
Erasmus+ Proiektua: Elikagaien Mikrobiologia Laborategietako Kalitate Sistemaren bidezko berrikuntzan prestakuntza.
- Mota Proiektua
- Egoera Bete
- Exekuzioa 2014 -2016
- Esleitutako Aurrekontua 210.755,00 €
- Eremua Europeo
- Autonomia-erkidegoa Comunitat Valenciana
- Finantza-iturri nagusia Erasmus+
Elikagaien segurtasun mikrobiologikoa bermatzeko modu hobeak garatzea. Testuinguru honetan, elikagaien segurtasuna bermatzeko funtsezko alderdi bat kalitatean oinarritutako analisi-kontrolak ezartzea da.
Irizpide Mikrobiologikoei buruzko Europako Erregelamenduak (2073/2005 eta aldaketak) Europako osasun eta segurtasun araudien alderdi gehienak harmonizatzea du helburu, segurtasun irizpideak eta probak egiteko erreferentziazko metodo ofizialak ezarriz. Erregelamendu honek argi eta garbi ezartzen du analisiak egiteko gaitasunaren beharra, eta, ondorioz, probak egiteko laborategiek urratsak eman behar dituzte erakunde eta erakunde ofizialek aitortuak izateko. ISO/IEC 17025 kalitate-berme sistema laborategi batean ezartzeak eta mantentzeak gaitasun teknikoa eskatzen du kudeaketa-arloetan beharrezko mugarri guztiak lortzeko; teknikarien prestakuntza; ekipamenduen ziurtagiria; metodoen baliozkotze sistematikoa eta dokumentazio zabala. Kalitate bermatzeko sistema eraginkor bat garatu eta mantentzearen desabantailek, hala nola denbora-inbertsioak, gastuen igoerak eta burokraziak, laborategiek helburu hori lortzea eragozten dute. Kasu gehienetan, prozesuak hasieran aurreikusitakoa baino denbora gehiago behar du, kostuak handituz eta laborategiko gaitasunaren egiaztapenaren edo aitorpenaren bidez lortutako onurak atzeratuz.
Ikastaroa lortzeko metodologia, lehenik eta behin, Europa mailako beharren azterketa bat egitea izango da, laborategiko profesionalek beren laborategietan Kalitate Sistema bat ezartzerakoan aurkitzen duten zailtasun maila ebaluatzeko. Informazio hau aztertuko da ikastaroaren eduki espezifikoak lortzeko. Bigarren fase batean, e-learning programa bat sortuko da plataforma ireki, interaktibo eta erabilerraz batean. Abiarazi aurretik, hirugarren fase batek Europako hainbat lekutako parte-hartzaileekin pilotu-azterketa bat egitea ekarriko du, egokitasuna eta onarpena ebaluatzeko, eta zuzenketak ezartzeko azken bertsioa lortu aurretik.
MicroQLabek IKT tresnarik berrienak erabiliko ditu, ikaskuntza prozesua modernizatuz, erakargarri bihurtuz eta erraztuz, gaur egungo gazteen lehentasunetara egokituz. Ikastaroa modu independentean egin daitezkeen moduluetan aurkeztuko da, parte-hartzaileek ezagutzak eskuratzeko are malguagoa izan dadin. Ariketa interaktiboak eta egoera praktikoak biltzen ditu, ikasitako metodoak benetako egoeretan hobeto aplikatzeko prestatuko dituztenak. Ikaskuntza-prozesua laborategi birtualek lagunduko dute, egoera jakin bat duten eszenatokiak aurkeztuz (adibidez, kalibrazio-ekipoen ebaluazioa). Bestelako ikus-entzunezko elementuek, hala nola bideoek eta jokoek, ikasleak ikastaroa amaitzera animatuko dituzte.
MicroQLab-en helburu nagusia elikagaien mikrobiologia laborategietarako kalitate sistemei buruzko e-learning programa berritzaile bat garatzea da, elikagaien mikrobiologiaren arlo analitikoan ezagutza eskuratzea eta espezializazioa eskainiz.
MicroQLabek helburu-taldeetan izango duen eragin nagusia elikagaien mikrobiologiako analisi-laborategi batean kalitate-sistema bat ezartzeko modu eraginkorrago eta kostu-eraginkorrago baterako sarbidea izango da. Horrek trebetasunak eta kualifikazioak hobetuko ditu lan-merkatuan sartzeko trebetasun praktikoak eskuratu behar dituzten lan-eskatzaileen garapen pertsonala eta enplegagarritasuna errazteko.
Ikastaroa oso onuragarria izango da lanean ari diren eta erantzukizun berriak hartzeko ezagutza eta trebetasun berriak eskuratu behar dituzten ikasleentzat, gero eta eskatuagoak diren arlo berrietan gaitasunak eskuratzeko aukera emanez. Ikasle hauek kalitate sistema bat ezartzean denbora eta ahalegina aurrezteaz baliatuko dira, eta horrek haien motibazioa eta laneko gogobetetasuna handituko ditu.
Interesdunentzat, MicroQLab-en eragina ere esanguratsua izango da, eta elikagaien sektorearen lehiakortasuna hobetuz, elikagaien kontrol eta kalitate berme praktikak hobetzeko langileen trebetasunak garatuz eta hazkundea eta nazioartekotzea bultzatuz neurtu daiteke.
Helburu-taldeek lortutako onurez gain, epe luzerako proiektuaren emaitzak espero daitezke kontzeptua eta metodologia beste sektore batzuetara transferituz eta ikastaroa LHko edo unibertsitateko ikastaro berri edo lehendik daudenetara transferituz, curriculum publikoan ofizialki aitortu daitezen.
- Koordinatzailearen/erakundearen izena: AINIA
- Posta helbidea: Benjamin Franklin kalea 5-11 Valencia Parc Tecnologic, 46980 Paterna
- Telefonoa: 961366090
- Ainia
- INSTITUTO DE SOLDADURA Y CALIDAD
- INSTITUTO ZOOPROFILÁCTICO EXPERIMENTAL DE ABRUZZO Y MOLISE "G. CAPORALE" DE TERAMO
- Instituto de Alimentación KIN