Skip to main content

GO UBAVIDAk jakin-mina piztu du Madrilgo Europako Ikertzaileen Gauean

Argitalpen data: 28/10/2025
Autonomia-erkidegoa: Madrid, Comunidad de
Kokalekua: Online

Azalpena

UBAVIDA lan-taldeak Madrilen egindako 16. Europako Ikertzaileen Gauan parte hartu zuen, zientzia eta berrikuntza ospatzeko 460 hiri baino gehiago biltzen dituen ekitaldi garrantzitsu batean . Ekitaldia Madrilgo Telefónica Fundazioaren Espazioan egin zen, non CIALeko (CSIC-UAM) ikertzaileek Cantoblancoko campuseko beste zentro batzuekin bat egin zuten zientzia azoka handi batean, tailer espezializatuetan eta publikoak oso harrera ona izan zuen talentu-lehiaketa batean.

CIALeko Mikrobioma, Elikadura eta Osasun taldeak ardoaren etorkizunari eta klima-aldaketarekin duen harremanari buruzko gai nagusiak jorratu zituen, tenperaturaren igoerak eta mahatsondoetan azukre-metatzeak alkohol-edukian zuzenean nola eragiten duten azalduz. UBAVIDAren zeregina azpimarratu zuten , azukre-kontzentrazio txikiagoa duten mahatsak lortzeko eta alkohol gutxiago duten ardoak ekoizteko helburuarekin, kalitate sentsorialaren kalitatea arriskuan jarri gabe .

Ekitaldian zehar, ikertzaileek konposatu bioaktiboak karakterizatzeko eta haien portaera giza mikrobiotan aztertzeko egindako lan batzuk erakutsi zituzten , SIMGI (Simuladore Gastrointestinal Dinamikoa) erabiliz. Simulatzaile hori digestio-aparatuaren funtzioa erreproduzitzea ahalbidetzen duen azpiegitura aitzindaria da . Horrez gain, bertaratutakoek Bodega Win Sin Alcohol-ek ekoitzitako alkohol gabeko ardoak dastatu ahal izan zituzten , ikerketa, jasangarritasuna eta osasuna uztartzen dituen proiektu baten aurrerapena azpimarratuz.

Lotutako Albisteak