Ir o contido principal

Proxecto H2020 MED-GOLD: Conversión da información climática en valor engadido para os sistemas alimentarios mediterráneos tradicionais baseados en uvas, olivas e trigo duro

  • Tipo Proxecto
  • Estado Cheo
  • Execución 2017 -2022
  • Orzamento asignado 4.990.967,5 €
  • Ámbito Europeo
  • Comunidade Autónoma Andalucía; Cataluña; Madrid, Comunidad de
  • Fonte principal de financiamento Horizonte 2020
  • Páxina web do proxecto https://www.med-gold.eu/
Descrición das actividades

Os prototipos de servizos climáticos foron coproducidos, probados e validados con actores industriais clave no sistema alimentario mundial, empregando métodos vinculados a MED-GOLD para a participación dos usuarios e o procesamento e visualización de datos na nube (é dicir, a plataforma TIC). Isto permitiu unha replicabilidade e escalabilidade sen precedentes entre rexións, sectores e usuarios, como se demostrou en Colombia co café, o principal produto agrícola do mundo. Mediante enquisas en liña e obradoiros participativos en cinco idiomas, avaliouse a usabilidade e o potencial de escalabilidade dos servizos cunha comunidade máis ampla de usuarios que non participaron no seu desenvolvemento.

Desenvolveuse unha plataforma TIC como un sistema de computación modular, escalable e baseado na nube que permite servizos como: executar modelos de sistemas de cultivo tradicionais; mostrar paneis de visualización personalizados; conectar ferramentas de apoio á decisión e modelos de simulación existentes con fontes de datos climáticos de última xeración (por exemplo, https://cds.climate.copernicus.eu/). (ábrese nunha nova xanela) Procesamento de datos de previsión climática estacional con corrección do nesgo sobre a marcha. A plataforma lanzouse como código aberto (véxase https://github.com/medgold-ict-platform). O café colombiano proporcionou un estudo de caso para probar a replicabilidade dos servizos climáticos MED-GOLD, mostrando altos beneficios potenciais en termos de información para a xestión rexional dos cultivos e a formulación de políticas. A análise do mercado da UE para os servizos climáticos e o desenvolvemento dun plan de negocios proporcionaron unha base sólida para a comercialización dos servizos prototipo, ao describir os procesos de creación de valor e prestación de servizos.

O proxecto creou comunidades mellor informadas e conectadas de usuarios finais e responsables políticos para os sistemas alimentarios globais do aceite de oliva, o viño e a pasta mediante presentacións en máis de 50 eventos internacionais; a organización de 12 obradoiros participativos, incluídos oito; a realización de dous eventos de formación en liña e catro seminarios web; e a publicación de fichas informativas, guías de usuario, infografías, vídeos, un resumo de políticas e un glosario, todo en seis idiomas (inglés, grego, español, portugués, francés e italiano). Isto sumouse á comunicación multimedia e multilingüe implementada ao longo do proxecto e a 25 artigos científicos publicados, ademais dun número especial do proxecto que aparecerá na revista Climate Services.

A emerxencia da COVID-19 tivo un impacto significativo no proxecto. Dedicouse un esforzo considerable a converter as actividades presenciais planificadas en actividades en liña. Un resultado notable foi o evento de presentación final de MED-GOLD, con máis de 300 contactos rexistrados de todo o mundo e relatores da industria, ONG, institucións internacionais e a comunidade política. Os usuarios da industria do consorcio MED-GOLD compartiron historias de éxito, e o evento permitiu aos participantes compartir e intercambiar ideas sobre o potencial de aplicar e usar os servizos piloto MED-GOLD nos seus propios contextos de toma de decisións intersectoriais. Os materiais de difusión clave producidos polo proxecto están dispoñibles a través da comunidade do proxecto MED-GOLD Horizonte 2020 en Zenodo (https://zenodo.org/communities/med-gold/).

Descrición contextual

MED-ORO ( https://doi.org/10.3030/776467 ) foi un proxecto de investigación e innovación de 54 meses de duración que tiña como obxectivo demostrar a viabilidade dos servizos climáticos na agricultura empregando tres elementos distintivos do sistema alimentario mediterráneo: as uvas e o viño, as olivas e o aceite de oliva, e o trigo duro e a pasta. O proxecto prototipou os servizos climáticos mediante o desenvolvemento de estudos de caso para estes tres principais sistemas tradicionais mediterráneos.

Os servizos climáticos (a transformación de datos e información relacionados co clima en proxeccións, previsións e análises personalizadas para apoiar a toma de decisións a todos os niveis) teñen o potencial de converterse na base dunha sociedade resistente ao cambio climático e con baixas emisións de carbono. A agricultura é o sector económico máis vulnerable á variabilidade e ao cambio climático. Ademais, a rexión mediterránea está baixo a ameaza inmediata dos patróns meteorolóxicos cambiantes e os seus impactos ecolóxicos, económicos e sociais resultantes. Polo tanto, desenvolver a capacidade de converter os datos climáticos, cada vez maiores, en servizos climáticos que poidan informar a toma de decisións na agricultura é unha prioridade clave a nivel mediterráneo, europeo e mundial. O obxectivo a longo prazo deste proxecto era facer que os sistemas agrícolas e alimentarios europeos sexan máis resistentes ao cambio climático, utilizando os servizos climáticos para minimizar os riscos e os custos e aproveitar as oportunidades para xerar valor engadido. MED-GOLD tiña como obxectivo desenvolver servizos climáticos para os sistemas de cultivo que subxacen á produción de aceite de oliva, viño e pasta. Estes servizos teñen unha relevancia climática, ecolóxica, económica e cultural fundamental para a rexión mediterránea e o mundo, xa que non só son elementos distintivos do patrimonio global da dieta mediterránea, senón tamén produtos alimenticios cun mercado global.

Ademais, o sistema alimentario mediterráneo demostrou o seu potencial para contrarrestar a crecente homoxeneidade do subministro mundial de alimentos, o que resulta nun aumento da seguridade alimentaria e en importantes beneficios para a saúde, así como nunha redución da pegada ecolóxica do sistema alimentario mundial. Polo tanto, o potencial para desenvolver servizos climáticos con alto valor engadido para a sociedade é inmenso. Para abordar directamente este valor engadido, MED-GOLD codesou servizos climáticos piloto nos que participaron tanto provedores como usuarios. O proxecto revisou a toma de decisións operativas dos principais usuarios industriais europeos para identificar decisións clave ou novas accións que poidan beneficiarse da información climática en escalas de tempo que van desde meses ata décadas.

Obxectivos

MED-GOLD demostrará a viabilidade dos servizos climáticos no sector agrícola mediante o desenvolvemento de estudos de caso para tres sectores clave do sistema alimentario mediterráneo: as uvas, as oliveiras e o trigo duro. A agricultura está principalmente impulsada polo clima e, polo tanto, é moi vulnerable á variabilidade e ao cambio climático. As probas suxiren que a rexión mediterránea está baixo ameaza inmediata polos cambios nos patróns meteorolóxicos e os seus impactos ecolóxicos, económicos e sociais resultantes.

Polo tanto, desenvolver a capacidade de converter a cantidade cada vez maior de datos climáticos en servizos climáticos personalizados que poidan informar a toma de decisións agrícolas é unha prioridade tanto en Europa como en todo o mundo. O obxectivo a longo prazo deste proxecto é facer que os sistemas agrícolas e alimentarios europeos sexan máis competitivos, resilientes e eficientes fronte ao cambio climático, utilizando os servizos climáticos para minimizar os riscos e custos relacionados co clima e aproveitar as oportunidades de valor engadido. O proxecto MED-GOLD ten como obxectivo desenvolver servizos climáticos para os sistemas de cultivo de oliveira, vide e trigo duro, que son a base da produción de aceite de oliva, viño e pasta. Este conxunto de cultivos e produtos alimenticios relacionados ten unha importancia climática, ecolóxica, económica e cultural primordial para a rexión mediterránea. Dado que o aceite de oliva, o viño e a pasta non son só elementos distintivos da dieta mediterránea, senón tamén produtos alimenticios cun mercado global, existe un potencial considerable para o desenvolvemento de servizos climáticos de alto valor engadido para as oliveiras, as uvas e o trigo duro.

Un reto clave é o codeseño conxunto de prototipos de aplicacións de servizos piloto que impliquen tanto a provedores como a usuarios dos tres principais sistemas agrícolas tradicionais mediterráneos, co fin de demostrar o valor engadido das respostas baseadas en datos e información aos cambios no sistema climático. Revisarase a toma de decisións operativas dos usuarios para identificar decisións clave ou introducir novas accións que poidan beneficiarse da información climática en diferentes escalas de tempo, desde meses ata décadas.

Coordinadores
  • AGENZIA NAZIONALE PER LE NUOVE TECNOLOGIE, L'ENERGIA E LO SVILUPPO ECONOMICO SOSTENIBILE
Colaboradores
  • LUTECH SPA
  • MET OFFICE
  • HORTA SRL
  • BARILLA G. E R. FRATELLI SPA
  • UNIVERSITY OF LEEDS
  • SOGRAPE VINHOS SA
  • CONSIGLIO NAZIONALE DELLE RICERCHE
  • DCOOP SOCIEDAD COOPERATIVA ANDALUZA
  • EASYTOSEE AGTECH, SOCIEDAD LIMITADA
  • ETHNIKO ASTEROSKOPEIO ATHINON
  • UNIVERSIDAD MILITAR NUEVA GRANADA
  • PANEPISTIMIO THESSALIAS
  • CONSIGLIO PER LA RICERCA IN AGRICOLTURA E L'ANALISI DELL'ECONOMIA AGRARIA
  • BARCELONA SUPERCOMPUTING CENTER CENTRO NACIONAL DE SUPERCOMPUTACION
  • GMV AEROSPACE AND DEFENCE SA
  • JRC -JOINT RESEARCH CENTRE- EUROPEAN COMMISSION