Skip to main content
erasmus72

Projecte Erasmus+: Formació en innovació a través del Sistema de Qualitat en Laboratoris Microbiològics d'Aliments.

  • Tipus Projecte
  • Estat Completat
  • Execució 2014 -2016
  • Pressupost assignat 210.755,00 €
  • Àmbit Europeo
  • Comunitat Autònoma Comunitat Valenciana
  • Font principal de finançament Erasmus +
Descripció

Desenvolupar millors maneres d'assegurar la seguretat microbiològica en els aliments, en aquest context, un aspecte essencial per garantir la seguretat alimentària és la realització de controls analítics basats en la qualitat.

El Reglament Europeu per als criteris microbiològics (2073/2005 i modificacions) té com a objectiu l'harmonització en la majoria dels aspectes de les regulacions de seguretat i salut a Europa, tot establint criteris de seguretat i mètodes oficials de referència per a les proves. Aquest reglament estableix clarament la necessitat de competència en la realització de l'anàlisi i, com a conseqüència, els laboratoris de prova han d'adoptar accions per al reconeixement dels organismes i les entitats oficials. La implementació i el manteniment del sistema de garantia de qualitat ISO/IEC 17025 en un laboratori requereix competència tècnica per aconseguir totes les fites necessàries a les àrees de gestió; formació de tècnics; certificació d'equips; sistemàtica per a la validació de mètodes i documentació extensa. Els desavantatges de desenvolupar i mantenir un sistema de garantia de qualitat eficient, com la inversió de temps, l'augment de despeses i la burocràcia, impedeixen que els laboratoris assoleixin aquest objectiu i, en la majoria dels casos, el procés s'allarga respecte al que s'ha planificat originalment, cosa que augmenta els costos i posposa els beneficis obtinguts mitjançant l'acreditació o el reconeixement de la competència del laboratori.

Descripció de les activitats

La metodologia per obtenir el curs consistirà, en primer lloc, a realitzar una anàlisi de necessitats a nivell europeu per avaluar el nivell de dificultat que troben els professionals de laboratori en implementar un sistema de qualitat als seus laboratoris. Aquesta informació sanalitzarà per obtenir els continguts específics del curs. En una segona etapa, es crearà un programa daprenentatge electrònic en una plataforma oberta, interactiva i atractiva per a lusuari. Abans del llançament, es realitzarà una tercera etapa en què es realitzarà un estudi pilot amb participants de diferents parts d'Europa per avaluar-ne la idoneïtat i l'acceptació, i implementar correccions abans d'obtenir la versió final.

MicroQLab utilitzarà les darreres eines TIC, modernitzant, atraient i flexibilitzant el procés d'aprenentatge, adaptant-lo a les preferències dels joves actuals. El curs es presentarà en mòduls que es poden obtenir de forma independent, cosa que flexibilitza encara més l'adquisició de coneixements dels participants, amb exercicis interactius i situacions pràctiques que els prepararan per aplicar millor els mètodes apresos en situacions reals. El procés daprenentatge es recolzarà en laboratoris virtuals, presentant escenaris amb una situació particular (per exemple, lavaluació dun equip de calibratge). Altres elements audiovisuals, com ara vídeos i jocs, animaran l'alumne a completar el curs.

Objectius

L'objectiu principal de MicroQLab és desenvolupar un programa innovador d'aprenentatge electrònic sobre sistemes de qualitat per a laboratoris de microbiologia alimentària, que proporcioni l'adquisició de coneixements i l'especialització a l'àrea analítica de la microbiologia alimentària.

Resultats

El principal impacte de MicroQLab per als grups objectiu serà l'accés a una forma més eficient i rendible d'implementar un sistema de qualitat en un laboratori de l'àrea analítica de microbiologia alimentària. Això millorarà les habilitats i les qualificacions per facilitar el desenvolupament personal i l'ocupabilitat dels alumnes que busquen feina i necessiten adquirir competències pràctiques per accedir al mercat laboral.

El curs també serà molt beneficiós per als alumnes que ja treballen i necessiten adquirir nous coneixements i habilitats per assumir noves responsabilitats, permetent adquirir competències en noves àrees cada vegada més demandades.

Per a les parts interessades, l‟impacte de MicroQLab també serà important, i es pot mesurar per la millora de la competitivitat del sector alimentari, en desenvolupar les habilitats dels empleats per millorar les pràctiques de control alimentari, garantia de qualitat i impulsar el creixement i la internacionalització.

A més dels beneficis obtinguts pels grups objectiu, es poden preveure resultats a llarg termini del projecte mitjançant la transferència del concepte i la metodologia a altres sectors i mitjançant la transferència del curs a cursos d'EFP o universitaris nous o existents per al reconeixement oficial al currículum públic.

Informació de contacte
  • Nom coordinador/entitat: AINIA  
  • Adreça postal: Carrer Benjamin Franklin 5-11 València Parc Tecnologic, 46980 Paterna
  • Telèfon: 961366090
Coordinadors
  • Ainia
Col·laboradors
  • INSTITUTO DE SOLDADURA Y CALIDAD
  • INSTITUTO ZOOPROFILÁCTICO EXPERIMENTAL DE ABRUZZO Y MOLISE "G. CAPORALE" DE TERAMO
  • Instituto de Alimentación KIN