Asturias, Principado de
Na agricultura asturiana a maior parte da superficie cultivada son maceiras e en menor medida outros pequenos froitos como os arándanos e outras variedades de froitos. Por outra banda, o sinal distintivo do sector agrario asturiano é a súa tradición gandeira para a produción de leite e derivados, e de carne. Ademais, o sector agroalimentario é un dos piares económicos estratéxicos de Asturias, ocupando o segundo lugar na produción industrial autonómica, aportando 1.700 millóns de euros ao Produto Interior Bruto autonómico ( Goberno do Principado de Asturias (2022) Estratexia de Especialización Intelixente do Principado de Asturias 2021-2027 ).
En termos relativos, o peso do sector primario no Valor Engadido Bruto de Asturias tivo unha tendencia decrecente nos últimos anos, situándose no 1,32% en 2021. Esta tendencia está asociada a problemas de carácter estrutural vinculados a unha reducida base territorial que afecta a capacidade produtiva. Este contexto produtivo provoca a consideración dunha serie de retos para o mantemento e desenvolvemento do sector agrario: reestruturación do SAU, extensión da actividade a zonas infrautilizadas e diversificación cara a cultivos con maior rendibilidade por hectárea. ( Goberno do Principado de Asturias (2015). Estratexia de competitividade do sector primario e desenvolvemento económico do medio rural asturiano:16 ).
O AKIS rexional está representado por un grupo de axentes públicos e privados agrupados e interactuando entre si:
A imaxe mostra os grupos de axentes públicos e privados dun AKIS rexional:
- Axentes xeradores de coñecemento.
- Axentes do sector público.
- Axentes dedicados á formación.
- Axentes do sector agroalimentario.
- Outros axentes AKIS.
Axentes e interaccións AKIS
Axentes dedicados á xeración de coñecemento
- Universidade de Oviedo
- Servizo Rexional de Investigación e Desenvolvemento Agroalimentario ( SERIDA ): organismo público que ten como finalidade contribuír á modernización e mellora das capacidades do sector agroalimentario autonómico promovendo e executando a investigación e o desenvolvemento tecnolóxico agroalimentario. A estrutura territorial do Servizo Comarcal conta con 2 centros, 2 estacións e 1 granxa experimental distribuídas en varios concellos.
- Instituto de Produtos Lácteos de Asturias ( IPLA ) : instituto pertencente á área de Ciencia e Tecnoloxía dos Alimentos do CSIC centrado na investigación dos produtos lácteos.
- Joint Biodiversity Research Institute ( IMIB ): o IMIB investiga o efecto dos cambios ambientais causados polas actividades humanas na biodiversidade, nos procesos ecolóxicos e evolutivos.
Axentes do sector público
- Consellería de Medio Rural e Política Agraria : institución pública que administra competencias en materia de agricultura, gandería, agroalimentaria, desenvolvemento rural e pesca na Comunidade Autónoma.
- Fundación para o Fomento da Investigación Científica Aplicada e da Tecnoloxía en Asturias (FICYT ).
- Oficinas Agrarias Comarcais ( OCA ).
- Axencia Asturiana de Ciencia, Competitividade Empresarial e Innovación (SEKUENS ): A súa finalidade é promover ecosistemas innovadores que atraen talento e investimentos, permitindo a creación de novas empresas e grupos de investigación.
- Consello de Produción Agraria Ecolóxica do Principado de Asturias (COPAE ): entidade xestora para realizar o control oficial da produción ecolóxica.
Axentes dedicados á formación
- Escolas de formación agraria e de formación profesional. Podes consultar un listado de institutos e centros premendo aquí
Axentes do sector agroalimentario
- Cooperativas Agroalimentarias de Asturias: é a organización que agrupa e defende os intereses económicos e sociais do movemento cooperativo agroalimentario asturiano representado por 10 Cooperativas .
- Asociación de Industrias Cárnicas (ASINCAR): Clúster Agroalimentario e Centro Tecnolóxico Agroalimentario . Asociación de empresas do sector agroalimentario centrada en atender as demandas, inquedanzas e oportunidades dos seus asociados.
- Asturiana de Control Lechero ( ASCOL ): Agrupa a máis de 800 produtores de leite.
- Asociación Asturiana da Sidra (ASSA).
- Agrupación Asturiana de Manzaneros de Sidra (AACOMASI).
- Alimentos de Natural Paradise : DOP, IGP. Produción Agrícola Ecolóxica.
- Colexios Profesionais de Enxeñeiros Agrónomos , Técnicos Agrícolas e Veterinarios .
- Organizacións Profesionais Agrarias (OPAs): COAG-Asturias , ASAJA , UCA-UPA-Asturias , Unión de Sectores Agrarios de Asturias ( USAGA ) e Unión Rural Asturiana ( URA ).
Outros axentes
- Rede Asturiana de Desenvolvemento Rural ( READER ).
- Grupos de Desenvolvemento Rural /Acción Local.
- Asturias Digital Innovation Hub ( AsDIH ): impulsado polo Goberno do Principado de Asturias, coordina os recursos dispoñibles na comarca para acelerar o proceso de dixitalización da industria asturiana e é un espazo para que as empresas experimenten coa tecnoloxía.
- Parque Tecnolóxico de Asturias .
- Centro Europeo de Empresas e Innovación ( CEEI ): asociación sen ánimo de lucro que apoia a posta en marcha e o crecemento de empresas innovadoras e de base tecnolóxica en diferentes áreas de especialización como a Bioeconomía.
Instrumentos e ferramentas para a dinamización dos AKIS
ESTRATEXIA REXIONAL DE CIENCIA E TECNOLOXÍA
O ecosistema de I+D+i do Principado enmárcase no Plan de Ciencia, Tecnoloxía e Innovación destinado a organizar e orientar as actividades de innovación, investigación e coñecemento, e a Estratexia de Especialización Intelixente para Asturias 2021-2027, que recoñece como ámbito de especialización do “Agri -Alimentación”, cuxo obxectivo é converter Asturias nun referente estratéxico para a produción agroalimentaria verde e dixital.
CAP 2023-2027
No ámbito das intervencións directamente vinculadas a AKIS, Asturias orzamentou 1 millón de euros para asesoramento agrario, 1 millón de euros para formación e transferencia de coñecemento e 1,06 millóns de euros para grupos operativos. Podes consultar o Plan Estratéxico da PAC (PEPAC) no Principado de Asturias , aquí .