H2020 HEALTHY Proiektua: fruta eta barazki fresko eta gutxien prozesatutakoen osasuna zaintzeko teknologia fisiko ez termikoak.
- Mota Proiektua
- Egoera Bete
- Exekuzioa 2019 -2023
- Esleitutako Aurrekontua 6.955.758,74 €
- Eremua Europeo
- Finantza-iturri nagusia H2020
- Proiektuaren webgunea Proyecto SHEALTHY
Kontsumitzaileek gero eta gehiago eskatzen dute elikagai freskoak, osasungarriak, erosoak, jasangarriak, tokian ekoiztuak eta gehigarririk gabekoak. EBk finantzatutako SEALTHY-k saneatzeko, kontserbatzeko eta egonkortzeko metodo ez-termikoak erabiliko ditu segurtasuna hobetzeko, elikadura-kalitatea zaintzeko eta gutxien prozesatutako fruta eta barazkien (F&B) iraupena luzatzeko. Gutxieneko prozesatutako F&V eta F&G oinarritutako zuku eta irabiatuetarako frogak eta balioztatzeak egingo dira.
Balio kate osoan lehengaien trazabilitatea eta benetakotasuna hobetzeko, negozio eredu kooperatibo eta sistema logistiko berriak ezarriko dira. Garrantzitsua da berrikuntzak tokiko mikroenpresa, enpresa txiki eta ertainen beharretara egokituko direla. Proiektuak bideragarritasun komertziala ere ebaluatuko du, kontsumitzaileen onarpena eta arauzko, segurtasuneko eta ingurumeneko faktoreak barne.
HEALTHY proposamenaren helburua da higienizazio-, kontserbazio- eta egonkortze-metodo ez-termikoen konbinazio optimoa ebaluatzea eta garatzea, segurtasuna hobetzeko (patogenoak inaktibatzea eta hondatzeko mikroorganismoak), eta, aldi berean, elikadura-kalitatea gordez (%30eraino) eta gutxieneko prozesatutako fruta eta barazkien produktuen balio-bizitza luzatuz (%50era arte).
Teknologia ez-termikoak prozesatzeko eragiketa minimoekin konbinatuz eta modulatuz, kontsumitzaileen eskariari erantzungo diogu elikagai fresko, osasuntsu, eroso, jasangarri, tokian ekoiztutako eta gehigarririk gabekoen. Teknologia bigun konbinatuak eta optimizatuak bi negozio kasutan frogatu eta baliozkotuko dira: gutxieneko prozesatutako fruta eta barazkiak, eta fruta eta barazkietan oinarritutako zuku eta irabiatuak. Garbiketa garaian saneamendua optimizatuko da ultrasoinuak (AEB), ur elektrolizatua, plasmaz aktibatutako ura, Intentsitate Handiko Pultsatuko Argia eta Argi Urdina konbinatuta. Estaldura bioaktiboak eta ontzi aktibo eta adimentsuak aplikatuko dira gutxien prozesatutako fruta eta barazkien kalitatea gordetzeko eta iraupena luzatzeko. Fruta eta barazki-zukuak eta irabiatuak presio handiko prozesamenduaren bidez egonkortuko dira Estatu Batuetan. Fruta eta barazkien azpiproduktuak balioztatzeko, pultsatuko eremu elektrikoak eta AEBetako mintz-iragazpena erabiliko dira konposatu bioaktiboak ateratzeko. Prozesatzeko metodo iraunkor eta malguak transferitu eta egokituko dira tokiko fruta eta barazkien mikro eta ETEen beharretara, lehen ekoizleak konektatuz negozio eredu kooperatibo berritzaileen eta sistema logistiko berrien bidez, fruta eta barazkien balio-kate osoan lehengaien trazabilitatea eta benetakotasuna hobetzeko.
Bideragarritasun komertziala ebaluatuko da, kontsumitzaileen onarpena eta arauzko, segurtasuneko eta ingurumeneko alderdiak barne. HEALTHYk joera teknologikoak eta kontsumitzaileen beharrak uztartuko ditu, EB osoko ETE tradizional, tokiko eta landa eremuko nekazaritzako elikagaien ekosistema berri baterako trantsizioa erraztuko duten negozio-ereduak, teknologia-transferentzia eta merkatu-orientazioa ahalbidetzeko.
HEALTHY proiektuak elikagaien industriako arazo handi bati erantzuten dio: gutxieneko prozesatutako fruta eta barazkien (F&B) segurtasuna, nutrizio-kalitatea eta iraupena hobetu beharra, baita F&V oinarritutako zuku eta irabiatuena ere. Hori funtsezkoa da, elikagai fresko, osasuntsu, eroso, jasangarri eta gehigarririk gabeko eskari gero eta handiagoari erantzuten diolako.
Elikagaien segurtasuna eta elikadura-balioa areagotzen duten metodoak garatuz, bere iraupena luzatzen duen bitartean, HEALTHYk elikagaien hondakinak murrizten laguntzen du, ingurumen-arazo garrantzitsu bat. Gainera, elikagai osasungarriagoak eskaintzeak eragin positiboa izan dezake osasun publikoan, kontsumitzaileei dieta aukera hobeak eskainiz. Helburu orokorren artean, patogenoak desaktibatu eta mikroorganismoak hondatzen dituzten saneamendu-, kontserbazio- eta egonkortze-metodo ez-termikoen konbinazio optimoa garatzea da, elikagaien nutrizio-kalitatea mantentzen duten bitartean. Proiektuak teknologia horiek kasu praktikoetan frogatu eta balioztatu nahi ditu.
Gainera, prozesatzeko metodo jasangarri eta malgu hauek tokiko mikroenpresa, enpresa txiki eta ertainetara (ETE) transferitu nahi ditu F&B sektoreko. Honek lehen ekoizleak konektatzea dakar negozio eredu kooperatibo berrien eta sistema logistiko berrien bidez, fruta eta barazkien balio-kate osoan trazabilitatea eta benetakotasuna hobetzeko. Azkenik, proiektuak bideragarritasun komertziala, kontsumitzaileen onarpena eta arau-, segurtasun- eta ingurumen-arauak betetzen direla ebaluatu nahi du, eta, horrela, nekazaritzako elikagaien ekosistema kolaboratibo berri baterako trantsizioa errazten du EB osoko ETE tradizionalak, tokikoak eta landa-eremuak.
HEALTHY proiektuan zehar, hainbat lorpen esanguratsu lortu ziren:
- Teknologia eta produktuen konbinazioak: 50 teknologia eta produktu konbinazio baino gehiago aztertu ziren bi negozio kasu nagusietarako: konponketa eta kontserbazioa eta egonkortzea.
- Konposatu aktiboen hautaketa: Mikrobioen eta antioxidatzaileen konposatu berriak (mikrobioen aurkako konposatu 1 eta 2 antioxidatzaile) aukeratu ziren in vitro eraginkortasunaren, literaturaren berrikuspenen eta aplikazio industrialetarako duten garrantziaren arabera.
- Erabakiei Laguntzeko Sistema (DSS) Balioztatzea: Erabakiak laguntzeko sistema bat balioztatu zen, HEALTHY produktuen bizi-iraupena hobetzera zuzendutako teknologia ez-termikoak hautatzera bideratzeko, eta, horrela, teknologia-hornitzaileei eta ETEei orientazio baliotsua eskainiz.
- Prozesu pilotuaren definizioa: Teknologia egokia hautatu zen eta erauzketa eta arazketarako prozesu pilotuak definitu ziren eskalagarritasunerako.
- Berrikuntzarako laguntza: negozio-eredu berriak garatu ziren ETEetan berrikuntza sustatzeko eta proba pilotuetan teknologia hartzea errazteko.
- Sistema logistiko eraginkorrak: lankidetza-sareak eta klusterrak ezarri ziren sistema logistikoen eraginkortasuna hobetzeko, elikadura-kate osoan trazabilitatea bermatuz eta tokiko eta eskualdeko elikagai-sistemetan aukera berriak irekiz.
- Denbora errealeko monitorizazio gailua: denbora errealeko monitorizazio gailu bat sortu zen freskotasunarekin eta heltzearekin lotutako aldagaiak jarraitzeko, tenperatura, hezetasuna eta etileno maila barne.
- Faltsuen detekzioa: kostu baxuko eta kontsumitzaileei zuzendutako adierazleak garatu ziren fruta zuku eta irabiatuak faltsuak identifikatzeko, freskotasun adierazlearen tinta barne, amonio molibdatoan eta paladio sulfatoan oinarrituta.
- Entsegu pilotu: hamaika proba pilotu egin ziren Europako lau herrialdetan Espainian, Italian, Serbian eta Alemanian produktu eta prozesu berriak edo hobetuak ekoizteko.
- Teknologiaren Eraginaren Azterketa: Proiektuak ikerketa integralak egin zituen teknologia bigun konbinatuen eraginari buruzko elikagaien konposizioan, kalitate sentsorialean, segurtasunean eta kontsumitzaileen pertzepzioan. Arriskuen Aurretiazko Ebaluazioa (PRA) egin zen araudia betetzeko.
- Ingurumen- eta ekonomia-iraunkortasuna: proiektuen prozesuen ingurumen-, ekonomia- eta gizarte-inpaktuak ebaluatzeko eta optimizatzeko bizi-zikloaren ikuspegi integratua erabili zen, hala nola, Bizi-zikloaren analisia (LCA), Bizi-zikloaren kostua (LCC) eta Bizi-zikloaren analisi soziala (LCA) bezalako metodologiak erabiliz. Emaitza nagusiak: Teknologia bigunak elikagaien galerak gutxi gorabehera % 40 murriztu zituzten, fruta eta barazkien benetakotasuna eta kalitatea bermatuz. Produktu eta prozesu berriek dieta osasuntsuagoak izateko kontsumitzaileen eskaria bete zuten, produktu horien iraupena arrakastaz luzatuz. Proiektuak frogatu zuen teknologia berriak ezartzeak ingurumen- eta ekonomia-inpaktu negatiboak konpentsatu ditzakeela, elikagaiak ekoizteko sistema jasangarriagoa lortzen lagunduz. Ustiapena eta Hedapena: azken ustiapen-planak 13 Emaitza Ustiagarrien Funtsezko (KER) identifikatu zituen beren negozio-ereduekin batera, bazkideek emaitza horiek merkatuan nola aprobetxatu nahi dituzten erakutsiz. Zabalkunde planak aurkikuntza horiek partekatzea zuen helburu, batez ere komunitate zientifiko eta akademikoekin.
Teknologia berritzaileekin eta prozesu jasangarriekin, EBk finantzatutako SEALTHY proiektua tokian ekoiztutako fruta eta barazkien iraupena luzatzen ari da. Elikadura osasuntsuari dagokionez, ezer ez da fruta eta barazkiak jatearekin alderatzen (F&B). Izan ere, F&V-n aberatsa den dieta batek odol-presioa jaisten, bihotzeko gaixotasunak eta trazuak izateko arriskua murrizten lagun dezake, minbizi mota batzuk prebenitzen ditu eta begietako eta digestio-arazoak izateko arriskua murrizten du. F&V-k gure gosea kontrolpean eduki dezake eta, beraz, pisua galtzen lagun dezake. Orduan, zein da trikimailua? "Bertako produktuek oso iraupen laburra dutenez, supermerkatuetan aurkitzen diren elikagai eta edari gehienak inportatutakoak dira eta gure osasunerako eta ingurumenerako kaltegarriak izan daitezkeen produktu kimikoekin tratatu dira", dio Elena Torrieri Napoliko Federico II Unibertsitateko irakasleak.
EBk finantzatutako SEALTHY proiektuaren laguntzarekin, Torrieri tokian ekoiztutako produktuen iraupena modu iraunkorrean luzatzeko ahalegina burutzen ari da. Proiektuak saneatze-, kontserbazio- eta egonkortze-metodo ez-termikoen konbinazioa erabiltzen du F&G-en segurtasuna, kalitatea eta freskotasuna hobetzeko. "Proiektuak kontsumitzaileen eskariari erantzuna eman nahi dio elikagai fresko, osasuntsu, eroso, jasangarri, tokian ekoiztu eta gehigarririk gabekoak, seguruak eta elikagarriak direnak", gaineratu du Torrierik. Tokiko eta eskualdeko elikadura sistema gardena Gutxieneko prozesatutako fruta eta barazkiak eta fruta eta barazkien zuku eta irabiatuak ardatz hartuta, proiektuak hainbat teknologia eta prozesu garatu eta aztertu zituen, guztiak tokiko ekoizle txikien beharrei erantzuteko diseinatuta. Besteak beste, teknologia ez-termikoak, film biodegradagarri aktiboak, biopolimero-estaldurak, kimikorik gabeko garbiketa eta desinfekzio-soluzioak, konposatu bioaktiboak erauzteko prozesu bat, ontziratzeko teknologia berriak eta pasteurizazio termikoaren ordezko bat zeuden.
Proiektuak, gainera, tokiko eta eskualdeko elikagaiak ekoizten eta prozesatzen dituzten ETEen lehiakortasuna areagotzera zuzendutako negozio eredu holistiko eta kolaboratiboak definitu zituen. "ETEek zuzendutako lankidetza-ereduen bidez, tokiko eta eskualdeko elikadura-sistema gardenak ezarri ahal izan ditugu, non nekazariek, elikagai-prozesadoreek, logistika-hornitzaileek eta kontsumitzaileek parte hartzen duten eta elkarrekin lotuta dauden", azaldu du Torrierik. Iraupen luzeagoa eta nutrizio-balio handiagoa duten elikagaiak Garbitzeko, kontserbatzeko eta egonkortzeko teknologiak erabiliz, HEALTHYk gutxieneko prozesatutako fruta eta barazkien 11 prototipo eta zuku eta irabiatuen sei prototipo garatu zituen, guztiak eskala piloturako egokiak. "Gure prozesuek gutxieneko prozesatutako fruta eta barazkien iraupena % 30etik % 50era luzatzen dute, baizik eta gutxieneko prozesatutako fruta eta barazkien balio naturala % 20tik % 30era areagotzen dute eta zuku eta irabiatuen % 70etik % 130era arte", adierazi du Torrierik. «Orokorrean, elikagaien galera %40 murriztea lortu dugu».
Tokiko ekoizleek irtenbide hauetaz onura zezaketen ziurtatzeko, ikertzaileek prestakuntza saioak antolatu zituzten eta sistema logistiko eraginkorrak ezarri zituzten. Kontsumitzaileei erosketa erabakiak hartzen laguntzeko, freskotasun-adierazlea eta fruta-zukuak eta irabiatuak faltsuak identifikatzeko tresna ere sortu zituzten. Nekazari, elikagai-prozesadore, hornitzaile eta kontsumitzaileen garaipena. Tokiko ekoizleei laguntzeko arretari esker, HEALTHY proiektuak landa eremuetan enplegua sortzen eta mantentzen lagundu du. Epe luzera, haien lanak eskualdeko eta tokiko elikadura sistemen lehiakortasuna, iraunkortasuna, zirkulartasuna eta aniztasuna bultzatu ditzake. «HEALTHYrekin denek irabazten dute», ondorioztatu du Torrierik. "Elikagai-prozesadore eta hornitzaile txiki eta ertainek kontsumitzaileen elikagai osasuntsuenen eskaerari erantzuteko hobeto kokatuta egotearen onuragarria da, eta kontsumitzaileek fruta eta barazki osasungarriagoak eskura ditzaketen bitartean".
HEALTHY proiektuak arte-egoera gainditzen duten aurrerapenak lortu ditu bere existentzian zehar: Merkaturako bideratze eta ahalmen hobetu: Elikagai-prozesadore eta hornitzaile txiki eta ertainen ahalmena areagotu dieta osasuntsuenen eskaerari erantzuteko. Eragin sozioekonomikoa/soziala: Enpresa hauen merkatu-posizioa indartzea, eta horrek hazkunde ekonomikoa eta enplegua sortzea bultzatu dezake. Kontsumitzaileak elikagai osasungarriagoak lortzeko aukera handiagoa. Elikagai osasungarrien erabilgarritasuna areagotzea: ezaugarri osasungarriak dituzten elikagaiak garatzea, iraunkortasuna eta osasun publikoa hobetzen dituena. Inpaktu sozioekonomikoa/soziala: osasun-kostuen potentziala murriztea osasun publikoa hobetzearen bidez. Kontsumitzaileen kontzientzia eta lehentasun handiagoa elikagai iraunkor eta nutritiboekiko. ETEei egokitutako elikagaiak prozesatzeko metodo eta teknologien garapena: Elikagaien propietate nutrizionalak eta funtzionalak gordetzen dituzten neurrira egindako elikagaiak prozesatzeko metodoak. Eragin sozioekonomikoa/soziala: ETEek kalitate handiagoko produktuak eskain ditzakete, eta horrek abantaila lehiakorrak sortzen ditu.
Kontsumitzaileek nutrizio-profil hobeak dituzten elikagaietatik etekina ateratzen dute. Elikagaiak prozesatzeko unitate malgu eta optimizatuak sortzea: sasoiko lehengaiak ekoizteko egokitutako teknologiak, segurtasuna hobetuz eta nutrizio-propietateak gordez. Inpaktu sozioekonomikoa/soziala: Baliabideen erabilera eraginkorragoa eta hondakinen murrizketa, ingurumenaren iraunkortasunari lagunduz. ETEek merkatuaren eskaerei erantzuteko malgutasunaz baliatzen dira. Elikagaien benetakotasuna bermatzea eta elikagaien galera murriztea: logistika eta monitorizazio sistema hobetuak, elikagaien galera murriztuz eta benetakotasuna bermatuz. Eragin sozioekonomikoa/soziala: kontsumitzaileen konfiantza areagotzen du elikagai-produktuekiko. Galerak murrizteak etekin ekonomikoak sor ditzake ekoizleentzat eta ingurumen-inpaktu txikiagoa. Negozio-eredu berriak eta enplegua sortzea: Negozio-eredu berriak garatzea, enplegua sortzeari laguntza ematea, batez ere landa eremuan. Eragin sozioekonomikoa/soziala: landa-ekonomiak suspertzeko eta lanpostuei eusteko ahalmena.
Trebetasunen garapena prestakuntza programen bidez. Tokiko elikagai-sistema lehiakor eta jasangarrietan laguntzea: epe luzerako ekarpenak eskualdeko/tokiko elikadura-sistemen lehiakortasunari, jasangarritasunari eta aniztasunari. Inpaktu sozioekonomikoa/soziala: tokiko ekonomia erresilienteagoak izateko, ingurumen-inpaktua murriztea eta ekonomia zirkularraren onurak lortzeko aukera. Oro har, proiektuak arrakastaz integratu ditu aurrerapen teknologikoak merkatuko beharrekin, hazkunde ekonomikoa eta onura sozialak sortuz, batez ere osasunari, jasangarritasunari eta eskualdeko garapenari dagokionez.
- ENCO SRL (ENCO SRL)