Proxecto H2020 NanoPack: Liña de produción piloto para nanocomposites poliméricos funcionais a partir de nanotubos naturais de aloisita: demostración da liberación controlada de antimicrobianos activos en aplicacións de envasado de alimentos.
- Tipo Proxecto
- Estado Cheo
- Execución 2017 -2019
- Orzamento asignado 7.665.218,00 €
- Ámbito Europeo
- Fonte principal de financiamento H2020
- Páxina web do proxecto Proyecto NanoPack
NanoPack demostrará unha solución para estender a vida útil dos alimentos mediante o uso de novas superficies antimicrobianas intelixentes, aplicadas a produtos de envasado de alimentos activos. Implementaranse liñas piloto en ambientes industriais operativos para fabricar películas de polímeros antimicrobianos comercialmente viables e aceptables para o consumidor. Isto minimizará a cantidade de conservantes necesarios para manter a frescura, engadir valor e garantir a seguridade en toda a cadea de subministración.
O proxecto empregará nanotubos naturais de aloísita (HNT) como portadores fiables e seguros de compostos bioactivos que non poden migrar dos envases aos alimentos. Maximizando a seguridade, liberan lentamente pequenas cantidades de axentes naturais potentes, volátiles e de amplo espectro no espazo principal do recipiente. O uso da nanotecnoloxía permite:
- Introducir moléculas sensibles en películas de polímero.
- Manter a funcionalidade antimicrobiana sen afectar as propiedades da película.
- Produce superficies antimicrobianas potentes con propiedades axustables, ao tempo que crea un efecto "gatekeeper" activado polo pH para retardar a liberación da carga encapsulada. A película resultante mostrará propiedades antimicrobianas non alcanzadas coa tecnoloxía actual de última xeración.
Os procesos ao longo da cadea de subministración validaranse mediante cinco probas piloto en liñas de produción existentes:
- Carga antimicrobiana.
- Produción de polímero HNT antimicrobiano.
- Produción de película de embalaxe antimicrobiana
- Uso de novos envases en produtos alimenticios. Avaliarase a viabilidade comercial, incluíndo a aceptación dos consumidores e os aspectos legais, regulamentarios, de seguridade e ambientais.
O éxito de NanoPack dará lugar a un envase de alimentos antimicrobiano validado, aceptado polo consumidor e baseado na nanotecnoloxía que mellorará a seguridade alimentaria, previrá brotes de enfermidades transmitidas por alimentos e reducirá o desperdicio de alimentos causado pola deterioración prematura. Os produtos de maior rendemento, seguros e intelixentes situarán a Europa como líder en nanotecnoloxía alimentaria e envases intelixentes antimicrobianos, ao tempo que impulsarán a competitividade e o crecemento do sector.
As actividades incluíron traballos preparatorios, catro proxectos piloto e actividades para aumentar o impacto do proxecto. O traballo preparatorio incluíu a funcionalización das superficies internas e externas dos HNT para maximizar a carga e a liberación controlada das cargas útiles antimicrobianas. Ademais, probouse a actividade antimicrobiana de 12 EO e as súas combinacións fronte a microorganismos alimentarios relevantes. En concreto, unha combinación de carvacrol, timol e cinamaldehido mostrou unha actividade antimicrobiana moi prometedora e sinérxica contra E. coli, Listeria innocua e Penicillium commune (que representan bacterias Gram positivas, bacterias Gram negativas e mofo, respectivamente) e probáronse diferentes concentracións en pilotos para acadar a maior eficacia antimicrobiana a baixas concentracións. O escalado exitoso do proceso de carga realizouse en 3 tipos de HNTs: prístinos (non procesados) e 2 tipos de HNTs funcionalizados: gravados e silanizados. O proceso de carga proporciona unha estabilidade térmica mellorada de polo menos 30 °C aos EO, permitindo a súa mestura de fusión con polímeros a altas temperaturas de fabricación. Realizouse con éxito a combinación por fusión de tres tipos de HNTs cargados de Pilot I con diferentes polímeros. Caracterizáronse os masterbatches de Pilot II para avaliar a procesabilidade e a actividade antimicrobiana. O procesado de diversos compostos no marco do Piloto III realizouse utilizando as instalacións existentes en plantas piloto industriais. Ademais, producíronse películas en grandes e pequenas instalacións industriais, CFlex e Tommen, respectivamente, demostrando a transferibilidade da tecnoloxía a grandes e pequenas plantas de produción.
Probáronse varias configuracións de películas activas NanoPack (diferentes números de capas e varios contidos de aceites esenciais) en diferentes sistemas alimentarios, incluíndo produtos lácteos, produtos de panadería, carne, peixe e produtos frescos (cereixas). Realizouse unha avaliación de seguridade para o uso de HNT, tanto para o persoal que traballa na fabricación de produtos como para os consumidores que consumen alimentos envasados con NanoPack. Os estudos de seguridade e toxicidade en ratos revelaron que os HNT non causan citotoxicidade; Non obstante, os HNT rexistrados (e-HNTS) asociáronse coa inflamación pulmonar. Traballar con HNT durante a aplicación a gran escala de HNTs prístinos e gravados é factible se se toman as precaucións recomendadas. Os estudos ecotoxicolóxicos investigaron os efectos dos HNTs e e-HNTs prístinos no medio acuático. As probas con D. magna non mostraron inhibición da reprodución nos HNT prístinos, pero os e-HNT prolongaron o período ata a primeira descendencia e reduciron o número de descendentes vivos. Os resultados motivaron a decisión de proceder unicamente con HNTs prístinos. Os estudos migratorios mediron o movemento dos HNT e dos aceites esenciais das películas aos alimentos. Chegouse á conclusión de que os HNT non migran fóra da película. Elaboráronse expedientes para os HNT e os tres potentes aceites esenciais (EO) para a súa presentación á EFSA. Isto fíxose despois de determinar como un paquete activo debería obter a aprobación para o contacto con alimentos na UE. Os estudos de avaliación do ciclo de vida (ACV) realizáronse continuamente, incluíndo a avaliación do ciclo de vida ambiental (ELA), o custo do ciclo de vida (ACV) e a avaliación do ciclo de vida social (SLC).
Os resultados mostraron que os HNT non contribúen significativamente aos posibles impactos ambientais globais. O ACV demostrou que o custo final por m² da película plástica está en consonancia co custo medio dunha película multicapa no mercado (entre 3 e 5 €/kg). Os ACV mostraron que os maiores riscos se identificaron na fase de extracción de recursos, onde están implicados máis países en desenvolvemento. A xestión da innovación continuou durante todo o proxecto e concluíronse os estudos de viabilidade comercial. Realizáronse estudos de aceptación de consumidores e venda polo miúdo a nivel mundial en Europa e China, que mostraron resultados prometedores en termos de aceptación da tecnoloxía NanoPack por parte dos consumidores e polo miúdo. Exploráronse oportunidades de explotación máis aló do proxecto entre os socios industriais, e algúns socios de investigación expresaron o seu interese en colaborar. Os resultados foron comunicados a unha ampla gama de partes interesadas clave a través de varias ferramentas e canles específicas, incluíndo un sitio web, folletos, roll-ups, artigos en medios especializados, boletíns, participación nos medios, seminarios web, artigos científicos, vídeos, redes sociais e presenza en eventos.
Producíronse sete publicacións científicas e dúas máis están en preparación baseadas no traballo de NanoPack. Realizáronse obradoiros de formación sobre o uso de HNT como portadores de aceites esenciais antimicrobianos en envases de alimentos, e o acto final celebrouse en asociación co AIPIA International Packaging Event, onde se presentou amplamente o proxecto. Os membros do consorcio participaron como relatores, dirixiron sesións e tiveron unha caseta.
NanoPack desenvolveu e demostrou a produción, a gran escala e piloto, de materiais antimicrobianos baseados na nanotecnoloxía para estender a vida útil dos alimentos mediante un novo envase activo. O obxectivo de NanoPack era desenvolver, ampliar e executar catro ensaios piloto en ambientes industriais operativos para producir películas de nanocompostos de polímeros antimicrobianos comercialmente viables que fosen aceptadas tanto polos minoristas como polos consumidores. Usando nanotubos naturais de aloisita (HNT) como portadores fiables e seguros de aceites esenciais naturais bioactivos (EO), o proxecto demostrou que os envases de alimentos NanoPack teñen o potencial de prolongar a vida útil dos alimentos perecedoiros.
Os pilotos incluíron a produción de escala para cargar HNT con EOs antimicrobianos (Piloto I), combinar HNT cargados con polímeros para o seu uso como masterbatches na produción de películas (Pilot II), producir películas utilizando masterbatches producidos en Pilot II (Pilot III) e envasar diferentes tipos de alimentos con películas NanoPack.
Avaliáronse a viabilidade comercial, as cuestións de seguridade e regulamentarias, os beneficios sociais e o ciclo de vida. Realizouse a planificación da comercialización, asegurouse a protección dos dereitos de propiedade intelectual e elaborouse un expediente para a súa presentación á EFSA para a súa aprobación para o uso de HNT como portadores cargados de aceites esenciais específicos como axentes antimicrobianos nos envases de alimentos.
A partir das leccións aprendidas de intentos anteriores de industrializar e comercializar nanomateriais en envases de alimentos, NanoPack demostrou, validou e probou películas antimicrobianas en aplicacións de envasado de alimentos flexibles. Ao sacar a nova nanotecnoloxía do laboratorio e ampliar os distintos procesos da cadea, o proxecto levou a tecnoloxía á produción a gran escala en entornos industriais reais. Abordou os desafíos científicos, tecnolóxicos, económicos, de seguridade e regulamentarios, así como as barreiras para promover a industrialización e comercialización de novos nanocompostos de polímeros e HNT activos capaces de entregar cargas útiles bioactivas.
Os estudos de toxicoloxía ambiental realizaron a primeira avaliación in vivo do uso de HNT na produción de envases de alimentos e crearon directrices para un uso seguro. A seguridade do persoal estudouse nos sitios piloto, e o proxecto NanoPack é o primeiro en informar destes resultados. Os estudos de migración demostraron que os HNT non migran fóra das películas, mentres que os EO fano para inducir actividade antimicrobiana xunto con efectos organolépticos. Tratáronse cuestións normativas e preparouse un conxunto de catro expedientes para a súa presentación á EFSA, solicitando a aprobación para explotar HNT e tres aceites esenciais (carvacrol, timol e cinamaldehído) para envases de alimentos con actividade antimicrobiana. Como parte das actividades de innovación, describíronse os pasos para levar a tecnoloxía a TRL 9, e actividades significativas de divulgación e comunicación xeraron interese na adopción de NanoPack.
- TECHNION - ISRAEL INSTITUTE OF TECHNOLOGY