El sector agroalimentari espanyol vol digitalitzar-se i robotitzar-ne els processos
Descripció
El passat 12 de juny va tenir lloc, a l'hub d'innovació La Vega Innova , la presentació de l'estudi de l' Observatori de digitalització del sector agroalimentari "La transformació digital del sector agroalimentari vista pels seus professionals" (accés a l'estudi complet aquí ). del mateix: analitzar la percepció de les persones que treballen al sector agrícola, ramader i de la indústria agroalimentària pel que fa a la transformació digital. formen el sector agroalimentari espanyol estan molt predisposades als avenços tecnològics com la robotització.
El sector agroalimentari vol...
Entre les conclusions més importants de l'estudi, realitzat a través de més de 3.500 entrevistes realitzades entre el juny i el novembre del 2023, destaca l'interès dels actors del sector per avançar en la digitalització i la robotització dels seus processos de producció. Més del 90% dels enquestats volen robotitzar la seva activitat. I més del 80% creu que aquesta l'ajudarà a baixar els seus costos de producció. robotitzar les explotacions en funció del tipus d'activitat.
¿ Quines tecnologies volen implantar agricultors, ramaders i indústria alimentària?
Per als agricultors, Reg, Fertilització i Plagues i Malalties són els assumptes en què consideren que la tecnologia pot aportar més beneficis; mentre que per als ramaders, les tecnologies de més rellevància serien les que s'apliquen al benestar animal, condicions ambientals i distribució de l'aliment. Per a la indústria agroalimentària, el més important és l'automatització, el control de qualitat i els sistemes d'envasament.
Compartir dades
L'estudi estima que el 89,4% de les persones del sector agroalimentari estan disposades a compartir dades amb altres agents i altres.
Consideracions sobre el quadern digital
Pel que fa al Registre documental i la traçabilitat alimentària, el sector primari sembla estar d'acord a valorar favorablement el Quadern d'Explotació Digital i el Llibre d'Explotació Ramadera, tot i que manifesta que cal que ho empleni una persona especialitzada. , de sistemes de traçabilitat automatitzats i miren sistemes de blockchain per al futur.
Intervenció de la Secretària d'Estat d'Agricultura i Alimentació
La Secretària d'Estat d'Agricultura i Alimentació , Begoña García , va remarcar durant la presentació que la “millora contínua i mirar més enllà” és l'únic camí possible per a totes les persones implicades en el sector agroalimentari. experimentem com la tecnologia pot ser una de les nostres majors aliades, no hi ha marxa enrere”.
La importància de laplicació pràctica de la innovació
Per la seva banda, la Directora General de Desenvolupament Rural, Innovació i Formació Agroalimentària , Isabel Bombal , va destacar en la seva intervenció la importància de La Vega Innova en la millora contínua i la innovació al sector agroalimentari. innovació tingui sentit en passar del pla teòric a l'aplicació. I és un exemple més de l'impuls que el MAPA vol donar a la innovació i la transformació digital, com també ho són iniciatives com el mateix Observatori de digitalització del sector agroalimentari, el Digimapa i d'altres La Directora General va voler transmetre que al MAPA els actors del sector trobaran un acompanyament i suport per aportar certesa en una situació de canvi tan disruptiva en ocasions.
Per aconseguir aquesta transformació, es revela imprescindible la formació continuada . L'estudi afirma que el 87,5% de les persones del sector agroalimentari han rebut formació des de les empreses tecnològiques, i dues de cada tres persones enquestades utilitzen les fonts de la seva empresa o organització i el mercat extern per identificar les innovacions agroalimentàries.
Start-ups d'innovació agroalimentària
Com a hub de connexió entre els diferents actors que impulsen la innovació en l'àmbit agrofootech, La Vega Innova acull diverses iniciatives d'empreses emergents que innoven en aquest camp. per presentar breument aquestes iniciatives.
- Hyperplan : Plataforma de programari com a servei (SaaS) que ofereix solucions de detecció i seguiment de les collites. En definitiva, dóna visibilitat a la producció agroalimentària. Pot ajudar productors de llavors o cooperatives, a decidir de manera informada les seves estratègies. de rendiment setmanal i fins i tot previsions.
- Plant on Demand : Es tracta d'una innovació social i tecnològica que recolza el sector primari mitjançant una eina digital per millorar la competitivitat i la rendibilitat dels productors del sector agroalimentari Dirigida a potenciar els canals curts de comercialització proposa una idea disruptiva: que la compra pública d'aliments s'organitzi mitjançant la tecnologia per primar els productors locals .
- Sanzar : Basant-se en imatges satel·litàries, ofereix SW basat en aprenentatge automàtic que serveix, entre altres coses, per a una avaluació de riscos més completa i precisa . També per optimitzar l'aplicació de fertilitzants, millorant la sostenibilitat i rendiment dels cultius.
- AON Chip : Empresa d'IoT enfocada a optimitzar l'ús de l'aigua a l'agricultura amb sensors i controladors de reg amb connectivitat de llarg abast i baix consum per a àrees amb limitacions de comunicació.
- ADA. Animal Data Analytics : Solució per incrementar la bioseguretat a les granges, mitjançant un sistema digital que facilita el control de les visites i l'autorització o no de les mateixes en funció de les necessitats i criteris de bioseguretat de l'explotació . permeten també comptar amb alertes primerenques, conèixer la càrrega vírica per zones, detectar granges superdiseminadores de riscos biològics…
- Hiotera : Brinda solucions als propietaris d'hivernacles mitjançant sensors, oferint recomanacions per optimitzar estalvis i rendiments en la producció de cultius . Més enllà del simple sensor o interfície bàsica, Hiotera interpreta la dada i facilita indicacions per al millor aprofitament dels recursos.
- Ficosterra : Basant-se en la biotecnologia, l'empresa ha desenvolupat productes basats en algues i microorganismes que proporcionen solucions biològiques sostenibles que impulsen el rendiment , enforteixen les collita i augmenten la seva resistència, optimitzant les inversions.
- GURBAN : ha desenvolupat contenidors marítims que integren un espai d'agricultura vertical en un espai controlat . No neix per substituir la producció de qualsevol varietat, sinó aquelles en què aporta valor afegit és espai reduït i controlat, per exemple, la producció de brots flors comestibles, encara que es pot fer servir per a una àmplia gamma de cultius, des de maduixes a farratge.