Proxecto H2020 PROTECT: Ferramentas de modelado preditivo para avaliar os efectos do cambio climático na seguridade alimentaria e o deterioro
- Tipo Proxecto
- Estado Cheo
- Execución 2019 -2023
- Orzamento asignado 2.115.541,44 €
- Ámbito Europeo
- Fonte principal de financiamento H2020
- Páxina web do proxecto Proyecto PROTECT
Satisfacer a crecente demanda de alimentos da poboación e, ao mesmo tempo, abordar o impacto do cambio climático na calidade e seguridade dos alimentos son dúas prioridades estreitamente relacionadas para a UE. A Rede de Formación Innovadora (ITN) PROTECT, financiada pola UE, céntrase na seguridade alimentaria e no impacto potencial do cambio climático. Contratará e formará a oito investigadores altamente cualificados no inicio da carreira en ferramentas avanzadas de modelización para avaliar o impacto do cambio climático na seguridade alimentaria. Este ITN combinará formación práctica en investigación, prácticas non académicas, cursos de verán e obradoiros.
O proxecto reunirá socios académicos e non académicos de 11 países europeos (7 institucións de educación superior, 6 socios industriais e 1 axencia das Nacións Unidas). PROTECT desenvolverá unha ferramenta de apoio á toma de decisións baseada na ciencia e proporcionará orientación política a través dun libro branco.
PROTECT é unha Rede de Formación Innovadora (ITN) financiada polo programa de investigación e innovación Horizonte 2020 da Unión Europea (H2020-MSCA-ITN-2018, Grant No. 813329). O obxectivo xeral desta Rede de Formación Innovadora (ITN) é proporcionar formación de alto nivel en ferramentas de modelado preditivo para avaliar os efectos do cambio climático na seguridade alimentaria (PROTECT) a unha nova xeración de investigadores en fase inicial (ESR) de alto rendemento. PROTECT proporcionou aos ESR as habilidades transferibles necesarias para prosperar nun campo próspero que apoia o desenvolvemento tecnolóxico innovador nunha variedade de disciplinas diversas. PROTECT comezou a súa rede de formación de 42 meses o 1 de abril de 2019 cunha campaña de contratación de seis meses.
Todos os ESR estaban en vigor o 1 de xaneiro de 2020 e comezaron a traballar nas súas respectivas tarefas. Creouse unha páxina web (www.protect-itn.eu) para contribuír á explotación e difusión dos obxectivos, metas e resultados de PROTECT ITN. Ademais, aproveitáronse outras redes sociais e canles de difusión (por exemplo, Twitter, LinkedIn, Facebook). O acto de lanzamento e inauguración tivo lugar na Universidade de CD (23-24 de maio de 2019) cunha videoconferencia do comisario da UE de Agricultura e Desenvolvemento Rural, Phil Hogan. Durante esta reunión tamén se estableceron estruturas de xestión, entre elas un Consello de Supervisión (con representantes de todas as institucións socias).
Durante toda a acción organizáronse varios obradoiros de formación (2 obradoiros) e escolas de verán (2 escolas de verán), con funcións de liderado e importantes achegas dos socios da industria. Os resultados da Rede de Formación foron difundidos máis aló das fronteiras nacionais a través das redes sociais e das redes académicas. Os representantes de ESR tamén presentaron o seu traballo en varios eventos de divulgación, incluídas visitas escolares. Destaca a creación do cómic PROTECT, dirixido a nenos e nenas de primaria (a partir de 6 anos) para ilustrar os principais conceptos e resultados da Rede de Formación PROTECT dun xeito sinxelo e divertido. O cómic pódese descargar gratuitamente en: https://researchrepository.ucd.ie/handle/10197/13121 . A última conferencia PROTECT Training Network (UCD Dublín, novembro de 2022) organizouse co apoio de socios académicos e industriais. A conferencia estivo aberta a investigadores, organismos reguladores e profesionais do sector, e serviu como unha plataforma eficaz para difundir os resultados da Rede de Formación a un público máis amplo.
Esta iniciativa levou ao desenvolvemento de ferramentas de avaliación de riscos, ferramentas de apoio á decisión e un documento que destaca a necesidade de enfoques avanzados de modelado preditivo que combinen datos microbianos e de seguridade alimentaria con datos de cambio climático para investigar o impacto do cambio climático na seguridade alimentaria.
O cambio climático e a seguridade alimentaria convertéronse en prioridades de investigación mundiais interdependentes. Para afrontar o reto da UE de duplicar a produción de alimentos para 2050 (para satisfacer a demanda da poboación) ao tempo que se aborda o impacto do cambio climático na seguridade alimentaria, é necesario investir en investigación para abordar este importante problema social. O obxectivo xeral desta Rede de Formación Innovadora (ITN) é proporcionar formación de alto nivel en Ferramentas de Modelado Predictivo para Avaliar os Impactos do Cambio Climático na Seguridade Alimentaria (PROTECT) a unha nova xeración de investigadores de alto rendemento no inicio da carreira.
PROTECT proporcionou aos investigadores de primeira carreira as habilidades transferibles necesarias para desenvolver carreiras exitosas nun campo en crecemento que apoia o desenvolvemento tecnolóxico innovador en diversas disciplinas. Este obxectivo conseguiuse mediante unha combinación única de formación práctica en investigación, prácticas non académicas, escolas de verán e obradoiros de competencias transferibles e relacionadas coa investigación, facilitados pola composición académica e non académica do consorcio.
PROTECT reuniu a experiencia intersectorial e multidisciplinar de 11 países europeos (7 institucións de educación superior, 6 socios industriais e 1 axencia das Nacións Unidas). Ao final da acción, o consorcio compartiu os seus coñecementos técnicos e formativos para contratar e formar a oito ESR altamente cualificados en ferramentas de modelado avanzadas para investigar o desafío social que supón o impacto do cambio climático na seguridade alimentaria, considerando que os alimentos son inseguros se son prexudiciais para a saúde (debido a bacterias patóxenas ou micotoxinas) ou non aptos para o consumo humano.
Ademais, PROTECT aproveitou este novo coñecemento para desenvolver ferramentas de modelado de apoio ás decisións baseadas na ciencia e desenvolveu orientacións políticas en forma de libro branco. O consorcio apoia a creación de postos de traballo especializados nun ámbito crucial para a saúde humana e ambiental, ao tempo que garante o crecemento continuo e a confianza pública no sector agroalimentario europeo.
O cambio climático e a seguridade alimentaria convertéronse en prioridades de investigación mundiais interdependentes. Para facer fronte ao reto da UE de duplicar a produción de alimentos para 2050 (para satisfacer as demandas da poboación) ao tempo que se aborda o impacto do cambio climático na seguridade alimentaria, é necesario investir en investigación para abordar esta cuestión.
O obxectivo xeral desta Rede de Formación Innovadora (ITN) é proporcionar formación de alto nivel en Ferramentas de Modelado Predictivo para Avaliar os Efectos do Cambio Climático na Seguridade Alimentaria (PROTECT) a unha nova xeración de investigadores en fase inicial de alto rendemento. PROTECT proporcionarache as habilidades transferibles necesarias para carreiras prósperas nun campo próspero que apoia o desenvolvemento tecnolóxico innovador en diversas disciplinas.
Este obxectivo lograrase mediante unha combinación única de formación práctica en investigación, prácticas non académicas, escolas de verán e obradoiros sobre habilidades transferibles e relacionadas coa investigación facilitados pola composición académica e non académica do consorcio. PROTECT reúne experiencias intersectoriales e multidisciplinares de 11 países europeos (7 institucións de educación terciaria, 6 socios industriais, 1 axencia da ONU). O consorcio compartirá coñecementos técnicos e de formación para contratar e formar a oito ESR altamente cualificados en ferramentas de modelado avanzadas para investigar o impacto do cambio climático na seguridade alimentaria, considerando que os alimentos son inseguros se son prexudiciais para a saúde (debido a bacterias patóxenas ou micotoxinas) ou non aptos para o consumo humano (debido a bacterias nocivas).
Ademais, PROTECT utilizará este novo coñecemento para crear unha ferramenta de apoio á decisión baseada na ciencia e desenvolver orientacións políticas a través dun documento técnico. O consorcio apoiará a creación de postos de traballo especializados nunha área crítica para a saúde humana e ambiental, ao tempo que se garante o crecemento continuo e a confianza pública no sector agroalimentario europeo.
A predición contemporánea dos futuros problemas climáticos e de seguridade alimentaria require probas intensivas de laboratorio e de campo, seguimento e medicións que dificultan a súa integración nun sistema de avaliación optimizado. O traballo proposto nesta Rede de Formación centrouse no uso de modelos preditivos de última xeración, técnicas bayesianas, elicitación de expertos, análise de decisións multicriterio, análise Monte Carlo de segunda orde, técnicas de sensibilidade e análise de escenarios que, ata o momento, non foron totalmente explotados na UE.
Aínda que o traballo sobre a influencia do cambio climático na seguridade alimentaria en Europa é limitado (debido á alta complexidade tecnolóxica e metodolóxica), aínda non se alcanzou todo o potencial destas técnicas, e a integración da seguridade alimentaria co cambio climático supón un avance innovador a maior escala que vai máis aló do estado da arte. PROTECT extrapolou os modelos e enfoques analíticos a escenarios da vida real, en colaboración con socios industriais clave de renome internacional e con forte desexo de abordar este problema emerxente. O programa PROTECT proporcionou con éxito unha formación interprofesional de alta calidade para mellorar as perspectivas profesionais e a empregabilidade dos ESR. A Rede de Formación permitiu aos ESR ampliar as súas habilidades científicas e técnicas.
Grazas aos obradoiros e escolas de verán do programa de formación práctica, os ESR ampliaron e desenvolveron as súas competencias científicas e profesionais, mellorando significativamente os seus coñecementos sobre impacto ambiental, seguridade alimentaria e xestión de riscos na cadea alimentaria. A participación plena de socios industriais de renome demostrou a gran demanda da experiencia desenvolvida polos ESR. Esta iniciativa deu como resultado a publicación de varios resultados de investigación en revistas internacionais de alta calidade revisadas por pares, con presentacións en diversos congresos internacionais e nacionais.
A conferencia final da Rede de Formación PROTECT (Dublín, Irlanda, novembro de 2022) organizouse co apoio de socios académicos e industriais, servindo como unha plataforma eficaz para difundir os resultados da Rede (incluíndo estudos de avaliación de riscos, ferramentas de modelado e ferramentas de apoio á decisión) a un público máis amplo.
- UNIVERSITY COLLEGE DUBLIN, NATIONAL UNIVERSITY OF IRELAND, DUBLIN (NUID UCD)