Ir o contido principal
logo proyecto horizonte agrimax

Proxecto H2020 AgriMax: Cooperativas de valorización de residuos agrícolas e alimentarios baseadas en tecnoloxías flexibles de procesamento de biorrefinerías con múltiples materias primas para novas aplicacións de alto valor.

  • Tipo Proxecto
  • Estado Cheo
  • Execución 2016 -2021
  • Orzamento asignado 12.484.461,46 €
  • Ámbito Europeo
  • Fonte principal de financiamento Horizonte 2020
  • Páxina web do proxecto AgriMax
Descrición

Os cambios ambientais e sociais sen precedentes que están a producirse a nivel mundial supoñen numerosos desafíos para garantir o desenvolvemento sostible da humanidade nas próximas décadas. Arredor dun terzo dos alimentos producidos en todo o mundo desperdicianse cada ano, o que xera 1.300 millóns de toneladas de residuos anualmente. As perdas de alimentos prodúcense ao longo de toda a cadea de valor alimentaria, desde os agricultores ata os consumidores.

A Estratexia Europea de Bioeconomía inclúe medidas para garantir a seguridade alimentaria, xestionar os recursos naturais, reducir a dependencia dos recursos non renovables, mitigar o cambio climático e adaptarse a el, crear emprego e manter a competitividade europea. Agrimax ofrece varios beneficios á produción primaria, como a redución da perda de alimentos, a conservación dos recursos naturais, a substitución de materias primas fósiles, a valorización de subprodutos e a redución do impacto ambiental. Estes resultados foron demostrados a escala de demostración mediante o desenvolvemento de dúas biorrefinerías piloto con múltiples materias primas. Estes converten os residuos agrícolas e de procesamento de alimentos (AFPW) en produtos validados nun entorno operativo.

As dúas biorrefinerías piloto construíronse en Italia e España, modernizando e ampliando as capacidades das instalacións existentes no lugar. Agora utilízanse para fabricar produtos que, na segunda metade do proxecto, foron validados para as súas aplicacións finais. Validouse o rendemento dos produtos finais e avaliouse con éxito o impacto ambiental global de toda a cadea de valor segundo o estándar LCA. Baseándose en resultados previos, seleccionáronse numerosos estudos de caso para revelar o potencial de novas cadeas de valor agroalimentarias baseadas nos residuos do procesamento de tomate, cereais, olivas e patacas.

Os resultados de Agrimax permiten unha recuperación óptima de subprodutos en biorrefinerías, así como o seu uso en recubrimentos a base de cutina, proteínas para aplicacións alimentarias, fibras para biocompostos, aromatizantes, compostos fenólicos, licopeno e carotenoides minoritarios, fibras de celulosa avanzadas, biopolímeros fúnxicos para envasado secundario, bloques de construción para biopolímeros aromáticos, compost e hidrocompost. Estes produtos pódense aplicar agora en tres mercados: 1] Envases (o proxecto abrangue solucións biolóxicas para envases flexibles e ríxidos, materiais de barreira activos e pasivos, revestimentos para envases metálicos, biocompostos e envases secundarios). 2] Alimentos (entregaranse aditivos, ingredientes, recubrimentos, microorganismos empregados na produción e produtos alimenticios mellorados). 3] Agricultura (solucións baseadas en fertilizantes con bioplásticos incorporados para películas e macetas de mantillo, así como biofertilizantes avanzados derivados de residuos con propiedades bioestimulantes e biocontrol, que se entregarán en cascada).

Agrimax tamén desenvolveu novos modelos de negocio para maximizar o impacto dos resultados do proxecto. Esta actividade levouse a cabo en colaboración coas partes interesadas, que tamén participan a través do desenvolvemento dunha Plataforma Conxunta de Partes Interesadas que abre as biorrefinerías piloto a entidades externas.

Descrición das actividades

Durante o primeiro período de presentación de informes (ata M18), o consorcio centrou os seus esforzos principalmente no deseño das dúas biorrefinerías piloto. Os primeiros seis meses do proxecto empregáronse para establecer o marco para o desenvolvemento coherente e eficaz das seguintes actividades. En primeiro lugar, revisouse o estado da técnica na conversión de residuos agrícolas alimentarios e definiuse a dispoñibilidade de materias primas. Tamén se identificaron e tiveron en conta os puntos de referencia do mercado e as normativas aplicables para a implementación e a introdución no mercado satisfactorias dos resultados do proxecto. Do mes 6 ao mes 18, o consorcio desenvolveu o deseño conceptual das plantas piloto. Ademais, avaliáronse aspectos relacionados coa capacidade de almacenamento das diferentes materias primas, así como as propiedades dos principais produtos de ambas as plantas piloto. Creouse unha Plataforma Conxunta de Partes Interesadas para involucrar a un número relevante de partes interesadas e abrir as biorrefinerías a potenciais usuarios locais.

Durante o segundo período de informe (M19-M30), o consorcio centrou os seus esforzos na construción e posta en servizo das dúas biorrefinerías. Tras a finalización do RP2 (M30, marzo de 2019), completouse o edificio da planta piloto italiana e o consorcio do proxecto inaugurou extraoficialmente a biorrefinería, lista para comezar as probas funcionais. A planta piloto española aínda estaba en construción na M30, cunha data estimada de finalización na M36 (setembro de 2019). Ao mesmo tempo, o consorcio comezou a prepararse para a optimización dos procesos da biorrefinería e a valorización dos seus produtos. Finalmente, o consorcio continuou as súas actividades de divulgación e comunicación mediante o desenvolvemento e a publicación de varios vídeos, o lanzamento da primeira versión da Plataforma Conxunta de Partes Interesadas para probas internas dentro do consorcio e a continuación do traballo nunha estratexia integral de explotación e o desenvolvemento de novos modelos de negocio circulares.

Durante o terceiro período de presentación de informes, dende M31 (01/04/2019) ata M60 (30/09/2021), o consorcio centrou os seus esforzos principalmente na posta en marcha de dúas biorrefinerías piloto e na realización de ensaios funcionais para probar as novas tecnoloxías implementadas. En paralelo, os datos e a información das probas piloto empregáronse para mellorar continuamente o rendemento da valorización de subprodutos e fluxos de residuos, avaliar o uso de biocompostos derivados como aditivos alimentarios, ingredientes alimentarios ou recubrimentos comestibles, realizar análises de ciclo de vida ambiental e avaliacións tecnoeconómicas das plantas, definir modelos de negocio cooperativos e acadar o resto dos resultados de Agrimax. As actividades mencionadas tamén permitiron que os socios que traballan na valorización dos resultados dos proxectos piloto e dos fluxos de residuos recibisen información e mostras sobre os resultados dos mesmos e procedesen coa caracterización preliminar dos materiais e as actividades de procesamento, cuxos resultados serviron de base para a súa preparación para a ampliación unha vez que os proxectos piloto estivesen funcionando a plena capacidade. É importante destacar que, ao coñecerse as capacidades piloto exactas e as datas/cantidades de produción cun alto grao de certeza, foi posible crear un plan detallado de subministración e demanda no que a subministración foi determinada polas plantas piloto en función das súas capacidades e da dispoñibilidade de materia prima (é dicir, a estacionalidade).

Obxectivos

Aproximadamente un terzo de todos os alimentos producidos a nivel mundial desperdicianse cada ano ao longo de toda a cadea de valor, desde os agricultores ata os consumidores. Para extraer as cantidades significativas de compostos valiosos contidos nestes residuos, AgriMax combinará tecnoloxías de procesamento accesibles e flexibles (extracción asistida por ultrasóns e solventes, filtración, tratamentos térmicos e enzimáticos) para a valorización de fluxos secundarios do cultivo hortícola e as industrias de procesamento de alimentos, que serán empregados nun enfoque cooperativo polas partes interesadas locais.

O potencial holístico de catro novas cadeas de valor agrícolas (residuos e subprodutos do cultivo e procesamento de tomates, cereais, olivas e patacas). Calquera subproduto xerado ao longo do ciclo de produción será valorizado en cascada ata alcanzar máis do 40 % do uso de alto valor dos residuos. Isto levará a unha produción adicional de ingredientes activos en concentracións máis baixas, pero tamén de fibras, biogás e fertilizantes a partir da biomasa restante (este último co obxectivo de ser utilizado nun ciclo pechado no cultivo dos cultivos empregados no proxecto para evitar o esgotamento do solo).

Unha ACV e un CCV tamén examinarán a mellor estratexia para minimizar o impacto ambiental das novas cadeas de valor sen poñer en perigo a rendibilidade das operacións. Os procesos piloto de biorrefinería con múltiples materias primas serán validados en dous sitios de demostración en España e Italia. Estudaranse aspectos sociais, éticos, de seguridade, de viabilidade tecnolóxica e regulatorios.

Por último, pero non menos importante, crearase un modelo de negocio e unha plataforma de comunicación entre os potenciais provedores de materias primas para maximizar o uso das plantas de tratamento cooperativas durante todo o ano.

Resultados

Para impulsar a transición cara a unha bioeconomía en Europa, AgriMax está a desenvolver unha xeración innovadora de biorrefinerías flexibles e polivalentes que utilizan unha variedade de tecnoloxías de conversión innovadoras en cascada para producir bioprodutos de alto valor.

A extracción asistida por ultrasóns, a explosión de vapor, o tratamento encimático e as tecnoloxías de filtración compleméntanse para obter biocompostos de varias maneiras: a) mellorando o rendemento da extracción e, en consecuencia, a rendibilidade; b) ofrecer a oportunidade de empregar solventes respectuosos co medio ambiente (por exemplo, auga) mellorando o seu rendemento de extracción; c) mellorar a extracción de compoñentes sensibles á calor en condicións que doutro xeito darían lugar a rendementos baixos ou inaceptables.

AgriMax tamén acelerará a adopción no mercado de produtos de biorrefinería mediante o desenvolvemento dun modelo de negocio personalizado e a participación das partes interesadas a través dunha plataforma en liña para acceder ás instalacións e probar os produtos resultantes.

Coordinadores
  • IRIS TECHNOLOGY SOLUTIONS, SOCIEDAD LIMITADA (IRIS)