Madrid, Comunitat de
La Comunitat de Madrid (CM) està caracteritzada per una gran tradició agrícola, encara que amb un pes en l'economia regional molt limitat i ocupant alhora una de les primeres posicions entre els mercats alimentaris i centres de consum de la UE.
Aquesta realitat fa que el seu sistema d'innovació agroalimentari (AKIS) estigui especialment disseminat i, de vegades, hi hagi agents públics i privats que comparteixen altres àmbits econòmics o del coneixement.
La imatge mostra els grups d‟agents públics i privats d‟un AKIS regional i les seves relacions:
- Agents que generen coneixement.
- Agents de lAdministració pública.
- Agents dedicats a la formació.
- Agents del sector agroalimentari.
- Altres agents de l'AKIS.
Agents i interaccions AKIS
Agents dedicats a la generació de coneixement
- Universitats: La CM concentra la població universitària i investigadora més gran d'Espanya i una de les majors d'Europa. Aquells centres que tenen estudis que es poden relacionar més directament amb el sector agroindustrial serien la Universitat Rey Juan Carlos , Universitat Autònoma de Madrid , Universitat Complutense de Madrid , Universitat d'Alcalá , UNED , UPM (que compta amb l'ETSI Agronòmica, Alimentària i Biosistemes ) i el CSIC.
- Institut Madrileny de Recerca i Desenvolupament Rural, Agrari i Alimentari ( IMIDRA ). Es tracta d'un organisme autònom adscrit a la Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Interior que realitza R+D i altres activitats tecnològiques i de promoció per donar suport al desenvolupament agrari, la indústria associada i els sectors del món rural vinculats amb el medi natural.
- Centres de transferència de la CM relacionats amb el sector agroalimentari. Els centres de transferència més relacionats són l'OTRI de l' INIA , la Universitat Autònoma de Madrid, la Universitat Complutense, la Universitat d'Alcalá de Henares, la UNED i la Universitat Politècnica de Madrid. A més d'aquests, es consideren d'especial interès l'OTT del CSIC i el Centre per a la Innovació i la Transferència de Tecnologia (CINTTEC) de la Universitat Rey Juan Carlos.
- Consell Superior d'Investigacions Científiques ( CSIC ) . La CM compta amb 45 centres, tot i que només alguns estan relacionats amb l'agricultura.
Agents del sector públic
- Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Interior : Àrea del govern autonòmic encarregada de les competències en agricultura i indústria agroalimentària, així com desenvolupament rural. Forma part de la seva estructura l' IMIDRA .
- Delegacions d'agricultura i ramaderia Són 10 oficines repartides per tot el territori de la comunitat, són estructures dependents del govern regional que mereixen menció especial per la seva dedicació a l'assessorament i informació especialitzada a la població.
Agents dedicats a la formació
- Formació professional. Destaquen l'IES Escola de la Vid, que inclou un pla d'estudis de tècnic en producció agropecuària i l'IES Centre de Capacitació Agrària de Villaviciosa d'Odón.
- Podeu consultar els centres i instituts de formació de la Comunitat de Madrid fent clic aquí .
Agents del sector agroalimentari
- Consells reguladors i marques de qualitat de la Comunitat de Madrid .
- Denominació d'Origen Protegida Vins de Madrid .
- Denominació d'Origen Protegida Oli de Madrid .
- Indicació Geogràfica Protegida Carn Serra de Guadarrama .
- Indicació Geogràfica carn d'Àvila .
- Denominació Geogràfica Anís de Chinchón.
- Olives de Camp Real .
- “M” Producte Certificat .
- Agents del sector privat, agents comercials. A més de les empreses incloses a “M” producte certificat, hi ha una associació d'empreses de la indústria de l'alimentació i begudes de la comunitat anomenada ASEACAM .
- Organitzacions Professionals Agràries (OPAS). Existeixen 4 organitzacions professionals: AGIM-COAG , ASAJA-Madrid , Unió d'Agricultors, Ramaders i Silvicultors (UGAMA) i UPA-Madrid .
- Cooperatives Agràries moltes d'elles associades a la Unió de Cooperatives Agràries Madrilenyes UCAM .
- Altres associacions com l'Associació de Ramaders per al Control Lleter.
Altres agents
Grups d'acció local (GAL). Associacions Sense Ànim de Lucre de caràcter publicoprivades que informen i tramiten ajudes relacionades amb el sector a més de dinamitzar el món rural. A la CM hi ha 3 GAL, com són:
- ARACOVE - Associació de Desenvolupament Rural Aranjuez-Comarca Vegas.
- GALSINMA - Associació Grup d'Acció Local Serra Nord de Madrid.
- SIERRA OEST - Associació per al Desenvolupament Integral de la Serra Oest de Madrid.
Cambra Agrària de la CM: És un òrgan de consulta i col·laboració amb la CM i resta d'Administracions Públiques i gestiona les pastures i rostolles i la Xarxa Antigranizo de la CM, i presta assessorament jurídic i tècnic als agricultors, ramaders i propietaris de finques rústiques ia les associacions agràries dàmbit local.
Col·legis professionals: Enginyers agrònoms , Tècnics Agrícoles i Veterinaris .
A més d'aquests, hi ha altres agents destacables per la seva vinculació amb l'assessorament com les Agrupacions de Defensa Sanitària Ramaderes, Agrupacions de Tractament Integrat a l'Agricultura (ATRIAS) i ONG's i organitzacions de consumidors que s'estan implicant en iniciàtiques innovadores al sector agrari aportant la seva experiència i canalitzant els interessos dels consumidors.
Instruments i eines per a la dinamització dels AKIS
ESTRATÈGIA REGIONAL DE CIÈNCIA, TECNOLOGIA I INNOVACIÓ
La Comunitat de Madrid ha elaborat dos instruments de planificació a l'àmbit de la Ciència, Tecnologia i Innovació: el VI Pla Regional de Recerca Científica i Innovació Tecnològica PRICIT 2022-2025 i l' Estratègia d'Especialització Intel·ligent i Sostenible (S4) .
Tots dos instruments, que són continuïtat de plans anteriors, responen a dos marcs normatius diferents, i tenen àmbits temporals diferents. Tot i això, per coherència d'objectius i per coincidència de la seva elaboració en el temps, el procés seguit per al desenvolupament dels dos instruments ha estat paral·lel, tenint en compte, que l'especialització intel·ligent abasta una visió àmplia de la innovació que inclou, però no es limita als enfocaments impulsats per la tecnologia.
L'Estratègia S4 promou, en estreta col·laboració amb tots els agents del sistema de recerca i innovació, la transferència efectiva del coneixement generat a l'àmbit de la recerca al teixit productiu, amb l'objectiu d'imprimir un nou impuls a la productivitat, la competitivitat i la creació de llocs de treball. L'instrument principal d'aquesta Estratègia és el VI Pla Regional de Recerca Científica i Innovació Tecnològica PRICIT 2022-2025 que concreta i planifica les accions necessàries per accelerar aquests processos. Dins del VI PRICIT, la Biotecnologia i Agroalimentació és una de les sis Àrees Científic – Tecnològiques prioritàries, centrant-se en diferents camps:
- Producció de fertilitzants, aliments sostenibles per a tothom.
- Biotecnologia aplicada.
- Aliments funcionals i aliments per a aplicacions específiques, com ara aliments per a hospitals i tecnologies associades a processos de disfàgia i disgúsia.
- Aliments per a l'individu: nutricèutica i nutrigenòmica.
- Producció de nous catalitzadors i polímers (bioplàstics).
Es compta també amb altres eines molt rellevants, com ara el Procés del Descobriment Emprenedor, o els programes de la Comunitat de Madrid per a la promoció de noves activitats industrials i el suport a la transformació digital.
PAC 2023-2027
En l'àmbit de la política agrària comuna, la Comunitat de Madrid destina a tres de les intervencions més directament vinculades amb AKIS el pressupost i les accions següents:
- 7161 (Cooperació dels grups operatius EIP): 4,82 milions d'euros.
- 7201 (Formació): 0,22 milions d'euros. / Cursos gratuïts i altres activitats per a la formació a l'àmbit agrari, agroalimentari, forestal i rural.
- 7202 (Assessorament): 1,17 milions d'euros.
EINES PER A LA DINAMITZACIÓ
La Comunitat de Madrid compta amb un Servei d'assessorament tècnic a explotacions agrícoles, IMIDRA-Madrid Agroasesor , que actualment treballa en diferents sectors: ramaderia, horticultura, cultius llenyosos i cultius extensius, oferint als agricultors i ramaders els resultats de la investigació generada a l'IMIDRA.
Xarxes: Les xarxes socials i les aplicacions de missatgeria i comunicació han resultat ser un instrument molt valuós per facilitar el flux de coneixement i innovacions al sector agrari mitjançant la creació i desenvolupament de grups de treball, reunions, jornades i congressos. Paral·lelament a les xarxes socials hi ha “microxarxes” constituïdes per grups d'agricultors i ramaders de manera temporal i informal. És un instrument utilitzant sovint pels serveis d'assessorament per facilitar l'aprenentatge entre iguals, com es dóna a la Xarxa Professional Agroalimentària (RPA) de la Plataforma d'Assessors AKIS.
Addicionalment hi ha les xarxes institucionals, com GENVCE , especialitzada en cereals i cultius extensius i amb abast nacional, REMEDIA i la Plataforma per la Ramaderia Extensiva i el Pastoralisme i xarxes europees temàtiques fruit de projectes europeus com el projecte NEFERTITI i altres promoguts per l'EIP- AGRI mitjançant el programa H2020.
Grups operatius: En el marc dels Grups Operatius (GO) ia càrrec de l' EIP-AGRI també s'han desenvolupat xarxes de cooperació temporals amb molt d'èxit a les CCAA ia nivell de cooperació transautonòmica.
Espais de trobada: Un segon instrument per activar els fluxos de coneixement consisteix a promoure espais de trobada físics o fins i tot virtuals, ens referim principalment a reunions, tallers, jornades tècniques, fòrums de discussió, congressos, segons el format i l'abast.
Publicacions: A aquest nivell s'obre tot un ventall d'oportunitats i instruments, cadascun amb la seva pròpia dinàmica i possibilitats. Articles, fulletons, cartells, monogràfics, revistes (etc.) que poden ser difosos a través d'instruments digitals com Facebook, WhatsApp, YouTube i Instagram (entre d'altres).