborda aquest problema a través de cadenes de subministrament de proteïnes preparades per al futur amb un impacte positiu en la bioeconomia, el medi ambient, la biodiversitat, la seguretat alimentària i nutricional i la confiança dels consumidors. Està validant i demostrant productes de proteïna vegetal innovadors, rendibles i eficients en lús de recursos a partir de faves, llenties, cigrons i quinoa. Les proteïnes microbianes de la biomassa es crearan a partir de fongs comestibles mitjançant el reciclatge de corrents laterals de les indústries de pasta (residus de pasta), pa (escorça de pa) i cervesa (llevat usat i arrels maltejades).
S'han dut a terme assajos amb les varietats de cultius Smart Protein (quinoa, llentia, cigró, faves) a set granges pilot de tot Europa (IE, PT, DK, NL, PL, ES, IT). Es va elaborar un informe inicial en què es descrivien les característiques climàtiques i agronòmiques de cada finca pilot, i es van formular recomanacions per a les temporades de cultiu següents. Es va elaborar un segon informe en què es van avaluar els cultivars als diferents llocs de cultiu pel que fa a l'adaptabilitat del cultiu, rendiment, qualitat, susceptibilitat a patògens, etc. Aquest treball ajudarà a informar sobre els cultius de proteïnes més adequats per cultivar a diferents ubicacions geogràfiques d'Europa.
S'han dut a terme els primers assaigs per a la separació d'aire a nivell industrial de llenties, cigrons i pèsols grocs, i s'han posat a disposició del projecte les farines riques corresponents en proteïnes. Les extraccions de proteïnes de llenties i faves s'han demostrat i validat a escala pilot i gairebé industrial, respectivament. L'extracció de proteïna de cigró s'ha optimitzat a petita escala. S'han analitzat els fluxos secundaris industrials proporcionats pels socis del projecte i s'han analitzat les combinacions de fongs/fluxos secundaris per fermentacions en estat sòlid i líquid. S'han dut a terme amb èxit assaigs de fermentació amb combinacions prometedores. S'han fet revisions bibliogràfiques per consolidar el coneixement sobre els productes alimentaris alternatius a base de proteïnes vegetals. S'han identificat proveïdors industrials per a l'externalització d'ingredients i s'ha dut a terme una avaluació comparativa dels productes de les alternatives vegetals disponibles al mercat.
Els ingredients s'han caracteritzat per les propietats compositives i tecnofuncionals, i s'han realitzat una sèrie d'assajos de fermentació en aliments enriquits amb productes d'origen vegetal, així com en matèries primeres, per produir productes nous. L'optimització del procés de substituts carnis mitjançant extrusió de baixa humitat s'ha fet amb ingredients de referència; Aviat es provarà la tecnologia d´extrusió d´alta humitat. S'ha realitzat una avaluació de la digestibilitat d'una sèrie d'ingredients (per exemple, aïllat de proteïna de llentia vermella, aïllat de proteïna de pèsol, miceli fúngic) mitjançant digestió in vitro i perfil de pèptids. S'ha finalitzat el disseny experimental per analitzar quatre proteïnes individuals simultàniament utilitzant el model SHIME. S'ha sol·licitat l'aprovació ètica perquè es dugui a terme l'estudi d'intervenció en humans sobre els efectes de les proteïnes vegetals a la recuperació després de l'exercici físic. S‟han mantingut debats amb socis del projecte del món acadèmic i de la indústria sobre el tema del desenvolupament empresarial.
S'han analitzat les dades del mercat secundari dels productes alimentaris objectiu de Smart Protein per comprendre millor el context actual del mercat. La bibliografia en l'àmbit de les lleis, els reglaments i les limitacions alimentàries (en particular en el cas dels nous productes alimentaris) s'examina contínuament. Es fan tallers en línia amb experts en la matèria per als socis del consorci sobre desenvolupament comercial i regulacions alimentàries. S‟han realitzat revisions sistemàtiques sobre l‟efecte de les intervencions conductuals (nudging) en el consum d‟aliments d‟origen vegetal, les xarxes socials i el comportament dels consumidors d‟aliments.
Es va fer un estudi d'intervenció del consumidor que va explorar els efectes de les etiquetes de sabor i textura addicionals en l'elecció i el consum d'aliments d'origen vegetal. Es va elaborar i aplicar l'Enquesta Paneuropea sobre la preparació per adoptar una dieta basada en plantes, i es va elaborar un informe detallat sobre suindings. S'ha creat una identitat visual que se segueix utilitzant al projecte. S'han creat banners promocionals, plantilles de presentació i fulletons físics/digitals. El lloc web i la pàgina de LinkedIn de Smart Protein són molt actius i destaquen els esdeveniments clau del projecte, així com esdeveniments més amplis dinterès a làrea dels aliments dorigen vegetal. S'envien butlletins informatius periòdics als subscriptors del butlletí informatiu de Smart Protein. S'han organitzat seminaris web per al Comitè Assessor de Parts Interessades del projecte i, per separat, per al públic, com a part d'una col·laboració en curs de 'Horizon4Proteins' amb altres projectes finançats per H2020 que exploren proteïnes alternatives.
S'han realitzat dues revisions bibliogràfiques: la primera sobre l'anàlisi del cicle de vida (ACV) i el cost del cicle de vida (CCV) als sistemes agroalimentaris per conèixer els requisits metodològics necessaris per dur a terme l'estudi ecològic i econòmic entre els agricultors del projecte; El segon feia referència a la intenció dels agricultors d'adoptar nous cultius, cereals, llegums i tecnologies innovadores. S'han completat les activitats preliminars de detecció d'ACV per a la fase de processament individual. S'han fet presentacions a diverses conferències relacionades amb l'ACV.
Les proteïnes són una part indispensable de la dieta humana, però la manera com les produïm i consumim avui dia presenta molts desafiaments, tant en termes de patrons de consum globals com d'impactes socials, ambientals i econòmics. Un replantejament del nostre sistema alimentari requereix una multiplicitat dactors i parts interessades al llarg de la cadena alimentària; no només els pagesos i els consumidors, sinó també els processadors d'aliments, els investigadors, els proveïdors de tecnologia, els responsables polítics i els reguladors.
Calen urgentment fonts alternatives de proteïnes per respondre a la demanda creixent de proteïnes d'una població mundial en creixement ia la necessitat d'una producció més eficient en l'ús dels recursos. El projecte Smart Protein reuneix socis del consorci d'Europa, Amèrica del Nord, Israel, Tailàndia i Nova Zelanda amb un objectiu comú: validar industrialment proteïnes vegetals saludables (faves, llenties, cigrons, quinoa) i proteïnes de biomassa microbiana (llevat i fongs de grau d'aliments) UE per a la producció d'ingredients i productes per al consum humà directe.
Aquest treball garantirà activament cadenes de subministrament de proteïnes preparades per al futur amb un impacte positiu a la bioeconomia, el medi ambient, la biodiversitat, la nutrició humana, la seguretat alimentària i nutricional i l'acceptació dels consumidors.
És innegable que la proteïna és una part indispensable de la dieta humana, però la manera com la produïm i consumim avui presenta molts desafiaments, tant en termes de patrons de consum global com dels seus impactes socials, ambientals i econòmics. Per tant, proporcionar a una població mundial en creixement dietes saludables a partir de sistemes alimentaris sostenibles és un repte immediat.
SMART PROTEIN té com a objectiu validar industrialment i demostrar proteïnes de biomassa microbiana i vegetals innovadores, rendibles i eficients en recursos, produïdes a la UE (faves, llenties, cigrons, quinua) i biomassa microbiana de fongs comestibles, reciclant corrents secundaris de les indústries de pasta (residus de pansa (residus) gastada i arrels de malt). La proteïna SMART alternativa s'utilitzarà per a la producció d'ingredients i productes per a consum humà directe, mitjançant el desenvolupament de cadenes de subministrament de proteïnes preparades per al futur amb un impacte positiu a la bioeconomia, el medi ambient, la biodiversitat, la nutrició humana, la seguretat alimentària i nutricional i la confiança i acceptació dels consumidors.
Aquestes prioritats s'abordaran mitjançant associacions globals forjades amb membres del consorci d'Europa, Amèrica del Nord, Israel, Tailàndia i Nova Zelanda per desenvolupar i demostrar un sistema de proteïnes i aliments sostenible i climàticament intel·ligent per a una Europa saludable. Aprofitarem el coneixement de les proteïnes vegetals i microbianes per millorar significativament la sostenibilitat i la resiliència d'una nova cadena de subministrament de proteïnes europea, millorar les habilitats i competències professionals i donar suport a la creació de nous llocs de treball al sector alimentari i la bioeconomia.
Presents a tots els organismes vius, les proteïnes són crucials per als processos químics essencials del cos humà, com les funcions metabòliques. Els éssers humans obtenen proteïnes d'aliments com la carn, les aus, els mariscs, els fesols, els pèsols, els ous, els productes de soja processats, els fruits secs i les llavors. Però subministrar a una població mundial en creixement la dieta necessària per a una ingesta saludable de proteïnes és cada cop més un desafiament; agreujat per pràctiques insostenibles de producció d'aliments que fan malbé el medi ambient.
El projecte SMART PROTEIN, finançat amb fons europeus, es va proposar desenvolupar una nova generació de productes alimentaris d'origen vegetal (làctics, alternatives a la carn i el peix i fórmules alimentàries per a lactants) a través de proteaginoses bioprocessades com la quinoa, les llenties, les faves i els cigrons, fleca/pasta. L'equip va validar i demostrar amb èxit diverses estratègies/ingredients de processament d'aliments i productes d'aliments vegetals a escala industrial. "I les nostres pràctiques d'agricultura regenerativa, validades en una granja model, van augmentar significativament la bioactivitat del sòl, impulsant el microbioma i la matèria orgànica del sòl, alhora que van reduir l'erosió del sòl", afirma el coordinador del projecte, Emanuele Zannini.
La transició alimentària basada en fongs SMART PROTEIN es va proposar abordar tota la cadena de valor dels aliments, cosa que implica la validació del model de granja de la producció de cultius proteics regeneratius, l'extracció i la utilització de proteïnes vegetals i el disseny d'aliments, juntament amb una millor comprensió dels impactes en la nutrició humana i el mercat. La fermentació de fongs es va optimitzar per reutilitzar subproductes reciclats de pasta (residus de pasta), pa (escorça de pa) i cervesa (llevat usat i gra gastat de cerveseria).
A continuació, es van fer servir tècniques modificadores de l'estructura i el sabor per augmentar la digestibilitat i l'acceptació dels aliments per part dels consumidors. En diversos aliments, l'equip va poder utilitzar ingredients alimentaris menys refinats, cosa que va garantir la inclusió de minerals i vitamines clau que altrament es perdrien durant l'extracció i el processament de proteïnes. "Estem especialment orgullosos dels nostres saborosos substituts de peix i formatge d'origen vegetal, que estic segur que els nostres socis industrialitzaran encara més", assenyala Zannini. Les proves de validació i demostració de la indústria alimentària van avaluar la viabilitat d'aquest procés de producció d'aliments innovador i la qualitat dels productes resultants.
Un altre resultat prometedor va ser la demostració del rejoveniment del sòl, gràcies a pràctiques agrícoles regeneratives com ara l'ús de microalgues i insectes. Remodelant el nostre entorn alimentari integral A més de desenvolupar fonts de proteïnes respectuoses amb el medi ambient i eficients en l'ús dels recursos, SMART PROTEIN també es va proposar donar suport a iniciatives més àmplies de la UE per a una cadena de subministrament d'aliments més sostenible i resilient. Zannini argumenta que l'educació i la capacitació en matèria d'aliments i la nutrició alimentària són clau, igual que les regles més estrictes i intel·ligents relacionades amb les regles al voltant de l'adquisició d'aliments. "La revolució alimentària no passarà si no s'aborden els desafiaments de l'ecosistema, i per això prioritzem vincular els diferents actors del sistema alimentari, des dels productors fins als processadors, nutricionistes i experts en sostenibilitat, alineant-los cap a l'objectiu de produir més, millor i amb menys", afegeix Zannini. Un dels resultats d'aquests esforços de creació de xarxes va ser un informe polític on s'esbossaven les accions clau perquè la UE accelerés la transició alimentària necessària.
L'informe ha estat examinat per diverses direccions generals de la Comissió Europea, entre elles AGRI, GROW i SANTE. L'equip se centra ara a millorar els ingredients i les tècniques de processament de plantes i fongs, per simplificar la formulació dels aliments i reduir els costos, abans d'examinar les possibilitats de patent. Mentrestant, s'està treballant per ajudar a educar el públic sobre un enfocament d'"alimentació neta", inclosa una acceptació més gran per part dels consumidors a través de demostracions públiques.
Hi ha una sèrie de lleguminoses (faves, llenties i cigrons), proteaginoses (quinoa) i fonts de proteïnes microbianes (llevats/fongs) aptes per al consum humà, amb un perfil nutricional rellevant i empremtes de sostenibilitat, que actualment estan poc explorades. Smart Protein proporcionarà la investigació aplicada necessària per donar suport a la producció primària, el processament, la formulació i el consum d'una gamma més diversa d'aliments proteics alternatius. Així, Smart Protein accelerarà el canvi cap a una dieta més saludable, derivada de sistemes alimentaris i agrícoles sostenibles, sensibles a la nutrició, eficients en l'ús dels recursos, resilients, circulars i inclusius.
- UNIVERSITY COLLEGE CORK - NATIONAL UNIVERSITY OF IRELAND, CORK (UCC)