Ir o contido principal
GO YESWECAST

GO YESWECAST: Conservación e recuperación do xenoma ancestral da castaña para a produción de froitas, mellorando a súa resistencia ao cambio climático e ás ameazas fitosanitarias

  • Tipo Grupo operativo
  • Estado En proceso
  • Execución 2024 -2027
  • Ámbito Supraautonómico
  • Comunidade Autónoma Asturias, Principado de; Castilla y León; Cataluña
  • Fonte principal de financiamento PEPAC 2023-2027
Abstract

Con este proxecto crearase un catálogo de material vexetal de castiñeiros centenarios de diferentes rexións de España coa caracterización asociada das súas tolerancias a diferentes tensións, e establecerase con estes materiais unha rede de parcelas de conservación e desenvolvemento, como unha medida de conservación dos recursos xenéticos. Estas parcelas permitirán o futuro cultivo e propagación de diferentes variedades e/ou xenotipos con maior resistencia aos factores bióticos e abióticos, que poderán poñerse a disposición de diversos programas de investigación e desenvolvemento, ademais de ser utilizados en campos de pé para proporcionar calquera castiñeiro interesado con material vexetal comprobado para empregar no enxerto da súa explotación ou na execución de novas plantacións.

Desenvolveranse medidas adaptativas innovadoras na xestión do castiñeiro ante o cambio climático (CC), ademais de medidas de dixitalización do sector para a xestión do recurso, así como pragas e enfermidades contra el. Neste sentido, tamén se determinarán mediante un seguimento continuo as principais variables que afectan á produción e ó óptimo desenvolvemento do castiñeiro fronte ao CC e as súas principais perturbacións bióticas. Isto permitirá obter unha análise do espectro-fenoloxía do castiñeiro en condicións de máximo estado fitosanitario e sen alteracións significativas, un esquema coas datas máis relevantes para o seguimento, así como unha selección de índices e valores que permitan identificando cambios para as diferentes patoloxías. Respecto destes últimos, obteranse modelos descritivos preditivos das condicións, valores e limiares para a identificación dos niveis de risco que permitan variar as condicións de manexo do castiñeiro, e que toda a información obtida poida ser facilmente actualizada no futuro, mediante o aumento dos datos obtidos polos sensores analizados.

Desenvolverase unha liña de transferencia a través da cooperación entre o sector e o ecosistema de I+D+i, co fin de favorecer a transferencia de coñecemento, a difusión de resultados e a participación dos diferentes axentes da cadea de valor da castaña neste proceso, co apoio do dixital. plataformas, garantindo a súa durabilidade e cooperación entre axentes. Neste sentido, obterase unha aplicación que facilitará información sobre os niveis de risco de cada perturbación identificada, a partir dos datos que se obteñan en tempo real. Esta aplicación axudará a tomar datos de produción e diferentes variables fenolóxicas, presenza de condicións in situ, a través dun desenvolvemento que permite a xeración de información sen cobertura de datos, e que envía esta información a un servidor de forma automática cando se recupera. Así, diferentes técnicos traballarán simultaneamente alimentando unha base de datos común, que estará a disposición da rede de cooperación e daqueles organismos públicos responsables da sanidade vexetal.

Descrición

As diferentes actividades do proxecto replicaranse en diferentes rexións do país, concretamente en Galicia, Andalucía, Asturias, Cataluña, Castela e León e Estremadura. As áreas concretas de actuación definiranse durante os primeiros meses posteriores ao inicio do proxecto. Non obstante, existen actividades comúns que serán desenvolvidas conxuntamente por todos os socios do proxecto, que buscan chegar a todo o país e, en función dos resultados obtidos, achegar coñecementos aplicables a nivel internacional.

Descrición das actividades
  • Identificación e conservación dos recursos xenéticos de árbores centenarias Castanea sativa mediante o inventario destes exemplares, a mostraxe, o xenotipado e a propagación vexetativa dos mesmos.
  • Análise da susceptibilidade a estrés biótico e abiótico de xenotipos seleccionados. Implantación e mantemento de parcelas de proba/demostración, e establecemento dun banco de xermoplasma ancestral ex situ para contar cun reservorio xenético para posibles futuros programas de mellora.
  • Determinación mediante un seguimento continuo (sensores remotos) das principais variables que afectan á produción e ó desenvolvemento óptimo dos castiñeiros ante o cambio climático e as súas principais perturbacións bióticas.
  • Medidas adaptativas innovadoras na xestión das enfermidades do castiñeiro ante o cambio climático (CC). Estratexias de biocontrol sostible para GNOMONIOPSIS SMITHOGILVYI, incluíndo a optimización do método de detección e identificación de patóxenos, a influencia vinculada ao CC e o xenotipo e a avaliación in vivo e in vitro de métodos de control mediante BCA.
  • Medidas tecnolóxicas e dixitalización do sector para a xestión do recurso, así como pragas e enfermidades ante o cambio climático. Desenvolvemento dunha App de notificación interactiva para o sector produtivo: viveiros e produtores e establecemento dunha rede de usuarios de base colaboradora entre produtores e centros de I+D+i.
  • Transferencia de coñecemento a través da cooperación entre o sector e o ecosistema de I+D+i, e a difusión de resultados.
Descrición contextual

A actividade económica arredor do castiñeiro e do seu froito é de vital importancia como fonte de novos recursos económicos. Aínda que é unha especie forestal polo seu carácter multifuncional como provedora de bens (castiñeiro, madeira, etc.) e de servizos ecosistémicos, é un cultivo aliñado cos obxectivos da Política Agraria Común (PAC), especialmente no que se refire a demandas sociais relacionadas coa calidade alimentaria, a seguridade alimentaria e a sustentabilidade ambiental.

Neste sentido, unha das principais razóns para o plantexamento deste proxecto foi a existencia dun forte mercado para o produto a nivel internacional, xa que se trata dun produto potencialmente valorado e de gran calidade, sobre todo ante a crecente demanda de produtos ecolóxicos. -produtos amigables entre a poboación con intolerancias alimentarias.

Non obstante, a demanda de alimentos de calidade é cada vez maior, polo que é necesario aplicar a investigación e a innovación ao servizo da produción. Neste sentido, o principal problema é que hoxe en día a produción española está afectada por diversos factores, onde o cambio climático e os incidentes ambientais aumentan o efecto das ameazas bióticas e diminúen a produción, ademais de acelerar a vulnerabilidade da especie e favorecer a desaparición da castiñeiro na economía rural e a perda de poboación. Isto significa que o produto non ten a competencia e o posicionamento desexado no mercado, non só pola entrada de produtos doutras orixes por debaixo do custo nacional, senón tamén porque o resto de zonas produtoras están moito máis organizadas e teñen potencial de crecemento. .

A pesar diso, existe unha gran estruturación do sector a nivel nacional, ademais de eventos sectoriais de referencia, pero con marxe de mellora potencial a curto prazo, en parte grazas á existencia de apoios da administración, a existencia dun Plan Forestal (2002-2032) con medidas para estruturar as actuacións necesarias para o desenvolvemento dunha política forestal española, e mecanismos de financiamento comunitario axeitados, que fagan necesario aproveitar estas oportunidades, tendo en conta as debilidades e ameazas que azoutan a sector.

Obxectivos

Mellora da resiliencia e conservación do castiñeiro ante o cambio climático e o seu impacto no desenvolvemento de pragas e enfermidades, mediante a innovación aplicada á súa xestión sostible, a través dos novos avances no desenvolvemento tecnolóxico, a investigación aplicada e o seguimento continuo para identificar variables. e condicións, que permitan desenvolver estratexias innovadoras de detección e cuantificación, e propostas de control para reducir as perdas na produción de froitas, facendo máis competitivo o sector e rendible as explotacións.

Resultados
  1. Elaborarase un catálogo de material vexetal de castiñeiros centenarios de diferentes rexións de España coa caracterización asociada das súas tolerancias a diferentes tensións, e establecerase con ditos materiais unha rede de parcelas de conservación e desenvolvemento, como medida para o conservación dos recursos.
  2. Ademais, desenvolveranse medidas adaptativas innovadoras na xestión do castiñeiro ante o cambio climático, ademais de medidas de dixitalización do sector para a xestión do recurso, así como pragas e enfermidades contra o CC. Neste sentido, tamén se determinarán mediante un seguimento continuo as principais variables que afectan á produción e ó desenvolvemento óptimo do castiñeiro ante o cambio climático (CC) e as súas principais perturbacións bióticas.
  3. Por último, desenvolverase unha liña de transferencia de coñecemento a través da cooperación entre o sector e o ecosistema de I+D+i, e a difusión de resultados.
Información de contacto
  • Denominación do coordinador: FUNDACIÓN CENTRO DE SERVIZOS E FOMENTO FORESTAIS E A SÚA INDUSTRIA DE CASTELA E LEÓN
  • Enderezo postal: POL.IND. LAS CASAS, CALLE C, PARC. 4, 42005 SORIA
  • Correo electrónico do coordinador: roberto.rubio@cesefor.com
  • Teléfono: 975 21 24 53
Coordinadores
  • Fundación Centro de Servicios y Promoción Forestal y de su Industria de Castilla y León (CESEFOR)
Colaboradores
  • ALIBOS GALICIA SL
  • AGRUPACIÓN DE COOPERATIVAS VALLE DEL JERTE (ACJV)
  • ASOCIACIÓN DE PRODUCTORES DE CASTAÑA DE LAS VILLUERCAS
  • CASTAÑAS VALLE DEL GENAL SOCIEDAD COOPERATIVA ANDALUZA (VALGENAL)
  • EMPRESA DE TRANSFORMACIÓN AGRARIA S.A. , S.M.E. , S.P. (TRAGSA)
Beneficiarios
  • Fundación Centro de Servicios y Promoción Forestal y de su Industria de Castilla y León (CESEFOR)