Cataluña
O sector agroalimentario catalán é un piar da estrutura económica da Comunidade e de España, cunha importante proxección comercial exterior. A innovación no sector é comparativamente superior á media española e as empresas innovadoras do sector adoitan colaborar con provedores, centros públicos de investigación e universidades. En consecuencia, o sector agroalimentario catalán conta cun sistema AKIS robusto.
O sistema AKIS presenta un amplo conxunto de axentes que promoven a investigación, a innovación e a transferencia de coñecemento e que interactúan entre si:
A imaxe mostra os grupos de axentes públicos e privados dun AKIS rexional:
- Axentes xeradores de coñecemento.
- Axentes do sector público.
- Axentes dedicados á formación.
- Axentes do sector agroalimentario.
- Outros axentes AKIS.
Axentes e interaccións AKIS
Axentes dedicados á xeración de coñecemento
- AGROTECNIO UDL: A investigación científica en Agrotecnio baséase nunha ampla gama de disciplinas como as ciencias agrarias, o medio ambiente, os animais, a alimentación e a nutrición.
- Centro de Ciencia e Tecnoloxía Forestal de Cataluña (CTFC) : Centro centrado na xestión forestal sostible, a biodiversidade e a economía circular.
- Centro de Estudos Porcinos (CEP).
- Centro de Investigación en Agrixenómica (CRAG) : O centro está dedicado á investigación de vangarda nas bases moleculares dos caracteres xenéticos de interese en plantas e animais de granxa, e nas aplicacións de enfoques moleculares para a cría de especies importantes para a agricultura e a alimentación. produción.
- Centro de Investigación en Economía e Desenvolvemento Agroalimentario (CREDA) .
- Centro de Investigacións Ecolóxicas e Aplicacións Forestais (CREAF) : A investigación do centro céntrase en contribuír ao coñecemento da conservación e xestión do medio e do territorio, ademais da adaptación ao cambio ambiental a escala local, rexional e global.
- Centro de Mecanización Agraria (CMA) : é unha unidade tecnolóxico-administrativa, que desenvolve o seu labor no sector da maquinaria agrícola co obxectivo de aumentar a seguridade dos operarios e a eficiencia das operacións mecanizadas, así como reducir os efectos da maquinaria en o medio agrario.
- Centro Mediterráneo de Investigacións Mariñas e Ambientais (CMIMA) .
- Centro de Referencia de Tecnoloxía dos Alimentos (CERTA) : Centro universitario especializado en innovación e transferencia de tecnoloxía e coñecemento no ámbito agroalimentario, e máis concretamente en Tecnoloxía dos Alimentos.
- Centro de Regulación Xenómica .
- Centro Tecnolóxico de Catalunya (EURECAT) .
- Centro Tecnolóxico do Viño (VITEC).
- Centro Tecnolóxico BETA .
- Centro Tecnolóxico Leitat .
- Fundación Miquel Augustí .
- Instituto Catalán da Viña e do Viño (INCAVI) : Centro Público de Investigación que ten como obxectivo fomentar os viños de calidade e facelos máis competitivos nos mercados nacional e exterior, promover a investigación, a experimentación e a transferencia de tecnoloxía, así como a difusión do coñecemento dos viños cataláns, Denominacións de Orixe. e promover a cultura do viño.
- Instituto de Investigación e Tecnoloxía Agroalimentaria (IRTA) : O instituto adscrito ao Departamento de Acción Climática, Alimentación e Axenda Rural ten como obxectivo xeral promover a investigación e o desenvolvemento tecnolóxico no ámbito agroalimentario, facilitando a transferencia de avances científicos e valorando os avances tecnolóxicos propios buscando a máxima coordinación e colaboración cos sectores público e privado.
- Instituto de Tecnoloxía Agroalimentaria (INTEA) : O obxectivo do Instituto é promover e potenciar as actividades de investigación e docencia relacionadas co ámbito agroalimentario.
- Instituto de Diagnóstico Ambiental e Estudos da Auga (IDAEA) : A súa investigación céntrase na limpeza e dispoñibilidade da auga e da calidade do aire.
- Universidade Autónoma de Barcelona (UAB) .
- Universidade Politécnica de Catalunya (UPC) .
- Universidade de Lleida (UDL) .
- Universidade de Barcelona (UB) .
- Universidade de Vic. Universidade Central de Catalunya .
- Universidade de Girona (UDG) .
- Universidade Rovira i Virgili (URV) .
- Servizo de Mellora Gandeira (SEMEGA).
Axentes do sector público
- Departamento de Agricultura, Gandaría, Pesca e Alimentación : É a institución da Xunta de Cataluña que xestiona as cuestións agrarias e agroalimentarias. Na Administración autonómica tamén hai outras áreas e organismos que abordan aspectos relacionados co sector.
- Oficinas Rexionais .
- Administracións locais.
Axentes dedicados á formación
Axentes do sector agroalimentario
- Promotora d'Explotacions Agroalimentàries (PRODECA) .
- Federación de Cooperativas Agroalimentarias de Catalunya (FCAC) .
- Empresas.
- Asociacións empresariais.
- Organizacións Profesionais Agrarias (OPAs): UPA , ASAJA, COAG-JARC , Unió de Pagesos .
- Colexios Profesionais: Técnicos Agrónomos , Veterinarios e Técnicos Agrícolas .
Outros axentes
- Grupos Operativos .
- Grupos de Acción Local .
- Grupos Operativos Cataláns en Xarxa-i.cat premendo aquí .
Instrumentos e ferramentas para a dinamización dos AKIS
CAP 2023-2027
No ámbito da política agraria común, Cataluña destina o seguinte orzamento e actuacións a tres das intervencións máis directamente vinculadas a AKIS:
- 7161 (Cooperación de grupos operativos EIP): 15 millóns de euros.
- 7201 (Intercambio de coñecemento e difusión da información): 5,50 millóns de euros.
- 7202 (Asesoría): 5,50 millóns de euros.
CONSELLO
O modelo de asesoramento inclúe un Programa de Asesoramento definido por un conxunto de axentes entre entidades, oficinas de asesoramento e asesores, apoiado por unha Oficina de Asesoramento en liña desde a que se pode acceder a diversos servizos, entre eles o Sistema de Rexistro de Entidades de RuralCat Consulting.
Programa de Asesoramento de Innovación: Plan Innova 2030 . Estratexia de innovación para o sector agroalimentario e forestal
O Plan Innova 2030 proponse co obxectivo de dotar a Cataluña do instrumento necesario para mellorar o sistema de innovación agroalimentaria e a súa capacidade de resposta aos seus retos e estratexias e articúlase a través de dúas liñas de intervención:
- Asesoramento aberto/grupal que inclúe formación, actividades demostrativas, publicacións, xarxa-i.cat , canal aliments, visitas técnicas e outras accións.
- Asesoramento individualizado (INNOTRACK) que subvenciona a contratación dos servizos de asesoramento prestados polas Universidades. Centros de Investigación, entidades de asesoramento entre outros segundo cinco tipos de axudas. (correo electrónico: assessorament.daam@gencat.cat).
Programa de Asesoramento a Xuventude e Emprendedores
O programa inclúe itinerarios formativos, un programa de mentoring, facilitadores e asesoramento en liña, axuda con asesoramento técnico, dirixido á creación de empresas, living labs,...
Outras liñas de actuación do programa son as accións de networking (“ Aplec de mozos ao camp ”), un hackathon , premios, participación en feiras, captación de talento, entre outros.
Estratexia Alimentaria e Plan Estratéxico Alimentario de Cataluña (PEAC) 2021-2026
A Estratexia Alimentaria de Cataluña é un plan de acción para avanzar cara a un sistema alimentario máis sostible, seguro, xusto, cohesionado, resiliente, saudable e de acceso universal.
O Plan Estratéxico de Alimentación de Cataluña 2021-2026 , articulado en catro dimensións de intervención con obxectivos e resultados específicos, ten como misión garantir que o sistema alimentario se converta nunha ferramenta para protexer o futuro do medio ambiente, do noso territorio, dos nosos agricultores, gandeiros. e pescadores e das futuras xeracións.
Estratexia Rexional de Ciencia, Tecnoloxía e Innovación
O marco actual de I+D+i é a Estratexia de Investigación e Innovación para a Especialización Intelixente de Catalunya ( RIS3CAT ) e o Pacto Nacional para a Sociedade do Coñecemento ( PN@SC ) .
Neste marco de innovación, o sector agrario e agroalimentario está presente nos ámbitos de actuación da Estratexia coa axenda "Sistema alimentario sostible, xusto, equitativo e saudable"), e do Pacto polo fomento do coñecemento e a transferencia de coñecemento. en todos os sectores económicos.
Plan anual de transferencia de tecnoloxía ( PATT )
O PATT é o instrumento do Departamento de Agricultura, Gandería, Pesca e Alimentación que engloba a programación anual de actividades de transferencia de coñecemento e investigación relacionadas co ámbito agrícola, agroalimentario e rural de Cataluña. Este conxunto de actividades propóñense, organízanse e realízanse coa colaboración de case 100 entidades. Podes consultar a axenda das xornadas técnicas aquí .