Proxecto TRUE de H2020: Vías de transición cara a sistemas sostibles baseados en leguminosas en Europa
- Tipo Proxecto
- Estado Cheo
- Execución 2017 -2021
- Orzamento asignado 4.999.927,5 €
- Ámbito Europeo
- Fonte principal de financiamento Horizonte 2020
- Páxina web do proxecto Proyecto TRUE
TRUE (Vías de Transición cara a Sistemas Baseados en Leguminosas Sostibles en Europa) é un consorcio de 22 socios que abarcan empresas e actores sociais, desde a produción e o procesamento de leguminosas ata a cidadanía. TRUE baséase na excelencia científica nas ciencias naturais, sociais e humanas. O seu obxectivo principal é identificar e facilitar vías de transición para lograr sistemas de produción e cadeas agroalimentarias exitosas baseadas en leguminosas. Isto conséguese mediante: unha abordaxe multilateral que equilibra a seguridade ambiental, económica e social, á vez que minimiza o impacto ambiental; Optimizar a diversidade e a resiliencia en termos comerciais e ambientais en toda a cadea de subministración; e a subministración dunha nutrición excelente para garantir o máximo benestar e saúde das persoas e dos animais.
TRUE conseguirá isto a través dunha serie de 15 redes agrícolas e sete estudos de caso de innovación centrados na cadea de subministración para caracterizar os mecanismos clave e os indicadores de servizos ecosistémicos asociados. Isto impulsará a produción de produtos populares e innovadores a base de leguminosas, baseándose na mellora das perspectivas e capacidades do mercado, incluídas as cadeas de subministración curtas. As abordaxes matemáticas avanzadas que empregan a análise do ciclo de vida e a modelización socioeconómica e multiatributo crearán ferramentas únicas de apoio á decisión para identificar vías de transición óptimas e garantir que os sistemas baseados en leguminosas sexan rendibles, desde o aumento da produción ata a atracción de cadeas de subministración, mercados e consumidores.
Fundamentalmente, o enfoque TRUE tamén asesorará e facilitará cambios nas políticas que promovan a adopción de novas prácticas agrícolas, de procesamento, de fabricación e de venda polo miúdo, aliñadas coas consideracións sociais do modelo de Investigación e Innovación Responsables: unha formulación de políticas baseada na ciencia de vangarda. O enfoque TRUE tamén se complementa cun Consello Asesor Intercontinental de 10 expertos internacionais en cadea de subministración e políticas de leguminosas de todo o mundo.
TRUE creou a Rede de Innovación Pulse, baseándose nunha abordaxe inclusiva dos proxectos e en sólidas actividades de divulgación. A súa estrita adherencia ao acceso aberto e ao intercambio de datos significa que todos os resultados se presentan no sitio web de TRUE e nas páxinas da comunidade TRUE en Zenodo, e tamén se comparten nas redes sociais.
O contido inclúe: unha ampla base de evidencias revisada por pares que abrangue todos os aspectos do sistema alimentario, desde a produción ata a formulación de políticas; Resumos de prácticas; métodos (denominados SOP ou procedementos operativos estándar); así como datos de probas experimentais dos innovadores paquetes de traballo e estudos de caso (CP) de TRUE. Os 24 programas de cooperación serviron como modelos excelentes e prácticos, destacando a amplitude de coñecementos e capacidades en toda a cadea de valor necesarias para a transición aos legumbres locais. A información sobre a política de innovación recompilouse en informes clave, como o catálogo TRUE-Innovation, o libro electrónico e o folleto. Estes recursos compleméntanse con informes científicos revisados por pares clave sobre as condicións socioeconómicas e de mercado, así como con recomendacións políticas que facilitarán os sistemas locais de cultivo baseados en leguminosas.
As ferramentas de Avaliación do Ciclo de Vida (ACV) desenvolvidas e implementadas por TRUE tamén tiveron en conta os impactos e beneficios ambientais e nutricionais dos novos produtos a base de leguminosas. De xeito crítico e colectivo, os esforzos de TRUE puxeron de manifesto a falta de capacidade suficiente para procesar leguminosas locais, especialmente en diferentes rexións, e para a calidade dos alimentos humanos. TRUE tamén destaca que se necesitan con urxencia maiores esforzos para garantir que as innovacións e as medidas facilitadoras se integren ou combinen nas cadeas de valor. Ademais, este esforzo inclúe a identificación de indicadores do funcionamento dos sistemas alimentarios locais baseados en leguminosas a escala nacional e subnacional (ou biorrexional). Os valores de referencia para estes indicadores deberían identificar os estados actuais e os limiares aceptables, a partir dos cales son necesarias intervencións.
O sistema de apoio á decisión TRUEs Pathfinder pode axudar neste sentido, xa que foi desenvolvido para guiar a empresas, académicos e responsables políticos sobre os factores que determinan a medida en que as cadeas de valor baseadas en pulsos son realmente sostibles.
A agricultura representa o 25 % das emisións totais (globais) de gases de efecto invernadoiro (GEI). A produción de animais para a carne e a aplicación de fertilizantes nitroxenados (N) sintéticos son os que máis contribúen ao orzamento de gases de efecto invernadoiro da agricultura. Afortunadamente, as leguminosas como as fabas e o trevo son unha fonte sostible de alimentos e pensos altamente nutritivos e tamén se poden empregar como fertilizantes naturais de nitróxeno, grazas á súa capacidade de "fixación biolóxica de nitróxeno", que converte o nitróxeno (N2) atmosférico en nitróxeno bioloxicamente útil.
Polo tanto, as leguminosas requiren niveis moi baixos de fertilizantes nitrogenados sintéticos, e a miúdo ningún. As leguminosas tamén poden contribuír á seguridade nutricional ao combater a malnutrición e a nutrición desequilibrada, que supoñen unha carga financeira para os custos da atención sanitaria, mediante a implementación eficaz de dietas sostibles baseadas en leguminosas. Os sistemas alimentarios de Europa dependen en gran medida das leguminosas, pero os beneficios para a saúde humana e ambiental pérdense xa que a demanda de grans de leguminosas da UE se importa e se utiliza principalmente para a alimentación animal; A miúdo, a soia está modificada xeneticamente e orixínase no que antes eran rexións de selva tropical e/ou cerrado con biodiversidade. Polo tanto, as leguminosas de gran ocupan só unha porcentaxe moi pequena das terras cultivadas europeas.
Ademais, é necesario aumentar o uso e a eficiencia das leguminosas forraxeiras (nos sistemas de pastoreo). Necesítanse sistemas agroalimentarios máis diversos baseados en leguminosas autóctonas para axudar a salvagardar a seguridade ambiental e nutricional. Esta transición require unha maior cooperación entre todos os actores do sistema agroalimentario. O proxecto TRUE (TRansition paths to sustainable legume-based systems in Europe), financiado polo programa UE-H2020, foi deseñado desde a perspectiva de que existe coñecemento científico e desexo social de sistemas agroalimentarios baseados en leguminosas máis sostibles, pero que aínda está por conseguir a coinnovación entre os actores da cadea de subministración para identificar, implementar e priorizar as vías de transición.
Polo tanto, TRUE busca colaborar con todos os actores da cadea de subministración, incluídas as organizacións da sociedade civil, para identificar e facilitar vías de transición que contribúan á creación de sistemas agroalimentarios baseados en leguminosas máis sostibles. TRUE está formada por 24 socios académicos e non académicos que abarcan o sistema agroalimentario para ofrecer un conxunto diverso de estratexias de investigación e innovación en paralelo e dentro dun contexto transdisciplinar.
TRUE - (Vías de transición cara a sistemas sostibles baseados en leguminosas en Europa) é un consorcio de 22 socios que inclúe empresas e actores sociais dos sectores da produción, o procesamento e a comunidade de leguminosas. TRUE baséase na excelencia científica nas ciencias naturais e sociais e nas humanidades.
O obxectivo principal de TRUE é identificar e habilitar vías de transición para lograr sistemas e cadeas de produción agroalimentaria apoiadas por leguminosas exitosas. Isto conséguese mediante: unha abordaxe verdadeiramente multilateral que equilibra a seguridade ambiental, económica e social, á vez que minimiza o impacto ambiental; Optimizar a diversidade e a resiliencia en termos comerciais e ambientais en toda a cadea de subministración; e proporcionando unha nutrición excelente para garantir os máis altos estados posibles de saúde e benestar para as persoas e os animais. TRUE conseguirá isto empregando unha serie de 15 redes agrícolas e sete estudos de caso de innovación centrados na cadea de subministración para caracterizar os mecanismos clave e os indicadores de servizos ecosistémicos asociados.
Isto impulsará a produción de produtos leguminosos populares e innovadores baseados na mellora das perspectivas e capacidades do mercado, incluídas as cadeas de subministración curtas. As abordaxes matemáticas avanzadas que utilizan a análise do ciclo de vida e os modelos socioeconómicos e multiatributo crearán ferramentas únicas de apoio á decisión para identificar vías de transición óptimas para garantir que os sistemas apoiados en leguminosas sexan rendibles desde a fase de "impulso" da produción ata a fase de "atracción" das cadeas de subministración, os mercados e os consumidores. Fundamentalmente, o enfoque TRUE tamén asesorará e aproveitará os cambios nas políticas que promovan a adopción de novas prácticas agrícolas, de procesamento, de fabricación e de venda polo miúdo, en liña coas consideracións sociais do modelo de Investigación e Innovación Responsables: a elaboración de políticas baseada en información científica de vangarda.
O enfoque TRUE tamén se ve reforzado por un Consello Asesor Intercontinental de 10 expertos internacionais en cadeas e políticas de subministración de leguminosas de todo o mundo.
Para ser máis sostible, Europa debe diversificar os seus sistemas agroalimentarios. Segundo un proxecto da UE, isto comeza promovendo o cultivo e o consumo de leguminosas locais. Os sistemas alimentarios teñen unha pegada de carbono substancial, representando un terzo das emisións globais de gases de efecto invernadoiro. Polo tanto, existe unha urxencia para que o sector sexa máis sostible. Uns pequenos pulsos poderían marcar unha gran diferenza. «A maioría das emisións da agricultura proveñen do gando, como as vacas e os porcos, e do uso de fertilizantes sintéticos a base de nitróxeno», afirma Pietro Iannetta, agroecólogo do Instituto James Hutton. As leguminosas, pola súa banda, son unha fonte sostible de nutrición, tanto para alimentos como para pensos, e tamén se poden empregar como fertilizante nitroxenado natural.
Desafortunadamente, a pesar da alta demanda de leguminosas en Europa, a gran maioría impórtanse, principalmente en forma de soia e para a alimentación animal. Tamén adoitan proceder de rexións de selva tropical talada. «Para protexer a súa seguridade nutricional e o seu benestar ambiental, e para promover un cambio cara a dietas máis saudables, Europa necesita diversificar os seus sistemas agroalimentarios promovendo as leguminosas cultivadas localmente», explica Iannetta. Para conseguilo é preciso unha maior cooperación entre os moitos actores do sector agroalimentario, unha cooperación que está a ser impulsada en parte polo proxecto TRUE (Transition Paths to Sustainable Legume-Based Systems in Europe), financiado pola UE. Cara a un sistema máis sostible No corazón do proxecto está o desexo de facer realidade sistemas agroalimentarios máis sostibles baseados en leguminosas cultivadas localmente. «O coñecemento, o desexo e a demanda de tales sistemas existen», afirma Iannetta, que coordina o proxecto. "TRUE axuda a conectar e empoderar as partes interesadas relevantes e, a través da innovación e a cooperación, identificar e lograr as mellores vías para crear estes sistemas sostibles." Aínda que é un proxecto en curso, fixo avances significativos. Identificou as principais barreiras e oportunidades e desenvolveu ferramentas útiles para todos os actores da cadea de valor.
Entre elas inclúense ferramentas de análise do ciclo de vida e un sistema de apoio á decisión chamado "Pathfinder", que representa a primeira ferramenta de avaliación da sustentabilidade da cadea de valor para as empresas. TRUE lanzou varios produtos innovadores, como a xenebra Nàdar, totalmente comercializada, que utiliza chícharos para elaborar xenebra "climaticamente positiva" e coprodutos ricos en proteínas. O proxecto tamén estableceu a súa propia marca rexistrada, CoolBeans®, e é autor de varios artigos científicos, informes e informes de política. Incluso publicou os seus propios libros de receitas de legumes! Máis alá da VERDADE O proxecto desempeñou un papel importante no establecemento de varias iniciativas a nivel continental. Unha delas é a Rede de Innovación en Leguminosas (LIN).
Levado a cabo en colaboración co proxecto LEGVALUE, financiado pola UE, o LIN ten como obxectivo conectar empresas e ONG centradas nos pulsos para apoiar o desenvolvemento do comercio sostible en Europa. O proxecto TRUE tamén desempeña un papel no Clúster de Diversificación de Cultivos (CDC), que reúne organizacións asociadas de toda Europa para aumentar o impacto da investigación sobre a diversificación de cultivos e fomentar a adopción de medidas innovadoras de diversificación. «Estas dúas iniciativas garanten que o traballo que comezamos durante o proxecto TRUE terá un impacto continuo e duradeiro», dixo Iannetta. "A miña esperanza é que estas iniciativas se baseen no impulso iniciado por TRUE e continúen a impulsar a innovación que definirá a agricultura sostible." O proxecto está a promover actualmente as súas ferramentas, métodos e estratexias, que poderían aplicarse a novos proxectos centrados nas leguminosas.
TRUE foi máis alá da simple identificación de vías de transición para habilitar e facilitar os sistemas de alimentación e pensos baseados en leguminosas autóctonas en toda Europa. Moitas das innovacións están a ser implementadas, que van desde novos equipos e insumos para a agricultura de precisión ata recomendacións políticas claras identificadas mediante consultas con múltiples partes interesadas. A mellora do rendemento das leguminosas mediante melloras na mellora vexetal e na agronomía debe seguir sendo un obxectivo prioritario. Non obstante, debemos evitar centrarnos excesivamente nos elementos de produción do sistema, en oposición aos factores ex-agrarios. Necesítanse maiores incentivos para as instalacións de procesamento de leguminosas, incluída a dispoñibilidade de capacidades máis accesibles e a menor escala, como a potenciación de cadeas de valor curtas a escala local ou biorrexional.
Tamén hai escaseza de instalacións para procesar leguminosas a niveis que cumpran as recomendacións mínimas para o consumo humano. Non obstante, as ferramentas, o coñecemento e os produtos de contabilidade que se estableceron e desenvolveron xa tiveron un impacto positivo, tanto comercial como ambientalmente. Desde as primeiras etapas do proxecto, TRUE recoñeceu que "a sustentabilidade é a linguaxe da comercialización responsable de alimentos". A pesar disto, o coñecemento dos consumidores sobre as leguminosas é baixo, e esta situación vese agravada pola actual insuficiencia das disposicións educativas (nas escolas), dos sistemas de etiquetado e categorización na cadea de valor (por exemplo, entre os maioristas) e da comercialización. É preciso redobrar os esforzos para garantir que todos os consumidores sexan plenamente conscientes da importancia das leguminosas, do seu cultivo local e dos produtos derivados delas.
Esta base é esencial para que se materialicen sistemas locais baseados en leguminosas, xunto con empresas locais resilientes e unha cultura alimentaria responsable. Ademais, necesítanse ferramentas de seguimento robustas para validar as afirmacións sobre os beneficios ambientais e/ou en canto á densidade de nutrientes dos sistemas e produtos alimentarios baseados en leguminosas. TRUE estableceunos, aumentando a escala do cultivo de leguminosas e a súa competitividade comercial. A análise do ciclo de vida (ACV) é unha ferramenta facilitadora importante neste sentido, e as ferramentas de ACV de TRUE irán máis alá das avaliacións de impacto ambiental para considerar indicadores clave das funcións dos ecosistemas (ou "servizos dos ecosistemas"). Escalas prácticas, como a conca hidrográfica ou mesmo a explotación agrícola.
Isto impulsará unha maior concienciación dos consumidores, unhas opcións máis positivas e, en consecuencia, beneficios para as empresas responsables e con capacidade de resposta. Polo tanto, as partes interesadas deben seguir consultando o sitio web do proxecto (www.legumeinnovationnetwork.eu) para obter información sobre os resultados de TRUE e da Rede de Innovación de Leguminosas (LIN). A LIN está a ser desenvolvida actualmente de forma voluntaria para facilitar a coinnovación entre empresas de leguminosas, ONG (organizacións non gobernamentais) e investigadores.
- THE JAMES HUTTON INSTITUTE (THE JAMES HUTTON INSTITUTE)