Virus para mellorar os cultivos: unha proposta do IBMCP (CSIC-UPV)
Descrición
Un equipo de investigadores do Instituto de Bioloxía Molecular e Celular de Plantas (IBMCP) e da Universidade Politécnica de Valencia (UPV) publicou un artigo na revista científica 'Nature Reviews Bioengineering' no que defende o uso de virus atenuados para mellorar a saúde das plantas. Destaca a paradoxa de que as vacinas e as terapias xénicas se usan amplamente para a saúde humana e animal, pero o seu uso agrícola aínda non está autorizado, mesmo en ambientes moi confinados.
Virus atenuados para a mellora de cultivos
No seu artigo, este grupo de investigación internacional, liderado polo Instituto de Bioloxía Molecular e Celular de Plantas (IBMCP), un centro mixto do Consello Superior de Investigacións Científicas (CSIC) e a Universidade Politécnica de Valencia (UPV), describe os camiños que se poden seguir para aproveitar plenamente os beneficios desta tecnoloxía para a saúde das plantas e os cultivos.
O equipo cre que a aplicación de virus atenuados para mellorar a calidade das colleitas, facéndoas máis resistentes a condicións climáticas extremas e cambiantes, ou a produción de suplementos dietéticos para mellorar a nutrición humana podería ser unha alternativa máis eficiente e sostible que o uso de agroquímicos, e máis rápida que os métodos de mellora tradicionais.
Xenes que poderían reducir o uso de agroquímicos
Os autores suxiren que os vectores virais, derivados de virus atenuados que non prexudican as plantas, poderían empregarse para inserir xenes específicos nos cultivos para mellorar as súas características agronómicas. Por exemplo, inducir a floración nas plantas e acelerar as colleitas; desenvolver variedades de cultivos melloradas; modificar a estrutura das plantas para facilitar a súa adaptación á mecanización; aumentar a tolerancia á seca; ou producir metabolitos beneficiosos para a saúde humana, entre outras aplicacións.
Referencia científica:
Pasin, F., Uranga, M., Charudattan, R., Kwon CT Enxeñaría de bos virus para mellorar o rendemento das colleitas. Rev. Nacional Bioeng (2024). https://doi.org/10.1038/s44222-024-00197-y
Artigo dispoñible en acceso aberto: https://rdcu.be/dH1Jw