
Proxecto H2020 MultiSens: unha plataforma de indicadores de calidade revolucionaria para a industria alimentaria
- Tipo Proxecto
- Estado Cheo
- Execución 2017 -2019
- Orzamento asignado 170.121,6 €
- Ámbito Europeo
- Fonte principal de financiamento H2020
- Páxina web do proxecto MultiSens
- Correlación da frescura da carne coa concentración de gas dentro dos envases (WP 1).
- Desenvolvemento de sensores selectivos, estables e precisos para CO₂, NH₃ e H₂S (WP 2).
- Implantación de sensores nos envases (WP 3).
- Aplicación para teléfonos intelixentes como sistema de control de calidade/feedback do usuario (WP 4).
- Validación da plataforma MultiSens como sistema de calidade (WP 5).
O obxectivo de MultiSens é desenvolver unha plataforma de indicadores de calidade revolucionaria para a industria alimentaria. Esta innovadora plataforma de envases intelixentes alertará os clientes sobre a calidade da carne, aportando valor e beneficios en toda a cadea de subministración de alimentos, reducindo o desperdicio, proporcionando información valiosa ao usuario final e axudando a Europa a manter unha vantaxe competitiva no mercado.
Só na UE, o desperdicio de alimentos ao longo da cadea de subministración estímase en aproximadamente 89 millóns de toneladas ou 180 kg por habitante e ano, e prevese que aumente a 126 millóns de toneladas anuais para 2020 a menos que se tomen medidas. Os fogares xeran actualmente a maior parte do desperdicio de alimentos na UE (42 %), e os expertos estiman que reducir nun 30 % o desperdicio alimentario dos consumidores nos países desenvolvidos podería aforrar aproximadamente 400.000 km² de terras de cultivo para 2030.
Normalmente, os produtos alimenticios son envasados nunha atmosfera modificada (MA), que consiste nunha mestura de gases optimizada para os alimentos que se envasan. O seguimento da composición no interior do envase permítenos comprobar se esta AM foi constante ou se o produto xa comezou a deteriorarse. Non obstante, aínda non se informou dun método non destrutivo para determinar esta MA.
Este proxecto propón desenvolver e integrar un sensor multimembrana nos envases de carne utilizando as capacidades de imaxe e comunicación dos dispositivos intelixentes para a detección de frescura, ao mesmo tempo que emprega métodos de envasado innovadores para a integración de sensores. Se o sensor se coloca dentro ou sobre o envase de xeito que estea en estreito contacto co espazo de cabeza da carne envasada, permitirá controlar os gases clave do seu contorno e transmitir información sobre a calidade da carne. O impacto económico e social dunha plataforma deste tipo, aínda que reducise o desperdicio de alimentos nun 10%, sería importante.
A novidade deste proxecto radica na preparación dos sensores de alta calidade, métodos innovadores para a súa inmobilización e o método de detección sinxelo e non destrutivo.
O obxectivo de MultiSens é desenvolver unha plataforma de indicadores de calidade revolucionaria para a industria alimentaria. Esta innovadora plataforma de envases intelixentes alertará os clientes sobre a calidade da carne, aportando valor e beneficios en toda a cadea de subministración de alimentos, reducindo o desperdicio, proporcionando información valiosa ao usuario final e axudando a Europa a manter unha vantaxe competitiva no mercado.
Só na UE, o desperdicio de alimentos ao longo da cadea de subministración estímase en aproximadamente 89 millóns de toneladas ou 180 kg por habitante e ano, e prevese que aumente a 126 millóns de toneladas anuais para 2020 a menos que se tomen medidas. Os fogares xeran actualmente a maior parte do desperdicio de alimentos na UE (42 %), e os expertos estiman que reducir nun 30 % o desperdicio alimentario dos consumidores nos países desenvolvidos podería aforrar aproximadamente 400.000 km² de terras de cultivo para 2030.
Normalmente, os produtos alimenticios son envasados nunha atmosfera modificada (MA), que consiste nunha mestura de gases optimizada para os alimentos que se envasan. O seguimento da composición no interior do envase permítenos comprobar se esta AM foi constante ou se o produto xa comezou a deteriorarse. Non obstante, aínda non se informou dun método non destrutivo para determinar esta MA.
Este proxecto propón desenvolver e integrar un sensor multimembrana nos envases de carne utilizando as capacidades de imaxe e comunicación dos dispositivos intelixentes para a detección de frescura, ao mesmo tempo que emprega métodos de envasado innovadores para a integración de sensores. Se o sensor se coloca dentro ou sobre o envase de xeito que estea en estreito contacto co espazo de cabeza da carne envasada, permitirá controlar os gases clave do seu contorno e transmitir información sobre a calidade da carne. O impacto económico e social dunha plataforma deste tipo, aínda que reducise o desperdicio de alimentos nun 10%, sería importante.
A novidade deste proxecto radica na preparación de alta calidade dos sensores, os métodos innovadores para a súa inmobilización e o método de detección sinxelo e non destrutivo.
MultiSens desenvolveu un xeito novedoso, versátil e eficiente de comprobar a frescura da carne. Esta metodoloxía pode ser empregada polas empresas para garantir aos consumidores que o produto que adquiren está en perfectas condicións, mellorando así a calidade do produto.
- UNIVERSIDAD DE GRANADA (UGR)