H2020 SMART PROTEIN proiektua: Proteina adimendunak mundu aldakor baterako. Giza elikadurarako lurreko proteina iturri alternatibo etorkizunerako prestatuak, ingurumenaren birsorkuntza, prozesatzeko bideragarritasuna eta kontsumitzaileen konfiantza eta onarpena sustatzen dituztenak.
- Mota Proiektua
- Egoera Firmado
- Exekuzioa 2020 -2024
- Esleitutako Aurrekontua 8.179.214,26 €
- Eremua Europeo
- Finantza-iturri nagusia Horizonte 2020
- Proiektuaren webgunea Proyecto SMART PROTEIN
Proteinak gizakiaren gorputzerako ezinbesteko mantenugaiak dira. Haragi, hegazti, itsaski, babarrun eta ilar, arrautza, soja produktu prozesatu, fruitu lehor eta haziekin egindako elikagai guztiak proteinen taldearen parte dira. Erronka nagusia elikadura-sistema jasangarrietan oinarritutako dieta osasungarrietarako sarbidea bermatzea da mundu osoan.
EBk finantzatutako SMART PROTEIN proiektuak arazo honi heltzen dio etorkizunerako prestatutako proteinen hornidura-kateen bidez, bioekonomian, ingurumenean, biodibertsitatean, elikagaien eta nutrizio-segurtasunean eta kontsumitzaileen konfiantzan eragin positiboa dutenak. Babarrunetatik, dilistetatik, txitxirioetatik eta kinoatik eratorritako landare-proteina produktu berritzaileak, kostu-eraginkorrak eta baliabide-eraginkorrak baliozkotzen eta erakusten ari da. Mikrobioen biomasa-proteinak onddo jangarrietatik sortuko dira, pasta (pasta hondakinak), ogi (ogi-azala) eta garagardo (legamia gastatua eta malta-errota) industrien albo-jarioak birziklatuz.
Smart Protein labore barietateekin (kinoa, dilistak, txitxirioak, babekin) entseguak egin dira Europa osoko zazpi pilotu-ustiategitan (IE, PT, DK, NL, PL, ES, IT). Hasierako txosten bat prestatu zen, pilotu-ustiategi bakoitzaren ezaugarri klimatiko eta agronomikoak deskribatzen zituena, eta ondorengo hazkuntza-denboraldietarako gomendioak egin ziren. Bigarren txosten bat prestatu zen, non kultibarrak ebaluatu ziren hazkuntza-gune desberdinetan, laboreen egokitzapenari, errendimenduari, kalitateari, patogenoekiko sentikortasunari eta abarrei dagokienez. Lan honek Europako kokapen geografiko desberdinetan hazteko proteina-labore egokienak zeintzuk diren jakiteko balioko du.
Dilistak, txitxirioak eta ilar horiak airez bereizteko industria-industrian egiteko lehen saiakuntzak egin dira, eta dagokien proteina-irin aberatsak proiekturako eskuragarri jarri dira. Lentiletatik eta babetatik proteinak erauzteko metodoa pilotu eta ia industrial eskalan frogatu eta balioztatu da, hurrenez hurren. Txitxirio-proteinen erauzketa eskala txikian optimizatu da. Proiektuko bazkideek emandako alboko korronte industrialak aztertu dira, eta onddoen/alboko korronteen konbinazioak egoera solidoko eta egoera likidoko hartziduretarako aztertu dira. Konbinazio itxaropentsuak dituzten hartzidura-probak arrakastaz egin dira. Landare-proteinetan oinarritutako elikagai alternatiboei buruzko ezagutza finkatzeko literatura-berrikuspenak egin dira. Osagaien azpikontrataziorako industria-hornitzaileak identifikatu dira, eta merkatuan dauden landare-oinarritutako alternatibak dituzten produktuen ebaluazio konparatiboa egin da.
Osagaien konposizio- eta teknofuntzional-propietateak karakterizatu dira, eta hartzidura-proba sorta bat egin da landare-oinarritutako produktuekin aberastutako elikagaietan, baita lehengaietan ere, produktu berriak ekoizteko. Hezetasun gutxiko estrusioaren bidezko haragi-ordezko prozesuaren optimizazioa erreferentziazko osagaiekin egin da; Hezetasun handiko estrusio teknologia laster probatuko da. Hainbat osagairen (adibidez, dilista gorriaren proteina isolatua, ilar proteina isolatua, onddoen mizelioa) digerigarritasunaren ebaluazioa egin da in vitro digestioaren eta peptidoen profilaketaren bidez. SHIME eredua erabiliz lau proteina indibidual aldi berean aztertzeko diseinu esperimentala amaitu da. Ariketa fisikoaren ondoren errekuperazioan landare-proteinek dituzten efektuei buruzko gizakien esku-hartze ikerketa bat egiteko etika-baimena eskatu da. Negozioen garapenaren gaiari buruzko eztabaidak izan dira akademiako eta industriako proiektuko bazkideekin.
Smart Proteinen elikagai produktuen bigarren mailako merkatu-datuak aztertu dira egungo merkatu-ingurunea hobeto ulertzeko. Elikagaien lege, araudi eta murrizketei buruzko literatura (batez ere elikagai produktu berrien kasuan) etengabe berrikusten da. Partzuergoko bazkideentzat, negozioen garapenari eta elikagaien araudiari buruzko gai-adituekin online tailerrak egiten dira. Berrikuspen sistematikoak egin dira jokabide-esku-hartzeek (bultzadatxoak) landare-oinarritutako elikagaien kontsumoan, sare sozialetan eta elikagaien kontsumitzaileen portaeran duten eraginari buruz.
Kontsumitzaileen esku-hartze ikerketa bat egin zen, zapore eta ehundura etiketa gehigarriek landare-oinarritutako elikagaien aukeraketan eta kontsumoan dituzten ondorioak aztertuz. Landare-oinarritutako dieta bat hartzeko prestutasunari buruzko inkesta paneuroparra garatu eta ezarri zen, eta emaitzen txosten zehatza egin zen. Proiektuan erabiltzen jarraituko den identitate bisual bat sortu da. Promozio-banderolak, aurkezpen-txantiloiak eta liburuxka fisiko/digitalak sortu dira. Smart Protein-en webgunea eta LinkedIn orria oso aktiboak dira eta proiektuaren gertaera garrantzitsuak nabarmentzen dituzte, baita landare-oinarritutako elikagaien arloan interesgarriak diren gertaera zabalagoak ere. Aldian-aldian buletinak bidaltzen zaizkie Smart Protein buletinaren harpidedunei. Webinarrak antolatu dira proiektuaren Interesdunen Aholku Batzordearentzat eta, bereizita, publikoarentzat, 'Horizon4Proteins' lankidetzaren barruan, proteina alternatiboak aztertzen dituzten beste H2020 proiektu batzuekin.
Bi literatura-berrikuspen egin dira: lehenengoa, nekazaritza-elikagaien sistemetan bizi-zikloaren analisiari (BZI) eta bizi-zikloaren kostuei (ZKK) buruzkoa, proiektuko nekazarien artean azterketa ekologiko eta ekonomikoa egiteko beharrezkoak diren metodologia-eskakizunak ulertzeko; Bigarrenak nekazariek labore, zereal, lekale eta teknologia berritzaileak hartzeko duten asmoari buruzkoa zen. Banakako prozesatze-faserako iktusa detektatzeko aurretiazko jarduerak amaitu dira. Aurkezpenak eman dira iktusari buruzko hainbat kongresutan.
Proteinak ezinbesteko atal bat dira gizakien dietan, baina gaur egun ekoizten eta kontsumitzen ditugun moduak erronka asko ditu, bai kontsumo-eredu globalei dagokienez, bai gizarte-, ingurumen- eta ekonomia-inpaktuei dagokienez. Gure elikadura-sistema birpentsatzeko, elikadura-kate osoan zehar hainbat aktore eta interesdun behar dira; ez bakarrik nekazari eta kontsumitzaileak, baita elikagai-prozesatzaileak, ikertzaileak, teknologia-hornitzaileak, politikariak eta erregulatzaileak ere.
Munduko biztanleria gero eta handiagoaren proteinen eskaria eta baliabideak erabiltzeko eraginkorragoa den ekoizpenaren beharra asetzeko, premiazkoa da proteina iturri alternatiboak sortzea. Smart Protein proiektuak Europako, Ipar Amerikako, Israelgo, Thailandiako eta Zeelanda Berriko partzuergoko bazkideak elkartzen ditu helburu komun batekin: EBn ekoitzitako landare-proteina osasungarri berritzaileak, kostu-eraginkorrak eta baliabide-eraginkorrak (babarrunak, dilistak, txitxirioak, kinoa) eta biomasa mikrobianoko proteinak (elikagai-mailako legamia eta onddoak) industrialki balioztatzea, gizakien kontsumorako osagaiak eta produktuak ekoizteko.
Lan honek etorkizunerako prestatutako proteinen hornikuntza-kateak bermatuko ditu aktiboki, bioekonomian, ingurumenean, biodibertsitatean, gizakien nutrizioan, elikagaien eta nutrizio-segurtasunean eta kontsumitzaileen onarpenean eragin positiboa izan dezaten.
Ukaezina da proteina gizakien dietaren ezinbesteko atala dela, baina gaur egun ekoizten eta kontsumitzen dugun moduak erronka asko ditu, bai kontsumo-eredu globalei dagokienez, bai haren eragin sozial, ingurumeneko eta ekonomikoei dagokienez. Beraz, gero eta handiagoa den munduko biztanleriari elikadura-sistema jasangarrietan oinarritutako dieta osasungarriak eskaintzea berehalako erronka da.
SMART PROTEINek helburu du EBn ekoitzitako proteina mikrobiano eta landare-biomasa (babarrunak, dilistak, txitxirioak, kinoa) eta onddo jangarrietatik eratorritako biomasa mikrobianoa industrialki baliozkotzea eta frogatzea, pasta (pasta hondakinak), ogi (ogi-azala) eta garagardo (legamia eta malta-sustraia gastatuak) industrien alboko korronteak birziklatuz. SMART proteina alternatiboa gizakien kontsumorako osagaiak eta produktuak ekoizteko erabiliko da, etorkizunerako prestatutako proteinen hornikuntza-kateak garatuz, bioekonomian, ingurumenean, biodibertsitatean, gizakien nutrizioan, elikagaien eta nutrizio-segurtasunean, eta kontsumitzaileen konfiantzan eta onarpenean eragin positiboa izango dutenak.
Lehentasun hauek Europako, Ipar Amerikako, Israelgo, Thailandiako eta Zeelanda Berriko partzuergoko kideekin sortutako mundu mailako lankidetzaren bidez jorratuko dira, Europa osasuntsu baterako proteina eta elikagai sistema iraunkor eta klima-adimendun bat garatu eta frogatzeko. Landare- eta mikrobio-proteinen ezagutza erabiliko dugu Europako proteinen hornikuntza-kate berri baten iraunkortasuna eta erresilientzia nabarmen hobetzeko, trebetasun eta gaitasun profesionalak hobetzeko eta elikagaien sektorean eta bioekonomian lanpostu berriak sortzea laguntzeko.
Izaki bizidun guztietan dauden proteinak ezinbestekoak dira giza gorputzeko prozesu kimikoetarako, hala nola funtzio metabolikoetarako. Gizakiek proteinak haragitik, hegaztitik, itsaskitik, babarrunetatik, ilarretatik, arrautzetatik, soja produktu prozesatuetatik, fruitu lehorretatik eta hazietatik lortzen dituzte. Baina gero eta erronka handiagoa da gero eta handiagoa den munduko biztanleria bati proteina-ingesta osasuntsu bat izateko beharrezko dieta hornitzea; ingurumena kaltetzen duten elikagaiak ekoizteko praktika ez-jasangarriek areagotu dute.
EBk finantzatutako SMART PROTEIN proiektuaren helburua landare-oinarritutako elikagai-produktuen belaunaldi berri bat garatzea zen (esnekiak, haragi- eta arrain-alternatiboak eta haurrentzako esne-formula), kinoa, dilistak, babarrunak eta txitxirioak bezalako proteina-labore bioprozesatuen eta garagardotegiko eta okindegiko azpiproduktuetatik/pastetatik eratorritako onddo birziklatuen bidez. Taldeak hainbat elikagaiak prozesatzeko estrategia/osagai eta landare-oinarritutako elikagai-produktu arrakastaz balioztatu eta frogatu zituen eskala industrialean. «Eta gure nekazaritza birsortzaileko praktikak, baserri eredugarri batean balioztatuta, lurzoruaren bioaktibitatea nabarmen handitu zuten, mikrobioma eta lurzoruko materia organikoa sustatuz, eta, aldi berean, lurzoruaren higadura murriztuz», dio Emanuele Zannini proiektuaren koordinatzaileak.
SMART PROTEIN perretxikoetan oinarritutako elikagaien trantsizioak elikagaien balio-kate osoa jorratu nahi zuen, proteina-labore birsortzaileen ekoizpenerako baserri-eredua baliozkotzea, landare-proteinen erauzketa eta erabilera eta elikagaien diseinua barne hartuta, baita giza nutrizioan eta merkatuan dituen eraginak hobeto ulertzea ere. Onddoen hartzidura optimizatu zen pastaren (pasta hondakinak), ogiaren (ogi-azala) eta garagardoaren (legamia gastatua eta garagardogilearen ale gastatua) azpiproduktu birziklatuak berrerabiltzeko.
Egitura eta zaporea aldatzeko teknikak erabili ziren ondoren, janariaren digerigarritasuna eta kontsumitzaileen onarpena handitzeko. Hainbat elikagaitan, taldeak findu gabeko elikagai-osagaiak erabili ahal izan zituen, proteinen erauzketan eta prozesamenduan galduko liratekeen mineral eta bitamina gakoak barne hartzea bermatuz. «Bereziki harro gaude gure landare-oinarritutako arrain eta gazta ordezko goxoez, eta ziur nago gure bazkideek gehiago industrializatuko dituztela», dio Zanninik. Elikagaien industriaren balidazio eta erakustaldi probek elikagaiak ekoizteko prozesu berritzaile honen bideragarritasuna eta ondoriozko produktuen kalitatea ebaluatu zituzten.
Beste emaitza itxaropentsu bat lurzoruaren gaztetzearen erakustaldia izan zen, mikroalgen eta intsektuen erabilera bezalako nekazaritza-jardunbide birsortzaileei esker. Gure elikadura-ingurunea osorik birmoldatzea Ingurumena errespetatzen duten eta baliabideen erabilera eraginkorra duten proteina-iturri batzuk garatzeaz gain, SMART PROTEINek elikagai-hornikuntza-kate iraunkorrago eta erresilienteago bat lortzeko EBko ekimen zabalagoak babestea ere helburu zuen. Zannini-k dio elikadurari eta nutrizioari buruzko hezkuntza eta prestakuntza funtsezkoak direla, baita elikagaiak erosteko araudi zorrotzagoak eta adimentsuagoak ere. «Elikagaien iraultza ez da gertatuko ekosistemen erronkei aurre egiten ez bazaie, beraz, lehentasuna ematen diogu elikagai-sistemako eragile desberdinak konektatzeari —ekoizleetatik hasi eta prozesatzaileetaraino, nutrizionistak eta jasangarritasun-adituetaraino—, gehiago, hobeto eta gutxiagorekin ekoizteko helburuarekin lerrokatuz», gaineratu du Zanninik. Sareko ahalegin horien emaitza bat izan zen, EBk beharrezko elikagaien trantsizioa bizkortzeko ekintza nagusiak azaltzen zituen politika-laburpena.
Txostena Europako Batzordeko hainbat Zuzendaritza Nagusik aztertu dute, besteak beste, AGRI, GROW eta SANTEk. Taldea landare eta perretxiko osagaiak eta prozesatzeko teknikak hobetzean zentratzen ari da orain, elikagaien formulazioa errazteko eta kostuak murrizteko, patente aukerak aztertu aurretik. Bitartean, ahaleginak egiten ari dira jendea "elikadura garbiaren" ikuspegiari buruz hezteko, besteak beste, kontsumitzaileen onarpena handituz erakustaldi publikoen bidez.
Badira gizakien kontsumorako egokiak diren hainbat lekale (babarrunak, dilistak eta txitxirioak), proteina-labore (kinoa) eta proteina-iturri mikrobiano (legamia/onddoak), nutrizio-profil eta jasangarritasun-aztarna garrantzitsuekin, baina gaur egun gutxi aztertuak ez direnak. Smart Protein-ek proteina-elikagai alternatiboen sorta anitzago baten lehen mailako ekoizpena, prozesamendua, formulazioa eta kontsumoa laguntzeko beharrezko ikerketa aplikatua eskainiko du. Horrela, Smart Protein-ek dieta osasuntsuago baterantz igarotzea bizkortuko du, elikadura- eta nekazaritza-sistema jasangarri, nutrizio-sentsual, baliabide-eraginkor, erresiliente, zirkular eta inklusiboetatik eratorria.
- UNIVERSITY COLLEGE CORK - NATIONAL UNIVERSITY OF IRELAND, CORK (UCC)