GO YESWECAST: Conservació i recuperació del genoma ancestral del castanyer per a producció de fruit millorant la seva resiliència davant del canvi climàtic i amenaces fitosanitàries
- Tipus Grupo operativo
- Estat En curs
- Execució 2024 -2027
- Àmbit Supraautonómico
- Comunitat Autònoma Asturias, Principado de; Castilla y León; Cataluña
- Font principal de finançament PEPAC 2023-2027
Amb aquest projecte es crearà un catàleg de material vegetal procedent de castanyers centenaris a diferents regions d'Espanya amb una caracterització associada de les seves toleràncies a diferents estressos, i s'establirà una xarxa de parcel·les de conservació i desenvolupament amb aquests materials, com a mesura per a la conservació dels recursos genètics. Aquestes parcel·les permetran a futur el cultiu i propagació de les diferents varietats i/o genotips de major resistència a factors biòtics i abiòtics, els quals podran ser posats a disposició de diversos programes de recerca i desenvolupament, a més de poder ser emprats en camps de peus mares per dotar, qualsevol castanyicultor interessat, de material vegetal contrastat per emprar en l'empeltat de la seva explotació o l'execució de noves plantacions.
Es desenvoluparan mesures innovadores adaptatives en la gestió del castanyer davant del canvi climàtic (CC), a més de mesures digitalització del sector per a la gestió del recurs, així com de plagues i malalties davant d'aquest. En aquest sentit, a més, es determinaran mitjançant monitorització contínua, les principals variables que incideixen en la producció i el desenvolupament òptim del castanyer davant del CC i les seves principals pertorbacions biòtiques. Això permetrà obtenir una anàlisi de l'espectrofenologia del castanyer en condicions de màxim estat fitosanitari i sense alteracions significatives, un esquema amb les dates més rellevants per al seguiment, així com una selecció d'índexs i valors que permetran identificar canvis per a les diferents patologies . Pel que fa a això darrer, s'obtindran models descriptius predictius de les afeccions, valors i llindars per a la identificació de nivells de risc que permetin variar les condicions de la gestió per al castanyicultor, i tota la informació obtinguda podrà ser actualitzada fàcilment en el futur, mitjançant l'increment de les dades obtingudes pels sensors analitzats.
Es desenvoluparà una línia de transferència mitjançant la cooperació entre el sector i l'ecosistema R+D+i, a fi d'afavorir la transferència del coneixement, la divulgació dels resultats i la participació dels diferents agents de la cadena de valor del castanyer a aquest procés, amb el suport de plataformes digitals, garantint-ne la perdurabilitat i la cooperació entre agents. En aquest sentit, s'obtindrà una aplicació que proporcionarà informació sobre els nivells de risc per a cada pertorbació identificada, en funció de les dades que es van obtenint a temps real. Aquesta aplicació, ajudarà a prendre dades de producció i de diferents variables fenològiques, presència d'afeccions in situ, mitjançant un desenvolupament que permet la generació d'informació sense cobertura de dades, i que envia aquesta informació a un servidor de manera automàtica quan la recupera. Així, diferents tècnics treballaran de forma simultània alimentant una base de dades comuna, que estarà disponible per a la xarxa de cooperació i aquelles organitzacions públiques responsables en matèria de sanitat vegetal.
Les diferents activitats del projecte es replicaran a diferents regions del país, en concret a Galícia, Andalusia, Astúries, Catalunya, Castella i Lleó i Extremadura. Les àrees concretes d'actuació es definiran durant els primers mesos després de l'inici del projecte. hi ha activitats comunes que es desenvoluparan de forma conjunta per tots els socis del projecte, que busquen arribar a tot el país i, en funció dels resultats obtinguts, aportar coneixement aplicable a nivell internacional.
- Identificació i conservació dels recursos genètics d'arbres centenaris de Castanea sativa mitjançant inventariació d'aquests exemplars, mostreig, genotipat i propagació vegetatiu.
- Anàlisi de la susceptibilitat a estressos biòtics i abiòtics de genotips seleccionats. Implantació i manteniment de parcel·les d'assaig/demostració i establiment d'un banc de germoplasma ancestral ex situ per disposar d'un reservori genètic per a possibles programes de millora futurs.
- Determinació mitjançant monitorització contínua (sensors remots) de les principals variables que incideixen en la producció i el desenvolupament òptim del castanyer davant del canvi climàtic i les seves principals pertorbacions biòtiques.
- Mesures innovadores adaptatives en la gestió de malalties del castanyer davant del canvi climàtic (CC). Estratègies de biocontrol sostenible de GNOMONIOPSIS SMITHOGILVYI, incloent optimització del mètode de detecció i identificació del patogen, la influència lligada al CC i genotip, i avaluació in vivo i in vitro de mètodes de control mitjançant BCA.
- Mesures tecnològiques i digitalització del sector per a la gestió del recurs, així com de plagues i malalties davant del canvi climàtic. Desenvolupament d'App d'avisos interactiva per al sector productor: viveristes i productors i establiment d'una xarxa d'usuaris base col·laboradors entre productors i centres de R+D+I.
- Transferència del coneixement mitjançant la cooperació entre el sector i l'ecosistema R+D+i i la divulgació de resultats.
L'activitat econòmica al voltant del castanyer i el seu fruit és de vital importància com a font de nous recursos econòmics. d'un cultiu alineat amb els objectius de la Política Agrària Comuna (PAC), especialment pel que fa a les demandes socials relacionades amb l'alimentació de qualitat, la seguretat alimentària i la sostenibilitat mediambiental.
En aquest sentit, una de les raons principals per al plantejament d'aquest projecte ha estat l'existència d'un fort mercat per al producte a nivell internacional, en ser un producte potencialment valorat i d'alta qualitat, especialment davant la demanda creixent de productes eco i entre la població amb intoleràncies alimentàries.
No obstant això, la demanda d'aliments de qualitat és cada vegada més gran, per la qual cosa cal aplicar la investigació i la innovació al servei de la producció. En aquest sentit, el principal problema és que avui dia la producció espanyola es veu afectada per diversos factors, on el canvi climàtic i les incidències ambientals incrementen l'efecte de les amenaces biòtiques i disminueixen la producció, a més d'accelerar la vulnerabilitat de l'espècie i promoure la desaparició del castanyer a l'economia rural i la pèrdua de població Això fa que el producte no tingui la competència i posicionament desitjat al mercat, no només per l'entrada de productes d'altres orígens per sota del cost nacional, sinó també perquè la resta de zones productores estan molt més organitzades i amb potencial de creixement.
Tot i això, hi ha una gran estructuració del sector a nivell nacional, a més d'esdeveniments sectorials de referència, però amb marge de potencial millora a curt termini, en part gràcies a l'existència de suports des de l'administració, l'existència d'un Pla Forestal (2002-2032) amb mesures per estructurar les actuacions necessàries per al desenvolupament d'una política forestal espanyola, i mecanismes adequats de finançament de la UE, que fan necessari aprofitar aquestes oportunitats, tenint en compte les febleses i amenaces que assoten el sector.
Millora de la resiliència i conservació del castanyer davant del canvi climàtic i la seva incidència en el desenvolupament de plagues i malalties, mitjançant la innovació aplicada a la seva gestió sostenible, a través dels nous avenços de desenvolupament tecnològic, investigació aplicada i monitorització contínua per identificar variables i condicionants, que permetin el desenvolupament d'estratègies innovadores de detecció i quantificació, i propostes de control per reduir pèrdues a la producció de fruit, fent el sector més competitiu i les explotacions més rendibles.
- Es crearà un catàleg de material vegetal procedent de castanyers centenaris a diferents regions d'Espanya amb una caracterització associada de les seves toleràncies a diferents estressos, i s'establirà una xarxa de parcel·les de conservació i desenvolupament amb aquests materials, com a mesura per a la conservació dels recursos genètics.
- A més, es desenvoluparan mesures innovadores adaptatives en la gestió del castanyer davant del canvi climàtic, a més de mesures digitalització del sector per a la gestió del recurs, així com de plagues i malalties davant del CC. En aquest sentit, a més, es determinaran mitjançant monitorització contínua, les principals variables que incideixen en la producció i el desenvolupament òptim del castanyer davant del canvi climàtic (CC) i les seves principals pertorbacions biòtiques.
- Finalment, es desenvoluparà una línia de transferència del coneixement mitjançant la cooperació entre el sector i l'ecosistema R+D+i i la divulgació de resultats.
- Nom coordinador: FUNDACIÓ CENTRE DE SERVEIS I PROMOCIÓ FORESTAL I DE LA SEVA INDÚSTRIA DE CASTELLA I LLEÓ
- Adreça postal: POL.IND. LES CASES, CARRER C, PARC. 4, 42005 SORIA
- Email coordinador: roberto.rubio@cesefor.com
- Telèfon: 975 21 24 53
- Fundación Centro de Servicios y Promoción Forestal y de su Industria de Castilla y León (CESEFOR)
- ALIBOS GALICIA SL
- AGRUPACIÓN DE COOPERATIVAS VALLE DEL JERTE (ACJV)
- ASOCIACIÓN DE PRODUCTORES DE CASTAÑA DE LAS VILLUERCAS
- CASTAÑAS VALLE DEL GENAL SOCIEDAD COOPERATIVA ANDALUZA (VALGENAL)
- EMPRESA DE TRANSFORMACIÓN AGRARIA S.A. , S.M.E. , S.P. (TRAGSA)
- Fundación Centro de Servicios y Promoción Forestal y de su Industria de Castilla y León (CESEFOR)