Skip to main content

GO CLIMSOSTRIGO identifica varietats de blat tolerants a sequera i altes temperatures

Data de publicació: 28/11/2025

Descripció

El canvi climàtic està transformant profundament les condicions de cultiu a les principals zones cerealistes d'Espanya. Segons la memòria del projecte, les regions mediterrànies s'enfronten a sequeres més freqüents, una creixent irregularitat de les pluges i temperatures cada cop més altes, factors que ja estan reduint els rendiments del blat tou . Davant aquest escenari, el GO CLIMSOSTRIGO se centra en un objectiu clau: identificar i recomanar varietats capaces de suportar estrès hídric i tèrmic sense perdre productivitat .

El document assenyala que, a nivell global, les temperatures elevades representen el 60% de les pèrdues de rendiment i la sequera el 40%, mentre que a Espanya el blat es produeix majoritàriament en secà, cosa que incrementa la vulnerabilitat del cultiu davant de períodes prolongats d'estrès hídric. A més, les onades de calor durant l'espigat i l'ompliment del gra afecten directament la mida i la qualitat del rendiment final. La memòria també recull que les varietats actualment disponibles no sempre estan adaptades als nous escenaris tèrmics i pluviomètrics, cosa que fa urgent avançar cap a materials genètics més resilients.

Per abordar aquests reptes, Climsostrigo desenvolupa un programa innovador basat en una xarxa d'assajos distribuïts per tot Espanya, on s'avaluaran deu varietats d'hivern i deu de primavera a múltiples ambients agroclimàtics . Entre les metodologies clau descrites en el document destaca el càlcul de l'índex d'aridesa (DI), mitjançant l'anàlisi del balanç d'aigua a terra, les precipitacions, l'evapotranspiració i les fases crítiques del cultiu, com els períodes sembra–espigat i espigat–maduresa. Aquesta informació permetrà determinar quines varietats mantenen millor el rendiment sota condicions de sequera. A més, el projecte inclou l'avaluació de la tolerància a la calor mitjançant l'anàlisi del nombre de dies amb temperatures elevades entre espigat i maduresa, i la relació entre l'estrès tèrmic i la producció. El resultat previst és elaborar un informe oficial amb les varietats més tolerants a la calor.

Els assaigs de Climsostrigo es desenvolupen en dotze localitzacions pertanyents a fins a vuit comunitats autònomes , cosa que permet identificar quins materials es comporten millor en zones càlides del sud, en ambients temperats i freds del centre i nord, i en regions humides de l'arc nord i del Mediterrani prelitoral. Segons la memòria, aquesta informació ajudarà a mantenir els rendiments a escenaris de clima extrem, reduirà les pèrdues econòmiques associades a sequera o calor, permetrà triar varietats específiques per a cada zona, millorarà la seguretat alimentària i disminuirà la dependència d'importacions. A més, els resultats del projecte es traslladaran a ladministració per millorar els criteris de registre de noves varietats sota estàndards de sostenibilitat VSCU.

Notícies relacionades