O Ministerio de Agricultura, Pesca e Alimentación reforza o asesoramento científico para promover a mellora vexetal mediante novas técnicas xenómicas.
Descrición
O Ministerio de Agricultura, Pesca e Alimentación (MAPA) colaborará co Centro de Investigación en Xenómica Agrícola (CRAG) nun proxecto pioneiro de asesoramento científico sobre novas técnicas xenómicas (NTG) e o seu potencial no sector agroalimentario, co obxectivo de fortalecer o papel da ciencia nas políticas públicas.
As novas técnicas xenómicas (NGT) son ferramentas innovadoras que poden contribuír a aumentar a resiliencia e a sustentabilidade do sector agroalimentario. Permiten o desenvolvemento de variedades de plantas mellor adaptadas aos efectos do cambio climático, con menos requisitos de insumos, mellor calidade e maiores rendementos, entre outras características.
O proxecto é beneficiario da Convocatoria de Propostas para a Promoción dunha Cultura de Innovación Pública da Fundación Española para a Ciencia e a Tecnoloxía (FECYT) de 2024 e terá unha duración de dous anos. O CRAG é un consorcio formado polo Consello Superior de Investigacións Científicas (CSIC), o Instituto de Investigación e Tecnoloxía Agroalimentarias (IRTA), a Universidade Autónoma de Barcelona (UAB) e a Universidade de Barcelona (UB) .
Durante este período, o Ministerio e o CRAG colaborarán en varias actividades destinadas a mellorar o coñecemento científico sobre o estado de desenvolvemento dos GNTL, o seu potencial para o sector agroalimentario español, as necesidades regulatorias e a divulgación científica.
Estas actividades son claramente participativas e incluirán obradoiros cos sectores pertinentes, en particular o sector agroalimentario. Ademais, promoverase a transparencia e o coñecemento a través dunha plataforma web con recursos sobre estas tecnoloxías.
No marco do proxecto, crearase un comité de expertos científicos, liderado polo CRAG, que se reunirá periodicamente coa Dirección Xeral de Produción e Mercados Agrarios.
Este proxecto consolida o compromiso do Ministerio de Agricultura, Pesca e Alimentación de destacar a evidencia científica na negociación da proposta de regulamento da Comisión Europea sobre as plantas obtidas mediante novas técnicas xenómicas; para garantir que poida xerar un impacto positivo no sector agroalimentario.