Skip to main content

El GO Agri-ROVENAT assaja amb ovelles i un robot tècniques per conservar la coberta vegetal en oliverar i vinya

Data de publicació: 11/11/2025
Comunitat Autònoma: Galicia
Localització: Galicia

Descripció

  • El Grup Operatiu, promogut per la Fundació General CSIC, ha dut a terme un innovador assaig en diverses parcel·les de vinya i oliverar autòcton de Galícia per optimitzar la sostenibilitat.
  • Aquest projecte, cofinançat per la Unió Europea i el Govern d'Espanya, té com a objectiu impulsar l'emprenedoria rural a través de cultius agrícoles sostenibles i rendibles, per atraure i retenir població, a més d'afavorir el relleu generacional al camp.

L'assaig del Grup Operatiu AGRI-ROVENAT , promogut per la Fundació General CSIC , avança amb èxit en diverses parcel·les de vinya i olivera autòcton ubicades al municipi de Quiroga (Lugo), on s'ha avaluat com la introducció d'ovelles sotmeses a un procés d'aversió induïda cap a aquests cultius contribueix al manteniment. A més, s'ha testat un segon mètode: l'ús d'un robot segadora teledirigit, desenvolupat per Millasur . Ambdós sistemes permeten conservar el tapís vegetal de les parcel·les agrícoles, alhora que prevenen l'erosió del sòl, un problema habitual en àrees amb pendent com la Ribeira Sacra, on es duu a terme aquesta experiència pilot a terrenys de l'empresa Ouro de Quiroga.

La directora del Grup VIOR (Viticultura, Olivera i Rosa) de la Missió Biològica de Galícia-CSIC , Carmen Martínez , també coordinadora científica d'aquest projecte ha supervisat el desenvolupament de l'assaig i ha avançat que "posteriorment es compararan els avantatges i desavantatges de cadascun dels mètodes utilitzats a les parcel·les d'oliverar autòcton".

Així mateix, ha explicat que l' aversió induïda específica a l'oliverar ia la vinya es fa amb l'objectiu d'evitar que les ovelles s'alimentin amb les plantes cultivades i només ingereixin la flora que cobreix el terra. Aquest mètode compta amb totes les garanties de benestar i salut animal i ha estat desenvolupat, experimentat i publicat pel grup de Recerca des Remugants de la Universitat Autònoma de Barcelona.

A més, està previst realitzar properament un estudi sobre la qualitat de la llet produïda per aquestes ovelles, a fi d'estudiar si el control de l'alimentació i el pasturatge en parcel·les d'olivera i vinya tenen un impacte directe en la composició i el gust.

Optimitzar la sostenibilitat

Un dels principals propòsits del projecte és engegar i optimitzar mètodes de maneig del cultiu sostenibles i respectuosos amb l'entorn, capaços de realçar la bellesa del paisatge de la Ribeira Sacra i conservar la biodiversitat. Un altre dels objectius és impular la recuperació de varietats d'olivera autòcton gallec.

Aquestes propostes estan emmarcades en processos deconomia circular i es busca que resultin eficaços i rendibles per als agricultors. També s'afavoreixi la posada en marxa de nous projectes d'emprenedoria sostenibles per contribuir a la dinamització socioeconòmica del rural amb una producció d'oli d'oliva autòcton més gran de Galícia.

Ouro de Quiroga és un exemple de pime impulsada per veïns de la Ribeira Sacra que van apostar per posar en valor productes i recuperar tradicions lligades a la terra amb un enfocament sostenible que inclou processos pioners d'innovació. Actualment, conreen dues varietats autòctones gallegues: la brava i la mansa, amb què elaboren oli d'oliva verge extra.

Membres del Grup Operatiu

El Grup Operatiu AGRI-ROVENAT, cofinançat per la Unió Europea i el Ministeri d'Agricultura Pesca i Alimentació, està liderat per la Fundació General CSIC i impulsat pel grup VIOR de la Missió Biològica de Galícia (CSIC), que coordina la part cientificotènica del projecte. Hi participen, a més, el grup Dairy Safe de l'Institut de Productes Làctics d'Astúries (CSIC), la Fundació Laboral Santa Bàrbara (FUSBA) i les empreses Ovelles i Xai i Millasur. Aromes del Narcea i Ouro de Quiroga col·laboren en diverses fases del projecte, sota la coordinació administrativa d'artica i la gestió de la comunicació per Sánchez Pardo Comunicación. El cost total del GO Supra Autonòmic AGRI-ROVENAT és de 615.375,45€. Ha estat subvencionat amb 598.225,45€, dels quals el 80% (478.550,35€) correspon a fons FEADER.

Notícies relacionades