El Ministeri dʻAgricultura, Pesca i Alimentació reforça lʻassessorament científic per impulsar la millora vegetal a través de les noves tècniques genòmiques
Descripció
El Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació (MAPA) col·laborarà amb el Centre de Recerca en Agrigenòmica (CRAG) en un projecte pioner d'assessorament científic sobre les noves tècniques genòmiques (NTG) i el seu potencial al sector agroalimentari, amb l'objectiu de reforçar el paper de la ciència a les polítiques públiques.
Les noves tècniques genòmiques (NTG) són eines innovadores que podran contribuir a incrementar la resiliència i sostenibilitat del sector agroalimentari. Permeten desenvolupar varietats vegetals més adaptades als efectes del canvi climàtic, amb menys necessitat d'insums, de millor qualitat i amb més rendiments, entre altres trets.
El projecte és beneficiari de la Convocatòria d'ajudes del 2024 per al Foment de la Cultura de la Innovació Pública de la Fundació Espanyola per a la Ciència i Tecnologia (FECYT) i tindrà una durada de dos anys. El CRAG és un consorci format pel Consell Superior de Recerques Científiques (CSIC), l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentària (IRTA), la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i la Universitat de Barcelona (UB).
Durant aquest període, el ministeri i el CRAG col·laboraran en diverses activitats orientades a millorar el coneixement científic sobre l'estat de desenvolupament de les NTG, el seu potencial per al sector agroalimentari espanyol, necessitats reguladores i de divulgació científica.
Es tracta d'activitats amb un caràcter participatiu clar que inclouran jornades amb els sectors implicats i, en particular, l'agroalimentari. A més, s'impulsarà la transparència i el coneixement mitjançant una plataforma web amb recursos sobre aquestes tecnologies.
En el marc del projecte, es crearà un comitè d'experts científics, liderat pel CRAG, que es reunirà periòdicament amb la direcció general de Produccions i Mercats Agraris.
Aquest projecte consolida l‟aposta del Ministeri d‟Agricultura, Pesca i Alimentació per posar en valor l‟evidència científica en la negociació de la proposta de reglament de la Comissió Europea sobre plantes obtingudes per noves tècniques genòmiques; per garantir que aquesta pugui generar un impacte positiu al sector agroalimentari.