Skip to main content
Logo GO MaxiCoberLeg

MAXI-CoberLEG Talde Operatiboa: estalki-laboreen onurak maximizatzea neguko lekale espezieen aukeraketa eta laboreen kudeaketaren bidez.

  • Mota Talde operatiboa
  • Egoera Abian
  • Exekuzioa 2024 -2027
  • Esleitutako Aurrekontua 598.609,00 €
  • Eremua Supraautonómico
  • Autonomia-erkidegoa Comunitat Valenciana; Madrid, Comunidad de
  • Finantza-iturri nagusia PEPAC 2023-2027
  • Proiektuaren webgunea GO MAXI-COBERLEG
Abstract

MAXI-COBERLEGek zitrikoen produktibitatea eta kalitatea maximizatzen duten lupinoen estalki autoktonoen erabilera aztertzea du helburu, ekoizpen sistemen iraunkortasuna eta erresilientzia berreskuratuz. Bertako lupino espezieen eta barietateen produktibitatea, moldagarritasuna eta bideragarritasuna zehaztea, produktu fitosanitarioen erabilera, landare-estalkien eraginkortasuna eta nekazaritza-praktika integratua eta emaitzen transferentzia hobetzea da.

MAXI-COBERLEGek neguko landare-estalkietan lupinoen biodibertsitate autoktonoaren berezko potentziala nabarmentzen du, laboreen iraunkortasuna eta errentagarritasuna areagotuz, haien egokitzapena eta produktibitateagatik eta biodibertsitate funtzionalaren bidez agroekosistemari onurak txertatuz; Era berean, lurzoruaren egitura eta osasuna hobetzen duten nekazaritza-praktiken erabilera sustatzen du; eta, azkenik, kontsumo-aukerak areagotzen ditu.

MAXI-CoberLEG funtsezko ekintza bat izango da berreskuratze berderako, garapen jasangarriaren sustapenerako, produktu berriak sartuz eta nekazaritza praktika berritzaile berriak eskainiz.

Azalpena

Ekimen honek nekazaritza-aniztasunaren, hobekuntza genetikoa, fisiologia, ekoizpena eta landareen kalitatearen alderdiak uztartzen dituen ikuspegi integral bati erantzuten dio, eta ekoizleen zein azken kontsumitzaileen eskari eta lehentasun teknologiko-ekonomikoekin lotzen dituena, Espainiako nekazaritzako elikagaien ekonomiarako esportazio-sektore nagusi baten lehiakortasuna hobetzeko, I+G+B ekintzen bitartez.

Proiektu hau nekazaritzako elikagaien kateko sektore ezberdinetan ezagutza teknikoa eta esperientzia zabala duten bazkideen arteko lankidetza publiko-pribatu gisa sortzen da, nekazari, ikertzaile, enpresen eta komunikazio zerbitzuen artean ezagutzaren eta puntako teknologien arteko loturak sortzea ahalbidetzen duena. MAXI-COBERLEG-ek lupinoen berezko biodibertsitatearen potentziala aprobetxatzen du neguko estalkietan, laboreen iraunkortasuna eta errentagarritasuna areagotuz.

Jardueren deskribapena
  • EKINTZA. 1. - LUPINO-ALDAE BEREZKOEN EGOKITZAPENAREN EBALUAZIOA
    • T 1.1.- Ingurumenaren eta lurzoruaren baldintzen testuingurua: ustiategien hautaketa eta lursailen diseinu esperimentala
    • T 1.2.- Osasun-arazoen identifikazioa: azterketa-eremuetako izurriteen deskribapena
    • T 1.3.- Landare-espezieak/lupino-barietateak hautatzea: bideragarritasun-, moldagarritasun- eta produktibitate-probak
      • SubT 1.3.1.- Ernetze-proba pH eta lur-ehundura ezberdinetan
      • SubT 1.3.2.- Neguko baldintzetan proba agronomikoa
  • EKINTZA. 2. - ERRESILIENTZIAREN EBALUAZIOA ESTAL LANDAREEN AGROEKOSISTEMAN
    • T 2.1 eta T2.2.- Estalkiaren bilakaera ebaluatzea mikrolursailaren saiakuntzetan: lupinaren biomasaren, etekinaren eta egoera fenologikoaren neurketa.
    • T 2.3. eta T 2.4.- Izurriteen intzidentziaren ebaluazioa mikroluze-saiakuntzetan
  • EKINTZA. 3. - LURZORUAN ESTAL LANDAREEN ERAGINAREN ONURAK EBALUATZEA
    • T 3.1. eta T 3.2.- Lurzoruaren propietateen analisia mikrolursailaren saiakuntzetan
    • T 3.3. eta T 3.4.- Estalkiak lurzoruaren hezetasunean duen eragina mikrolursailaren saiakuntzetan
    • T3.5.- Mikroplot saiakuntzetan mikrobiomaren hasierako egoera
    • T 3.6.- Lurzoruko mikrobiotaren garapena baloratzea makroplot-saioetan
  • 4. EKTA.- ZIRIKOEN ESTALITZA BEGETALAK ERABILTZEKO DIETA OSASUNTSUAGOAK
    • T 4.1. eta T4.2.- Fruituaren kalitatea eta ekoizpena ebaluatzea: fruituaren mineral-edukia mikroplot-probetan.
    • T 4.3.- Metabolitoen analisia (Metabolomics Platform) makroplot probetan
    • T 4.4.- Landare-estaldurak (kontrol biologikoa, lurzoruaren kalitatea eta osasuna, eta mikrobiotaren) fruituen kalitatearekin duen elkarrekintza aztertzea.
Testuinguruko deskribapena

Kontserbazio nekazaritza praktika agronomikoetan oinarritzen da, nekazaritzako lurzorua kudeatzen duten konposizioa, egitura eta biodibertsitatea ahalik eta gutxien aldatuz, eta higadura eta degradazioa murriztuz; Lurzoruaren kontserbazioa bilatzen du eta nekazaritza konbentzionalaren alternatiba gisa agertzen da, hau da, lan intentsiboa baita. Teknika sofistikatuetarako bilakaerak ingurumen-abantaila ugari dakartza, hala nola, ereite zuzena (landu gabe), kontserbazio-lantzea (murriztua, irauli gabe, laborantza-hondarrak sartu gabe edo partzialki sartu gabe), eta errenkaden artean landare-estaldura ezartzea.

FAOk estaldura-laboreak nekazaritza kontserbatzeko hiru irtenbideetako bat bezala hartzen ditu, lurra lantzea murriztearekin eta biodibertsitatea indartzearekin batera. Lehen sektoreak politika berrietara egokitu behar du, bereziki ongarri eta pestiziden Europako Erregelamendu berrira. Espainia, 5,9 x 106 T-ko ekoizpenarekin, EBko zitrikoen ekoizle nagusia da (%60) eta munduko seigarrena (%5). Dena den, ekoizpena 1,1x 106 T ingurukoa da (-% 13) azken 5 urteekin alderatuta, izurriteen aprobetxamendu baxuaren ondorioz, etekin baxuagoko zuhaitz zaharrak, produkzio kostuak handitu direlako eta laboreak gero eta uzteagatik, errentagarritasun baxuaren ondorioz. Bestalde, zitrikoen produkzio ekologikoak gora egin du azken urteotan, eskariaren gorakadari esker. Mediterraneoko nekazaritza-testuinguru honetan, eta bereziki sistema erdi-lehorretan, zitrikoen laboreek ekonomia-, gizarte- eta ingurumen-eginkizun funtsezkoa dutenean, klima-aldaketara egokitzeko eta arintzeko ahalmena areagotzen duten nekazaritza-praktikak optimizatu beharra dago, MAXI-CoberLEGek azpimarratu duen alderdia.

Estalki-laboreek lehen mailako ale edo bazka-ekoizpenetik haratago helburuetarako hazitako edozein landare-espezie izan dezakete. Lupinak (Lupinus spp), neguko lekale gisa, itxaropentsua da eremu mediterraneoetara egokitze ona duelako, atmosferako N finkatzeko ahalmen handia duelako eta autoberritzeko ahalmenagatik, beraz, N finkoak urtetan iraun dezake estalkian berriro ereintze mekanikorik gabe, kanpoko inputen kostuak murriztuz. Proiektu hau nekazaritzako elikagaien kateko sektore ezberdinetan gaitasun tekniko aitortua eta esperientzia handia duten kideen arteko lankidetza publiko-pribatu gisa sortzen da, nekazari, ikertzaile, enpresen eta komunikazio-zerbitzuen artean ezagutzaren eta puntako teknologien arteko loturak sortzea ahalbidetzen duena, lortutako emaitza potentzialak bazkide guztiek aztertu ahal izateko eta, horrela, industria-esparrura berehala transferitzeko, azken erabiltzaileen zeharkako ikuspegia optimizatzeko.

Lupina (Lupinus spp), neguko lekale gisa, itxaropentsua da eremu mediterraneoetara egokitzea ona dela eta, atmosferako N finkatzeko ahalmen handia duelako eta autoberritzeko gaitasuna duelako, beraz, N finkoak urtetan iraun dezake kanoian berriro ereintze mekanikorik gabe, kanpoko inputen kostuak murriztuz. Kontserbazio nekazaritza praktika agronomikoetan oinarritzen da, nekazaritzako lurzorua kudeatzen duten konposizioa, egitura eta biodibertsitatea ahalik eta gutxien aldatuz eta higadura eta degradazioa murriztuz; Lurzoruaren kontserbazioa bilatzen du eta nekazaritza konbentzionalaren alternatiba gisa agertzen da, lurzoruarekiko erasokorra dena. Teknika hauetarako bilakaerak ingurumen-abantaila ugari dakartza, hala nola, ereite zuzena (lantzea ez), kontserbazio-lantzea (murriztua, irauli gabe, laborantza-hondarrak sartu gabe edo partzialki sartu gabe), eta errenkaden artean landare-estaldura ezartzea. FAOk estaldura-laboreak nekazaritza kontserbatzeko hiru irtenbideetako bat bezala hartzen ditu, lurra lantzea murriztearekin eta biodibertsitatea indartzearekin batera. Lehen sektoreak politika berrietara egokitu behar du, bereziki ongarri eta pestiziden Europako Erregelamendu berrira.

Espainia, 5,9 x 106 T-ko ekoizpenarekin, EBko zitrikoen ekoizle nagusia da (%60) eta munduko seigarrena (%5). Dena den, ekoizpena 1,1x 106 T ingurukoa da (-% 13) azken 5 urteekin alderatuta, izurriteen aprobetxamendu baxuaren ondorioz, etekin baxuagoko zuhaitz zaharrak, produkzio kostuak handitu direlako eta laboreak gero eta uzteagatik, errentagarritasun baxuaren ondorioz. Bestalde, zitrikoen produkzio ekologikoak gora egin du azken urteotan, eskariaren gorakadari esker.

Mediterraneoko nekazaritza-testuinguru honetan, eta bereziki sistema erdi-lehorretan, zitrikoen laboreek ekonomia-, gizarte- eta ingurumen-eginkizun funtsezkoa dutenean, klima-aldaketara egokitzeko eta arintzeko ahalmena areagotzen duten nekazaritza-praktikak optimizatu beharra dago, MAXI-CoberLEGek azpimarratu duen alderdia. Estalki-laboreek lehen mailako ale edo bazka-ekoizpenetik haratago helburuetarako hazitako edozein landare-espezie izan dezakete.

Helburuak

MAXI-COBERLEGek lupinoen estalki-labore autoktonoen erabilera aztertzea du helburu, zitrikoen produktibitatea eta kalitatea maximizatzeko, ekoizpen sistemen iraunkortasuna eta erresilientzia berreskuratuz. Helburua da bertako lupino espezie eta barietateen produktibitatea, moldagarritasuna eta bideragarritasuna zehaztea, pestiziden erabilera optimizatzea eta lur-estalkien eta nekazaritza-praktiken integrazioaren eraginkortasuna ebaluatzea, baita emaitzen transferentzia ere.

Results
  • Lupino espezie edo barietate autoktonoak hautatze-irizpideak garatzea, lursail/labore bakoitzaren tokiko/bereziko baldintzetan oinarrituta.
  • Bertako landare-estaldura ezartzeko etorkizun handiko lupino hazien ekoizpena eta hornidura bermatzea.
  • Lupino-estalkiak diseinatzea eta ezartzea, eszenatoki bakoitzari ondoen egokitzen zaion eta kontserbaziorako kontrol biologikoa sustatzen duen lupino espezie/barietatearen hautapenean oinarrituta.
  • Lupin-espezie/barietateen hautapenean oinarritutako lur-estalkiak diseinatzea eta ezartzea, nutrienteen onura handienei, ur-balantzeei eta lurzoruko mikrobio-aniztasunari dagokionez.
  • Ebidentzia kuantitatiboetan oinarritutako protokoloak ezartzea fruituen etekina eta kalitatea hobetzeko, zitriko-laboreetan kudeaketa jasangarriko praktikak erabiliz.
  • Lortutako ezagutza eta emaitzen transferentzia, lupinoen estalki-labore autoktonoetan oinarritutako nekazaritza-praktiken erabilera sustatzeko eta zitriko-laboreetan iraunkortasuna eta errentagarritasuna sustatzeko.
Harremanetarako informazioa
  • Koordinatzailea/entitatearen izena: Galiziako Unibertsitate Enpresaren Fundazioa (FEUGA)
  • Posta helbidea: R/Lope Gómez de Marzoa S/N - Campus Vida, Santiago de Compostela, A Coruña
  • Koordinatzailea/entitatearen helbide elektronikoa: l.carbia@feuga.es
  • Telefonoa: +34 981534180
Informazio gehigarria

Proiektu hau nekazaritzako elikagaien kateko sektore ezberdinetan ezagutza teknikoa eta esperientzia zabala duten bazkideen arteko lankidetza publiko-pribatu gisa sortzen da, nekazari, ikertzaile, enpresen eta komunikazio zerbitzuen artean ezagutzaren eta puntako teknologien arteko loturak sortzea ahalbidetzen duena.

Ezarritako helburuak lortzeko, MAXi-CoberLEG-ek bazkide guztien artean proiektu-jarduera bakoitzean lortutako emaitzen (R) potentzialen analisian oinarritutako metodologia ezarriko du eta berehala industria-esparrura eramango du azken erabiltzaileentzat optimizatzeko, eta, horrela, haien zeharkako ikuspegia sortuko da.

Ekimen honek nekazaritza-aniztasunaren, hobekuntza genetikoa, fisiologia, ekoizpena eta landareen kalitatearen alderdiak uztartzen dituen ikuspegi integral bati erantzuten dio, eta ekoizleen zein azken kontsumitzaileen eskari eta lehentasun teknologiko-ekonomikoekin lotzen dituena, Espainiako nekazaritzako elikagaien ekonomiarako esportazio-sektore nagusi baten lehiakortasuna hobetzeko, I+G+B ekintzen bitartez.

Koordinatzaileak
  • Fundación Empresa Universidad Gallega (FEUGA)
Onuradunak
  • Fundación Empresa Universidad Gallega (FEUGA)
Kanpoko kontratazioa
  • CENTRO SUPERIOR DE INVESTIGACIONES CIENTÍFICAS (CSIC)
  • MASÍA EL CARMEN
  • COOPERATIVA AGRÍCOLA DE PEGO
  • BIO VARSELLA