Ir o contido principal

O sector agroalimentario español quere dixitalizar e robotizar os seus procesos.

Data de publicación: 13/06/2024
Localización: Nacional

Descrición

O 12 de xuño, o centro de innovación La Vega Innova acolleu a presentación do estudo do Observatorio de Dixitalización do Sector Agroalimentario "A transformación dixital do sector agroalimentario vista polos seus profesionais" (accede ao estudo completo aquí ). O obxectivo deste estudo é analizar as percepcións das persoas que traballan nas industrias agrícola, gandeira e agroalimentaria con respecto á transformación dixital. O estudo conclúe que as persoas do sector agroalimentario español son moi receptivas aos avances tecnolóxicos como a robótica.

O sector agroalimentario quere...

Entre as conclusións máis importantes do estudo, realizado a través de máis de 3.500 entrevistas entre xuño e novembro de 2023, está o interese dos axentes da industria en avanzar na dixitalización e robotización dos seus procesos de produción. Máis do 90 % dos enquisados queren robotizar a súa actividade. E máis do 80 % cre que isto lles axudará a reducir os seus custos de produción. O gráfico mostra en que zonas queren robotizar as súas granxas, dependendo do tipo de actividade.

Que tecnoloxías queren implementar os agricultores, os gandeiros e a industria alimentaria?

Para os agricultores, o rego, a fertilización e as pragas e enfermidades son as áreas onde cren que a tecnoloxía pode proporcionar os maiores beneficios; Mentres que para os gandeiros, as tecnoloxías máis relevantes serían as aplicadas ao benestar animal, ás condicións ambientais e á distribución de pensos. Para a industria agroalimentaria, a automatización, o control de calidade e os sistemas de envasado son fundamentais.

Compartir datos

O estudo estima que o 89,4 % das persoas do sector agroalimentario están dispostas a compartir datos con outras partes interesadas.

Consideracións sobre o caderno dixital

En canto aos rexistros documentais e á trazabilidade dos alimentos, o sector primario parece estar de acordo en que o Rexistro Dixital da Explotación e o Rexistro da Explotación Gandeira son positivos, aínda que afirman que deben ser cumprimentados por unha persoa especializada. Non obstante, a industria agroalimentaria conta con sistemas de trazabilidade automatizados e está a mirar cara aos sistemas blockchain para o futuro.

Intervención do Secretario de Estado de Agricultura e Alimentación

Durante a presentación, a secretaria de Estado de Agricultura e Alimentación , Begoña García , salientou que "a mellora continua e mirar cara adiante" é o único camiño posible para todos os implicados no sector agroalimentario. E insistiu en que "unha vez que experimentemos como a tecnoloxía pode ser un dos nosos maiores aliados, non hai volta atrás".

A importancia da aplicación práctica da innovación

Pola súa banda, a directora xeral de Desenvolvemento Rural, Innovación e Formación Agroalimentaria , Isabel Bombal , destacou na súa intervención a importancia de La Vega Innova na mellora continua e na innovación no sector agroalimentario. Como espazo para a experimentación, permite que a innovación teña sentido ao pasar da teoría á aplicación. E é outro exemplo máis do impulso que o MAPA pretende dar á innovación e á transformación dixital, do mesmo xeito que iniciativas como o Observatorio de Dixitalización do Sector Agroalimentario, Digimapa e moitas outras. O director xeral quixo transmitir que no MAPA, as partes interesadas da industria atoparán apoio e orientación para proporcionar certeza nunha situación de cambio ás veces disruptivo .

Para lograr esta transformación, a formación continua é fundamental. O estudo afirma que o 87,5 % das persoas do sector agroalimentario recibiron formación de empresas tecnolóxicas e dous de cada tres enquisados empregan as fontes da súa empresa ou organización e o mercado externo para identificar innovacións agroalimentarias.

Empresas emerxentes de innovación agroalimentaria

Como centro para conectar as diversas partes interesadas que impulsan a innovación no sector da agrotecnoloxía, La Vega Innova acolle diversas iniciativas de empresas emerxentes que innovan neste campo. O día 12, o evento contou con destacados actores do sector que asistiron ao evento para presentar brevemente estas iniciativas.

  • Hyperplan : Plataforma de software como servizo (SaaS) que ofrece solucións de detección e monitorización de cultivos. En definitiva, dálle visibilidade á produción agroalimentaria. Baseado en teledetección, IA e datos meteorolóxicos, contén datos sobre o que se cultiva onde e cando . Pode axudar aos produtores de sementes ou ás cooperativas a tomar decisións informadas sobre as súas estratexias. Incluso che permite ter datos de rendemento semanais e mesmo previsións.
  • Plant on Demand : Trátase dunha innovación social e tecnolóxica que apoia o sector primario a través dunha ferramenta dixital para mellorar a competitividade e a rendibilidade dos produtores do sector agroalimentario. Co obxectivo de fortalecer os canais curtos de comercialización, propón unha idea disruptiva: que a compra pública de alimentos se organice mediante a tecnoloxía para priorizar os produtores locais .
  • Sanzar : Baseado en imaxes de satélite, ofrece software baseado en aprendizaxe automática que serve, entre outras cousas, para unha avaliación de riscos máis completa e precisa . Tamén para optimizar a aplicación de fertilizantes, mellorando a sustentabilidade e o rendemento dos cultivos.
  • AON Chip : empresa de IoT centrada na optimización do uso da auga na agricultura con sensores e controladores de rega con conectividade de longo alcance e baixo consumo de enerxía para zonas con limitacións de comunicación.
  • ADA. Análise de datos animais : unha solución para aumentar a bioseguridade nas explotacións gandeiras, mediante un sistema dixital que facilita o control das visitas e a súa autorización ou non en función das necesidades e criterios de bioseguridade da explotación . Os datos recollidos tamén permiten obter alertas temperás, comprender as cargas virais por rexión e detectar granxas de superpropagadores por riscos biolóxicos.
  • Hiotera : Ofrece solucións aos propietarios de invernadoiros a través de sensores, ofrecendo recomendacións para optimizar o aforro e o rendemento na produción de cultivos . Máis alá do simple sensor ou da interface básica, Hiotera interpreta os datos e ofrece orientación para o mellor uso dos recursos.
  • Ficosterra : Baseada na biotecnoloxía, a empresa desenvolveu produtos baseados en algas e microorganismos que proporcionan solucións biolóxicas sostibles que impulsan o rendemento , fortalecen os cultivos e aumentan a súa resistencia, optimizando os investimentos.
  • GURBAN : desenvolveu contedores marítimos que integran un espazo agrícola vertical nun espazo controlado . Non pretende substituír a produción de ningunha variedade, senón aquelas nas que achega valor engadido nun espazo pequeno e controlado, por exemplo, a produción de xermolos ou flores comestibles, aínda que pode empregarse para unha ampla gama de cultivos, desde amorodos ata forraxe.

Evento en La Vega Innova

Novas relacionadas