Illas Canarias
O sector agrario do arquipélago desenvólvese en solos fértiles que facilitan cultivos con raíces profundas como plátanos, vides, tomates, laranxas, patacas e aguacates. Porén, as técnicas de produción afrontan unha escaseza de recursos hídricos e unha orografía abrupta que frean a súa expansión, permitindo a posta en marcha de explotacións nunha pequena proporción de todo o seu territorio. Por outra banda, o sector gandeiro caracterízase principalmente por explotacións caprinas ben adaptadas, seguidas das explotacións de porcino e ovino.
Así, a agricultura e a gandería teñen un protagonismo no marco socioeconómico desde o punto de vista da estruturación do territorio, da preservación da paisaxe e da protección do medio ambiente ( Confederación Canaria de Empresarios (2022). Informe anual de la economía canaria, 185 ), pero con escaso peso no PIB do Arquipélago (1,5%) e afronta tensións económicas e produtivas asociadas a altos custos de produción e comercialización, BREXIT e competencia. no estranxeiro.
Segundo os datos recollidos na Estratexia de Desenvolvemento Industrial de Canarias 2022-2027 da Plataforma de Vixilancia Tecnolóxica e Competitiva (VTCAN) do Instituto Tecnolóxico Canario ( ITC ), o sector agroalimentario está representado por 230 empresas a finais de 2020. Este grupo de empresas vaise axustándose progresivamente á mellora da competitividade, sustentabilidade, trazabilidade e seguridade alimentaria prevista no PERTE Agroalimentario e na Estratexia. Soberanía Alimentaria Canaria .
O AKIS rexional está representado por un grupo de axentes públicos e privados agrupados e interactuando entre si:
A imaxe mostra os grupos de axentes públicos e privados dun AKIS rexional:
- Axentes xeradores de coñecemento.
- Axentes do sector público.
- Axentes dedicados á formación.
- Axentes do sector agroalimentario.
- Outros axentes AKIS.
Axentes e interaccións AKIS
Axentes dedicados á xeración de coñecemento
- Universidade da Laguna .
- Universidade das Palmas de Gran Canaria .
- Instituto Canario de Investigacións Agrarias ( ICIA ) : os fins do Instituto son a programación, execución e seguimento das actividades de investigación, transferencia de tecnoloxías agrarias e desenvolvemento tecnolóxico agrario.
- Instituto de Produtos Naturais e Agrobioloxía ( IPNA ) : instituto pertencente ao CSIC centrado na investigación sobre o uso, conservación e xestión de produtos e recursos naturais e a análise de parámetros químicos, biolóxicos ou xeolóxicos do medio, o estudo dos propios organismos. e os seus ecosistemas.
Axentes do sector público
- Ministerio de Agricultura, Gandería, Pesca e Soberanía Alimentaria, institución pública que administra competencias en materia de agricultura, gandería, agroalimentación, desenvolvemento rural e pesca na Comunidade Autónoma.
- Axencias de Extensión Agraria .
- Xestión e Ordenación Territorial e Ambiental, SA ( GESPLAN ).
Axentes dedicados á formación
- Escolas de formación agraria e de formación profesional. Podes consultar aquí un listado de institutos e centros
Axentes do sector agroalimentario
- Instituto Canario de Calidade Agroalimentaria ( ICCA ): O Instituto é o responsable da calidade agroalimentaria tanto estándar como diferenciada.
- PROEXCA : Empresa pública orientada ao posicionamento dos produtos elaborados nas illas tanto no mercado nacional como no internacional.
- Unión de Cooperativas Agrarias de Canarias : é a organización que agrupa e defende os intereses económicos e sociais do movemento cooperativo agroalimentario asturiano representado por 10 Cooperativas .
- Asociación de Organizacións de Produtores de Plátano de Canarias ( ASPROCAN ).
- CULTESA : Empresa pública mixta enfocada a mellorar as rendas do sector agrario e dar solucións ás diferentes estratexias produtivas e comerciais dos agricultores canarios.
- Confederación Canaria de Empresarios .
- Asociación de Apicultores de Tenerife , APITEN
- Asociación de Apicultores de Gran Canaria , APIGRANCA
- Asociación Nacional de Criadores de Gando Selectos de Raza Palmer, AVAPAL
- Colexios Profesionais de Enxeñeiros Agrónomos , Técnicos Agrícolas Tenerife , Las Palmas e Veterinarios Las Palmas , Tenerife .
- Organizacións Profesionais Agrarias (OPA): COAG-Canarias, ASAGA/ASAJA , UPA-Canarias , and PALCA
Outros axentes
- Plataforma de Vixilancia Tecnolóxica e Intelixencia Competitiva ( VTCAN ).
- Desenvolvemento Rural/Grupos de Acción Local . Os GAL pódense consultar como entidades colaboradoras das Estratexias de Desenvolvemento Local, aquí .
- Grupos Operativos .
- Clúster enoturístico de Canarias .
Instrumentos e ferramentas para a dinamización dos AKIS
ESTRATEXIAS REXIONAIS DE CIENCIA, TECNOLOXÍA E INNOVACIÓN
A Estratexia de Especialización Intelixente (RIS3) 2021-2027 de Canarias forma parte da axenda Canarias Progreso 2030 do Goberno de Canarias. Esta folla de ruta, que achega os recursos e recursos para sentar as bases dunha investigación e innovación que responda ás necesidades da sociedade canaria, impulsa, ademais do S4 2021-2027 de Canarias, catro piares fundamentais para desenvolver a economía do coñecemento as Illas:
- Plan de I+D+i de Canarias 2023-2030.
- A Nova Lei Canaria de Ciencia, Tecnoloxía e Innovación.
- O Pacto pola Ciencia 2030.
- A axenda dixital de Canarias 2025.
CAP 2023-2027
No ámbito da política agrícola común, Canarias destina o seguinte orzamento e actuacións a dúas das intervencións máis directamente vinculadas a AKIS:
- 7161 (Cooperación de grupos operativos EIP): 500.000 €.
- 7201 (Intercambio de coñecemento e difusión da información): 50.000 €.
Pódese atopar máis información sobre as intervencións do Feader do PEPAC 2023-2027 premendo aquí .
FERRAMENTAS PARA A DINAMIZACIÓN
Aínda que o diagnóstico da Estratexia Canaria de Soberanía Alimentaria indica que “o sector primario ocupa unha posición de debilidade no sistema agroalimentario con predominio de relacións comerciais verticais e asimétricas entre os distintos operadores (e) produciuse unha transferencia de ingresos e participación na toma de decisións que pasou sucesivamente do sector primario á industria agroalimentaria e na actualidade á distribución, situando o sector primario como un mero provedor de insumos agrícolas” ( Estratexia Canaria de Soberanía Alimentaria: 8 ), existe un conxunto de axentes públicos e privados que interactúan de forma colaborativa e que entenden os retos inherentes á competencia internacional, á soberanía alimentaria e á competitividade, á aplicación de innovacións tecnolóxicas e á transferencia de coñecemento, á protección das rexións ultraperiféricas ( RUP) e o Pacto Verde Europeo ( Confederación Canaria de Empresarios (2022): 168 ).
Neste sentido, a investigación e innovación de institutos públicos e universidades, OPA, organismos privados, así como os 7 Grupos de Acción Local , todos contribúen coas súas ferramentas e instrumentos de vinculación institucional para o desenvolvemento de iniciativas e proxectos transversais, xornadas, actividades. e publicacións sobre temas agrícolas, gandeiros e agroalimentarios, facendo fincapé nos retos da agricultura do século XXI e do desenvolvemento rural canario.