Proxecto H2020 BIOFRUITNET: Fomento da innovación na produción de froitas ecolóxicas a través de fortes redes de coñecemento
- Tipo Proxecto
- Estado Cheo
- Execución 2019 -2023
- Orzamento asignado 1.999.302,5 €
- Ámbito Europeo
- Fonte principal de financiamento H2020
- Páxina web do proxecto BIOFRUITNET
A agricultura ecolóxica é un sector de rápido crecemento na agricultura europea, pero o aumento das importacións de fóra da UE está dificultando a competencia. Algúns produtores de froitas ecolóxicas están a facer fronte ao reto e desenvolven estratexias para manter os prezos baixos. O problema é que os métodos empregados, así como os coñecementos adquiridos, son coñecidos localmente e raramente se comparten entre os produtores comunitarios. O proxecto BIOFRUITNET, financiado pola UE, creará unha rede para recompilar e sintetizar técnicas locais e científicas existentes sobre sistemas de cultivo de froitas ecolóxicas mellorados.
O obxectivo xeral do proxecto é difundir o coñecemento das mellores prácticas entre os agricultores da UE. Esta plataforma innovadora mellorará a competitividade da UE na agricultura ecolóxica.
A UE é a rexión líder na produción de froitas ecolóxicas, cunha produción en rápida expansión e unha demanda crecente de produtos ecolóxicos cada ano. Non obstante, ao mesmo tempo, a cantidade e o valor das importacións ecolóxicas de fóra da UE están a aumentar. Para os produtores de froitas ecolóxicas da UE, isto supón un reto para ter éxito nun mercado cada vez máis competitivo. Ademais, a froicultura ecolóxica é unha actividade agrícola moi esixente. Isto débese a que o sector enfróntase a problemas específicos que non se poden resolver mediante enfoques convencionais baseados no uso de substancias sintéticas.
Dado que os produtores de froitas ecolóxicas non poden depender de insumos sintéticos, moitos deles desenvolveron estratexias competitivas a nivel local para mellorar a saúde das plantas. Ademais, hai unha investigación considerable sobre a mellora dos sistemas de cultivo de froitas ecolóxicas. O problema, con todo, é que este coñecemento non é facilmente accesible para os agricultores de toda Europa e segue sendo coñecido localmente ou dispoñible só no ámbito científico. O sector necesita unha rede centrada na produción de froitas ecolóxicas que cubra a brecha entre a ciencia e a práctica e poña a disposición doutros produtores de froitas en Europa solucións de orixe local.
Polo tanto, os obxectivos específicos de BioFruitNet son:
- Recoller e sintetizar coñecementos existentes listos para a práctica.
- Crear unha rede europea de innovación estable.
- Fortalecer as redes establecidas.
- Distribuír amplamente as solucións.
- Ampliar a Plataforma de Coñecemento da Agricultura Ecolóxica.
Para acadar estes obxectivos, primeiro levaremos a cabo un exercicio de mapeo completo para identificar redes relevantes a nivel nacional en países socios e máis aló (WP1). A continuación, reúna todos os coñecementos prácticos e científicos existentes relevantes para os produtores de froitas ecolóxicas (WP2) e seleccione as mellores prácticas (WP3). Despois centrarémonos en adaptar e traducir todas as mellores prácticas a formatos fáciles de entender, como resumos de prácticas (WP4) e difundir a información a través de canles de alto impacto (WP5).
Intercambio de coñecementos entre produtores europeos de froitas ecolóxicas. A agricultura ecolóxica está gañando popularidade, pero o coñecemento especializado adoita estar restrinxido dentro das fronteiras nacionais. O proxecto BIOFRUITNET, financiado pola UE, traballou para superar este obstáculo. A agricultura ecolóxica está a medrar rapidamente en Europa.
Non obstante, en 2020, só o 9,1% do total das terras agrícolas da UE dedicouse á produción ecolóxica. Como parte do Pacto Verde Europeo, a estratexia Farm to Fork estableceu o obxectivo de que o 25 % das terras agrícolas da UE se dedicasen á agricultura ecolóxica para 2030. A agricultura ecolóxica é un reto e esixente tecnicamente. Os agricultores afrontan unha serie de retos para os que non poden recorrer a solucións convencionais, como a xestión do solo, a fertilización e a protección dos cultivos. Moitos agricultores ecolóxicos europeos desenvolveron as súas propias estratexias agroecolóxicas para mellorar a saúde vexetal e optimizar a agricultura ecolóxica, pero gran parte deste coñecemento non está moi difundido, en parte debido ás barreiras lingüísticas e xeográficas. "Xa existe unha cultura de intercambio de información a través de redes de intercambio de coñecemento establecidas formal e informalmente en Europa", afirma Sophie Egerer, de Naturland, coordinadora do proxecto BIOFRUITNET (Impulsar a innovación na produción de FROITAS orgánicas mediante redes de coñecemento fortes).
Non obstante, estas redes operan principalmente a nivel local, e a información sobre o saber facer existente, en particular, apenas traspasa as fronteiras rexionais ou nacionais. O proxecto BIOFRUITNET, financiado pola UE, tiña como obxectivo superar este problema de comunicación mediante a creación dunha rede de coñecemento, tanto en liña como fóra de liña, para recoller e compartir coñecementos locais e científicos sobre o cultivo de froitas ecolóxicas en toda a UE, en linguas locais. "A contribución de BIOFRUITNET para facer que o coñecemento da agricultura ecolóxica sexa moito máis accesible para os agricultores de toda Europa considérase un esforzo importante para impulsar a transición cara a unha UE máis verde", sinala Egerer. Identificación dos coñecementos agrarios existentes
O equipo de BIOFRUITNET realizou unha enquisa inicial aos agricultores, asesores e as súas asociacións para identificar as redes de intercambio de coñecemento existentes na UE e nos países veciños. Unha segunda enquisa, que abarcou preto de 250 agricultores e asesores de 12 países da UE, axudou ao equipo de BIOFRUITNET a identificar e definir as pragas e enfermidades de maior preocupación nas hortas ecolóxicas. Isto tamén revelou o nivel de adopción de prácticas de xestión de hortas adecuadas para a agricultura ecolóxica, especialmente as relacionadas coa selección de variedades, a fertilización, a biodiversidade funcional e a protección dos cultivos. "Puidemos obter unha visión actualizada e precisa dos retos aos que se enfrontan os produtores de froitas ecolóxicas de toda Europa e identificar as áreas nas que BIOFRUITNET podería ser máis beneficioso para eles", engade Egerer.
A continuación, o equipo revisou a literatura científica e gris existente para preparar unha ampla gama de materiais de comunicación e superar a barreira lingüística. Agora dispoñibles en 10 idiomas, inclúen 30 vídeos técnicos breves, 100 resumos de prácticas, cinco podcasts e tres cursos de aprendizaxe electrónica, cada un composto por catro ou cinco módulos de aproximadamente media hora cada un. Unha rede europea de coñecemento ecolóxico en crecemento Os novos materiais de coñecemento de BIOFRUITNET proporcionan unha base sólida para a formación en froicultura ecolóxica, mentres que as redes de comunicación permitirán un maior intercambio directo de coñecemento entre os produtores de froita ecolóxica en Europa. "A creación dunha rede europea de redes de coñecemento está deseñada para manter e desenvolver aínda máis a transferencia de coñecemento no futuro", afirma Egerer.
A rede de coñecemento da UE tamén está deseñada para garantir a continuidade do traballo do proxecto despois da súa finalización. Dado que o proxecto transcendeu as fronteiras da UE, integrando redes de coñecemento de países non comunitarios en Europa e no Mediterráneo, o seu impacto beneficiaría a unha transición máis ampla cara a unha agricultura máis sostible. "Estes países inclúen aqueles onde a produción de froitas ecolóxicas aínda está na súa infancia e, polo tanto, hai un enorme potencial para a transición á agricultura ecolóxica", conclúe Egerer.
- NATURLAND - VERBAND FUR OKOLOGISCHEN LANDBAU EV (NATURLAND)