
Proxecto Erasmus+: Formación en innovación a través do Sistema de Calidade en Laboratorios Microbiolóxicos de Alimentos.
- Tipo Proxecto
- Estado Cheo
- Execución 2014 -2016
- Orzamento asignado 210.755,00 €
- Ámbito Europeo
- Comunidade Autónoma Comunitat Valenciana
- Fonte principal de financiamento Erasmus+
Desenvolver mellores métodos para garantir a seguridade microbiolóxica dos alimentos. Neste contexto, un aspecto esencial para garantir a seguridade alimentaria é a implementación de controis analíticos baseados na calidade.
O Regulamento europeo sobre criterios microbiolóxicos (2073/2005 e modificacións) ten como obxectivo harmonizar a maioría dos aspectos das normativas de saúde e seguridade en Europa, establecendo criterios de seguridade e métodos de referencia oficiais para as probas. Este regulamento establece claramente a necesidade de competencia para realizar a análise e, en consecuencia, os laboratorios de ensaios deben tomar medidas para seren recoñecidos por organismos e entidades oficiais. A implementación e o mantemento do sistema de garantía de calidade ISO/IEC 17025 nun laboratorio require competencia técnica para acadar todos os fitos necesarios nas áreas de xestión; formación de técnicos; certificación de equipos; sistemática para a validación de métodos e unha documentación exhaustiva. As desvantaxes de desenvolver e manter un sistema eficiente de garantía de calidade, como o investimento de tempo, o aumento dos gastos e a burocracia, impiden que os laboratorios alcancen este obxectivo. Na maioría dos casos, o proceso leva máis tempo do previsto orixinalmente, o que aumenta os custos e pospón os beneficios obtidos mediante a acreditación ou o recoñecemento da competencia do laboratorio.
A metodoloxía para a obtención do curso consistirá, en primeiro lugar, na realización dunha análise de necesidades a nivel europeo para avaliar o nivel de dificultade que atopan os profesionais de laboratorio á hora de implementar un Sistema de Calidade nos seus laboratorios. Esta información será analizada para obter os contidos específicos do curso. Nunha segunda fase, crearase un programa de aprendizaxe en liña nunha plataforma aberta, interactiva e fácil de usar. Antes do seu lanzamento, unha terceira fase implicará a realización dun estudo piloto con participantes de diferentes partes de Europa para avaliar a súa idoneidade e aceptación, e a aplicación de correccións antes de obter a versión final.
MicroQLab utilizará as ferramentas TIC máis recentes, modernizando, atractivo e simplificando o proceso de aprendizaxe, adaptándoo ás preferencias da mocidade actual. O curso impartirase en módulos que se poden completar de forma independente, o que facilitará aínda máis a adquisición de coñecementos por parte dos participantes. Inclúe exercicios interactivos e situacións prácticas que os prepararán para aplicar mellor os métodos aprendidos en situacións da vida real. O proceso de aprendizaxe estará apoiado por laboratorios virtuais, presentando escenarios cunha situación particular (por exemplo, a avaliación de equipos de calibración). Outros elementos audiovisuais, como vídeos e xogos, animarán o alumnado a completar o curso.
O obxectivo principal de MicroQLab é desenvolver un programa innovador de aprendizaxe virtual sobre sistemas de calidade para laboratorios de microbioloxía alimentaria, proporcionando a adquisición de coñecementos e a especialización no campo analítico da microbioloxía alimentaria.
O principal impacto de MicroQLab nos grupos obxectivo será o acceso a unha forma máis eficiente e rendible de implementar un sistema de calidade nun laboratorio analítico de microbioloxía alimentaria. Isto mellorará as habilidades e as cualificacións para facilitar o desenvolvemento persoal e a empregabilidade das persoas que buscan emprego e que precisan adquirir habilidades prácticas para incorporarse ao mercado laboral.
O curso tamén será moi beneficioso para o alumnado que xa está a traballar e precisa adquirir novos coñecementos e habilidades para asumir novas responsabilidades, o que lles permitirá adquirir competencias en áreas novas e cada vez máis demandadas. Este alumnado beneficiarase dun aforro de tempo e esforzo na implementación dun sistema de calidade, o que aumentará a súa motivación e satisfacción laboral.
Para as partes interesadas, o impacto de MicroQLab tamén será significativo e pódese medir pola mellora da competitividade do sector alimentario, o desenvolvemento das habilidades dos empregados para mellorar as prácticas de control e garantía da calidade dos alimentos e o impulso do crecemento e a internacionalización.
Ademais dos beneficios acadados polos grupos obxectivo, pódense esperar resultados do proxecto a longo prazo mediante a transferencia do concepto e a metodoloxía a outros sectores e mediante a transferencia do curso a cursos de formación profesional ou universitarios novos ou existentes para o seu recoñecemento oficial no currículo público.
- Nome do coordinador/entidade: AINIA
- Enderezo postal: rúa Benjamin Franklin 5-11 Valencia Parc Tecnologic, 46980 Paterna
- Teléfono: 961366090
- Ainia
- INSTITUTO DE SOLDADURA Y CALIDAD
- INSTITUTO ZOOPROFILÁCTICO EXPERIMENTAL DE ABRUZZO Y MOLISE "G. CAPORALE" DE TERAMO
- Instituto de Alimentación KIN