Proxecto H2020 agROBOfood: apoio empresarial para o sector europeo da robótica e a agroalimentación, cara a unha rede de centros de innovación dixital en robótica
- Tipo Proxecto
- Estado Firmado
- Execución 2019 -2024
- Orzamento asignado 15.999.768,00 €
- Ámbito Europeo
- Fonte principal de financiamento Horizonte 2020
- Páxina web do proxecto Proyecto agROBOfood
O sector agroalimentario europeo afronta un reto importante: garantir unha produción respectuosa co medio ambiente a custos máis baixos e con escaseza de man de obra. A solución require a modernización tecnolóxica da agricultura. A robótica pode xogar un papel importante. O proxecto agROBOfood, un consorcio de 39 socios, ten como obxectivo acelerar a transformación dixital do sector mediante a adopción de tecnoloxías robóticas. Para impulsar a adopción de solucións robóticas, establecerá unha rede sostible de Centros de Innovación Dixital (DIH). No corazón do proxecto están os experimentos de innovación (IE), que serán organizados e supervisados polo DIH. A comunidade europea da robótica participará en todo o proxecto para garantir a máxima sinerxía. Isto maximizará o retorno dos investimentos derivados da transformación dixital do sector agroalimentario.
Situación despois do primeiro ano Despois do primeiro ano do proxecto, a situación actual do proxecto agROBOfood pódese resumir como: Creación de redes coa implementación da abordaxe rexional con puntos de contacto rexionais e nacionais, establecemento de procedementos para converterse en membro da rede, interese por parte destes a través dunha convocatoria aberta e desenvolvemento dunha proba de autoavaliación para DIH/CC. visibilidade da rede activando todas as nosas ferramentas de comunicación, como o sitio web, as redes sociais, o boletín informativo e Basecamp.
Tamén organizamos ou acollemos encontros (dixitais) e contribuímos á comunidade internacional con publicacións e presentacións, e participamos en redes RODIN, OpenDEI, CEMA, ROS, EU-Robotics e da UE. Comeza cargando a rede con servizos do ecosistema, técnicos e empresariais. Estes son proporcionados ao IIE. Os DIH/CC da rede agROBOfood comezaron a aprender das abordaxes dos demais. Para respaldar isto, realizamos unha análise de "punto branco". Considere as contribucións á formación, ás plataformas, aos datos abertos, á estandarización e ás necesidades específicas do DIH/CC. Para demostrar e probar as necesidades da robótica dos sistemas agroalimentarios e da rede agROBOfood, xa traballamos en sete experimentos de innovación cun mentor de DIH.
O DIH/CC pode incluír exposicións no sitio web. Para facer a rede sostible, comezamos por analizar outros exemplos, o campo das organizacións existentes interesadas na robótica agroalimentaria e para comprender cal debería ser a natureza específica da rede agROBOfood. Beneficiámonos da cooperación co Consello Asesor Industrial, RODIN e as experiencias de SmartAgriHub.
O proxecto agROBOfood (número de subvención 825395) desenvolverá unha rede paneuropea de Centros de Innovación Dixital (DIH) e Centros de Competencia para estimular a implementación de conceptos robóticos de alta tecnoloxía para o sector agroalimentario e demostrar a súa aplicabilidade en circunstancias prácticas. Para superar a fragmentación das organizacións que traballan na dixitalización en Europa, a UE está a promover o concepto de centros de innovación dixital e os centros de competencia relacionados.
Os DIH son puntos de encontro únicos baseados en infraestruturas tecnolóxicas (Centros de Competencia) e proporcionan acceso aos coñecementos, experiencias e tecnoloxías máis recentes para apoiar os seus clientes na fase piloto, probas e experimentación con innovacións dixitais. O DIH tamén proporciona apoio empresarial e financeiro para implementar estas innovacións, se é necesario, en toda a cadea de valor. Dado que a proximidade se considera crucial, actúan como primeiro punto de contacto rexional, porta de entrada e fortalecen o ecosistema de innovación. Un factor clave para o éxito é que agROBOfood xa abrangue 24 países europeos a través dos 39 socios do consorcio e dos 41 socios asociados ao comezo do proxecto. agROBOfood traballa en Europa con 7 coordinadores rexionais de clústeres coa tarefa de establecer un DIH en robótica por país. Deste xeito, podemos abordar as diferenzas no nivel de organización e traballar con "ventanillas únicas". Espérase que a rede medre durante o proxecto e continúe a medrar unha vez finalizado o proxecto agROBOfood. Un requisito previo é que os membros da rede sexan proactivos e estean dispostos a aprender uns dos outros para profesionalizar os servizos para os clientes.
Dado que agROBOfood non é a única rede DIH implicada na dixitalización, estamos en contacto cos socios de CSA-RODIN DIH2 Trinity, RIMA e DIH-Hero, así como con proxectos relacionados con AGRI como SmartAgriHub e IoF2020. A rede agROBOfood poderá ofrecer unha variedade de servizos ecosistémicos, técnicos e empresariais. Utilizaremos estes conceptos básicos e profesionalizaremos os nosos socios de agROBOfood para proporcionar estes servizos no campo da experiencia robótica aos seus clientes. Animaremos a todos os DIH a ofrecer toda a gama de servizos aos seus clientes. Apoiámoslles mediante formación e educación específicas e, cando sexa necesario, podemos desenvolver servizos específicos dedicados aos robots. En esencia, dotaremos a rede agROBOfood de coñecemento e experiencia nunha variedade de servizos.
Para demostrar o valor da rede agROBOfood e a robótica no sistema agroalimentario, traballamos con Experimentos de Innovación (IE) e Desafíos Industriais (IC). Nunha IE, un pequeno grupo de pemes, empresas emerxentes e socios industriais traballan xuntos a través das fronteiras. Baseándose en tecnoloxía relativamente madura, desenvolven e demostran solucións robóticas. Tamén experimentan con servizos de agroROBOfood e usuarios finais. Comezamos con 7 IE e ampliaremos o IE e o IC con 3 convocatorias abertas, cun orzamento total de 8 millóns de euros. A primeira convocatoria de solicitudes publicarase en marzo de 2020.
agROBOfood dedícase a acelerar a transformación dixital do sector agroalimentario europeo mediante a adopción de tecnoloxías robóticas. Consolidará, ampliará e fortalecerá o ecosistema actual mediante o establecemento dunha rede sostible de dereito internacional humanitario. Isto impulsará a adopción de solucións robóticas por parte do sector agroalimentario: un enorme reto que require unha abordaxe inclusiva na que participen todas as partes interesadas europeas relevantes. O consorcio agROBOfood conta con 39 socios, liderados pola Universidade e Investigación de Wageningen e outros socios principais de proxectos clave anteriores como IoF2020, ROBOTT-NET, PicknPack e I4MS, para aproveitar o ecosistema establecido por eses proxectos.
O corazón do proxecto son os Experimentos de Innovación (IE), organizados e supervisados polo DIH. En cada un dos sete clústeres rexionais, unha EI inicial demostrará as innovacións en robótica no sector agroalimentario dun xeito que garanta a replicabilidade en toda Europa, a adopción xeneralizada e a sustentabilidade da rede de DIH. agROBOfood traballará en estreita colaboración coa comunidade europea da robótica, garantindo efectos sinérxicos con iniciativas como EU-Robotics. Isto maximizará o retorno dos investimentos europeos, incluído o capital privado, na transformación dixital da industria agroalimentaria. Un instrumento fundamental para acadar este obxectivo é o Consello Asesor Industrial. Ofrecerán orientación estratéxica e tamén definirán prioridades para a selección de solucións que se financiarán.
As convocatorias abertas de 8 millóns de euros atraerán experimentos de innovación adicionais (12) e desafíos industriais (8). Isto ampliará a rede e garantirá que os vastos desenvolvementos tecnolóxicos e os desafíos emerxentes do sector agroalimentario se incorporen á carteira de servizos do DIH. A través da súa estrutura inclusiva e os seus ambiciosos obxectivos, agROBOfood pretende unir todo o ecosistema europeo; conectando os puntos dun xeito que garanta a adopción efectiva de tecnoloxías robóticas no sector agroalimentario europeo.
A nivel estratéxico, agROBOfood está a contribuír á folla de ruta plurianual para a robótica. Nestes debates, achegamos a visión de que os sistemas de redes agroalimentarias serán máis diversos, flexibles, receptivos e transparentes, e que as partes interesadas tamén deberían poder elixir solucións robóticas que poidan cooperar nun ambiente onde tamén traballen os provedores de servizos e os humanos. Para aumentar o despregamento da robótica no sector agroalimentario, agROBOfood ten como obxectivo involucrar aos usuarios finais e ás pemes apoiando experimentos de innovación e solucións robóticas listas para o mercado en todas as rexións utilizando as canles e os influenciadores existentes, como cooperativas, asesores, centros de coñecemento, clústeres rexionais e centros de innovación integrados. No primeiro ano de agROBOfood, centrámonos en fortalecer e ampliar a rede existente de DIH e CC, facilitándolles chegar a máis usuarios.
A convocatoria de propostas atrae a novos IH/CC, pemes e empresas emerxentes. agROBOFood céntrase máis nas pemes que en chegar aos agricultores. No IIE e na procura de puntos brancos experiméntanse enfoques de aprendizaxe mutua e de cruzamento de fronteiras. Todo isto está apoiado pola nosa estratexia de comunicación e difusión. O impacto das actividades de comunicación xa é bo. Para crear impacto a través destas plataformas, a CEMA organizou debates específicos, a robótica da UE está integrada nas actividades de RODIN e os membros do Consello Asesor Industrial de agROBOfood convertéronse en membros do grupo temático de robótica agroalimentaria. Fraunhofer e a TU-Delft fomentaron activamente a creación dun grupo de traballo dedicado á agricultura de ROS. O impacto na industria europea da robótica é comunicar a todos os niveis a necesidade e o valor engadido da rede agROBOfood. As abordaxes de tripla hélice son únicas no mercado europeo.
A nosa abordaxe rexional do dereito internacional humanitario e o cambio climático estimúlase coa cooperación entre as grandes industrias, as pemes, as empresas emerxentes, as ONG e as institucións de coñecemento. A gran industria participa no Consello Asesor Industrial. A estratexia de comunicación está posta en marcha. Deberían mellorar as actividades de demostración, as mellores prácticas e a formación nos próximos períodos de presentación de informes.
- STICHTING WAGENINGEN RESEARCH (WR)