Catalunya
El sector agroalimentari català és un pilar de l'estructura econòmica de la Comunitat i d'Espanya, amb una projecció comercial exterior important. públics de recerca i universitats. En conseqüència, el sector agroalimentari català disposa d'un sistema AKIS robust.
El sistema AKIS presenta un ampli conjunt d' agents que fomenten la investigació, la innovació i la transferència de coneixement i que interactuen entre si:
La imatge mostra els grups d‟agents públics i privats d‟un AKIS regional:
- Agents que generen coneixement.
- Agents del sector públic.
- Agents dedicats a la formació.
- Agents del sector agroalimentari.
- Altres agents de l'AKIS.
Agents i interaccions AKIS
Agents dedicats a la generació de coneixement
- AGROTECNIO UDL: La investigació científica a Agrotecnio es basa en una àmplia gamma de disciplines com són les ciències agrícoles, el medi ambient, els animals, els aliments i la nutrició.
- Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC) : Centre orientat a la gestió forestal sostenible, la biodiversitat i l'economia circular.
- Centre d´Estudis Porcins (CEP).
- Centre de Recerca en Agrigenòmica (CRAG) : El centre es dedica a la investigació d'avantguarda a les bases moleculars de caràcters genètics d'interès en plantes i animals de granja, ia les aplicacions d'enfocaments moleculars per a la cria d'espècies importants per a l'agricultura i la producció daliments.
- Centre de Recerca en Economia i Desenvolupament Agroalimentari (CREDA) .
- Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF) : Les investigacions del centre s'enfoquen a contribuir al coneixement sobre conservació i gestió del medi ambient i el territori, a més de l'adaptació al canvi ambiental a escala local, regional i global.
- Centre de Mecanització Agrària (CMA) : és una unitat tecnològica - administrativa, que desenvolupa la seva tasca al sector de la maquinària agrícola tenint com a objectiu l'increment de la seguretat dels operadors i de l'eficiència de les operacions mecanitzades, així com la reducció dels efectes de la maquinària al medi agrícola.
- Centre Mediterrani d'Investigacions Marines i Ambientals (CMIMA) .
- Centre de Referència de Tecnologia d'Aliments (CERTA) : Centre universitari especialitzat en la innovació i transferència de tecnologia i coneixement a l'àrea de l'agroalimentació, i més específicament a la Tecnologia els Aliments.
- Centre de Regulació Genòmica .
- Centre Tecnològic de Catalunya (EURECAT) .
- Centre Tecnològic del Vi (VITEC).
- Centre Tecnològic BETA .
- Centre Tecnològic Leitat .
- Fundació Miquel Augustí .
- Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI) : Centre Públic de Recerca que té per objectiu incentivar els vins de qualitat i fer-los més competitius de cara als mercats interior i exterior, impulsar la investigació, l'experimentació i la transferència de tecnologia, així com difondre el coneixement dels vins catalans, les Denominacions d'Origen i fomentar la cultura del vi.
- Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentària (IRTA) : L'institut adscrit al Departament d'Acció climàtica, alimentació i agenda rural té l'objectiu general d'impulsar la investigació i el desenvolupament tecnològic en l'àmbit agroalimentari, facilitar la transferència dels avenços científics i valorar-ne els avenços tecnològics propis buscant la màxima coordinació i col·laboració amb el sector públic i privat.
- Institut de Tecnologia Agroalimentària (INTEA) L'objectiu de l'Institut és promoure i potenciar activitats de recerca i de docència relacionades amb l'àmbit agroalimentari.
- Institut de Diagnòstic Ambiental i Estudis de l'Aigua (IDAEA) : Les seves investigacions se centren en la neteja i disponibilitat de l'aigua i la qualitat de l'aire.
- Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) .
- Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) .
- Universitat de Lleida (UDL) .
- Universitat de Barcelona (UB) .
- Universitat de Vic. Universitat Central de Catalunya .
- Universitat de Girona (UDG) .
- Universitat Rovira i Virgili (URV) .
- Servei de Millora Ramadera (SEMEGA).
Agents del sector públic
- Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació : És la institució del govern català que administra els temes agraris i agroalimentaris. A l'administració autonòmica hi ha també altres àrees i agències que atenen aspectes relacionats amb el sector.
- Oficines Comarcals .
- Administracions locals.
Agents dedicats a la formació
Agents del sector agroalimentari
- Promotora d'Explotacions Agroalimentàries (PRODECA) .
- Federació de cooperatives agroalimentàries de Catalunya (FCAC) .
- Empreses.
- Associacions empresarials.
- Organitzacions Professionals Agràries (OPAs): UPA , ASAJA, COAG-JARC , Unió de Pagesos .
- Col·legis Professionals: Agrònoms , Veterinaris i Tècnics Agrícoles .
Altres agents
- Grups Operatius .
- Grups d'acció local .
- Grups Operatius catalans a Xarxa-i.cat fent clic aquí .
Instruments i eines per a la dinamització dels AKIS
PAC 2023-2027
En l'àmbit de la política agrària comuna, Catalunya destina a tres de les intervencions més directament vinculades amb AKIS el pressupost i les accions següents:
- 7161 (Cooperació dels grups operatius EIP): 15 milions d'euros.
- 7201 (Intercanvi de coneixements i difusió d'informació): 5,50 milions d'euros.
- 7202 (Assessorament): 5,50 milions d'euros.
ASSESSORAMENT
El model d‟assessorament inclou un del Programa d‟assessorament definit per un conjunt d‟agents entre entitats, oficines d‟assessorament i persones assessores, recolzat amb una Oficina d‟Assessorament online des del qual es poden accedir a diversos serveis entre ells el Sistema de Registre d‟Entitats d'Assessorament de RuralCat .
Programa d'Assessorament en Innovació: Pla Innova 2030 . Estratègia d'innovació al sector agroalimentari i forestal
El Pla Innova 2030 es planteja amb l‟objectiu de dotar Catalunya de l‟instrument necessari per millorar el sistema d‟innovació agroalimentari i la seva capacitat de resposta als seus reptes i estratègies i s‟articula a través de dues línies d‟intervenció:
- Assessorament obert/grupal que inclou formació, activitats de demostració, publicacions, xarxa-i.cat , canal aliments, visites tècniques i altres accions.
- Assessorament individualitzat (INNOTRACK) que subvenciona la contractació de serveis dassessorament prestats per Universitats. Centres de Recerca, entitats dassessorament entre altres segons cinc modalitats dajuda. (email: assessorament.daam@gencat.cat).
Programa d'Assessorament per a Joves i Emprenedors
El programa inclou itineraris formatius, un programa de mentoria, dinamitzadors i assessorament en línia, ajuda a l'assessorament tècnic, orientat a la creació d'empresa, living labs,…
Altres línies d'acció del programa són accions de networking (“ Aplec de joves al camp ”), un hackaton , premis, participació en fires, captació de talent, entre d'altres.
Estratègia Alimentària i Pla Estratègic de l'Alimentació de Catalunya (PEAC) 2021-2026
L´Estratègia Alimentària de Catalunya és un pla d´acció per avançar cap a un sistema alimentari més sostenible, segur, just, cohesionat, resilient, saludable id´accés universal.
El Pla Estratègic de l'Alimentació de Catalunya 2021-2026 , articulat en quatre dimensions d'intervenció amb objectius i resultats específics, té com a missió garantir que el sistema alimentari es converteix en una eina per a la protecció del futur del medi ambient, del nostre territori, dels nostres pagesos, ramaders i pescadors i de les futures generacions.
Estratègia regional de Ciència, Tecnologia i Innovació
El marc d'R+D+i actual és l'Estratègia de Recerca i Innovació per a l'Especialització Intel·ligent de Catalunya ( RIS3CAT ) i el Pacte Nacional per la Societat del Coneixement ( PN@SC ) .
En aquest marc d'innovació, el sector agrari i agroalimentari és present en els àmbits d'actuació de l' Estratègia amb l'agenda “Sistema alimentari sostenible, just, equitatiu i saludable”), i el Pacte en impulsar el coneixement i la transferència de coneixement a tots els sectors econòmics.
Pla anual de Transferència Tecnològica ( PATT )
El PATT és l‟instrument del Departament d‟Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació que engloba la programació anual d‟activitats de transferència de coneixements i de recerca relacionades amb l‟àmbit agrari, agroalimentari i rural de Catalunya. Aquest conjunt d'activitats són proposades, organitzades i realitzades amb la col·laboració de gairebé 100 entitats. Podeu consultar l'agenda de jornades tècniques aquí .