Jarandilla de la Vera acull la Trobada sobre Restauració Col·lectiva i Canals Curts de Comercialització
Descripció
Jarandilla de la Vera (Extremadura) serà l'escenari, els dies 29 i 30 de gener de 2026, de la trobada presencial “Restauració Col·lectiva i Canals Curts de Comercialització (CCC)” , una activitat organitzada per la Xarxa d'Innovació i Assessorament a Canals Curts de Comercialització (RIA-CCC) .
La primera jornada , que se celebrarà el dijous 29 de gener , reunirà cuineres i cuiners, gestors de menjadors públics, professionals de la restauració, persones assessores, productores i estudiants amb l'objectiu d'analitzar les oportunitats que ofereix la restauració col·lectiva com a motor per a la producció local i ecològica.
La trobada començarà amb l'acte d'inauguració institucional, amb la participació de representants de l'Ajuntament de Jarandilla de la Vera, La Vera ens Alimenta, EcoMenjadors Canàries i la Fundació Entretantos. A continuació, es desenvoluparà una taula d'experiències pioneres on productors i entitats de diferents territoris compartiran aprenentatges, reptes i oportunitats vinculades al subministrament d'aliments a menjadors col·lectius.
Durant el matí es farà una sessió de treball participativa centrada en la generació d'oportunitats per al sector productiu local. La jornada inclourà també un esmorzar-degustació d'aliments locals i ecològics , elaborat per xefs de referència de la comarca de la Vera.
A la tarda, el programa es completarà amb una representació teatral , una taula dedicada a menjadors públics que dinamitzen el territori i un primer espai de diàleg entre cuina i producció , orientat a identificar claus d'èxit per enfortir els canals de comercialització curts. La jornada conclourà amb un sopar de convivència.
Menjadors públics, sostenibilitat i relleu generacional, protagonistes de la segona jornada de la Trobada CCC
El divendres 30 de gener de 2026 continuarà a Jarandilla de la Vera la Trobada sobre Restauració Col·lectiva i Canals Curts de Comercialització (CCC) amb una segona jornada centrada en la salut, la sostenibilitat i el futur del sistema agroalimentari local .
El matí arrencarà amb una recapitulació de les principals conclusions del dia anterior i donarà pas a sessions paral·leles . D'una banda, se celebrarà un taller pràctic adreçat a professionals del sector hostaler comarcal , enfocat a tècniques sostenibles i l'ús de productes locals. De forma simultània, es presentaran els resultats de la investigació sobre relleu generacional al sector agropecuari , en el marc del projecte FARM, aportant una visió acadèmica i estratègica sobre un dels grans reptes del medi rural.
Després de la pausa cafè, tindrà lloc una taula d'experiències pioneres sota el títol “Alimentar la nostra comunitat: menjadors públics per la salut i la sostenibilitat” , on s'exposaran iniciatives de referència vinculades als eco-menjadors i la cuina municipal.
La jornada inclourà un esmorzar-degustació de productes locals i ecològics , elaborat per professionals de la Xarxa Xef 2030 i alumnat de l'IES Jaranda, reforçant el vincle entre formació, territori i restauració col·lectiva.
La trobada finalitzarà amb la segona part dels diàlegs entre cuina i producció , un espai de reflexió conjunta per identificar reptes, oportunitats i propers passos, i amb la sessió de tancament i avaluació de l'esdeveniment.