Skip to main content

H2020 TRUE Proiektua: Lekaleetan Oinarritutako Sistema Jasangarrietarako Trantsizio Bideak Europan

  • Mota Proiektua
  • Egoera Bete
  • Exekuzioa 2017 -2021
  • Esleitutako Aurrekontua 4.999.927,5 €
  • Eremua Europeo
  • Finantza-iturri nagusia Horizonte 2020
  • Proiektuaren webgunea Proyecto TRUE
Azalpena

TRUE (Transition Pathways to Sustainable Legume-Based Systems in Europe) 22 bazkidek osatutako partzuergo bat da, lekaleen ekoizpenetik eta prozesamendutik hasi eta herritarretaraino enpresa eta gizarte eragileak biltzen dituena. TRUE zientzia natural, sozial eta giza zientzietako bikaintasun zientifikoan oinarritzen da. Bere helburu nagusia lekaleetan oinarritutako ekoizpen-sistema eta nekazaritza-elikagaien kate arrakastatsuak lortzeko trantsizio-bideak identifikatzea eta erraztea da. Hau honen bidez lortzen da: ingurumen-, ekonomia- eta gizarte-segurtasuna orekatzen duen alderdi anitzeko ikuspegi bat, ingurumen-inpaktua minimizatuz; Hornikuntza-kate osoan aniztasuna eta erresilientzia optimizatzea merkataritza- eta ingurumen-arloetan; eta pertsonen eta animalien ongizate eta osasun maximoa bermatzeko elikadura bikaina eskaintzea.

TRUEk hori lortuko du 15 nekazaritza-sare eta zazpi hornidura-kateetan oinarritutako berrikuntza-kasu-azterketen bidez, mekanismo nagusiak eta ekosistema-zerbitzuen adierazleak karakterizatzeko. Horrek lekaleetan oinarritutako produktu ezagun eta berritzaileen ekoizpena bultzatuko du, merkatu-perspektiba eta gaitasun hobeetan oinarrituta, hornidura-kate laburrak barne. Bizi-zikloaren azterketa eta sozioekonomia eta atributu anitzeko modelizazioa erabiltzen duten ikuspegi matematiko aurreratuek Erabakiak Hartzeko Laguntza Tresna bereziak sortuko dituzte trantsizio-bide optimoak identifikatzeko eta lekaleetan oinarritutako sistemak kostu-eraginkorrak direla ziurtatzeko, ekoizpena handitzetik hasi eta hornidura-kateak, merkatuak eta kontsumitzaileak erakartzeraino.

Garrantzitsua da TRUE ikuspegiak nekazaritza, prozesatze, manufaktura eta txikizkako praktika berriak hartzea sustatzen duten politika-aldaketak aholkatu eta erraztea, Ikerketa eta Berrikuntza Arduratsuaren ereduaren gizarte-gogoetaekin bat etorriz: zientzia aurreratuan oinarritutako politika-egitea. TRUE ikuspegia mundu osoko lekaleen hornidura-katean eta -politikan nazioarteko 10 adituk osatutako Aholku Batzorde Interkontinental batek ere osatzen du.

Jardueren deskribapena

TRUEk Pulse Innovation Network sortu du, proiektuetarako ikuspegi inklusibo batean eta dibulgazio-jarduera sendoetan oinarrituta. Sarbide Irekia eta datuak partekatzea zorrotz betetzen dituela esan nahi du emaitza guztiak TRUEren webgunean eta Zenodoko TRUE Komunitatearen orrialdeetan aurkezten direla, eta sare sozialetan ere partekatzen direla.

Edukiak honako hauek ditu: elikadura-sistemaren alderdi guztiak biltzen dituen parekideek berrikusitako ebidentzia-base zabala, ekoizpenetik hasi eta politikak formulatzeraino; Praktika laburpenak; metodoak (SOP edo Jarduera Prozedura Estandarrak deiturikoak); baita TRUEren Lan Pakete eta Kasu Azterketa (CP) berritzaileen proba esperimentalen datuak ere. 24 CPak eredu bikain eta praktiko gisa balio izan dute, balio-kateko beharrezko ezagutza eta gaitasunen zabalera azpimarratuz tokiko lekaleetara trantsiziorako. CPren informazioa txosten garrantzitsuetan bildu da, besteak beste, TRUE-Innovation katalogoan, liburu elektronikoan eta liburuxkan. Baliabide hauek osatzen dituzte egoera sozioekonomiko eta merkatu-baldintzei buruzko parekideek berrikusitako txosten zientifiko garrantzitsuekin, baita lekaleetan oinarritutako tokiko laborantza-sistemak erraztuko dituzten politika-gomendioekin ere.

TRUEk garatu eta ezarritako LCA (Bizi Zikloaren Ebaluazioa) tresnek lekaleetan oinarritutako produktu berrien ingurumen- eta nutrizio-inpaktuak eta onurak ere kontuan hartu dituzte. Kritikoki eta kolektiboki, TRUEren ahaleginek agerian utzi dute tokiko lekaleak prozesatzeko gaitasun nahikorik ez dagoela, batez ere eskualde ezberdinetan, eta gizakien elikagaien kalitateari dagokionez. TRUE-k nabarmentzen du ahalegin handiagoak behar direla premiazko moduan berrikuntzak eta gaitze-neurriak balio-kateetan integratzea edo konbinatzea bermatzeko. Horrez gain, ahalegin honek lekaleetan oinarritutako tokiko elikadura-sistemen funtzionamenduaren adierazleak identifikatzea barne hartzen du, eskala nazional eta azpinazionalean (edo bioeskualdean). Adierazle hauen erreferentzia-balioek egungo egoerak eta onargarriak diren atalaseak identifikatu beharko lituzkete, eta horien gainetik esku-hartzeak beharrezkoak dira.

TRUEs Pathfinder erabakiak hartzeko laguntza-sistemak lagun dezake alderdi honetan, enpresei, akademikoei eta politikariei pultsuetan oinarritutako balio-kateak benetan iraunkorrak diren zehazten duten faktoreei buruz gidatzeko garatu baita.

Testuinguruko deskribapena

Nekazaritzak berotegi-efektuko gasen (BEG) isuri guztien (mundu mailako) % 25 sortzen du. Haragi-animalien ekoizpena eta nitrogeno (N) ongarri sintetikoen aplikazioa dira nekazaritzaren berotegi-efektuko gasen aurrekontuan gehien laguntzen dutenak. Zorionez, lekaleak, hala nola babarrunak eta hirusta, elikagai eta pentsu oso nutritiboen iturri iraunkorra dira eta nitrogeno ongarri natural gisa ere erabil daitezke, "N finkapen biologiko" gaitasunari esker, atmosferako N (N2) N biologikoki erabilgarri bihurtzen baitu.

Beraz, lekaleek nitrogeno ongarri sintetiko maila oso baxuak behar dituzte, eta askotan batere ez. Lekaleek nutrizio-segurtasunean ere lagun dezakete, desnutrizioari eta elikadura desorekatuari aurre eginez, zeinak zama ekonomikoa ezartzen baitute osasun-kostuetan, lekaleetan oinarritutako dieta jasangarriak eraginkortasunez ezarriz. Europako elikadura-sistemak lekaleen menpe daude neurri handi batean, baina gizakien eta ingurumenaren osasunerako onurak galtzen dira, EBko lekale-aleen eskaria inportatu eta batez ere animalien pentsurako erabiltzen baita; Askotan, soja genetikoki eraldatutakoak dira eta lehen oihan tropikal biodibertsoak eta/edo cerrado eskualdeetatik datoz. Beraz, ale-lekaleek Europako laborantza-lurren ehuneko oso txikia baino ez dute hartzen.

Horrez gain, beharrezkoa da bazka-lekadunen erabilera eta eraginkortasuna handitzea (larre-sistemetan). Ingurumen- eta nutrizio-segurtasuna babesten laguntzeko, bertako lekaleetan oinarritutako nekazaritza-elikagaien sistema anitzagoak behar dira. Trantsizio honek nekazaritza-elikagaien sistemako eragile guztien arteko lankidetza handiagoa eskatzen du. EB-H2020k finantzatutako TRUE (TRansition paths to sustainable legime-based systems in Europe) proiektua lekaleetan oinarritutako nekazaritza-elikagaien sistema jasangarriagoetarako ezagutza zientifikoa eta gizarte-desira existitzen den ikuspegitik diseinatu zen, baina trantsizio-bideak identifikatu, ezartzeko eta lehentasunak ezartzeko hornidura-kateko eragileen arteko berrikuntza bateratua lortu gabe dagoela oraindik.

Beraz, TRUEk hornidura-kateko eragile guztiekin lankidetzan aritu nahi du, gizarte zibileko erakundeak barne, lekaleetan oinarritutako nekazaritza-elikagaien sistema jasangarriagoak sortzen laguntzen duten trantsizio-bideak identifikatu eta errazteko. TRUE nekazaritza-elikagaien sistemako 24 bazkide akademikok eta ez-akademikok osatzen dute, ikerketa- eta berrikuntza-estrategia multzo anitza aldi berean eta diziplina arteko testuinguru batean eskaintzeko.

Helburuak

TRUE - (Transition Pathways to Sustainable Legume-Based Systems in Europe) 22 bazkidek osatutako partzuergo bat da, lekaleen ekoizpen, prozesamendu eta komunitate sektoreetako enpresa eta gizarte eragileek osatua. TRUE zientzia natural, sozial eta humanitateetako bikaintasun zientifikoan oinarritzen da.

TRUEren helburu nagusia lekaleetan oinarritutako nekazaritza-elikagaien ekoizpen-sistema eta -kate arrakastatsuak lortzeko trantsizio-bideak identifikatzea eta ahalbidetzea da. Hau honen bidez lortzen da: ingurumen-, ekonomia- eta gizarte-segurtasuna orekatzen duen eta ingurumen-inpaktua minimizatzen duen benetako interes-talde anitzeko ikuspegi bat; Hornikuntza-kate osoan zehar aniztasuna eta erresilientzia optimizatzea, bai merkataritzari bai ingurumenari dagokionez; eta elikadura bikaina eskaintzea pertsonen eta animalien osasun eta ongizate egoera ahalik eta altuenak bermatzeko. TRUEk hori lortuko du 15 nekazaritza-sare eta zazpi hornikuntza-katean oinarritutako berrikuntza-kasu-azterketa erabiliz, mekanismo nagusiak eta ekosistema-zerbitzuen adierazleak karakterizatzeko.

Horrek lekaleetan oinarritutako produktu ezagun eta berritzaileen ekoizpena bultzatuko du, merkatu-perspektiba eta gaitasun hobeetan oinarrituta, hornidura-kate laburrak barne. Bizi-zikloaren analisia eta eredu sozioekonomikoak eta atributu anitzekoak erabiltzen dituzten ikuspegi matematiko aurreratuek erabakiak hartzeko tresna bereziak sortuko dituzte trantsizio-bide optimoak identifikatzeko, lekaleek lagundutako sistemak kostu-eraginkorrak izan daitezen ekoizpenaren "bultzada" fasetik hornidura-kateen, merkatuen eta kontsumitzaileen "erakarpen" fasera. Garrantzitsua da TRUE ikuspegiak nekazaritza, prozesatze, manufaktura eta txikizkako praktika berriak sustatzen dituzten politika-aldaketak aholkatu eta baliatuko dituela, Ikerketa eta Berrikuntza Arduratsuaren ereduaren gizarte-gogoetaekin bat etorriz: zientzian oinarritutako punta-puntako informazioan oinarritutako politikak egitea.

TRUE ikuspegia mundu osoko lekaleen hornidura-kateei eta -politikei buruzko 10 nazioarteko adituk osatutako Aholku Batzorde Interkontinental batek ere indartzen du.

Results

Jasangarriagoa izateko, Europak bere nekazaritza-elikagaien sistemak dibertsifikatu behar ditu. EBko proiektu baten arabera, hau tokiko lekaleen laborantza eta kontsumoa sustatuz hasten da. Elikagai-sistemek karbono-aztarna handia dute, berotegi-efektuko gasen isuri globalen herena osatzen baitute. Horregatik, premiazkoa da sektorea jasangarriagoa izatea. Pultsu txikiek aldea eragin dezakete. «Nekazaritzako isuri gehienak abeltzaintzatik datoz, hala nola behietatik eta txerrietatik, eta nitrogenoan oinarritutako ongarri sintetikoen erabileratik», dio Pietro Iannettak, James Hutton Institutuko agroekologoak. Lekaleak, berriz, elikadura-iturri jasangarria dira, bai elikagaietarako bai animalien pentsuetarako, eta nitrogeno-ongarri natural gisa ere erabil daitezke.

Zoritxarrez, Europan lekaleen eskaria handia den arren, gehien-gehienak inportatzen dira, batez ere soja gisa eta animalien pentsurako. Oihan tropikal moztuetako eskualdeetatik ere etortzen dira maiz. «Bere nutrizio-segurtasuna eta ingurumen-ongizatea babesteko, eta dieta osasuntsuagoetara igarotzea sustatzeko, Europak bere nekazaritza-elikagaien sistemak dibertsifikatu behar ditu tokian tokiko lekaleak sustatuz», azaldu du Iannettak. Hori lortzeko, nekazaritza-elikagaien sektoreko eragile askoren arteko lankidetza handiagoa behar da, eta lankidetza hori neurri batean EBk finantzatutako TRUE (Transition Paths to Sustainable Legume-Based Systems in Europe) proiektuak bultzatzen ari da. Sistema jasangarriago baterantz Proiektuaren muinean tokian tokiko lekaleetan oinarritutako nekazaritza-elikagaien sistema jasangarriagoak errealitate bihurtzeko nahia dago. «Sistema horien ezagutza, nahia eta eskaera badaude», dio Iannettak, proiektua koordinatzen ari denak. "TRUE-k interesdun garrantzitsuak konektatzen eta ahalduntzen laguntzen du, eta, berrikuntzaren eta lankidetzaren bidez, sistema iraunkor horiek sortzeko biderik onenak identifikatzen eta lortzen." Oraindik martxan dagoen arren, proiektuak aurrerapauso nabarmenak eman ditu. Balio-kateko eragile guztientzat oztopo eta aukera nagusiak identifikatu eta tresna erabilgarriak garatu ditu.

Horien artean, bizi-zikloaren analisi tresnak eta 'Pathfinder' izeneko erabakiak hartzeko laguntza sistema daude, enpresentzako balio-katearen iraunkortasuna ebaluatzeko lehen tresna dena. TRUEk hainbat produktu berritzaile merkaturatu ditu, hala nola, guztiz komertzializatutako Nàdar Gin, ilarrak erabiltzen dituena "klima-positiboa" den ginebra eta proteina ugariko albo-produktuak egiteko. Proiektuak bere marka propioa ere sortu du, CoolBeans®, eta hainbat artikulu zientifiko, politika-laburpen eta txosten idatzi ditu. Bere lekale errezeta liburuak ere argitaratu ditu! EGIAREN Haratago Proiektuak zeregin garrantzitsua izan du kontinente mailan hainbat ekimen ezartzeko. Horietako bat Legume Innovation Network (LIN) da.

EBk finantzatutako LEGVALUE proiektuarekin lankidetzan egina, LINek pultsuetan zentratutako enpresak eta GKEak konektatzea du helburu, Europan merkataritza jasangarriaren garapena sustatzeko. TRUE proiektuak zeregina du Crop Diversification Cluster (CDC) erakundean ere, zeinak Europa osoko erakunde bazkideak biltzen dituen laboreen dibertsifikazioaren ikerketaren eragina handitzeko eta dibertsifikazio neurri berritzaileen adopzioa sustatzeko. «Bi ekimen hauek TRUE proiektuan zehar hasi genuen lanak eragin jarraitua eta iraunkorra izango duela ziurtatzen dute», esan zuen Iannettak. "Nire itxaropena da ekimen hauek TRUE-k hasitako bultzadan oinarrituko direla eta nekazaritza jasangarria definituko duen berrikuntza bultzatzen jarraituko dutela." Proiektuak bere tresnak, metodoak eta estrategiak sustatzen ari da, lekaleetan oinarritutako proiektu berrietan aplika daitezkeenak.

Informazio gehigarria

TRUEk trantsizio-bideak identifikatzea baino haratago joan da Europan zehar lekale autoktonoetan oinarritutako elikagai- eta pentsu-sistemak gaitzeko eta errazteko. Berrikuntza asko ezartzen ari dira, nekazaritza zehatzerako ekipamendu eta sarrera berrietatik hasi eta hainbat interesdunen kontsulten bidez identifikatutako politika-gomendio argietaraino. Landareen hazkuntzan eta agronomian hobekuntzak eginez lekaleen errendimendua hobetzea lehentasunezko helburu izan behar da. Hala ere, saihestu behar dugu sistemaren ekoizpen-elementuetan gehiegizko arreta jartzea, baserritik kanpoko faktoreetan baino. Lekaleak prozesatzeko instalazioetarako pizgarri handiagoak behar dira, besteak beste, gaitasun merkeago eta eskala txikiagoen eskuragarritasuna, hala nola balio-kate laburren ahalduntzea tokiko edo bioeskualdeko eskalan.

Giza kontsumorako gutxieneko gomendioak betetzen dituzten lekaleak prozesatzeko instalazioen eskasia ere badago. Hala ere, ezarri eta garatu diren kontabilitate tresnek, ezagutzak eta produktuek eragin positiboa izan dute dagoeneko, bai merkataritzari dagokionez, bai ingurumenari dagokionez. Proiektuaren hasierako faseetatik, TRUEk onartu du "jasangarritasuna dela elikagaien marketin arduratsuaren hizkuntza". Hala eta guztiz ere, kontsumitzaileek lekaleei buruz duten kontzientzia baxua da, eta egoera hori areagotu egiten da hezkuntza-horniduraren (eskoletan), balio-kateko etiketatze- eta sailkapen-sistemen (adibidez, handizkarien artean) eta marketinaren egungo egokitasun ezagatik. Ahaleginak bikoiztu behar dira kontsumitzaile guztiek lekaleen garrantziaz, haien tokiko laborantzaz eta horietatik eratorritako produktuez guztiz jabetu daitezen.

Oinarri hau ezinbestekoa da tokiko lekaleetan oinarritutako sistemak gauzatzeko, tokiko negozio erresilienteekin eta elikadura-kultura arduratsu batekin batera. Horrez gain, jarraipen-tresna sendoak behar dira lekaleetan oinarritutako elikagai-sistemen eta -produktuen ingurumen- eta/edo mantenugai-dentsitatearen onurei buruzko baieztapenak balioztatzeko. TRUEk ezarri ditu, lekaleen laborantzaren eskala eta haien lehiakortasun komertziala handituz. Bizi-zikloaren ebaluazioa (BZE) tresna garrantzitsua da alderdi honetan, eta TRUEren BZE tresnak ingurumen-inpaktuaren ebaluazioetatik haratago joango dira ekosistemen funtzioen (edo "ekosistema-zerbitzuen") adierazle nagusiak kontuan hartzeko. Eskala praktikoak, hala nola arro hidrografikoa edo baita baserria ere.

Horrek kontsumitzaileen kontzientzia handiagoa, aukera positiboagoak eta, ondorioz, onurak ekarriko ditu enpresa arduratsu eta erantzunkorrentzat. Beraz, interesdunek proiektuaren webgunea (www.legumeinnovationnetwork.eu) kontsultatzen jarraitu beharko lukete TRUEren eta Legume Innovation Network-en (LIN) emaitzei buruzko informazioa lortzeko. LIN borondatezko oinarrian garatzen ari da lekale-enpresen, GKEen (gobernuz kanpoko erakundeak) eta ikertzaileen arteko berrikuntza bateratua errazteko.

Koordinatzaileak
  • THE JAMES HUTTON INSTITUTE (THE JAMES HUTTON INSTITUTE)