Ir o contido principal

Grupo Operativo do Proxecto Xirasol: Mellora da sustentabilidade dos xirasols mediante a agricultura de conservación FASE 2

Descrición

No marco das subvencións da European Innovation Partnership (EIP) aos grupos operativos en produtividade e sustentabilidade agrícolas no marco do Programa Andaluz de Desenvolvemento Rural 2014-2020, púxose en marcha o grupo operativo Mellora da sustentabilidade do xirasol mediante a agricultura de conservación (Proxecto GiraSoil).

Descrición das actividades

1- Fase documental. Estado actual da xestión do xirasol para deseñar protocolos de mellora.
2- Fase de campo. As adaptacións de maquinaria desenvólvense e ensaian na explotación piloto e posteriormente xunto con outras adaptacións na xestión en explotacións demostrativas. Realízanse un seguimento dos indicadores agronómicos e ambientais (cuberta do solo, emerxencia, rendemento, biodiversidade de artrópodos, captura de carbono).
3- Elaboración de informes.
4- Difusión, con accións de traslado a gandeiros e técnicos e elaboración de material divulgativo.

Obxectivos

Os obxectivos do proxecto inclúen:

  • Mellorar a emerxencia dos cultivos mediante a adaptación de maquinaria e métodos de agricultura de conservación (labra en franxa, varredoras de restrollos, adaptación de sementadoras a condicións de solo moi arxiloso).
  • A avaliación do balance económico, de carbono e enerxético para demostrar a viabilidade económica e ambiental do cultivo.
Resultados

Mellora da xerminación dos xirasol durante a sementeira directa (un período crítico para o cultivo), o que, unido a menores custos de xestión, aumentará os beneficios económicos do agricultor. Melloras no uso da maquinaria utilizada para o manexo do cultivo de xirasol. Este uso mellorado dá como resultado un maior control da sementeira (eficiencia) e optimización dos insumos. As solucións atopadas poderían beneficiar aos fabricantes de maquinaria (posibles melloras tecnolóxicas ou melloras no uso da maquinaria).

En canto ao cambio climático, as menores emisións de CO2 e un mellor balance enerxético da xestión dos cultivos débense a unhas menores emisións do solo pola degradación da materia orgánica e un menor uso de maquinaria. Mellorar a biodiversidade dos artrópodos e aumentar o secuestro de carbono do solo mellorando a estrutura do solo e aumentando a cantidade de materia orgánica no solo. Mellor formación de agricultores e técnicos, dotándoos de máis ferramentas e coñecementos para afrontar as consecuencias do cambio climático. Isto tamén aumenta a resistencia do sistema.

Información de contacto
  • Coordinador/Denominación da entidade: Asociación Española de Agricultura de Conservación. Solos vivos
  • Correo electrónico coordinador/entidade: overoz@agriculturadeconservacion.org
Beneficiarios
  • ASAJA-Andalucía
  • Antonio Tarazona S.L.U.
  • ASAJA-Sevilla
  • Instituto de Investigación y Formación Agraria y Pesquera (IFAPA)
  • Syngenta España S.A.U.
  • Universidad de Córdoba