Skip to main content

Sis projectes amb potencial d'impacte en la sostenibilitat i l'eficiència industrial són seleccionats a la primera trucada del Sandbox AgriFoodtech

Data de publicació: 17/10/2025

Descripció

  • Sigma, Iberfruta Muerza, Lugartis, Pascual Innoventures, Uraphex i Protiberia són les empreses que treballaran amb CNTA en iniciatives relacionades amb el desenvolupament de Nous ingredients, la conservació d'aliments i la regeneració d'aigua de procés.
  • El sandbox és una iniciativa impulsada per MCIU, MAPA, Govern de Navarra, Govern de La Rioja i CNTA que es gestiona des del hub d'innovació EATEX

El Sandbox AgriFoodtech , iniciativa sorgida de la col·laboració entre el Ministeri de Ciència i Universitats (MCIU) , el Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació (MAPA) , els governs autonòmics de Navarra i la Rioja i CNTA (Centre Nacional de Tecnologia i Seguretat Alimentària) , ha resolt la seva primera crida a projectes. En concret, s'han seleccionat sis iniciatives que destaquen pel potencial d'impacte que tenen en la sostenibilitat o l' eficiència industrial .

Els sis projectes seleccionats compten amb la participació de les empreses Sigma, Iberfruta Muerza, Lugartis, Pascual Innoventures, Uraphex i Protiberia, que tindran accés gratuït a les capacitats cientificotecnològiques de CNTA i dels seus col·laboradors externs, a més d'assessorament normatiu per dur a terme les proves necessàries destinades a l'estudi o validació.

La posada en marxa d'aquests projectes suposa el tret de sortida del sandbox, un espai d'experimentació dissenyat com a entorn segur per assajar tecnologies , productes , serveis o enfocaments innovadors que operen a la frontera regulatòria. L'objectiu final del sandbox és obtenir aprenentatges a nivell regulatori i sobre el valor afegit de les innovacions respecte als usos i pràctiques actuals.

Els projectes, en detall

  • Sigma, a través de Campofrío Food Group (Alcobendas, Madrid),   experimentarà l'ús d' ovoalbúmina obtinguda per fermentació de precisió com a ingredient alimentari. L'objectiu és obtenir   informació tècnica i de percepció del consumidor que serveixi com a base preliminar per a una futura sol·licitud d'autorització d'ús d'aquesta tecnologia a la UE , contribuint al desenvolupament de solucions innovadores i sostenibles en l'àmbit de les proteïnes alternatives.
  • Iberfruta Muerza (Azagra, Navarra), per la seva banda, treballarà amb CNTA per validar la viabilitat de conservar ingredients sobre la base de fruita congelats a temperatures de -15º , en lloc dels -18º exigits per la legislació actual. Al projecte s'avaluarà l'impacte en la qualitat i la seguretat alimentària, quantificant el potencial estalvi energètic i aportant criteris tècnics per proposar tècniques de conservació més sostenibles.
  • L'objectiu de Lugartis (Argamasilla de Alba, Ciudad Real), per altra banda, serà caracteritzar les fraccions funcionals obtingudes de la farina de Lathyrus sativus , una lleguminosa tradicional en desús a Espanya, amb l'objectiu de recuperar el seu cultiu per la seva rusticitat, sostenibilitat, baixa empremta de carboni i capacitat regeneradora del sòl. Es generarà coneixement tècnic sobre la seva funcionalitat i seguretat alimentària per tal de valorar el seu encaix en la legislació de nous ingredients alimentaris .
  • D'altra banda, Pascual Innoventures (Madrid) explorarà al costat de CNTA el potencial de la pell platejada de cafè , un residu que actualment no té ús, com a nou ingredient funcional . Es recopilarà informació tècnica preliminar que serveixi com a base per a una futura sol·licitud dautorització com a nou ingredient alimentari en suplements, begudes i altres productes.
  • El cinquè projecte en qüestió el durà a terme l'empresa Uraphex (Pamplona, Navarra) amb l'objectiu d' ampliar casos d'ús en un entorn real de la seva tecnologia UraFood, per reforçar-ne el rendiment i explorar noves aplicacions a la indústria agroalimentària. Aquesta tecnologia desenvolupada per l'empresa s'aplicarà al rentat de vegetals en condicions industrials , avaluant-ne l'eficàcia en la regeneració i desinfecció de l' aigua, així com en la reducció de clorats i càrrega microbiològica.   Els resultats aportaran evidència tècnica per donar suport a normatives sobre l' ús segur d' aigua regenerada i fomentar una gestió hídrica més sostenible .
  • Finalment, Protiberia (Villamalea, Albacete)   validarà juntament amb CNTA l' ús alimentari de pols proteica de Tenebrio molitor condicionat mitjançant assecat a microones. L'objectiu és explorar la possible equivalència respecte a l'autorització actual, generant evidència tècnica que permeti avançar en la seva inclusió dins el marc regulador alimentari .

Notícies relacionades