Ir o contido principal

Comentarios dos agricultores sobre o uso de fertilizantes e microorganismos alternativos

Data de publicación: 08/11/2022

Descrición

BRESOV, un proxecto Horizonte 2020, realizou recentemente unha enquisa sobre fertilizantes e microorganismos alternativos. Mostra que o 93% dos enquisados recomenda o uso de fertilizantes alternativos e o 59% o uso de microorganismos. A enquisa descubriu que entre os entrevistados, os fertilizantes alternativos úsanse principalmente para a redución de residuos e en vexetais de campo aberto. Os microorganismos utilízanse para o control de insectos, a mellora do solo e a estimulación das raíces, principalmente en solanáceas e cultivos de horta.

Dentro do proxecto Horizon 2020 BRESOV , os socios FiBL (CH) e ITAKA (IT) desenvolveron unha enquisa sobre o uso de fertilizantes alternativos e formulacións de microorganismos na produción de cultivos. Ensaios previos de BRESOV en condicións de produción e no laboratorio probaron unha formulación comercial de microorganismos en condicións normais e de estrés hídrico. Os ensaios non mostraron un efecto significativo sobre o rendemento da colleita. Co fin de ampliar a experiencia, publicouse aquí unha revisión bibliográfica sobre a aplicación dos microorganismos na agricultura e distribuíuse unha enquisa aos agricultores. O obxectivo da enquisa foi recoller información sobre o uso e a experiencia dos profesionais con tales formulacións, así como con fertilizantes alternativos. A enquisa aos agricultores, que estaba dispoñible en inglés, francés, alemán, italiano e español, recibiu un total de 42 respostas completas. Os enquisados eran orixinarios de toda Europa, na súa maioría procedentes do Mediterráneo e Europa central (79%), principalmente Suíza e Italia. O sesenta e nove por cento dos participantes na enquisa eran agricultores, o 81% traballaban na agricultura ecolóxica (incluíndo Demeter e en conversión) e na súa maioría (49%) producían hortalizas. A enquisa abarcou áreas como a información da explotación (sistema de cultivo, cultivos/gando), o uso de fertilizantes naturais, alternativos ou reciclados, así como as formulacións de microorganismos, o seu tipo, os cultivos nos que se empregaron e o principal motivo. o seu uso. Tamén se preguntou aos participantes se estaban satisfeitos co seu uso, se os recomendaban e se tiñan necesidades adicionais que non estaban cubertas actualmente.

O compost (40%) e o esterco (40%) son os principais fertilizantes alternativos empregados polos gandeiros que responderon á enquisa. Outros fertilizantes utilizados incluíronse en orde ascendente: pellets de la de ovella (2%), fariña de camarón (4%), dixestato (5%) e fariña de corno (9%). O sesenta e un por cento dos participantes confirmou o uso de fertilizantes alternativos como única fonte de nutrición, principalmente para cubrir as necesidades de nitróxeno (51% dos usos). Os fertilizantes reciclados úsanse principalmente na produción en campo aberto e están motivados pola redución de residuos. O 69% dos enquisados mostrouse satisfeito ou moi satisfeito co uso de fertilizantes alternativos e o 93% de todos os participantes recomenda o seu uso.

A maioría dos participantes na enquisa son conscientes do uso de microorganismos na produción de cultivos. Deles, o 76% xa probou ou utilizou este tipo de produtos. En orde ascendente, os principais microorganismos empregados son Bacillus thurigiensis , Trichoderma sp., Bacillus sp. e Micorrizas ( Glomus intraradices , moseae). O principal uso dos microorganismos é o control de insectos mediante Bacillus thuringiensis (20%). Outros usos por orde de importancia inclúen aplicacións do solo (mellora da saúde do solo, estimulación das raíces das plantas, supresión do solo), enfermidades foliares (usando Bacillus), contra nematodos ou como parte dunha estratexia de antagonismo. O 60% das aplicacións no solo utilizan Mycorrhizae e Trichoderma. Segundo a enquisa, os agricultores usan microorganismos en todos os cultivos, en campo aberto e invernadoiros. As solanáceas en invernadoiro e en campo aberto representan o principal uso (37%), concretamente o tomate, o pemento verde e a berenxena, seguidos dos cultivos de horta, ensaladas e patacas. O 59% dos enquisados recomenda o uso de microorganismos.

A pesar de que esta enquisa non abarca toda a gama de sistemas de cultivo en canto ao número de respostas e á representación de cada tipo de cultivo, ofrece testemuños sobre o uso exitoso de fertilizantes alternativos e formulacións de microorganismos. Mostra que os gandeiros son conscientes dunha necesaria evolución dos sistemas de produción e que é posible reducir a dependencia dos produtos químicos. Tamén confirma que as solucións alternativas requiren que os agricultores e técnicos adquiran unha boa comprensión dos mecanismos implicados e, polo tanto, a necesidade de servizos de asesoramento axeitados para apoiar a transición á agricultura responsable.

Siga os resultados do proxecto na páxina web do proxecto e na páxina CORDIS (ver máis abaixo).

Contacto e máis información:

Contido e Fotos: proxecto Bresov

Novas relacionadas