Skip to main content

AgriFoodtech Sandbox-eko proposamen-deialdiaren lehen fasean, iraunkortasunean eta industria-eraginkortasunean eragina izan dezaketen sei proiektu hautatu dira.

Argitalpen data: 17/10/2025

Azalpena

  • Sigma, Iberfruta Muerza, Lugartis, Pascual Innoventures, Uraphex eta Protiberia dira CNTArekin batera osagai berrien garapenarekin, elikagaien kontserbazioarekin eta prozesuko uren birsorkuntzarekin lotutako ekimenetan lan egingo duten enpresak.
  • Hondar-kutxa MCIUk, MAPAk, Navarrako Gobernuak, Errioxako Gobernuak eta CNTAk sustatutako ekimena da , eta EATEX berrikuntza-gunetik kudeatzen da.

Zientzia eta Unibertsitate Ministerioaren (MCIU) , Nekazaritza, Arrantza eta Elikadura Ministerioaren (MAPA) , Navarra eta Errioxako gobernuen eta CNTAren (Elikagaien Teknologia eta Segurtasunerako Zentro Nazionala) arteko lankidetzatik sortutako AgriFoodtech Sandbox ekimenak bere lehen proiektu deialdia ebatzi du. Zehazki, iraunkortasunean edo industria-eraginkortasunean duten eragin potentzialagatik nabarmentzen diren sei ekimen hautatu dira .

Hautatutako sei proiektuen artean Sigma, Iberfruta Muerza, Lugartis, Pascual Innoventures, Uraphex eta Protiberia enpresen parte-hartzea dago. Enpresa hauek CNTAren eta bere kanpoko kolaboratzaileen gaitasun zientifiko eta teknologikoetara sarbide librea izango dute, baita beren produktu edo prozesu berritzailearen azterketa edo baliozkotzerako beharrezko probak egiteko aholkularitza arautzailea ere.

Proiektu hauen abiarazteak abiapuntua markatzen du sandbox-aren, hau da, araudi-mugan jarduten duten teknologia , produktu , zerbitzu edo ikuspegi berritzaileak probatzeko ingurune seguru gisa diseinatutako espazio esperimental bat . Sandbox-aren azken helburua araudi-mailan eta berrikuntzen balio erantsian egungo erabilerekin eta praktikekin alderatuta informazioa lortzea da.

Proiektuak, xehetasunez

  • Sigma, Campofrío Food Group-en bitartez (Alcobendas, Madril),   zehaztasun-hartziduraren bidez lortutako obalbumina elikagai- osagai gisa erabiltzea esperimentatuko dute. Helburua lortzea da   Informazio teknikoa eta kontsumitzaileen pertzepzioa , etorkizunean EBn teknologia hau erabiltzeko baimena eskatzeko oinarri gisa balioko duena, proteina alternatiboen arloan irtenbide berritzaile eta iraunkorrak garatzen lagunduz.
  • Iberfruta Muerzak (Azagra, Nafarroa), bere aldetik, CNTArekin batera lan egingo du fruta-oinarritutako osagai izoztuak -15 °C-ko tenperaturetan kontserbatzearen bideragarritasuna balioztatzeko, egungo legeriak eskatzen duen -18 °C-ren ordez. Proiektuak elikagaien kalitatean eta segurtasunean duen eragina ebaluatuko du, energia-aurrezpen potentziala kuantifikatuz eta kontserbazio-teknika jasangarriagoak proposatzeko irizpide teknikoak emanez.
  • Lugartisen (Argamasilla de Alba, Ciudad Real) helburua, berriz, Lathyrus sativus irinetik lortutako frakzio funtzionalak karakterizatzea izango da. Lekale tradizionala Espainian erabileratik kanpo geratu da, eta haren laborantza berreskuratzea izango da helburu, bere gogortasunagatik, iraunkortasunagatik, karbono-aztarna txikiagatik eta lurzorua birsortzeko gaitasunagatik. Ezagutza teknikoa sortuko da haren funtzionaltasunari eta elikagaien segurtasunari buruz , Elikagai Osagai Berrien legediarekiko duen garrantzia ebaluatzeko .
  • Bestalde, Pascual Innoventures-ek (Madril), CNTArekin batera, kafe-zilarrezko azalaren potentziala aztertuko du, gaur egun erabiltzen ez den hondakin-produktu bat, osagai funtzional berri gisa. Aurretiazko informazio teknikoa bilduko da , etorkizunean osagarrietan, edarietan eta beste produktu batzuetan elikagai-osagai berri gisa baimentzeko eskaera egiteko oinarri gisa balio dezan.
  • Bosgarren proiektua Uraphex enpresak (Iruñea, Nafarroa) egingo du , UraFood teknologiaren erabilera kasu errealak zabaltzeko , haren errendimendua indartzeko eta nekazaritza-elikagaien industrian aplikazio berriak aztertzeko helburuarekin. Enpresak garatutako teknologia hau barazkiak garbitzeko aplikatuko da baldintza industrialetan , ura birsortzeko eta desinfektatzeko duen eraginkortasuna ebaluatuz , baita kloratoak eta karga mikrobiologikoa murrizteko ere.   Emaitzek ebidentzia teknikoa emango dute birziklatutako uraren erabilera seguruari buruzko araudiak babesteko eta uraren kudeaketa jasangarriagoa sustatuko dute.
  • Azkenik, Protiberia (Villamalea, Albacete)   Nekazaritza Kontserbatzeko Batzorde Nazionalarekin (CNTA) batera, Nekazaritza Ikerketa Kontseilu Nazionalak (CNTA) Tenebrio molitor proteina hauts mikrouhin-labean lehortua elikagaietarako erabiltzea balioztatuko du . Helburua egungo baimenarekin duen baliokidetasun potentziala aztertzea da , elikagaien araudi esparruan sartzeko aurrera egiteko aukera emango duten ebidentzia teknikoak sortuz.

Lotutako Albisteak