Projecte H2020 TRUE: Camins de transició cap a sistemes sostenibles basats en lleguminoses a Europa
- Tipus Projecte
- Estat Completat
- Execució 2017 -2021
- Pressupost assignat 4.999.927,5 €
- Àmbit Europeo
- Font principal de finançament H2020
- Web del projecte Proyecto TRUE
TRUE - (Camins de transició cap a sistemes sostenibles basats en lleguminoses a Europa) és un consorci de 22 socis que abasta actors empresarials i socials, des de la producció i el processament de lleguminoses fins a la ciutadania. TRUE se sustenta en l'excel·lència científica a les ciències naturals, socials i humanitats. El seu principal objectiu és identificar i facilitar camins de transició per aconseguir sistemes de producció i cadenes agroalimentàries amb èxit basades en lleguminoses. Això s'aconsegueix mitjançant un enfocament multiactor que equilibra la seguretat ambiental, econòmica i social minimitzant l'impacte ambiental; l'optimització de la diversitat i resiliència en termes comercials i ambientals al llarg de la cadena de subministrament; i la provisió d'una nutrició excel·lent per garantir el màxim benestar i salut de les persones i els animals.
TRUE aconseguirà això mitjançant una sèrie de 15 xarxes agrícoles i 7 estudis de cas d'innovació centrats a la cadena de subministrament per caracteritzar els mecanismes clau i els indicadors de serveis ecosistèmics associats. Això impulsarà la producció de productes populars i nous basats en lleguminoses, basant-se en millors perspectives i capacitats de mercat, incloent cadenes de subministrament curtes. Enfocaments matemàtics avançats que utilitzen l'Anàlisi del Cicle de Vida i la modelització socioeconòmica i multiatribut crearan Eines de Suport a la Presa de Decisions úniques per identificar les rutes de transició òptimes i garantir que els sistemes basats en lleguminoses siguin rendibles des de l'impuls de la producció fins a la a.
Fonamentalment, l'enfocament TRUE també assessorarà i facilitarà la modificació de polítiques que promoguin l'adopció de noves pràctiques agrícoles, de processament, de fabricació i de venda al detall, d'acord amb les consideracions socials del model de recerca i innovació responsables: presa de decisions polítiques amb informació científica d'avantguarda. L'enfocament TRUE també es complementa amb un Consell Assessor Intercontinental de 10 experts internacionals a la cadena de subministrament i polítiques de lleguminoses de tot el món.
TRUE ha establert la Xarxa d'Innovació en Llegums, a partir de l'enfocament inclusiu dels projectes i de les activitats de difusió sòlides. La seva estricta adhesió a l'Accés Obert ia l'intercanvi de dades significa que tots els resultats es presenten al lloc web de TRUE ia les pàgines de la Comunitat TRUE a Zenodo, i també es popularitzen a les xarxes socials.
El contingut inclou: una extensa base d'evidència revisada per parells que abraça tots els aspectes del sistema alimentari, des de la producció fins a la formulació de polítiques; Resums de Pràctiques; mètodes (anomenats POE o Procediments Operatius Estàndard); a més de dades d'assajos experimentals dels innovadors Paquets de Treball i Casos d'Estudi (CP) de TRUE. Els 24 CP han servit com a models excel·lents i pràctics, destacant l'amplitud del coneixement i les capacitats de tota la cadena de valor necessàries per a la transició cap als llegums locals. Els coneixements dels CP s'han recopilat en informes clau, incloent-hi el Catàleg, el llibre electrònic i el fullet de TRUE-Innovation. Aquests recursos es complementen amb informes científics clau revisats per parells sobre les condicions socioeconòmiques i de mercat, a més de recomanacions de polítiques, que facilitaran els sistemes de cultiu basats en lleguminoses locals.
Les eines d'ACV (Anàlisi del Cicle de Vida) desenvolupades i implementades per TRUE també han considerat els impactes i els beneficis ambientals i nutricionals dels nous productes basats en lleguminoses. De manera crítica i col·lectiva, els esforços de TRUE han ressaltat l'absència de capacitats suficients per al processament de lleguminoses locals, especialment a diferents regions, i per a la qualitat alimentària humana. TRUE també destaca que cal urgentment un major esforç per garantir que les innovacions i les mesures facilitadores s'integrin o combinin a les cadenes de valor. A més, aquest esforç inclou la identificació d'indicadors del funcionament dels sistemes alimentaris basats en lleguminoses locals, a escala nacional i subnacional (o bioregional). Els valors de referència per a aquests indicadors han d'identificar els estats actuals i els llindars acceptables, fora dels quals calen les intervencions.
El sistema de suport a la presa de decisions TRUEs Pathfinder pot ajudar en aquest sentit, ja que ha estat desenvolupat per orientar empreses, acadèmics i responsables de polítiques sobre els factors que determinen fins a quin punt les cadenes de valor basades en llegums són veritablement sostenibles.
L'agricultura representa el 25% de les emissions totals (globals) de gasos amb efecte d'hivernacle (GEI). La producció d'animals per a carn i l'aplicació de fertilitzants sintètics de nitrogen (N) són els contribuents més grans al pressupost de GEH de l'agricultura. Afortunadament, els cultius de lleguminoses com els fesols i el trèvol són una font sostenible d'aliments i pinsos altament nutritius i també es poden fer servir com a fertilitzants naturals de N, gràcies a la seva capacitat de "fixació biològica de N", que converteix el N atmosfèric (N2) en N biològicament útil.
Per tant, les lleguminoses requereixen nivells molt reduïts de fertilitzants sintètics de N, i sovint cap. Les lleguminoses també poden ajudar a la seguretat nutricional en contrarestar la desnutrició i la nutrició desequilibrada, que imposen una càrrega financera en costos datenció mèdica, a través de la implementació efectiva de dietes sostenibles basades en lleguminoses. Els sistemes alimentaris d'Europa depenen en gran mesura de les lleguminoses, però els beneficis per a la salut humana i ambiental es perden a mesura que la demanda de grans de lleguminoses de la UE s'importa i es fa servir principalment per a aliment animal; Sovint, soja, transgènica i procedent del que abans eren regions de selva tropical i/o tancat biodiverses. Per tant, les lleguminoses de gra només ocupen un percentatge molt petit de les terres de cultiu europees.
A més, cal augmentar l'ús i l'eficiència de les lleguminoses farratgeres (en sistemes de pasturatge). Es requereixen sistemes agroalimentaris més diversos basats en lleguminoses autòctones per ajudar a salvaguardar la seguretat ambiental i nutricional. Aquesta transició exigeix una cooperació més gran entre tots els actors del sistema agroalimentari. El projecte TRUE (TRansition paths to sustainable legume-based systems in Europe), finançat per la UE-H2020, es va dissenyar des de la perspectiva que el coneixement científic i el desig social de sistemes agroalimentaris més sostenibles basats en lleguminoses existeixen, però que encara queda per aconseguir la co-innovació prioritzar les vies de transició.
Per tant, TRUE cerca col·laborar amb tots els actors de la cadena de subministrament, incloent organitzacions de la societat civil, per identificar i facilitar rutes de transició que contribueixin a la creació de sistemes agroalimentaris més sostenibles basats en lleguminoses. TRUE està compost per 24 socis, acadèmics i no acadèmics, que abasten tot el sistema agroalimentari per oferir un conjunt divers d‟estratègies de recerca i innovació de forma paral·lela i en un context transdisciplinari.
TRUE - (Camins de transició cap a sistemes sostenibles basats en lleguminoses a Europa) és un consorci de 22 socis que abraça actors empresarials i socials de la producció, el processament i els ciutadans de les lleguminoses.
L'objectiu principal de TRUE és identificar i habilitar vies de transició per aconseguir sistemes de producció i cadenes agroalimentàries i agroalimentàries amb èxit recolzades per lleguminoses. nutrició excel·lent per garantir els més alts estats possibles de salut i benestar per a persones i animals TRUE aconseguirà això utilitzant una sèrie de 15 xarxes agrícoles i 7 estudis de casos dinnovació centrats en la cadena de subministrament per caracteritzar mecanismes clau i indicadors de serveis ecosistèmics associats.
Això potenciarà la producció de productes populars i nous a base de lleguminoses sobre la base de millors perspectives i capacitats del mercat, incloses cadenes de subministrament curtes. rendibles des de l'"impuls" de la producció fins a l'"atracció" de les cadenes de subministrament, els mercats i els consumidors. Fonamentalment, l'enfocament TRUE també assessorarà i potenciarà modificacions de polítiques que promoguin l'adopció de noves pràctiques agrícoles, de processament, de fabricació i de venda minorista. polítiques amb informació de darrera generació basada en ciència.
L'enfocament TRUE també es veu reforçat per un Consell Assessor Intercontinental de 10 experts internacionals a la cadena de subministrament i polítiques de lleguminoses de tot el món.
Per ser més sostenible, Europa ha de diversificar els sistemes agroalimentaris. Segons un projecte de la UE, això comença per promoure el cultiu i el consum de llegums locals. Els sistemes alimentaris tenen una petjada de carboni substancial, que representa un terç de les emissions de gasos amb efecte d'hivernacle a nivell mundial. Com a tal, hi ha una urgència perquè el sector es torni més sostenible. Els petits llegums podrien marcar una gran diferència. "La majoria de les emissions de l'agricultura provenen del bestiar, com vaques i porcs, i l'ús de fertilitzants sintètics a base de nitrogen", diu Pietro Iannetta, un agroecòleg de l'Institut James Hutton. "Els llegums, per altra banda, són una font sostenible de nutrició, tant per a aliments com per a pinsos, que també es poden fer servir com a fertilitzant nitrogenat natural".
Desafortunadament, malgrat que hi ha una gran demanda de llegums a Europa, la gran majoria són importades, principalment com a soja i per a aliment animal. També solen provenir de regions de selva tropical talades. "Per protegir la seva seguretat nutricional i benestar ambiental, i per promoure el canvi cap a dietes més saludables, Europa necessita diversificar els sistemes agroalimentaris mitjançant la promoció de llegums de cultiu local", explica Iannetta. Per aconseguir-ho cal una cooperació més gran entre els nombrosos actors del sector agroalimentari, cooperació que està sent impulsada en part pel projecte TRUE (Transition paths to sustainable llegum-based systems in Europe), finançat per la UE. Cap a un sistema més sostenible Al cor del projecte hi ha el desig de fer realitat sistemes agroalimentaris més sostenibles basats en lleguminoses de cultiu local. "Existeixen els coneixements, el desig i la demanda per a aquests sistemes", assenyala Iannetta, que coordina el projecte. "TRUE ajuda a connectar i empoderar les parts interessades rellevants i, a través de la innovació i la cooperació, a identificar i aconseguir les millors vies per crear aquests sistemes sostenibles". Tot i que encara és un treball en curs, el projecte ha aconseguit avenços significatius. Ha identificat les barreres i les oportunitats clau i ha desenvolupat eines útils per a tots els actors de la cadena de valor.
Aquestes inclouen eines d'anàlisi del cicle de vida i un sistema de suport a la presa de decisions anomenat Pathfinder que representa la primera eina d'avaluació de la sostenibilitat de tota la cadena de valor per a empreses. TRUE ha llançat diversos productes innovadors, com el Nàdar Gin, totalment comercialitzat, que utilitza pèsols per fer ginebra 'positiva per al clima' i coproductes rics en proteïnes. El projecte també ha establert la seva pròpia marca registrada, CoolBeans®, i ha estat autor de diversos articles científics, informes de polítiques i informes. Fins i tot ha publicat els seus propis llibres de receptes de llegums! Més enllà de la VERITAT El projecte ha tingut un paper important en l'establiment de diverses iniciatives a nivell continental. Una és la Legume Innovation Network (LIN).
Realitzada en col·laboració amb el projecte LEGVALUE, finançat per la UE, la LIN té com a objectiu connectar empreses i ONG centrades en els llegums per donar suport al desenvolupament comercial sostenible a Europa. El projecte TRUE també té un paper al Crop Diversification Cluster (CDC), que reuneix organitzacions associades d'Europa per augmentar l'impacte de la investigació sobre diversificació de cultius i fomentar l'adopció de mesures de diversificació innovadores. "Aquestes dues iniciatives garanteixen que la feina que iniciem durant el projecte TRUE tindrà un impacte continu i durador", assenyala Iannetta. "La meva esperança és que aquestes iniciatives aprofitin l'impuls iniciat per TRUE i segueixin estimulant la innovació que definirà l'agricultura sostenible". Actualment, el projecte està promovent les seves eines, mètodes i estratègies, que es podrien traslladar a nous projectes centrats en els llegums.
TRUE ha anat més enllà de la simple identificació de vies de transició per habilitar i facilitar sistemes d'alimentació i pinsos basats en lleguminoses autòctones a tot Europa. Moltes de les innovacions s'estan implementant i abasten des de nous equips i insums per a l'agricultura de precisió fins a recomanacions polítiques clares, identificades mitjançant consultes amb múltiples parts interessades. Millorar el rendiment de les lleguminoses mitjançant millores en el fitomillorament i l'agronomia ha de continuar essent un objectiu prioritari. No obstant això, cal evitar un enfocament excessiu en els elements de producció del sistema, en comparació dels factors ex-granja. Cal fomentar una incentivació més gran de les instal·lacions de processament de lleguminoses, incloent-hi la disponibilitat de capacitats a menor escala més assequibles, com l'apoderament de les cadenes de valor curtes a escala local o bioregional.
També hi ha una escassetat d'instal·lacions per processar lleguminoses a graus que compleixin les recomanacions mínimes per al consum humà. Tot i això, les eines comptables, els coneixements i els productes que s'han establert i desenvolupat ja han tingut un impacte positiu, tant comercial com ambiental. Des de les primeres etapes del projecte, TRUE ha reconegut que “la sostenibilitat és el llenguatge del màrqueting alimentari responsable”. Tot i això, el coneixement dels llegums per part dels consumidors és baix, i aquesta situació es veu agreujada per la insuficiència actual de les disposicions educatives (escolars), els sistemes d'etiquetatge i categorització de la cadena de valor (per exemple, entre majoristes) i el màrqueting. Cal redoblar els esforços per garantir que tots els consumidors siguin plenament conscients de la importància dels llegums, el seu cultiu local i els productes que se'n deriven.
Aquesta base és essencial perquè els sistemes locals basats en llegums es materialitzin, juntament amb negocis locals resilients i una cultura alimentària responsable. A més, calen eines de seguiment robustes per validar les afirmacions sobre els beneficis ambientals i/o de densitat nutricional dels sistemes i productes alimentaris basats en llegums. TRUE les ha establert, augmentant l'escala del cultiu de llegums i la competitivitat comercial. L'Anàlisi del Cicle de Vida (ACV) és una eina facilitadora important en aquest sentit, i les eines d'ACV de TRUE aniran més enllà de les avaluacions d'impacte ambiental per tenir en compte els indicadors clau de les funcions ecosistèmiques (o “serveis ecosistèmics”). Escales pràctiques, com ara la de la conca hidrogràfica o fins i tot la de l'explotació agrícola.
Això impulsarà una conscienciació més gran del consumidor, una elecció més positiva i, en conseqüència, beneficis per a les empreses responsables i amb capacitat de resposta. Per tant, les parts interessades han de continuar consultant el lloc web del projecte (www.legumeinnovationnetwork.eu) per obtenir informació sobre els resultats de TRUE i la Xarxa d'Innovació en Llegums (LIN). La LIN s'està desenvolupant actualment de manera voluntària per facilitar la coinnovació entre empreses dedicades als llegums, ONG (organitzacions no governamentals) i investigadors.
- THE JAMES HUTTON INSTITUTE (THE JAMES HUTTON INSTITUTE)