Asturias, Principado de
Na agricultura asturiana, a maioría da superficie cultivada son maceiras e, en menor medida, outras pequenas froitas como os arandos e outras variedades de froitas. Ademais, a característica distintiva do sector agrícola asturiano é a súa tradición gandeira para a produción de leite e produtos lácteos, así como de carne. Ademais, o sector agroalimentario é un dos piares económicos estratéxicos de Asturias, ocupando o segundo posto na produción industrial rexional, contribuíndo con 1.700 millóns de euros ao Produto Interior Bruto rexional ( Goberno do Principado de Asturias (2022) Estratexia de Especialización Intelixente do Principado de Asturias 2021-2027 ).
En termos relativos, a participación do sector primario no Valor Engadido Bruto de Asturias diminuíu nos últimos anos, chegando ao 1,32 % en 2021. Esta tendencia está asociada a problemas estruturais vinculados a unha pequena base territorial que afecta á capacidade produtiva. Este contexto produtivo esixe considerar unha serie de desafíos para o mantemento e desenvolvemento do sector agrícola: a reestruturación da SAU, a expansión da actividade a zonas infrautilizadas e a diversificación cara a cultivos por hectárea máis rendibles. ( Goberno do Principado de Asturias (2015). Estratexia de competitividade para o sector primario e desenvolvemento económico do rural de Asturias:16 ).
O AKIS rexional está representado por un grupo de axentes públicos e privados agrupados e que interactúan entre si:

A imaxe mostra os grupos de axentes públicos e privados nun AKIS rexional:
- Axentes que xeran coñecemento.
- Axentes do sector público.
- Axentes dedicados á formación.
- Axentes do sector agroalimentario.
- Outros axentes AKIS.
Axentes e interaccións AKIS
Axentes dedicados á xeración de coñecemento
- Universidade de Oviedo
- Servizo Rexional de Investigación e Desenvolvemento Agroalimentario ( SERIDA ): organismo público que ten como obxectivo contribuír á modernización e mellora das capacidades do sector agroalimentario rexional mediante o fomento e a posta en marcha da investigación e o desenvolvemento tecnolóxico agroalimentarios. A estrutura territorial do Servizo Rexional conta con 2 centros, 2 estacións e 1 granxa experimental distribuídas en varios concellos.
- Instituto de Produtos Lácteos de Asturias ( IPLA ) : instituto pertencente á área de Ciencia e Tecnoloxía dos Alimentos do CSIC centrado na investigación de produtos lácteos.
- Instituto Conxunto para a Investigación da Biodiversidade ( IMIB ): o IMIB investiga o impacto dos cambios ambientais causados polas actividades humanas na biodiversidade, nos procesos ecolóxicos e evolutivos.
Axentes do sector público
- Ministerio de Medio Rural e Política Agraria : institución pública que administra as competencias en agricultura, gandería, agroalimentación, desenvolvemento rural e pesca na Comunidade Autónoma.
- Fundación para o Fomento da Investigación Científica e Tecnolóxica Aplicada en Asturias (FICYT ).
- Oficinas Agrarias Rexionais ( OCA ).
- Axencia Asturiana de Ciencia, Competitividade Empresarial e Innovación (SEKUENS ): O seu obxectivo é promover ecosistemas innovadores que atraian talento e investimento, permitindo a creación de novas empresas e grupos de investigación.
- Consello da Produción Agrícola Ecolóxica do Principado de Asturias (COPAE ): entidade de xestión para a realización do control oficial da produción ecolóxica.
Axentes dedicados á formación
- Escolas de formación profesional e agraria. Podes consultar unha lista de institutos e centros premendo aquí
Axentes do sector agroalimentario
- Cooperativas Agroalimentarias Asturianas: é a organización que aglutina e defende os intereses económicos e sociais do movemento cooperativo agroalimentario asturiano, representado por 10 Cooperativas .
- Asociación de Industrias da Carne (ASINCAR): Clúster Agroalimentario e Centro de Tecnoloxía Agroalimentaria . Unha asociación de empresas do sector agroalimentario centrada en atender as demandas, preocupacións e oportunidades dos seus membros.
- Asociación Asturiana de Control Lácteo ( ASCOL ): Agrupa a máis de 800 produtores de leite.
- Asociación Asturiana de Sidra (ASSA).
- Asociación Asturiana de Cultivadores de Mazá para Sidra (AACOMASI).
- Alimentos do Paraíso Natural : DOP, IGP. Produción agrícola ecolóxica.
- Colexios Profesionais de Enxeñeiros Agrícolas , Técnicos Agrícolas e Veterinarios .
- Organizacións Profesionais Agrarias (OPAs): COAG-Asturias , ASAJA , UCA-UPA-Asturias , Unión de Sectores Agrarios de Asturias ( USAGA ) e Unión Rural Asturiana ( URA ).
Outros axentes
- Rede Asturiana de Desenvolvemento Rural ( READER ).
- Grupos de Desenvolvemento Rural /Acción Local.
- Centro de Innovación Dixital de Asturias ( AsDIH ): promovido polo Goberno do Principado de Asturias, coordina os recursos dispoñibles na rexión para acelerar o proceso de dixitalización da industria asturiana e é un espazo para que as empresas experimenten coa tecnoloxía.
- Parque Tecnolóxico de Asturias .
- Centro Europeo de Empresas e Innovación ( EBIC ): unha asociación sen ánimo de lucro que apoia o lanzamento e o crecemento de empresas innovadoras e baseadas na tecnoloxía en diversas áreas de especialización, como a bioeconomía.
Instrumentos e ferramentas para a dinamización dos AKIS
ESTRATEXIA REXIONAL PARA A CIENCIA E A TECNOLOXÍA
O ecosistema de I+D+i do Principado forma parte do Plan de Ciencia, Tecnoloxía e Innovación, que ten como obxectivo organizar e orientar as actividades de innovación, investigación e coñecemento, e da Estratexia de Especialización Intelixente de Asturias 2021-2027, que recoñece a "Agroalimentación" como unha área de especialización dentro da Estratexia. O obxectivo é transformar Asturias nun referente estratéxico para a produción agroalimentaria verde e dixital.
PAC 2023-2027
No ámbito das intervencións directamente vinculadas a AKIS, Asturias orzou 1 millón de euros para consultoría agrícola, 1 millón de euros para formación e transferencia de coñecemento e 1,06 millóns de euros para grupos operativos. Podes consultar o Plan Estratéxico da PAC (PEPAC) no Principado de Asturias aquí .