Grup Operatiu MAXI-CoberLEG: Maximitzar els beneficis dels cultius de cobertura a través de la selecció d'espècies de lleguminoses d'hivern i el maneig del cultiu
- Tipus Grup operatiu
- Estat En curs
- Execució 2024 -2027
- Pressupost assignat 598.609,00 €
- Àmbit Supraautonómico
- Comunitat Autònoma Comunitat Valenciana; Madrid, Comunidad de
- Font principal de finançament PEPAC 2023-2027
- Web del projecte GO MAXI-COBERLEG
MAXI-COBERLEG té per objectiu explorar l'ús de cobertes de tramussos nadius que maximitzin la productivitat i la qualitat de cítrics a través de la restauració de la sostenibilitat i resiliència dels sistemes de producció. Es busca determinar la productivitat, adaptabilitat i viabilitat d'espècies i varietats locals de tramús, optimitzar l'ús de fitosanitaris, l'efectivitat de les cobertes vegetals i les pràctiques agrícoles integrades, i la transferència dels resultats.
MAXI-COBERLEG posa en valor el potencial intrínsec de la biodiversitat autòctona de tramús a cobertes vegetals d'hivern, augmentant la sostenibilitat i rendibilitat dels cultius, per la seva adaptació i productivitat i incorpora beneficis a l'agroecosistema a través de la biodiversitat funcional; també impulsa l'ús de pràctiques agrícoles que millorin l'estructura i la salut del sòl; i per últim, potencia les oportunitats del consumidor.
MAXI-CoberLEG serà una acció clau per a la recuperació verda, la promoció del desenvolupament sostenible, amb la introducció de nous productes i la provisió de noves pràctiques agrícoles innovadores.
Aquesta iniciativa respon a un enfocament integral que combina aspectes d‟agrodiversitat, millora genètica, fisiologia, producció i qualitat vegetal, i els vincula amb les demandes tecnoeconòmiques i preferències tant dels productors com dels consumidors finals, per millorar mitjançant accions d‟I+D+i la competitivitat d‟un sector d‟exportació clau per al‟economia agroalimentària espanyola.
Aquest projecte sorgeix com una col·laboració publicoprivada entre integrants que tenen reconeguda capacitat tècnica i àmplia experiència en els diferents sectors de la cadena agroalimentària, permetent crear vincles entre els coneixements i tecnologies capdavanteres entre els agricultors, investigadors, empreses i serveis de comunicació. MAXI-COBERLEG posa en valor el potencial intrínsec de la biodiversitat autòctona de tramús a cobertes vegetals d'hivern, augmentant la sostenibilitat i la rendibilitat dels cultius.
- ACT. 1. - AVALUACIÓ DE L'ADAPTACIÓ DE VARIETATS AUTÒCTONES D'ALTRAMUZ
- T 1.1.- Contextualització condicions ambientals i edafològiques: selecció finques i disseny experimental de parcel·les
- T 1.2.- Identificació de la problemàtica sanitària: descripció de les plagues a zones d'estudi
- T 1.3.- Selecció de les espècies vegetals / varietats de tramús: assaigs de viabilitat, adaptabilitat i productivitat
- SubT 1.3.1.- Assaig de germinació en diferents pHs i textures de sòl
- SubT 1.3.2.- Assaig agronòmic en condicions d'hivern
- ACT. 2. - AVALUACIÓ DE LA RESILIÈNCIA EN L'AGROECOSISTEMA DE COBERTES VEGETALS
- T 2.1 i T2.2.- Avaluar l'evolució de la coberta en assaigs en microparcel·les: mesurament de biomassa, rendiment i estat fenològic del tramús
- T 2.3. i T 2.4.- Avaluació de la incidència de les plagues en assaigs en microparcel·les
- ACT. 3. - VALORACIÓ DELS BENEFICIS EN EL SÒL DE L'EFECTE DE LA COBERTA VEGETAL
- T 3.1. i T 3.2.- Anàlisi de les propietats del sòl en assaigs en microparcel·les
- T 3.3. i T 3.4.- Efecte de la coberta sobre la humitat del sòl en assaigs en microparcel·les
- T3.5.- Estat inicial del microbioma als assaigs en microparcel·les
- T 3.6.- Avaluar el desenvolupament de la microbiota del sòl en assaigs en macroparcel·les
- ACT 4.- DIETES MÉS SALUDABLES DE L'ÚS DE COBERTES VEGETALS EN CÍTRICS
- T 4.1. i T4.2.- Avaluar la qualitat i producció del fruit: contingut en minerals del fruit en assaigs en microparcel·les
- T 4.3.- Anàlisi de metabòlits (Plataforma de Metabolòmica) en assaigs en macroparcel·les
- T 4.4.- Estudiar la interacció entre coberta vegetal (control biològic, qualitat i salut del sòl i microbiota) amb la qualitat del fruit
L'agricultura de conservació es basa en pràctiques agronòmiques amb un maneig del sòl agrícola alterant el mínim possible la seva composició, estructura i biodiversitat, i reduint-ne l'erosió i la degradació; persegueix la conservació del sòl i apareix com a alternativa a l'agricultura convencional, amb labors agressives per al sòl. L'evolució cap a tècniques aquestes tècniques presenta nombrosos avantatges mediambientals, com la sembra directa (no conreu), el conreu de conservació (reduït, sense volteig, sense incorporar o només en part, les restes de la collita), i l'establiment.
La FAO considera els cultius de cobertura com una de les tres solucions per a la conservació de l'agricultura, juntament amb la reducció del cultiu i l'enfortiment de la presència de la biodiversitat. El sector primari s'ha d'adaptar a les noves polítiques, especialment a la nova Regulació Europea sobre fertilitzants i pesticides. Espanya, amb una producció 5,9 x 106 T, és el primer país productor de cítrics de la UE (60%) i sisè del món (5%). Tot i això, la producció és al voltant d'1,1x 106 T menys (-13%) comparada als últims 5 anys, a causa del baix aprofitament per les plagues, arbres vells amb menor rendiment, l'increment dels costos de producció i l'abandonament creixent de cultius per la baixa rendibilitat. D'altra banda, la producció ecològica de cítrics ha augmentat en els darrers anys gràcies a l'increment de la demanda. En aquest context d'agricultura mediterrània, i particularment en els sistemes semiàrids, on els cultius de cítrics exerceixen una funció primordial en els plans econòmic, social i ambiental, hi ha la necessitat d'optimitzar les pràctiques agrícoles que augmentin la capacitat d'adaptació i mitigació al canvi climàtic, aspecte en què emfasitza MAXI-CoberLEG.
Els cultius de cobertura poden incloure qualsevol mena de planta cultivada per a propòsits més enllà de la producció primària de grans o farratge. El tramús (Lupinus spp), com a leguminosa d'hivern, és prometedor per la seva bona adaptació a les zones mediterrànies, la seva alta capacitat de fixar N atmosfèric i per la capacitat d'autoressembra, així el N fixat pot persistir anys a la coberta sense ressembra mecànica, reduint els costos d'insums externs. en els diferents sectors de la cadena agroalimentària, permetent crear vincles entre els coneixements i tecnologies capdavanteres entre els agricultors, investigadors, empreses i serveis de comunicació implementant una metodologia basada en què els resultats potencials obtinguts puguin ser analitzats entre tots els socis i, immediatament, traslladats a l'àmbit industrial per a la seva optimització per als usuaris finals, generant així una visió.
El tramús (Lupinus spp), com a lleguminosa d'hivern, és prometedor per la bona adaptació a les zones mediterrànies, l'alta capacitat de fixar N atmosfèric i per la capacitat d'autoressembra, així el N fixat pot persistir anys a la coberta sense ressembra mecànica, reduint els costos d'insums externs. L'agricultura de conservació es basa en pràctiques agronòmiques amb un maneig del sòl agrícola alterant el mínim possible la seva composició, estructura i biodiversitat, i reduint-ne l'erosió i la degradació; persegueix la conservació del sòl i apareix com a alternativa a l'agricultura convencional, amb labors agressives per al sòl. L'evolució cap a aquestes tècniques presenta nombrosos avantatges mediambientals, com la sembra directa (no conreu), el conreu de conservació (reduït, sense volteig, sense incorporar o només en part, les restes de la collita), i l'establiment de cobertes vegetals entre els carrers. La FAO considera els cultius de cobertura com una de les tres solucions per a la conservació de l'agricultura, juntament amb la reducció del cultiu i l'enfortiment de la presència de la biodiversitat. El sector primari s'ha d'adaptar a les noves polítiques, especialment a la nova Regulació Europea sobre fertilitzants i pesticides.
Espanya, amb una producció 5,9 x 106 T, és el primer país productor de cítrics de la UE (60%) i sisè del món (5%). Tot i això, la producció és al voltant d'1,1x 106 T menys (-13%) comparada als últims 5 anys, a causa del baix aprofitament per les plagues, arbres vells amb menor rendiment, l'increment dels costos de producció i l'abandonament creixent de cultius per la baixa rendibilitat. D'altra banda, la producció ecològica de cítrics ha augmentat els darrers anys, gràcies a l'increment de la demanda.
En aquest context d'agricultura mediterrània, i particularment en els sistemes semiàrids, on els cultius de cítrics exerceixen una funció primordial en els plans econòmic, social i ambiental, hi ha la necessitat d'optimitzar les pràctiques agrícoles que augmentin la capacitat d'adaptació i mitigació al canvi climàtic, aspecte en què emfasitza MAXI-CoberLEG. Els cultius de cobertura poden incloure qualsevol mena de planta cultivada per a propòsits més enllà de la producció primària de grans o farratge.
MAXI-COBERLEG té per objectiu explorar l'ús de cobertes de tramussos nadius que maximitzin la productivitat i la qualitat de cítrics a través de la restauració de la sostenibilitat i resiliència dels sistemes de producció. Es busca determinar la productivitat, adaptabilitat i viabilitat d'espècies i varietats locals de tramús, optimitzar l'ús de fitosanitaris, l'efectivitat de les cobertes vegetals i les pràctiques agrícoles integrades, i la transferència dels resultats.
- Desenvolupar criteris de selecció d'espècies o varietats autòctones de tramús en funció de les condicions locals/específiques de cada parcel·la/cultiu.
- Assegurar la producció i el subministrament de les llavors de tramús prometedores per establir una coberta vegetal autòctona.
- Disseny i establiment de cobertes vegetals basades en la selecció de l'espècie/varietat de tramús que s'adapti millor a cada escenari i que fomentin el control biològic per conservació.
- Disseny i establiment de cobertes vegetals basades en la selecció de l'espècie/varietat de tramús en termes de majors beneficis en nutrients, balanç hídric i diversitat microbiana a terra.
- Establir protocols basats en evidències quantitatives per millorar el rendiment i la qualitat del fruit utilitzant pràctiques de maneig sostenibles als cultius de cítrics.
- Transferència del coneixement i resultats obtinguts per promoure l'ús de les pràctiques agrícoles basades en cobertes vegetals de tramús nadiu i fomentar la sostenibilitat i la rendibilitat en els cultius de cítrics.
- Nom coordinador/entitat: Fundació Empresa Universidad Gallega (FEUGA)
- Adreça postal: R/Lope Gómez de Marzoa S/N - Campus Vida, Santiago de Compostel·la, La Corunya
- Email coordinador/entitat: l.carbia@feuga.es
- Telèfon: +34 981534180
Aquest projecte sorgeix com una col·laboració publicoprivada entre integrants que tenen reconeguda capacitat tècnica i àmplia experiència en els diferents sectors de la cadena agroalimentària, permetent crear vincles entre els coneixements i tecnologies capdavanteres entre els agricultors, investigadors, empreses i serveis de comunicació.
Per assolir els objectius plantejats, MAXi-CoberLEG implementarà una metodologia basada en què els resultats potencials obtinguts (R) en cada activitat del projecte puguin ser analitzats entre tots els socis i, immediatament, traslladats a l'àmbit industrial per optimitzar-los per als usuaris finals, generant així una visió transversal dels mateixos.
Aquesta iniciativa respon a un enfocament integral que combina aspectes d‟agrodiversitat, millora genètica, fisiologia, producció i qualitat vegetal, i els vincula amb les demandes tecnoeconòmiques i preferències tant dels productors com dels consumidors finals, per millorar mitjançant accions d‟I+D+i la competitivitat d‟un sector d‟exportació clau per al‟economia agroalimentària espanyola.
- Fundación Empresa Universidad Gallega (FEUGA)
- Fundación Empresa Universidad Gallega (FEUGA)
- CENTRO SUPERIOR DE INVESTIGACIONES CIENTÍFICAS (CSIC)
- MASÍA EL CARMEN
- COOPERATIVA AGRÍCOLA DE PEGO
- BIO VARSELLA