Projecte H2020 PHAGOVET: Una solució rendible per controlar Salmonella i Escherichia coli en la producció avícola
- Tipus Projecte
- Estat Completat
- Execució 2018 -2022
- Pressupost assignat 2.611.208,25 €
- Àmbit Europeo
- Font principal de finançament H2020
- Web del projecte Proyecto PHAGOVET
Salmonella i Escherichia coli són els patògens infecciosos més comuns a les aus de corral. Els antibiòtics s'utilitzen àmpliament a les granges per tractar infeccions; no obstant això, el seu ús excessiu ha provocat un augment de la resistència als antimicrobians tant en animals com en humans. Per mitigar aquest efecte, el projecte PHAGOVET, finançat amb fons europeus, proposa biocides i additius alimentaris tecnològics rendibles basats en bacteriòfags per atacar i eliminar els bacteris.
Serà la primera solució basada en fags que controli de forma natural els dos bacteris en la producció avícola, evitant alhora els efectes secundaris i els residus associats a l'ús d'antibiòtics. Aquesta alternativa natural als antibiòtics beneficiarà la producció avícola i d'ous de la UE, una de les més grans del món.
En aquest període, per aconseguir la producció de lots comercials del còctel de fags, es va subcontractar una nova empresa productora de fags que va produir diferents lots del producte PhagoVet utilitzats en les diverses tasques realitzades durant aquest període. Per això, va ser necessari dur a terme i proporcionar a l'empresa protocols relacionats amb la producció de llissats de fags, la detecció per PCR de fags i la detecció per PCR de l'ADN dels ceps de producció, entre d'altres, per garantir que el producte complís els requisits de l'EFSA. En aquest sentit, pel que fa a l'eficàcia del producte biocida PhagoVet, s'han provat tres lots diferents del còctel PhagoVet en experiments realitzats seguint les regulacions estàndard per a l'avaluació de l'activitat bactericida de desinfectants i antisèptics químics (biocides) utilitzats a l'àrea veterinària en superfícies poroses. Per això, les regulacions es van adaptar a la naturalesa específica dels bacteriòfags.
Els resultats van demostrar una reducció significativa de la concentració de Salmonella en superfícies líquides i no poroses sota dues condicions de brutícia diferents, aconseguint la reducció log10 requerida per les normes corresponents. Es va observar un baix efecte en superfícies poroses. Pel que fa a l'Avaluació de l'additiu zootècnic per a pinsos Phagovet, es va analitzar l'eficàcia i la tolerància de l'additiu zootècnic per a pinsos PhagoVet davant Salmonella mitjançant assajos in vivo en granges de pollastres d'engreix i gallines ponedores en dues ubicacions geogràfiques. Es van realitzar deu assajos independents amb animals: dos de concepte, set d'eficàcia i un de seguretat, realitzats de conformitat amb el Reglament (CE) 1831/2003. Es van utilitzar dos serovars diferents de Salmonella per a la infecció i es van avaluar diferents condicions d'infecció i administració del còctel de fags a l'aigua de beguda. Tot plegat, els resultats obtinguts en alguns assajos van demostrar l'eficàcia del tractament amb PhagoVet en pollastres d'engreix. Es van observar diferències significatives als recomptes de Salmonella en calces al final de la prova als 35 dies, fet que va tenir un impacte positiu en el rendiment zootècnic.
També es va dedicar un esforç considerable a la preparació dels expedients per avaluar l'additiu alimentari i el biocida Phagovet per part de les agències corresponents. Per això, es van realitzar diversos estudis, incloent la caracterització i seqüenciació de bacteriòfags i ceps productors de Salmonella, així com altres relacionats amb la seguretat del producte, incloent-hi la seguretat del consumidor i de l'usuari.
Pel que fa a l'avaluació del producte PhagoVet com a biocida, es va contactar amb les autoritats competents de gairebé 25 estats membres de la UE perquè s'encarreguessin de l'avaluació de riscos del biocida PHAGOVET. Tot i això, la majoria va declinar la sol·licitud al·legant excés de treball i manca d'experiència en l'avaluació de bacteriòfags. Continuarem treballant en la preparació de l'expedient de registre i en la recerca d'una autoritat disponible per revisar-lo. L'expedient de l'additiu alimentari PhagoVet està en preparació i s'espera enviar-lo per avaluar-lo a curt termini. Finalment, s'ha dissenyat el pla final de comercialització i màrqueting centrat en el desenvolupament de l'additiu alimentari zootècnic i biocida per al control de Salmonella. El projecte també va contemplar el desenvolupament d'un additiu alimentari per controlar la presència d'E. coli a la producció avícola.
A causa de limitacions pressupostàries i regulatòries (després que la via de registre com a additiu alimentari per al producte PHAGOVET d'E. coli no fos adequada ni acceptada per les autoritats de la UE, havent de registrar-se com a producte veterinari), el treball es va centrar en els paquets de treball 1, 2 i 3, amb l'objectiu de recopilar registre de la solució de fags d'E. coli com a producte veterinari en el futur.
Es van aïllar i caracteritzar funcionalment morfològicament un total de 44 fags d'E. coli, dels quals 32 van resultar ser lisogènics o posseir gens de toxines o antibioresistència, cosa que els fa no aptes per a teràpia. Els 12 restants serien adequats per integrar una formulació de còctel. Tot i això, els espectres lítics d'aquests fags eren molt estrets per cobrir la diversitat genètica d'E. coli aïllada al camp, cosa que dificultava la producció d'una formulació de còctel fixa que funcionés com una solució d'ampli espectre. En el cas del tractament d'E. coli, descobrim que les formulacions personalitzades dissenyades per matar els bacteris que realment infecten els animals serien la millor opció de tractament.
El projecte Phagovet està dissenyat per satisfer la demanda del mercat d'una solució més segura i fiable per controlar la infecció per Salmonella a granges avícoles. Actualment, la salmonel·losi es considera la principal infecció bacteriana al sector avícola, amb un important impacte econòmic a nivell mundial. A més, entre altres causes, l'ús excessiu d'antibiòtics a la ramaderia ha provocat un augment de la resistència als antimicrobians, un greu problema per a la salut humana actualment.
En resposta a aquesta necessitat insatisfeta, PhagoVet proposa una alternativa rendible als antibiòtics contra la Salmonella. PhagoVet consta d'un biocida i un additiu alimentari tecnològic basat en bacteriòfags seleccionats capaços d'eliminar els bacteris diana. PhagoVet serà la primera solució basada en fags per controlar els bacteris de manera natural i eficaç en la producció avícola, evitant els efectes secundaris i els residus associats a l'ús d'antibiòtics. Reduirà les infeccions per Salmonella un 20%. Per tant, PhagoVet ofereix una mesura de control prometedora i eficaç per a un problema preocupant tant per als avicultors com per a la salut humana.
El projecte Phagovet està dissenyat per satisfer la demanda del mercat d'una solució més segura i fiable per controlar les infeccions per Salmonella i E. coli a granges avícoles. Amb més de 40.000 granges avícoles, la Unió Europea (UE-28) és el quart productor mundial més gran de carn d'au (13,1 milions de tones, 2014) i el segon productor d'ous més gran (>11 milions de tones, 2014).
La indústria avícola europea ocupa 302.000 persones a tot Europa i té una facturació anual de 30.000 milions d'euros, per la qual cosa té una importància econòmica important. Fins ara, la col·libacilosi i la salmonel·losi aviària són considerades les principals infeccions bacterianes al sector avícola tenint un important impacte econòmic a nivell mundial. A més, l'EFSA va estimar la càrrega econòmica global de la salmonel·losi humana en 3.000 milions d'euros a l'any. Finalment, l'ús excessiu d'antibiòtics a l'agricultura ha provocat un augment de la resistència als antimicrobians. 700.000 persones moren anualment a causa d'infeccions resistents als medicaments i s'estima que aquesta xifra augmentarà a 10 milions el 2050. En resposta a la necessitat insatisfeta, Phagovet proposa una alternativa rendible als antibiòtics contra Salmonella i E. coli. Phagovet consta d'un biocida i dos additius alimentaris tecnològics basats en bacteriòfags seleccionats capaços de matar els bacteris diana. Phagovet serà la primera solució basada en fags que controlarà de forma natural i eficaç tots dos bacteris en la producció avícola, evitant alhora els efectes secundaris i els residus associats a l'ús d'antibiòtics. Reduirà les infeccions per Sallmonella un 20% i reduirà l'ús d'antibiòtics contra E. coli un 50%.
Per tant, Phagovet proporciona una mesura de control eficaç i prometedora per a un problema preocupant per als avicultors i per a la salut humana. L'exitós llançament al mercat de Phagovet permetrà als membres del Consorci consolidar la seva posició als mercats de Sanitat Animal, Seguretat Alimentària i Control Ambiental i comercialitzar el producte a tot el món, aconseguint un benefici de 17,76M€ a finals de 2026.
Escherichia coli i Salmonella són la plaga de la indústria avícola. Una alternativa a l'abús d'antibiòtics podrien ser els bacteriòfags. PHAGOVET els està provant. El sector avícola europeu és molt important per a l'economia. Amb més de 40.000 granges avícoles, 12 milions de tones de carn i al voltant de 10 milions de tones d'ous produïts, la facturació anual a Europa és de 30.000 milions d'euros. La col·libacilosi aviària i la salmonel·losi són les principals infeccions bacterianes al sector avícola, amb un enorme impacte econòmic. L'Autoritat Europea de Seguretat Alimentària estima que la càrrega econòmica global de la salmonel·losi humana és de 3 000 milions d'euros anuals. L'ús excessiu d'antibiòtics representa un altre repte important per controlar aquests bacteris, juntament amb l'amenaça sanitària sempre present de la resistència als antimicrobians. PHAGOVET, finançat amb fons europeus, ha ideat una alternativa rendible per controlar tots dos microbis. Fags i còctel antisèptic “Els bacteriòfags, o fags, són virus que infecten i maten específicament bacteris sense efectes negatius en les cèl·lules humanes o animals”, descriu Daniela Silva, coordinadora del projecte.
Durant el seu cicle biològic, els fags s'uneixen als bacteris objectiu i els envaeixen. “La infecció per fags és un procés extremadament específic i selectiu, ja que les estructures dels fags han de coincidir amb les variants específiques del cep dels receptors bacterians”, explica Silva. No obstant això, l'especificitat dels fags és una arma de doble tall, ja que un tipus de fag no pot aniquilar tots els ceps bacterians presents. La resposta de PHAGOVET és un còctel de fags, el biocida PHAGOVET, barrejat per dirigir-se a un espectre de ceps de Salmonella. Per augmentar encara més l'eficàcia del producte, s'apliquen 'additius tecnològics per a pinsos' que contenen bacteriòfags contra E. coli i Salmonella als pinsos o l'aigua potable. Les proves triomfants no estan exemptes de tribulacions Un altre aspecte que l'equip va tenir en compte va ser la diferent taxa de mutació dels bacteris en qüestió. A causa de l'alta taxa de mutació d'E. coli, l'ús de productes basats en fags presenta un desafiament més gran en comparació amb Salmonella, que és molt més estable genèticament que E. coli. "Si bé hi pot haver un còctel amb una formulació fixa per a una acció immediata, el laboratori sempre ha d'aïllar els bacteris i analitzar-los amb el banc de fags disponible.
Si cal, la formulació del còctel s'ha d'adaptar a cada situació específica", afirma Silva. L'equip s'ha adaptat a aquesta limitació amb una àmplia biblioteca de fags i fags molt ben caracteritzats. "Després, una vegada identificada l'E. coli, es pot barrejar la millor combinació de fags i administrar-la als animals per obtenir el tractament més significativa de la colonització per la colonització de la colonització per la colonització de la colonització de la colonització la infecció en animals tractats amb l'additiu zootècnic PHAGOVET. "Els resultats més prometedors són els relatius a la secreció de Salmonella al medi ambient per part de les aus infectades amb Salmonella", assenyala Silva. cec de les aus tractades amb PHAGOVET durant les dues primeres setmanes posteriors a la infecció.
Els resultats del biocida PHAGOVET també són positius: s'observa una reducció significativa de la contaminació per Salmonella a les superfícies on es va aplicar. Forjant un futur per als productes basats en fags a Europa “El projecte PHAGOVET ofereix una solució econòmica i eficaç per combatre els principals patògens bacterians en aus de corral mitjançant una combinació de biocides basats en fags i additius alimentaris tecnològics”, resumeix Silva. Actualment no hi ha un marc regulador que permeti incloure els bacteriòfags amb les seves especificitats. Tot i això, el projecte seguirà recopilant la major quantitat de dades possible per presentar una sol·licitud exhaustiva davant les autoritats de la UE per a un marc de registre per a productes bacteriòfags.
Els antibiòtics s'han utilitzat rutinàriament en aviram per promoure el creixement animal o prevenir brots de malalties. El seu ús excessiu ha donat lloc a ceps resistents als fàrmacs, cosa que augmenta la resistència als antimicrobians, un problema important tant en la medicina animal com en la humana. L'any 2006, la UE va prohibir l'ús d'antibiòtics com a promotors del creixement i implementarà una nova legislació restrictiva el 2018. El 2017, l'Administració d'Aliments i Medicaments (FDA) dels Estats Units va limitar l'ús d'antibiòtics únicament per al tractament o prevenció de malalties sota prescripció veterinària.
Per tant, la necessitat d'alternatives a l'ús d'antibiòtics a la ramaderia intensiva és ara imperiosa. La solució PhagoVet es basa en tecnologia patentada de bacteriòfags, propietat d'un soci del consorci, combinada amb anys de recerca de laboratori i experiència en el camp de la microbiologia, per produir el primer producte basat en bacteriòfags per al control eficaç de Salmonella a granges avícoles.
El projecte aprofitarà el mercat global de la salut animal, ja que obrirà el mercat europeu i mundial de fags, no només enfortint els nostres socis industrials i potenciant la capacitat de recerca, sinó també tenint un impacte a llarg termini en l'economia i l'ocupació de la UE. A més, el nostre objectiu és proporcionar als avicultors una eina eficient, rendible, fàcil d'usar i segura per combatre la Salmonella com a alternativa als antibiòtics. Estem convençuts que els bacteriòfags són la resposta a aquest problema de salut i seguretat, i Phagovet representarà un pas cap a una solució eficaç.
- ALS LIFE SCIENCES PORTUAL S.A (CONTROLVET)