Ir o contido principal

Proxecto VIN e ADAPT II da Fundación para a Biodiversidade: Promover a transferencia de coñecementos para impulsar a adaptación aos efectos do cambio climático no sector da viña

Descrición

A agricultura, e a viticultura en particular, destaca como un dos sectores máis sensibles ao cambio climático, especialmente na rexión mediterránea. Ademais, España ten a maior superficie de viñedos para a elaboración de viño do mundo, repartida por todas as comunidades autónomas, polo que calquera impacto negativo nun sector tan significativo da economía pode ter importantes repercusións económicas e sociais.

Co fin de promover a transferencia de coñecemento e a mobilización de todos os actores implicados para impulsar a adaptación aos desafíos que supón o cambio climático no sector da viña, a Fundación Privada Empresa e Clima levou a cabo diferentes accións no marco do proxecto VIn & ADAP II, que co apoio da Fundación Biodiversidade do Ministerio para a Transición Ecolóxica, permitiron:

Descrición das actividades

Avaliar os impactos do cambio climático na viña, a percepción do sector sobre o problema, as necesidades e oportunidades, e as partes interesadas clave. Compartir experiencias, coñecementos e fomentar habilidades colaborativas a través dunha Expedición de Aprendizaxe: sete obradoiros de formación e tres sesións de presentacións finais, ás que asistiron un total de 266 participantes.

Obxectivos

Promover a transferencia de coñecemento e mobilizar a todas as partes interesadas para impulsar a adaptación aos desafíos que supón o cambio climático no sector vitivinícola.

Resultados

Conclusións que se poden extraer do proxecto: O sector xa é consciente dos efectos do cambio climático e está preocupado polos impactos que está a ter nas súas actividades. Tamén é consciente da necesidade de actuar, pero está desorientado e abrumado pola situación e esixe apoio.

Desafíos identificados: Construír unha visión global do problema para deseñar solucións.

Promover a comunicación e a información a todos os niveis: consumidores, industria e administracións públicas. Desenvolver a acción coordinada e a colaboración no sentido máis amplo da palabra. Investigación que aborde as necesidades do sector empregando unha linguaxe familiar e accesible. Medidas identificadas na agricultura de precisión: xestión do solo e xestión dos recursos hídricos.

Medidas identificadas en termos de regulación e estándares: Flexibilidade e racionalización das burocracias

Outras medidas: Profesionalización e formación Investigación aplicada "in situ"