Skip to main content

H2020 TRUE Proiektua: Lekaleetan oinarritutako sistema jasangarrietarako trantsizio bideak Europan

  • Mota Proiektua
  • Egoera Bete
  • Exekuzioa 2017 -2021
  • Esleitutako Aurrekontua 4.999.927,5 €
  • Eremua Europeo
  • Finantza-iturri nagusia H2020
  • Proiektuaren webgunea Proyecto TRUE
Azalpena

TRUE (Transition Pathways to Sustainable Legume-Based Systems in Europe) 22 bazkidez osatutako partzuergoa da, enpresa eta gizarte eragileak biltzen dituena, lekaleak ekoizten eta prozesatzen hasi eta herritarren artean. TRUE natur, gizarte eta giza zientzietako bikaintasun zientifikoan oinarritzen da. Bere helburu nagusia lekaleetan oinarritutako produkzio-sistema eta nekazaritzako elikagai-kate arrakastatsuak lortzeko trantsizio-bideak identifikatzea eta erraztea da. Hau lortzen da: alderdi anitzeko ikuspegia, ingurumena, ekonomia eta gizarte-segurtasuna orekatzen dituena, ingurumen-inpaktua gutxituz; Aniztasuna eta erresilientzia optimizatzea merkataritza- eta ingurumen-baldintzetan hornikuntza-kate osoan; eta elikadura bikaina eskaintzea pertsonen eta animalien ongizate eta osasun handiena bermatzeko.

TRUE-k 15 nekazaritza-sareren eta hornikuntza-katean oinarritutako berrikuntza-kasu batzuen bidez lortuko du funtsezko mekanismoak eta lotutako ekosistemen zerbitzu-adierazleak ezaugarritzeko. Horrek lekaleetan oinarritutako produktu ezagun eta berritzaileen ekoizpena bultzatuko du, merkatuaren aurreikuspen eta gaitasun hobeetan oinarrituta, hornikuntza-kate laburrak barne. Bizitza Zikloaren Ebaluazioa eta eredu sozioekonomiko eta multiatributuen bidezko ikuspegi matematiko aurreratuek Erabakiei Laguntzeko Tresna bereziak sortuko dituzte trantsizio bide optimoak identifikatzeko eta lekaleetan oinarritutako sistemak kostu eraginkorrak direla ziurtatzeko, ekoizpena handitzetik hornikuntza kateak, merkatuak eta kontsumitzaileak erakartzeraino.

Funtsezkoa, TRUE ikuspegiak nekazaritza, eraldaketa, manufaktura eta txikizkako praktika berriak hartzea sustatzen duten politika-aldaketak ere aholkatu eta erraztuko ditu, Ikerketa eta Berrikuntza Arduratsuaren ereduaren gizarte-gogoetekin bat eginez: punta-puntako zientziaren araberako politika egitea. TRUE ikuspegia mundu osoko pultsu hornikuntza-katean eta politiketan nazioarteko 10 adituk osatutako Kontinentearteko Aholkularitza Kontseiluak ere osatzen du.

Jardueren deskribapena

TRUE-k Pulse Innovation Network ezarri du, proiektuen ikuspegi inklusiboan eta dibulgazio-jarduera sendoan oinarrituta. Sarbide Irekiarekin eta datuak partekatzearekin zorrotz betetzeak emaitza guztiak TRUE webgunean eta Zenodoko TRUE Community orrialdeetan aurkezten dira eta sare sozialetan ere partekatzen dira.

Edukiak honako hauek ditu: parekideek aztertutako ebidentzia-base zabala, elikadura-sistemaren alderdi guztiak biltzen dituena, ekoizpenetik hasi eta politikaren formulazioraino; Praktiken Laburpenak; metodoak (SOP edo Prozedura Eragile Estandar izenekoak); baita TRUEren lan-pakete eta kasu-azterketetako (CPs) berritzaileen proba esperimentalen datuak ere. 24 CPk eredu bikain eta praktiko gisa balio izan dute, tokiko lekaleetarako trantsiziorako beharrezkoa den balio-katean zehar ezagutza eta gaitasun zabala nabarmenduz. Txosten gakoetan bildu dira CPren inguruko informazioa, TRUE-Innovation Katalogoan, liburu elektronikoan eta liburuxkan barne. Baliabide hauek lekaleetan oinarritutako laborantza-sistemak erraztuko dituzten tokiko lekaleetan oinarritutako laborantza-sistemak erraztuko dituzten politika-baldintzei eta baldintza sozioekonomikoei eta merkatu-baldintzei buruzko parekideek aztertutako txosten zientifiko gakoekin osatzen dira, baita politika-gomendioekin ere.

TRUEk garatutako eta inplementatutako LCA (Life Cycle Assessment) tresnek ere kontuan hartu dituzte lekaleetan oinarritutako produktu berrien ingurumen- eta nutrizio-eraginak eta onurak. Kritikoki eta kolektiboki, TRUEren ahaleginek tokiko lekaleak prozesatzeko, bereziki eskualde ezberdinetan, eta gizakien elikaduraren kalitaterako gaitasun nahikorik ez dagoela nabarmendu dute. TRUEk ere nabarmentzen du premiazkoa dela ahalegin handiagoak behar direla berrikuntzak eta ahalbidetzeko neurriak balio-kateetan integratzen edo konbinatzen direla ziurtatzeko. Horrez gain, ahalegin horrek barne hartzen du tokiko lekaleetan oinarritutako elikagai-sistemen funtzionamenduaren adierazleak identifikatzea nazio eta azpinazional (edo bioeskualde) eskalan. Adierazle horien erreferentzia-balioek egungo egoerak eta atalase onargarriak identifikatu beharko lituzkete, eta horietatik haratago esku-hartzeak beharrezkoak dira.

TRUEs Pathfinder erabakiak laguntzeko sistemak lagun dezake zentzu honetan, izan ere, enpresek, akademikoak eta arduradun politikoak pultsuetan oinarritutako balio-kateak benetan iraunkorrak zenbateraino diren zehazten duten faktoreetan gidatzeko garatu baita.

Testuinguruko deskribapena

Nekazaritzak berotegi-efektuko gasen (BEG) isuri guztien (mundial) % 25 eragiten du. Haragi abereen ekoizpena eta nitrogeno (N) ongarri sintetikoen aplikazioa dira nekazaritzako BEGen aurrekontuaren ekarpen handiena. Zorionez, babarrunak eta hirusta bezalako lekale-laboreak elikagai eta pentsu oso elikagarrien iturri iraunkorra dira eta N ongarri natural gisa ere erabil daitezke, "N finkatzeko biologikoa" ahalmenari esker, N atmosferikoa (N2) biologikoki baliagarria den N bihurtzen baitu.

Hori dela eta, lekaleek N ongarri sintetikoen maila oso baxua behar dute, eta askotan batere ez. Lekaleek elikadura-segurtasunean ere lagundu dezakete desnutrizioari eta elikadura desorekatuari aurre eginez, osasun-gastuei finantza-zama eragiten dieten lekaleetan oinarritutako dieta iraunkorrak eraginkortasunez ezarriz. Europako elikadura-sistemak lekaleen menpekotasun handia dute, baina giza eta ingurumen-osasunerako onurak galtzen dira, EBko lekale aleen eskaria inportatu eta batez ere animalien elikadurarako erabiltzen baita; Askotan, soja genetikoki eraldatuta dago eta lehen biodibertsitate handiko oihan tropikalak eta/edo zerrado eskualdeetakoak dira. Hori dela eta, ale lekaleek Europako laborantza-lurren ehuneko oso txikia baino ez dute hartzen.

Horrez gain, bazka-lekaleen erabilera eta eraginkortasuna areagotu beharra dago (larre-sistemetan). Bertako lekaleetan oinarritutako nekazaritza-elikadura-sistema anitzagoak behar dira ingurumen- eta elikadura-segurtasuna zaintzen laguntzeko. Trantsizio honek nekazaritzako elikagaien sistemako eragile guztien arteko lankidetza handiagoa eskatzen du. EU-H2020-k finantzatutako TRUE (Transition paths to sustainable basis-based systems in Europe) proiektua lekaleetan oinarritutako nekazaritzako elikagaien sistema jasangarriagoak izateko ezagutza zientifikoa eta gizartearen nahia existitzen diren ikuspuntutik diseinatu zen, baina hornikuntza-katearen eragileen arteko ko-berrikuntza, trantsizio-bideak identifikatzeko, ezartzeko eta lehenesteko bideak lortzeko dago.

Horregatik, TRUEk hornikuntza-kateko eragile guztiekin lankidetzan aritu nahi du, gizarte zibileko erakundeekin barne, lekaleetan oinarritutako nekazaritzako elikagaien sistema iraunkorragoak sortzen laguntzen duten trantsizio-bideak identifikatu eta errazteko. TRUE nekazaritzako elikagaien sisteman barne hartzen duten 24 bazkide akademiko eta ez-akademizek osatzen dute, paraleloki eta diziplinaz gaindiko testuinguru batean ikerketa eta berrikuntza estrategia multzo anitza emateko.

Helburuak

TRUE - (Transition Pathways to Sustainable Legume-Based Systems in Europe) 22 bazkidek osatutako partzuergoa da, lekaleen ekoizpen, prozesaketa eta komunitateko sektoreko enpresa eta gizarte eragileek osatutako partzuergoa. TRUE natur eta gizarte zientzietan eta humanitateetan bikaintasun zientifikoan oinarritzen da.

TRUEren helburu nagusia trantsizio bideak identifikatzea eta ahalbidetzea da, lekaleek lagundutako nekazaritzako elikagaien ekoizpen sistema eta kate arrakastatsuak lortzeko. Honen bidez lortzen da: alderdi interesdunen ikuspegi benetan, ingurumena, ekonomia eta gizarte-segurtasuna orekatzen dituena, ingurumen-inpaktua gutxituz; Aniztasuna eta erresilientzia optimizatzea merkataritza- eta ingurumen-baldintzetan hornikuntza-kate osoan; eta elikadura bikaina eskaintzea, pertsonen eta animalien osasun- eta ongizate-egoerarik handienak bermatzeko. TRUE-k 15 nekazaritza-sare eta hornikuntza-katean ardaztutako berrikuntza kasu-azterlan sorta bat erabiliz lortuko du funtsezko mekanismoak eta lotutako ekosistemen zerbitzu-adierazleak ezaugarritzeko.

Horrek lekaleetan oinarritutako produktu ezagun eta berritzaileen ekoizpena bultzatuko du, merkatuaren aurreikuspen eta gaitasun hobeetan oinarrituta, hornikuntza-kate laburrak barne. Bizi-zikloaren analisia eta eredu sozioekonomikoak eta ezaugarri anitzeko ereduak erabiltzen dituzten ikuspegi matematiko aurreratuek erabakiak laguntzeko tresna paregabeak sortuko dituzte, trantsizio bide optimoak identifikatzeko, lekaleek lagundutako sistemak kostu eraginkorrak direla ziurtatzeko, ekoizpenaren "bultza" fasetik hornikuntza-kateen, merkatuen eta kontsumitzaileen "pull" fasera arte. Funtsezkoa, TRUE ikuspegiak nekazaritza, prozesaketa, manufaktura eta txikizkako praktika berriak hartzea sustatzen duten politika-aldaketak ere aholkatu eta aprobetxatuko ditu, Ikerketa eta Berrikuntza Arduratsuaren ereduaren gizarte-gogoetekin bat etorriz: zientzia-oinarritutako informazio puntakoetan oinarritutako politika egitea.

TRUE ikuspegia mundu osoko pultsu hornikuntza-kateei eta politikei buruzko nazioarteko 10 adituk osatutako Kontinentearteko Aholku Kontseiluak ere indartzen du.

Results

Jasangarriagoa izateko, Europak bere nekazaritzako elikagaien sistemak dibertsifikatu behar ditu. EBko proiektu baten arabera, hau tokiko lekaleen laborantza eta kontsumoa sustatzen hasten da. Elikagai-sistemek karbono-aztarna handia dute, berotegi-efektuko gasen isurien heren bat eragiten baitute. Hori horrela, premiazkoa da sektorea jasangarriagoa izateko. Pultsu txikiek diferentzia handia egin dezakete. "Nekazaritzaren isuri gehienak abeltzaintzatik datoz, behiak eta txerriak adibidez, eta nitrogenodun ongarri sintetikoen erabileratik", dio Pietro Iannetta James Hutton Institutuko agroekologoak. Lekaleak, berriz, elikadura-iturri iraunkorra dira, bai elikadurarako, bai abereentzako elikadurarako, eta nitrogeno ongarri natural gisa ere erabil daitezke.

Zoritxarrez, Europan lekaleen eskaera handia izan arren, gehien-gehienak inportatzen dira, batez ere soja gisa eta animalien elikadurarako. Askotan euri-oihaneko eskualdeetatik etortzen dira. "Bere elikadura-segurtasuna eta ingurumen-ongizatea babesteko, eta dieta osasuntsuagoetarako aldaketa sustatzeko, Europak bere nekazaritzako elikagaien sistemak dibertsifikatu behar ditu tokian tokiko lekaleak sustatuz", azaldu du Iannettak. Hori lortzeko nekazaritzako elikagaien sektoreko eragile askoren arteko lankidetza handiagoa behar da, eta neurri batean EBk finantzatutako TRUE (Transition Paths to Sustainable Legume-Based Systems in Europe) proiektuak bultzatzen ari den lankidetza. Sistema jasangarriago baterantz Proiektuaren oinarrian tokian hazten diren lekaleetan oinarritutako nekazaritzako elikagaien sistema jasangarriagoak errealitate bihurtzeko nahia dago. «Horrelako sistemen ezagutza, nahia eta eskaria existitzen dira», dio proiektua koordinatzen ari den Iannettak. "TRUEk interes-talde garrantzitsuak konektatzen eta indartzen laguntzen du eta, berrikuntzaren eta lankidetzaren bidez, sistema jasangarri hauek sortzeko biderik onenak identifikatzen eta lortzen". Oraindik lan egiten bada ere, proiektuak aurrerapen nabarmena egin du. Funtsezko oztopo eta aukerak identifikatu ditu eta balio-kateko eragile guztientzat tresna erabilgarriak garatu ditu.

Horien artean, bizi-zikloaren analisirako tresnak eta "Pathfinder" izeneko erabakiak laguntzeko sistema bat daude, enpresentzako balio-katearen iraunkortasuna ebaluatzeko lehen tresna dena. TRUEk hainbat produktu berritzaile kaleratu ditu, hala nola, guztiz komertzializatua den Nàdar Gin, ilarrak erabiltzen dituena gin "klima-positiboa" eta proteina ugariko koproduktuak egiteko. Proiektuak bere marka komertziala ere ezarri du, CoolBeans®, eta hainbat artikulu zientifiko, politika laburpen eta txosten idatzi ditu. Lekaleen errezeta liburuak ere argitaratu ditu! EGIAZ haratago Proiektuak garrantzi handia izan du kontinente mailan hainbat ekimen ezartzeko. Horietako bat Legumen Berrikuntza Sarea (LIN) da.

EBk finantzatutako LEGVALUE proiektuarekin elkarlanean burutua, LIN-ek pultsura bideratutako negozioak eta GKEak konektatzea du helburu, Europan merkataritza-garapen iraunkorra laguntzeko. TRUE proiektuak laboreen dibertsifikazioaren klusterrean (CDC) ere betetzen du, Europa osoko erakunde laguntzaileak biltzen dituena laboreen dibertsifikazioaren ikerketen eragina areagotzeko eta dibertsifikazio neurri berritzaileak hartzea sustatzeko. "Bi ekimen hauek TRUE proiektuan hasi genuen lanak etengabeko eta iraunkorra izango duela bermatzen du", esan du Iannettak. "Nire itxaropena da ekimen hauek TRUEk hasitako bultzadatik abiatuta eta nekazaritza iraunkorra definituko duen berrikuntza bultzatzen jarraitzea". Proiektua gaur egun bere tresnak, metodoak eta estrategiak sustatzen ari da, lekaleetan oinarritutako proiektu berrietan aplika daitezkeenak.

Informazio gehigarria

TRUE-k trantsizio-bideak identifikatzea baino haratago joan da Europa osoan bertako lekaleetan oinarritutako elikadura- eta pentsu-sistemak ahalbidetzeko eta errazteko. Berrikuntza asko inplementatzen ari dira, ekipamendu eta input berrietatik zehaztasun-nekazaritzarako, alderdi anitzeko kontsulten bidez identifikatutako politika-gomendio argietaraino. Lekaleen errendimendua hobetzea landareen hazkuntzan eta agronomian hobekuntzak lehentasunezko helburu bat izaten jarraitu behar du. Hala ere, saihestu behar dugu sistemaren produkzio-elementuetan gehiegizko arreta jartzea, baserri ohietako faktoreetan ez bezala. Pultsuak prozesatzeko instalazioetarako pizgarri handiagoak behar dira, eskala txikiagoko gaitasun merkeagoak eskuratzea barne, hala nola, tokiko edo bioeskualde mailako balio kate laburren ahalduntzea.

Lekaleak giza kontsumorako gutxieneko gomendioak betetzen dituzten mailetara prozesatzeko instalazioen eskasia ere badago. Dena den, ezarri eta garatu diren kontabilitate tresnak, ezagutzak eta produktuek eragin positiboa izan dute dagoeneko, bai komertzialki, bai ingurumenean. Proiektuaren hasierako faseetatik, TRUEk aitortu du "iraunkortasuna elikagaien marketin arduratsuaren hizkuntza" dela. Hala eta guztiz ere, kontsumitzaileen kontzientzia baxua da lekaleen inguruan, eta egoera hori areagotu egiten da egungo hezkuntza-eskaintzen (ikastetxeetan), balio-katean etiketatze- eta kategorizazio-sistemen (adibidez, handizkarien artean) eta marketinaren desegokitasunak. Ahaleginak bikoiztu egin behar dira kontsumitzaile guztiek lekaleen garrantziaz, bertako laborantzaz eta horietatik eratorritako produktuez guztiz jabe daitezen.

Oinarri hau ezinbestekoa da pultsuetan oinarritutako tokiko sistemak gauzatzeko, tokiko negozio erresilienteekin eta elikagaien kultura arduratsuarekin batera. Horrez gain, monitorizazio tresna sendoak behar dira lekaleetan oinarritutako elikagai-sistemen eta produktuen ingurumen- edo nutriente-dentsitate-onurei buruzko aldarrikapenak balioztatzeko. TRUEk ezarri ditu, lekaleen laborantza eta bere lehiakortasun komertziala handituz. Bizitza Zikloaren Ebaluazioa (LCA) gaitze-tresna garrantzitsua da zentzu honetan, eta TRUEren LCA tresnak ingurumen-inpaktuaren ebaluazioetatik harago joango dira ekosistemen funtzioen (edo "ekosistemen zerbitzuen") adierazle nagusiak kontuan hartzeko. Eskala praktikoak, hala nola uren banalerroa edota baserria.

Horrek kontsumitzaileen kontzientzia handiagoa, aukera positiboagoa eta, ondorioz, onurak ekarriko ditu enpresa arduratsu eta arduratsuentzat. Beraz, interesdunek proiektuaren webgunea (www.legumeinnovationnetwork.eu) kontsultatzen jarraitu beharko lukete TRUEren eta Legumen Berrikuntza Sarearen (LIN) emaitzei buruzko informazioa lortzeko. Gaur egun LIN borondatez garatzen ari da pultsu-enpresen, GKEen (gobernuz kanpoko erakundeen) eta ikertzaileen arteko ko-berrikuntza errazteko.

Koordinatzaileak
  • THE JAMES HUTTON INSTITUTE (THE JAMES HUTTON INSTITUTE)