Skip to main content

Biodibertsitate Fundazioa (r9)Alimenta Proiektua: Elikagaien galeraren eta xahuketaren R-ak ekonomia berdearentzat

Azalpena

Nekazaritza-elikagaien sistemak zeresan handia du klima-krisian. Nekazaritza-elikagaien kate osoan sortutako elikagai-galera eta -hondakinak (FLW) dira haren gizarte- eta ingurumen-inpaktuan laguntzen duten faktoreetako bat. Aldi berean, espainiarren % 26 pobrezian edo gizarte-bazterketan bizi dira, eta horrek eztabaida moral eta etikoa sortzen du. Argi dago nekazaritza-elikagaien sistema jasangarriagoak lortzeko duten eginkizuna ulertzen duten langile trebatuak behar ditugula.

(r9)Alimenta baliabide berritzailea da ekonomia berdean eta elikadura-sistema jasangarrietan lan-gaitasunak hobetzeko, Murtziako eta Andaluziako langileentzako doako prestakuntza- eta aholkularitza-zerbitzuen bidez.

Proiektuak Andaluziako eta Murtziako 36 langile trebatzea du helburu, elikadura-sistemaren iraunkortasuna hobetzeko ideia edo erronka bat buruan dutenak beren lanpostuen bidez. Horretarako, 20 orduko online prestakuntza programa bat proposatzen da, elikagaien galera eta xahuketaren prebentzioan oinarritutako hobekuntza berdeko estrategiak sortu eta ezartzeko trebetasunak eskainiz. Gai honekin lotutako araudi, estrategi eta finantzaketa aukeren inguruko ezagutza eskuratzeaz gain.

Prestakuntza 6 orduko banakako aholkularitzarekin osatzen da, gainera. Programa honek nekazaritzako elikagaien sektorean FLW prebentzio ekintzak diseinatzen eta ezartzen laguntzea du helburu, bai enpresa mailan, bai administrazio publikoan, bai gizarte erakundeetan.

KOKAPENA GEOGRAFIKOA: Murtzia eta Andaluzia

HELBURUA: Murtziako eta Andaluziako nekazaritza-elikagaien sektoreko, gizarte-erakundeetako eta administrazio publikoko langileak. Lehentasuna emango zaie honako populazio-talde hauetako bateko pertsonei: 35 urte arteko gazteak; 45 urtetik gorakoak; etorkinak; desgaitasuna dutenak; babestutako eremuetako eta landa-eremuetako biztanleak, eta emakumeak.

Helburuak

Programaren helburua nekazaritza-elikagaien sektoreko, gizarte-erakundeetako eta administrazio publikoko langileei trebetasunak eta ezagutzak ematea da, elikadura-sistema jasangarriagoak lortzeko duten eginkizunari buruz. Zehazki, elikagaien galera eta xahuketaren arazoei eta nekazaritza-elikagaien kate osoan nola murriztu daitezkeen trebatzea.