Grup Operatiu PITAMED: Cultiu sostenible de pitaia a espanya
- Tipus Grup operatiu
- Estat En curs
- Execució 2024 -2027
- Pressupost assignat 610.889,27 €
- Àmbit Supraautonómico
- Comunitat Autònoma Andalucía; Canarias; Comunitat Valenciana
- Font principal de finançament PEPAC 2023-2027
- Web del projecte GO PITAMED
L'objectiu d'aquest projecte és produir pitaia a Espanya per abastir el mercat europeu. Per aconseguir-ho cal desenvolupar el model de producció amb les estructures i els sistemes de conducció adequats per a les nostres zones de producció i cultivar les varietats que compleixin la demanda del mercat i s'adaptin a cada zona agroclimàtica.
Cal maximitzar l'eficiència en l'ús d'aigua i nutrients i dur a terme un control integrat de les plagues i malalties per garantir-ne la sostenibilitat, l'eficiència i la rendibilitat.
També es desenvoluparan tècniques de cultiu (poda, aclarida i pol·linització) i aplicar tecnologies (control de clima i llum artificial) que permetin regular les dates de floració i fructificació per incrementar els rendiments i la qualitat de la collita i ampliar el període de recol·lecció.
Finalment, s'establirà el punt òptim de maduració i s'establiran protocols per a la recol·lecció, el manipulat, l'envasament i la conservació, que garanteixin la qualitat de la fruita en destinació, posant en valor els beneficis per a la salut gràcies a la presència de compostos bioactius.
El mercat europeu és el principal importador mundial de fruites i verdures fresques i està obert a nous productes. Per tant, encara que la pitaia és un producte relativament nou i poc conegut, el preu és alt. Tot i això, continua atraient cada vegada més consumidors al continent. Si es pot reduir el cost i es pot donar a conèixer el valor nutricional de la pitaia, sens dubte arribarà a la majoria de la població dels països europeus, i Espanya pot liderar la producció i comercialització de pitaia a Europa.
El projecte innovador pretén desenvolupar una cadena de valor amb pitaia produïda a Espanya basada en la sostenibilitat dels processos i la qualitat del producte per garantir-ne la rendibilitat. Per aconseguir-ho, cal desenvolupar un model de producció òptim per a les potencials zones productores espanyoles.
- Establiment d'estructures i sistemes de conducció més adequats per a la producció sostenible de pitaia a les diferents zones productores.
- Recomanacions de reg i fertilització, que millorin la sostenibilitat de les explotacions i el desenvolupament d'una eina digital per a la seva gestió.
- Recomanacions guia per a control integrat de plagues i malalties en el cultiu, eina digital per a la seva gestió.
- Establiment dels criteris de poda de fructificació i aclarida d'estructures reproductives per millorar rendiments i qualitat de la fruita i modificar les dates de producció.
- Definir estratègia de maneig de la llum artificial per modificar el fotoperíode, incrementar la floració i amb això la producció.
- Optimització del procés de pol·linització artificial en varietats autoincompatibles i autocompatibles.
- Definició dels criteris de recol·lecció, el maneig postcollita i processament que ampliïn la vida útil.
- Avaluació de sistemes de producció a l'aire lliure i en hivernacle sota malla i baix plàstic i sistemes de conducció.
- Selecció i avaluació de varietats de pitaia a les diferents zones productores.
- Estudi de les necessitats de reg i fertilització de la pitaia a les diferents zones productores.
- Selecció de cultivars millor adaptats a les diferents zones productives en termes de productivitat, qualitat i acceptació per part dels mercats. Principis de la poda de fructificació i aclarida d'estructures reproductives.
- Pol·linització artificial: millora de les tècniques de recol·lecció i conservació del pol·len i de l'eficiència de la seva aplicació.
- Establir en càmeres de cultiu el fotoperíode i temperatura base per a la brotació i desenvolupament floral de la pitaia.
- Maneig de la floració de la pitaia mitjançant l'ampliació del fotoperíode amb llum artificial.
- Estudi del moment de recol·lecció sobre la qualitat i vida postcollita. Protocol per al processament de la fruita de pitaia (IV gamma).
El mercat europeu és el principal importador mundial de fruites i verdures fresques i està obert a nous productes. Per tant, encara que la pitaia és un producte relativament nou i poc conegut, el preu és alt. Tot i això, continua atraient cada vegada més consumidors al continent. Una limitació per a l'expansió del mercat és la necessitat de fruita de qualitat constant i en quantitats que satisfacin la demanda del mercat (Chen i Paull, 2019). Immediatament després de la collita, quan està fresca, la fruita té un aspecte vermell brillant, però al prestatge minorista la fruita ha perdut atractiu, ja que sovint està arrugada, amb menys brillantor, i les escates mostren una deshidratació severa i un color marró (Mizrahi, 2015). Les escates i el cos de la fruita també solen mostrar signes d'abrasió mecànica i lesions per impacte, que tenen lloc durant la collita, el transport i l'envasament. Si es pot reduir el cost i es pot donar a conèixer el valor nutricional de la pitaia, sens dubte arribarà a la majoria de la població dels països europeus.
Espanya pot liderar la producció i comercialització de pitaia a Europa. La proximitat al mercat ens permet recol·lectar la fruita en el punt òptim de maduració, cosa que, atesa la seva condició no climatèrica, ens proporciona un avantatge competitiu molt important davant de produccions de tercers països en termes de qualitat, sabor i amb menors problemes de conservació postcollita. Tot i que els costos de producció i, sobretot, els costos de mà d'obra poden ser superiors als de països tercers, els alts rendiments que es poden obtenir amb el model de producció proposat poden equilibrar la balança en aquest aspecte. A més, els costos de transport són molt inferiors. Un altre punt a favor molt important és la sostenibilitat de les nostres produccions. La menor empremta de carboni derivada de les necessitats de transport i l'optimització en l'ús d'insums (aigua, fertilitzants, productes fitosanitaris) són les nostres dades d'identitat. Les oportunitats de la pitaia a Espanya, per al mercat europeu, estan associades a mercats de producció sostenibles, de baix residu o fins i tot ecològics.
- Desenvolupar una cadena de valor de la pitaia produïda a Espanya basada en la sostenibilitat dels processos i la qualitat del producte per garantir-ne la rendibilitat. Desenvolupar models de producció òptims per als entorns agroclimàtics espanyols.
- Posar a punt tècniques de cultiu ambientalment sostenibles als diferents entorns agroclimàtics, incorporant eines digitals.
- Incrementar els rendiments i la qualitat de la collita i ampliar el període de recol·lecció i comercialització mitjançant el maneig de la floració i pol·linització.
El projecte innovador pretén desenvolupar una cadena de valor amb pitaia produïda a Espanya basada en la sostenibilitat dels processos i la qualitat del producte per garantir-ne la rendibilitat. Per aconseguir-ho, cal desenvolupar un model de producció òptim per a les potencials zones productores espanyoles.
S'aposta pel cultiu en hivernacle protegit, sota malla o baix plàstic, incorporant eines per a la gestió i control del clima, aprofitant i adaptant les tecnologies i innovacions d'hivernacle utilitzades per a cultius hortícoles tant al sud-est espanyol com a les Canàries. Es determinarà el sistema de conducció més eficient, maximitzant-ne els rendiments per unitat de superfície, avançant l'entrada en producció i facilitant la gestió del cultiu, reduint els costos de mà d'obra (poda, pol·linització i recol·lecció) i tenint en compte els costos d'instal·lació i manteniment. Aquest model és completament nou respecte a l'utilitzat a les principals zones de producció tropicals i pot generar noves oportunitats, que fins i tot poden ser exportades a altres territoris, com ha passat amb les hortalisses cultivades sota plàstic.
El material vegetal de partida és clau per garantir lèxit daquesta nova orientació productiva. Se seleccionaran les varietats que s'adaptin millor a aquest sistema per a cada zona agroclimàtica, en termes de rendibilitat i sostenibilitat. S'està introduint una gran quantitat de material vegetal (varietats de diferents espècies, híbrids, clons) de diferents orígens i cal que el sector tingui clar què s'adapta millor al mercat i al nostre sistema de producció.
El projecte aposta fermament per la sostenibilitat impulsant tècniques mediambientalment sostenibles i incorporant eines digitals. Aportarà coneixement sobre les necessitats de reg i fertilització en condicions de clima subtropical i cultiu protegit, desenvolupant un model per calcular-lo. Sobre aquesta base, treballarem per millorar l'eficiència en l'ús d'aquests recursos, implementant l'ús de sensors, sondes i anàlisis de teixits, i construirem una eina digital per facilitar els programes de reg i fertilització als assessors i productors de pitaia.
- Nom coordinador/entitat: ASSOCIACIÓ D'ORGANITZACIONS DE PRODUCTORS DE FRUITES I HORTALISSES D'ALMERIA, COEXPHAL
- Adreça postal: CARRETERA DE RONDA 11 1rE 04004 ALMERIA
- Email coordinador/entitat: victoria@coexphal.es/gladys@coexphal.es
- Telèfon: 687696989/603409506
El projecte innovador pretén desenvolupar una cadena de valor amb pitaia produïda a Espanya basada en la sostenibilitat dels processos i la qualitat del producte per garantir-ne la rendibilitat. Per aconseguir-ho, cal desenvolupar un model de producció òptim per a les potencials zones productores espanyoles.
S'aposta pel cultiu en hivernacle protegit, sota malla o baix plàstic, incorporant eines per a la gestió i control del clima, aprofitant i adaptant les tecnologies i innovacions d'hivernacle utilitzades per a cultius hortícoles tant al sud-est espanyol com a les Canàries.
Es determinarà el sistema de conducció més eficient, maximitzant els rendiments per unitat de superfície, avançant l'entrada en producció i facilitant la gestió del cultiu, reduint els costos de mà d'obra (poda, pol·linització i recol·lecció) i tenint en compte els costos de instal·lació i manteniment.
Aquest model és completament nou respecte a l'utilitzat a les principals zones de producció tropicals i pot generar noves oportunitats, que fins i tot poden ser exportades a altres territoris, com ha passat amb les hortalisses cultivades sota plàstic. El material vegetal de partida és clau per garantir lèxit daquesta nova orientació productiva.
Se seleccionaran les varietats que s'adaptin millor a aquest sistema per a cada zona agroclimàtica, en termes de rendibilitat i sostenibilitat. S'està introduint una gran quantitat de material vegetal (varietats de diferents espècies, híbrids, clons) de diferents orígens i cal que el sector tingui clar què s'adapta millor al mercat i al nostre sistema de producció. El projecte aposta fermament per la sostenibilitat impulsant tècniques mediambientalment sostenibles i incorporant eines digitals.
Aportarà coneixement sobre les necessitats de reg i fertilització en condicions de clima subtropical i cultiu protegit, desenvolupant un model per calcular-lo. Sobre aquesta base, treballarem per millorar l'eficiència en l'ús d'aquests recursos, implementant l'ús de sensors, sondes i anàlisis de teixits, i construirem una eina digital per facilitar els programes de reg i fertilització als assessors i productors de pitaia.
- ASOCIACIÓN DE ORGANIZACIONES DE PRODUCTORES DE FRUTAS Y HORTALIZAS DE ALMERÍA, COEXPHAL
- ASOCIACIÓN DE ORGANIZACIONES DE PRODUCTORES DE FRUTAS Y HORTALIZAS DE ALMERÍA, COEXPHAL
- ANECOOP S. COOP.
- SERVICIO TÉCNICO DE AGRICULTURA Y DESARROLLO RURAL DEL CABILDO INSULAR DE TENERIFE, CABILDO INSULAR DE TENERIFE
- ENRIQUE JOSÉ CAMACHO DE VOLDER
- COOPERATIVA AGRÍCOLA DE SAN NICOLÁS DE TOLENTINO, COAGRISAN
- NEW GROWING SYSTEM SL