Skip to main content
GO VIÑA RAICES

GO VIÑA RAICES: Millora de la sostenibilitat en la viticultura de zones semiàrides d'espanya a través d'innovacions agronòmiques i l'obtenció de serveis ecosistemàtics

  • Tipus Grupo operativo
  • Estat En curs
  • Execució 2024 -2027
  • Àmbit Supraautonómico
  • Comunitat Autònoma Castilla - La Mancha; Extremadura; Madrid, Comunidad de
  • Font principal de finançament PEPAC 2023-2027
  • Web del projecte GO VIÑA RAICES
Abstract

L'objectiu del projecte VIÑA-RAICES és assegurar la viabilitat i l'eficiència del maneig de cobertes vegetals en zones semiàrides per promoure la gestió sostenible dels sòls vitícoles i una agricultura baixa en carboni. En el transcurs del projecte s'obtindran 8 resultats, l'objectiu dels quals és impulsar pràctiques agronòmiques innovadores relacionades amb l'agricultura sostenible, la mitigació del canvi climàtic i la preservació de la biodiversitat.

La principal innovació és l'adopció de cobertes vegetals a les vinyes i la quantificació del seu impacte, a través de projectes pilot, la qual cosa es presenta com una estratègia de maneig per promoure la sostenibilitat a la viticultura, contribuint a la millora de la biodiversitat i els serveis ecosistèmics.

A més, es contribueix a la modernització de l'agricultura i les zones rurals mitjançant la millora de l'accés a la investigació, la innovació i la formació

Descripció

En el transcurs del projecte s'obtindran vuit resultats concrets, l'objectiu dels quals és impulsar pràctiques agronòmiques innovadores relacionades amb l'agricultura sostenible, la mitigació del canvi climàtic i la preservació de la biodiversitat. La introducció de cobertes vegetals a les vinyes es presenta com una estratègia de maneig per promoure la sostenibilitat en la viticultura i contribuir a la millora de la biodiversitat i els serveis ecosistèmics.

L'adopció d'aquesta pràctica és limitada, a causa de la manca d'informació i de l'escassetat d'estudis que n'avaluïn la viabilitat tecnicoeconòmica en el context específic de la viticultura en regions semiàrides. El projecte aborda aquesta bretxa de coneixement i quantifica limpacte daquesta pràctica en altres ecosistemes proporcionats per les vinyes. A més, el projecte contribueix a la modernització de l'agricultura i les zones rurals mitjançant la millora de l'accés a la recerca, la innovació i la formació.

Descripció de les activitats
  • En primer lloc, es durà a terme una anàlisi bibliogràfica i recopilació de fonts, per conèixer l'estat de l'art sobre les implicacions dels diferents maneigs agronòmics del sòl en vinyes semiàrids.
  • A continuació, s'avaluaran els paràmetres vitícoles abans i després d'implementar els pilots, i s'implementaran els projectes pilot d'implantació de cobertes vegetals vives i inerts a les parcel·les assignades a aquest efecte. Seguidament, es durà a terme una anàlisi tècnica i socioeconòmica per determinar la viabilitat de l'aplicació de cobertes vegetals a la viticultura semiàrida, que donarà com a resultat un Pla de viabilitat i un Pla de contingències.
  • A continuació, es farà una anàlisi de l'impacte de les pràctiques agronòmiques innovadores sobre la diversitat del sòl. Les darreres activitats es dedicaran a la creació de guies de bones pràctiques, recomanacions per a la gestió del sòl i un full de ruta per a la replicabilitat, contribuint a la modernització i sostenibilitat del sector.
Descripció contextual

Espanya lidera mundialment en l'extensió del cultiu de vinya, i és essencial per a la seva economia, societat i medi ambient. El sector vitivinícola, que inclou la producció, comercialització i distribució de vi, enfronta reptes relacionats amb la sostenibilitat del sòl i les pràctiques agrícoles. La manca d'estudis sobre cobertes vegetals a vinyes semiàrids motiva aquest projecte per avaluar-ne la viabilitat tècnica i socioeconòmica.

La proposta del Parlament Europeu per a una Directiva Marc/Llei per a la conservació del sòl ressalta la importància de mantenir la seva salut, crucial per a la producció d'aliments i la resiliència climàtica. A la UE, un alt percentatge de sòls està en mal estat. El sòl saludable emmagatzema carboni, filtra aigua i sosté la biodiversitat. El sector vitivinícola, amb un mercat global significatiu, enfronta preocupacions sobre l'ús de fitosanitaris i el conreu intensiu, que afecten la biodiversitat i la qualitat del sòl. L'erosió és un problema a les vinyes per les seves característiques i ubicació en terrenys inclinats.

Aquest projecte s´alinea amb les estratègies de la UE per fer el sector agroalimentari més sostenible i respectuós amb el medi ambient. En particular, segueix el Pacte Verd Europeu, que cerca la neutralitat climàtica per al 2050, i les estratègies "De la Granja a la Taula" i de Biodiversitat per al 2030, que promouen una producció alimentària sostenible i la restauració d'ecosistemes. Els Plans Estratègics Nacionals de la PAC han de reflectir aquestes ambicions, com el PEPAC a Espanya per al 2023-2027, que introdueix els eco-règims.

Aquests remuneren pràctiques agrícoles sostenibles, com ara el pasturatge extensiu, l'agricultura de conservació i l'ús de cobertes vegetals en cultius llenyosos. El projecte explorarà pràctiques baixes en carboni, com ara les cobertes vegetals espontànies o sembrades, que protegeixen el sòl, i les cobertes vegetals inerts, que utilitzen restes de poda. Aquestes pràctiques són coherents amb la recent directiva europea sobre la vigilància i resiliència del sòl. Finalment, el projecte s'alinea amb els objectius de l'Agència Estatal de Recerca a l'àrea de Ciències Agràries i Agroalimentàries.

Objectius

Assegurar la viabilitat i l'eficiència del maneig de cobertes vegetals en zones semiàrides per promoure la gestió sostenible dels sòls vitícoles i una agricultura baixa en carboni.

Resultats
  1. Informe d'avantguarda (juliol de 2024 – setembre de 2024): Informe complet que resumeix els coneixements i les pràctiques actuals.
  2. Avaluacions prèvies i posteriors a la implementació (juliol de 2024 – desembre de 2026):
  3. Informes sobre avaluacions ex ante i ex post de paràmetres de sòl i plantes .
  4. Estudi de Factibilitat (maig 2025 – març 2026): Plans de factibilitat i contingència.
  5. Anàlisi d'impacte (gener 2025 – desembre 2026): Informe d'anàlisi d'impacte sobre la biodiversitat i els serveis ecosistèmics.
  6. Guia de millors pràctiques i recomanacions (agost del 2026 - abril del 2027):
  7. Guia de millors pràctiques i document de recomanacions.
  8. Transferència i Replicació (juliol 2024 – abril 2027): Pla de comunicació, pla de transferència i full de ruta de replicació.
  9. Monitorització i avaluació: Indicadors i mètriques: Els indicadors clau d'acompliment (KPI) inclouen la salut del sòl, el creixement de les plantes, la retenció d'aigua i el segrest de carboni.
  10. Verificació i informes de dades: recopilació i anàlisi periòdica de dades amb informes complets periòdics. Participació de les parts interessades: participació de viticultors, investigadors i comunitats locals per rebre comentaris i implementació pràctica. Aquest pla detallat garanteix que el projecte avanci en pràctiques de viticultura sostenible i millori la sostenibilitat econòmica, ambiental i social de les regions semiàrides d'Espanya.
Informació de contacte
  • Nom coordinador: COOPERATIVES AGROALIMENTÀRIES CASTELLA-LA MANXA UNION DE COOP (CALCM)
  • Adreça postal: AVINGUDA DE CRIPTANA 43, CP 13600, ALCAZAR DE SAN JUAN, ESPANYA
  • Email coordinador: COOPERATIVES@AGROALIMENTARIASCLM.COOP
  • Telèfon: 926545200
Informació addicional

El projecte VINYA-ARRELS empra un pla detallat per al seguiment i avaluació de pràctiques agronòmiques innovadores en vinyes semiàrids.

Això inclou recursos específics, fites clau i lliurables per garantir una avaluació exhaustiva durant tot el projecte. Tècnics: Utilització de UAV amb càmeres RGB, multiespectrals i tèrmiques, sensors d'humitat i temperatura del terra i sistemes de mesurament de la respiració del sòl. -Metodologies: Anàlisi bibliogràfic: Establiment duna base de coneixement de les pràctiques de maneig del sòl. paràmetres de sòl i plantes.

Coordinadors
  • Cooperativas Agroalimentarias de Castilla-La Mancha Unión de Coop. (CALCM)
Col·laboradors
  • INSTITUTO TÉCNICO AGRONÓMICO PROVINCIAL SAU ITAP
  • COOPERATIVAS AGROALIMENTARIAS EXTREMADURA UNIÓN DE COOP CAEX
  • UNIÓN DE COOPERATIVAS AGRARIAS MADRILENAS UCAM
Beneficiaris
  • Cooperativas Agroalimentarias de Castilla-La Mancha Unión de Coop. (CALCM)