Ir o contido principal

O sector agroalimentario español quere dixitalizar e robotizar os seus procesos

Data de publicación: 13/06/2024
Localización: Nacional

Descrición

O pasado 12 de xuño tivo lugar no polo de innovación La Vega Innova a presentación do estudo do Observatorio de Dixitalización do Sector Agroalimentario “A transformación dixital do sector agroalimentario visto polos seus profesionais” (accede ao estudo completo aquí). ). O seu obxectivo: analizar a percepción das persoas que traballan nos sectores agrícola, gandeiro e da industria agroalimentaria con respecto á transformación dixital. O estudo conclúe que as persoas que integran o sector agroalimentario español están moi predispostas aos avances tecnolóxicos como a robotización.

O sector agroalimentario quere...

Entre as conclusións máis importantes do estudo, realizado a través das máis de 3.500 entrevistas realizadas entre xuño e novembro de 2023, destaca o interese dos actores do sector por avanzar na dixitalización e robotización dos seus procesos produtivos. Máis do 90% dos enquisados quere robotizar a súa actividade. E máis do 80% cre que iso lles axudará a reducir os seus custos de produción. O gráfico mostra en que zonas queren robotizar as súas explotacións en función do tipo de actividade.

Que tecnoloxías queren implantar os agricultores, gandeiros e a industria alimentaria?

Para os gandeiros, Rego, Fertilización e Pragas e Enfermidades son os temas nos que consideran que a tecnoloxía pode aportar máis beneficios; mentres que para os gandeiros, as tecnoloxías máis relevantes serían as aplicadas ao benestar animal, ás condicións ambientais e á distribución de alimentos. Para a industria agroalimentaria, o máis importante é a automatización, o control de calidade e os sistemas de envasado.

Compartir datos

O estudo estima que o 89,4% das persoas do sector agroalimentario están dispostas a compartir datos con outros axentes.

Consideracións sobre o caderno dixital

En canto ao Rexistro Documental e á trazabilidade alimentaria, o sector primario parece estar de acordo en valorar favorablemente o Caderno Dixital de Explotación e o Caderno de Explotación Gandeira, aínda que sinala que é necesario que estea cumprimentado por unha persoa especializada. A industria agroalimentaria ten, con todo, sistemas de trazabilidade automatizados e busca sistemas de cadea de bloques para o futuro.

Intervención da Secretaría de Estado de Agricultura e Alimentación

A secretaria de Estado de Agricultura e Alimentación , Begoña García , destacou durante a presentación que “a mellora continua e mirar máis aló” é o único camiño posible para todas as persoas implicadas no sector agroalimentario. E insistiu en que "unha vez que experimentamos como a tecnoloxía pode ser un dos nosos maiores aliados, non hai volta atrás".

A importancia da aplicación práctica da innovación

Pola súa banda, a directora xeral de Desenvolvemento Rural, Innovación e Formación Agroalimentaria , Isabel Bombal , destacou na súa intervención a importancia de La Vega Innova na mellora continua e na innovación no sector agroalimentario. Como espazo de experimentación, permite que a innovación teña sentido á hora de pasar do nivel teórico á aplicación. E é unha mostra máis do impulso que MAPA quere dar á innovación e á transformación dixital, como iniciativas como o Observatorio de Dixitalización do propio sector agroalimentario, o Digimapa e moitas outras. O director xeral quixo transmitir que no MAPA os actores do sector atoparán acompañamento e apoio para dar certeza nunha situación de cambio tan perturbadora por momentos.

Para conseguir esta transformación é fundamental a formación continua . O estudo sinala que o 87,5% das persoas do sector agroalimentario recibiu formación por parte de empresas tecnolóxicas, e dúas de cada tres persoas enquisadas utilizan as fontes da súa empresa ou organización e o mercado externo para identificar innovacións agroalimentarias.

Startups de innovación agroalimentaria

Como polo de conexión entre os diferentes actores que impulsan a innovación no eido agrofootech, La Veiga Innova acolle diversas iniciativas de empresas emerxentes que innovan neste campo. O pasado día 12, destacados actores do sector acudiron ao acto para presentar brevemente estas iniciativas.

  • Hyperplan : plataforma de software como servizo (SaaS) que ofrece solucións de detección e seguimento de cultivos. En definitiva, dá visibilidade á produción agroalimentaria. Baseado en teledetección, IA e datos meteorolóxicos, contén datos sobre o que se cultiva onde e cando . Pode axudar aos produtores de sementes ou cooperativas a decidir as súas estratexias de forma informada. Incluso permite ter datos semanais de rendemento e mesmo previsións.
  • Plant on Demand : Trátase dunha innovación social e tecnolóxica que apoia ao sector primario mediante unha ferramenta dixital para mellorar a competitividade e rendibilidade dos produtores do sector agroalimentario. Encamiñada a promover canles de comercialización curtas, propón unha idea disruptiva: que a compra pública de alimentos se organice a través da tecnoloxía para dar prioridade aos produtores locais .
  • Sanzar : Baseado en imaxes de satélite, ofrece SW baseado na aprendizaxe automática que serve, entre outras cousas, para unha avaliación de riscos máis completa e precisa . Tamén para optimizar a aplicación de fertilizantes, mellorando a sustentabilidade e o rendemento dos cultivos.
  • AON Chip : empresa de IoT centrada na optimización do uso da auga na agricultura con sensores e controladores de rego con conectividade de longo alcance e baixo consumo para áreas con limitacións de comunicación.
  • ADA. Análise de Datos Animais : Solución para aumentar a bioseguridade nas explotacións, mediante un sistema dixital que facilita o control das visitas e a autorización ou non das mesmas en función das necesidades e criterios de bioseguridade da explotación . Os datos recollidos tamén permiten dispor de alertas temperás, coñecer a carga viral por zonas, detectar explotacións que superestanguen riscos biolóxicos...
  • Hiotera : ofrece solucións aos propietarios de invernadoiros a través de sensores, ofrecendo recomendacións para optimizar o aforro e os rendementos na produción de cultivos . Máis aló do sensor simple ou da interface básica, Hiotera interpreta os datos e proporciona indicacións para o mellor uso dos recursos.
  • Ficosterra : Baseándose na biotecnoloxía, a empresa desenvolveu produtos a base de algas e microorganismos que aportan solucións biolóxicas sostibles que aumentan o rendemento , fortalecen os cultivos e aumentan a súa resistencia, optimizando os investimentos.
  • GURBAN : desenvolveu contedores marítimos que integran un espazo de cultivo vertical nun espazo controlado . Non está creada para substituír a produción de ningunha variedade, senón aquelas nas que achega un valor engadido nun espazo reducido e controlado, por exemplo, a produción de brotes ou flores comestibles, aínda que se pode utilizar para unha ampla gama de cultivos. , de amorodos a forraxe .

Evento en La Vega Innova

Novas relacionadas