Skip to main content

Astúries, Principat de

A l'agricultura asturiana la major part de la superfície cultivada és la pomera i en menor mesura altres petits fruits com el nabiu i altres varietats de fruita. D'altra banda, és signe distintiu del sector agrari asturià la tradició ramadera vacuna per a la producció de llet i derivats, i carn. Complementàriament, el sector agroalimentari és un dels pilars econòmics estratègics d'Astúries, ocupant el segon lloc en la producció industrial regional aportant 1.700 milions d'euros al producte interior brut regional ( Govern del Principat d'Astúries (2022) Estratègia d'especialització intel·ligent del Principat d'Astúries202 ).

En termes relatius, el pes del sector primari en el Valor Afegit Brut d'Astúries ha tingut una tendència decreixent en els darrers anys, situant-se en l'1,32% l'any 2021. Aquesta tendència està associada a problemes de naturalesa estructural vinculats a una petita base territorial que impacta en la capacitat productiva. Aquest context productiu provoca la consideració d‟una sèrie de reptes per al manteniment i desenvolupament del sector agrari: reestructuració de la SAU, extensió de l‟activitat a àrees infrautilitzades i la diversificació cap a cultius de major rendibilitat per hectàrea. ( Govern del Principat d'Astúries (2015). Estratègia de competitivitat del sector primari i de desenvolupament econòmic del medi rural asturià:16 ).

L' AKIS regional està representat per un cúmul d' agents públics i privats agrupats i que interactuen entre ells:

Agentes del akis

La imatge mostra els grups d‟agents públics i privats d‟un AKIS regional:

  • Agents que generen coneixement.
  • Agents del sector públic.
  • Agents dedicats a la formació.
  • Agents del sector agroalimentari.
  • Altres agents de l'AKIS.

Agents i interaccions AKIS

Agents dedicats a la generació de coneixement

  • Universitat d'Oviedo
  • Servei Regional de Recerca i Desenvolupament Agroalimentari ( SERIDA ): organisme públic la finalitat del qual és contribuir a la modernització i millora de les capacitats del sector agroalimentari regional mitjançant l'impuls i l'execució de la investigació i el desenvolupament tecnològic agroalimentari. L' estructura territorial del Servei Regional té 2 centres, 2 estacions i 1 finca experimentals distribuïts a diversos municipis.
  • Institut de Productes Làctics d'Astúries ( IPLA ) : institut pertanyent a l'àrea de Ciència i Tecnologia dels Aliments del CSIC enfocat a la investigació als productes lactis.
  • Institut Mixt de Recerca en Biodiversitat ( IMIB ): IMIB investiga l'efecte dels canvis ambientals provocats per les activitats humanes a la biodiversitat, els processos ecològics i evolutius.

Agents del sector públic

  • Conselleria de Medi Rural i Política Agrària : institució pública que administra les competències en agricultura, ramaderia, agroalimentació, desenvolupament rural i pesca a la Comunitat Autònoma.
  • Fundació per al Foment a Astúries de la Investigació Científica Aplicada i la Tecnologia (FICYT ).
  • Oficines Comarcals Agràries ( OCA ).
  • Agència de Ciència, Competitivitat Empresarial i Innovació Asturiana (SEKUENS ): Té com a finalitat el foment d'ecosistemes innovadors que atreguin talent i inversions, permetent la creació de noves empreses i grups de recerca.
  • Consell de la Producció Agrària Ecològica del Principat d'Astúries (COPAE ): entitat de gestió per fer el control oficial de la producció ecològica.

Agents dedicats a la formació

  • Escoles de formació agrària i de formació professional. Podeu consultar un llistat d'institut i centres fent clic aquí

Agents del sector agroalimentari

  • Cooperatives agroalimentàries d'Astúries: és l'organització que agrupa i defensa els interessos econòmics i socials del moviment cooperatiu agroalimentari asturià representat per 10 Cooperatives .
  • Associació d'Indústries Càrniques (ASINCAR): Clúster Agroalimentari i Centre Tecnològic Agroalimentari . Associació d'empreses del sector agroalimentari enfocada a atendre les demandes, inquietuds i oportunitats dels associats.
  • Asturiana de Control Lleter ( ASCOL ): Agrupa més de 800 productors de llet.
  • Associació de Sidra Asturiana (ASSA).
  • Agrupació Asturiana de Cosecheros de Manzano de Sidra (AACOMASI).
  • Aliments del Paradís Natural : DOP, IGP. Producció Agrícola Ecològica.
  • Col·legis Professionals d'Enginyers Agrònoms , Tècnics Agrícoles i Veterinaris .
  • Organitzacions Professionals Agràries (OPAs): COAG-Astúries , ASAJA , UCA-UPA-Astúries , Unió de Sectorials Agràries d'Astúries ( USAGA ) i Unió Rural Asturiana ( URA ).

Altres agents

  • Xarxa Asturiana de Desenvolupament Rural ( READER ).
  • Grups de Desenvolupament Rural /Acció Local.
  • Astúries Digital Innovation Hub ( AsDIH ): impulsat pel Govern del Principat d'Astúries, coordina els recursos disponibles a la regió per accelerar el procés de digitalització de la indústria asturiana i és espai perquè les empreses poden experimentar amb la tecnologia.
  • Parc Tecnològic d'Astúries .
  • Centre Europeu d'Empreses i Innovació ( CEEI ): associació sense ànim de lucre que recolza la posada en marxa i el creixement d'empreses innovadores i de base tecnològica en diferents àrees d'especialització com Bioeconomia.

Instruments i eines per a la dinamització dels AKIS

ESTRATÈGIA REGIONAL DE LA CIÈNCIA I TECNOLOGIA

L'ecosistema d'R+D+i del Principat s'emmarca en el Pla de Ciència, Tecnologia i Innovació destinat a organitzar i orientar les activitats d'innovació, recerca i coneixement, i l' Estratègia d'Especialització Intel·ligent per a Astúries 2021-2027 que reconeix com a àmbit d'especialització de l'Estratègia l'Agroalimentació agroalimentària verda i digital.

PAC 2023-2027

A l'àmbit de les intervencions directament vinculades a l'AKIS, Astúries té pressupostat 1 milió d'euros per a assessorament agrari, 1 milió d'euros per a formació i transferència de coneixement i 1,06 milió d'euros per a grups operatius. Podeu consultar el Pla estratègic de la PAC (PEPAC) al Principat d'Astúries , aquí .